29. januar 2018

På fisketur efter opbakning til lokale råvarer

På fisketur efter opbakning til lokale råvarer

- Når vi skriver ”Friskfanget fisk landet i havnen i Hvide Sande” på madplanen, er der altid mange af beboerne, der glæder sig lidt ekstra til spisetid, fortæller Lone Fløe.

Hun er leder af Køkkenet Åkanden, der laver mad til 1000 borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune, og hun indkøber i det omfang, det er muligt lokalt producerede, friske råvarer.

- Det betyder virkelig meget for vores borgere, at fisken er landet i vores kommune. Måske har man selv fanget skrubber i fjorden, eller måske har man selv været landmand eller været vant til at købe sine æg hos naboen. For en vestjyde betyder det mere, at råvarerne er lokale og i sæson, end at de er økologiske, forklarer hun.

Inspirationsdag på havnen

For at inspirere andre institutionskøkkener til at handle flere lokale råvarer har Lone Fløe i samarbejde med Center for Fødevareudvikling under Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd og fiskeriklyngesamarbejdet Konsumfisk arrangeret en inspirationsdag på havnen i Hvide Sande den 31. januar.

På det, der med stor sandsynlighed bliver en råkold og blæsende dag på havnen, ligger der derfor nu en varm invitation hos indkøberne fra storkøkkener i Ringkøbing-Skjern Kommunes seks omegnskommuner Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Skive og Struer. Foreløbig har mindst 25 indkøbere takket ja.

I Hvide Sande skal de møde fiskeskipper Verner Møller og med ombord på hans fiskekutter RI468 Juli-Ane. Gæsterne får desuden en rundtur på fiskevirksomheden Vestfisk, tips og ideer til at bruge friske fisk i storkøkkener, et oplæg om at købe lokalt og nogle gange småt ind til storkøkkener - og derforuden en frokost med smagsprøver på dagens fangst tilberedt af kokken Preben Madsen fra Herregårdskælderen i Brørup og Naturkøkkenet.

Alt sammen med det formål at inspirere andre kommunale storkøkkener til at få øjnene op for friske fangster fra Vesterhavet i stedet for frosne filletter fra Østasien, når der skal fisk på madplanen i de offentlige intuitioner.

- Selvfølgelig vil vi gerne sælge flere fisk, men vi vil også gerne i dialog med indkøberne, vise dem mangfoldigheden og opdrage dem til at købe fisk, der er i sæson i stedet for at efterspørge rødspætter i januar. Det er både bøvlet og dyrt, når de efterspørger noget, der ikke er til at skaffe, men det giver også fisk et forkert image, fordi folk fejlagtigt tror, at det er dyr mad, siger Heidi Ebey Grønkjær, projektleder hos Konsumfisk.

Bundet af indkøbsaftaler

Hos Køkkenet Åkanden bliver Lone Fløe jævnligt ringet op af fiskeskippere på vej ind med en usædvanlig stor fangst. Når mængden er stor, falder kiloprisen, og derfor kan det godt betale sig at sætte friskfanget fisk på menuen.

- Vi har alle sammen indkøbsaftaler med de store leverandører, der sikrer rabatter, men som også binder os i forhold til indkøb. Og selvfølgelig er det nemmere at bestille frosne, panerede filletter sammen med alt det andet, man skal have leveret til sådan et storkøkken. Men smagen og kvaliteten er bare ikke den samme, som når man køber det frisk fra kutteren, siger Lone Fløe og tilføjer:

- En af de ting, vi gerne vil vise de øvrige storkøkken-indkøbere er, at indkøbsaftalerne stadig levner en margen til indkøb af f.eks. gode lokale råvarer. Det tror jeg, at mange ikke er opmærksomme på.

Netop de indkøbsaftaler som kommunerne indgår med storleverandører er også på dagsordenen hos Søren Holm, udviklingschef og leder af Center for Fødevareudvikling under Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. Ligesom de øvrige initiativtagere til inspirationsdagen i Hvide Sande er han også medlem af Foodboard, et fødevareråd, der rådgiver byrådspolitikerne omkring fødevarepolitik.

En af rådets første indsatser overfor det nye byråd har netop været at gøre opmærksom på, at indkøbsaftalerne til dels blokerer for offentligt indkøb af lokale råvarer.

- Det er et skisma, at politikerne ofte har modsatrettede hensyn og ønsker. De vil gerne lave bindende aftaler om offentlige indkøb, så priserne bliver så lave som muligt, men samtidig vil de også gerne styrke fortællingen om og afsætningen af lokalt producerede råvarer. Der er en uoverensstemmelse i de to mål, siger han.

Søren Holm tilføjer, at han – bl.a. gennem initiativer som inspirationsdagen på havnen i Hvide Sande – håber, at de kommunale indkøbere vil efterspørge og indkøbe flere lokalt producerede råvarer og dermed være med til at skubbe på en udvikling, hvor politikerne vil prioritere hensynet til de lokalt producerede varer, når de kommunale indkøbsaftaler fornys.

- Det er ikke ligegyldigt, om kommunerne køber lokale råvarer, siger også Lone Fløe:

- Vi skal have fortalt omverdenen, at vi er et fødevare-mekka herovre ved Vestkysten. Trenden er, at flere og flere kan se en værdi i at købe varer produceret indenfor kommunen. Hvis vi gjorde det i højere grad, kunne det på sigt skabe arbejdspladser og skattegrundlag og bedre overskud, fastslår hun.

 

FAKTA:

25 indkøbere fra omegnskommunerne i Business Region MidtVest har allerede meldt deres ankomst til inspirationsdagen i Hvide Sande den 31. januar.

Formålet med inspirationsdagen er at sætte fokus på lokalt producerede råvarer – herunder friske fisk landet i lokale havne – også i de offentlige storkøkkener.

Bag initiativet til inspirationsdagen står:

Konsumfisk er et fiskeriklyngesamarbejde mellem havnene i Hvide Sande, Thorsminde og Thyborøn, som arbejder med afsætningsfremme og kvalitets- og råvareudvikling.

Center for fødevareudvikling under Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd arbejder for at fremme udviklingen, forædlingen og afsætningen af lokalt producerede fødevarer.  

Køkkenet Åkanden, står for at indkøbe og tilberede maden til kommunale institutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune.