11. april 2018

Flot regnskab i Ringkøbing-Skjern Kommune

Flot regnskab i Ringkøbing-Skjern Kommune

Kommunens regnskab for 2017 er netop offentliggjort med et plus på bundlinjen på knap 46 mio. kr. Det er tæt på 54 mio. kr. bedre end forventet.

Borgmester Hans Østergaard kalder da også årets resultat ”meget tilfredsstillende” og peger på den gunstige beskæftigelsessituation som en hovedårsag til, at kommunen fik vendt det budgetterede underskud til et overskud:

- Den lave ledighed, der er en af de laveste i de 98 kommuner, hænger sammen med væksten i antallet af arbejdspladser på det private arbejdsmarked. Mange ledige og kontanthjælpsmodtagere er kommet i beskæftigelse frem for at være på overførselsindkomst, hvilket naturligvis påvirker kommunens økonomi i gunstig retning, siger Hans Østergaard.

- I JobCenteret og i kommunens beskæftigelsesafdeling har medarbejderne de seneste to-tre år arbejdet dygtigt og målrettet på at udnytte mulighederne for, at kontanthjælpsmodtagere og andre uden tæt tilknytning til arbejdsmarkedet blev efteruddannet og fx uddannet til de brancher, hvor man mangler arbejdskraft. Det har betydet, at de har været klar til at påtage sig ordinære jobs eller jobs på løntilskudsordningen, da muligheden kom, siger Hans Østergaard, der fortsætter:

- Vi har en virksomhedsrettet indsats, hvor alt, hvad vi gør, foregår på private virksomheder. Det er dér, jobåbningerne er, og gennem et årelangt samarbejde og et godt kendskab til virksomhederne har vi formået at få placeret rigtig mange modtagere af kontanthjælp og integrationsydelse i ordinær beskæftigelse. 

Mens beskæftigelsesområdet ikke brugte hele budgetrammen for 2017, oversteg udgifterne på andre områder det beløb, der var budgetteret med. Det skete især, fordi der var en stigning i antallet af børn, der blev visiteret til specialundervisning. Desuden er der sket en stigning i antallet af børn og unge, der anbringes udenfor eget hjem, hvilket også har betydning for bundlinjen i regnskabet.

Hans Østergaard bemærker, at der er stor ledelsesmæssig og politisk fokus på at få bragt området i budgetmæssig balance – og at der i starten af 2018 er taget en række initiativer for at sikre dette.

- Trods disse udfordringer ændrer det ikke på, at det er et særdeles fornuftigt regnskab som jeg glæder mig til at fremlægge på byrådsmødet i april, siger Hans Østergaard.