12. december 2017

Målrettet satsning giver flotte væksttal

Målrettet satsning giver flotte væksttal

Vækstpuljemidler er omsat til vækstskabende initiativer. Byrådet har netop behandlet en stor evaluering af kommunens vækst- og udviklingspolitikker samt vækstpuljeprojekter

Det går godt med væksten og udviklingen i Ringkøbing-Skjern Kommune. Antallet af arbejdspladser stiger. Kommunens erhvervsservice er kommet på en 13. plads i Dansk Industris erhvervsklimaundersøgelse og vækstpuljemidler er med til at skabe vækst og udvikling.

Det nytter eksempelvis, at der siden 2015 er satset målrettet på profilering og bosætning i Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilflytningen og fastholdelsen af borgere er øget.  I 2017 frem til oktober måned har der været 26 flere tilflyttere end fraflyttere, og kommunens omdømme blandt borgerne i andre kommuner er blevet mere positivt. Der er f.eks. i år kun 37 procent mod 44 procent i 2015, som siger ”udkant”, når de umiddelbart skal vælge, hvilke ord de forbinder med Ringkøbing-Skjern Kommune. Ni procent færre – 27 procent i 2017 - vælger ordet ”provinsiel”. Samtidig vælger 29 procent i 2017 ordet ”smukt” om kommunen mod 27 procent i 2015.

Ovenstående er blot nogle af resultaterne på ét af mange indsatsområder, som fremgår af den helt aktuelle opfølgning på kommunens vækst- og udviklingspolitikker samt vækstpuljeprojekter for perioden 2015-2019. Opfølgningen på de mange politikker og konkrete handleplaner har tirsdag aften været forelagt for byrådet på det sidste ordinære byrådsmøde i den nuværende valgperiode.

Puljemidler omsat til vækst
-Vi er nået rigtigt langt med de mål, som vi har sat os for med vækst- og udviklingspolitikkerne for kommunen. Vi kan se af den aktuelle status, at kommunens vækstpuljemidler er blevet omsat til en lang række vækstskabende initiativer, som kan få os i mål på de forskellige områder frem til midten af 2019, og det kan vi som afgående byråd både være tilfredse med og stolte af, siger borgmester Iver Enevoldsen, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Opfølgningen viser blandt andet, at politikken på erhvervs- og turismeområdet giver gode resultater.

-Turismepolitikken har bidraget til at skabe vækst i kommunen. Vi kan f.eks. se flotte væksttal på turismeområdet. Omsætningen er steget fire procent og antallet af overnatning er steget med næsten fem procent på ét år. Samtidig er tendensen en fortsat stigning på begge områder, påpeger borgmesteren.

Han er yderst tilfreds med, at opfølgningen også viser positive resultater i forhold til målene, som kommunen i samarbejde med erhvervslivet har sat for erhvervspolitikken. Faktisk er målene nået med hensyn til stigende antal arbejdspladser og stigende indtjening. Antallet af medlemmer af Erhvervsrådet er vokset med 100 på et år, og der er blandt meget andet gennemført et klyngeprojekt for metalindustrien, hvor 26 virksomheder har deltaget.

Inden for energi, ressource- og procesoptimering samt erhvervsfremme har 138 virksomheder fået hjælp, herunder har 60 virksomheder fået gratis energitjek og fem virksomheder deltager i et energinetværk. Alt tegner også til, at kommunens ambitiøse mål om at være 100 procent selvforsynende med vedvarende energi i 2020 nås.

Stadig udfordringer
-Vi er selvfølgelig ikke i mål med alle planerne endnu, og vi har stadig udfordringer at arbejde videre med, tilføjer Iver Enevoldsen.

Han peger blandt andet på, at der er brug for at få mange flere tilflyttere, ligesom arbejdet med at tiltrække kvalificeret arbejdskraft til virksomhederne og en løsning på udfordringerne på Hovedvej 15 stadig står øverst på dagsordenen for det nye byråd i det kommende år.

Politikkerne og handlingsplanerne på de enkelte områder blev vedtaget af byrådet i 2015 og gælder indtil det nye byråd fastlægger nye i midten af 2019.

-Det er altid vigtigt, at der bliver sat nogle klare mål for vækst og udvikling, så vi har nogle pejlemærker at arbejde efter, men det er ligeså vigtigt, at vi også hvert år følger op på, hvordan det går, siger Thomas Andersen, chef for staben Viden & Strategi i Ringkøbing-Skjern Kommune, og forklarer:

-På den måde følger vi løbende med i, om vores handleplaner virker og giver succes, eller om der er brug for at ændre eller tilrette planerne for at opnå de ønskede mål. Resultaterne i den aktuelle opfølgning viser, at vækstpuljerne har stor værdi, når der for alvor skal satses på at skabe vækst og udvikling i kommunen.