18. april 2018

Charmeoffensiv trækker læger til Ringkøbing-Skjern Kommune

Charmeoffensiv trækker læger til Ringkøbing-Skjern Kommune

Der er kø og lukket for optag af nye patienter ved flere af de alment praktiserende lægepraksisser i Ringkøbing-Skjern Kommune. Allerede nu mangler der fire-fem læger i kommunen, og flere læger forbereder sig på at gå på pension inden for de nærmeste år.

- Vi har en formodning om, at når unge læger i en årrække har været tilbageholdende med at slå sig ned i vores område, så skyldes det manglende kendskab til egnen, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune, Lennart Qvist.

Introduktion til Vestjylland

I samarbejde med områdets praktiserende læger og Aarhus Universitet har Social- og Sundhedsudvalget derfor inviteret en gruppe medicinstuderende til Vestjylland for at introducere dem til både natur og mennesker, muligheder og herligheder:

- Håbet er selvfølgelig, at nogle af dem bliver overbevist om, at vores område er så attraktivt, at de får lyst til at nedsætte sig som praktiserende læger i kommunen efter endt uddannelse, siger Lennart Qvist. Han tilføjer:

- Vi vil gerne være med til at sikre, at Ringkøbing-Skjern Kommune i fremtiden er et trygt og godt sted at bo, og det kræver, at vi kan garantere vores borgere den nødvendige lægehjælp. Vi tror på, at det her tiltag på sigt kan være med til at åbne flere medicinstuderende øjne for de muligheder, området har at byde på, siger Lennart Qvist.

Foreløbig har ni medicinstuderende fra Aarhus Universitet takket ja til tilbuddet om en faglig og social introduktion til kommunen i form af tre ugers praktikforløb. De studerende, der er indkvarteret på Career Campus i Ringkøbing, er i praktik i lægehuse i Vorgod-Barde, Videbæk, Spjald, Tarm, Skjern, Ringkøbing og Hvide Sande. Desuden har de bl.a. været på byvandring i Ringkøbing og besøgt Anker Fjord Hospice i Hvide Sande. Med på programmet er også en tur på segways til bunkerne i Houvig. For et par af de studerende er det første gang, de oplever Vesterhavet.

Kommunen bakker op

Sædvanligvis tildeles medicinstuderende ikke lægepraksis-praktik i Ringkøbing-Skjern Kommune pga. afstanden fra Aarhus Universitet. Men det har kunnet lade sig gøre denne gang, fordi kommunen har valgt at dække udgifterne til de studerendes transport og ophold på Career Campus i løbet af deres praktikperiode.

- Vi sætter stor pris på kommunens tiltag, for det er en ond spiral, der sættes i gang, når der mangler læger. De øvrige læger for mere travlt, hvilket både påvirker læger og patienter og bestemt ikke er rekrutteringsfremmende, siger praktiserende læge Susanne Krogsgaard fra Tinghuslægerne i Skjern. Hun tilføjer, at udsigten til en travl praksis med mange patienter ikke ligefrem er et trækplaster for de yngre læger:

- Det er derfor altafgørende at forsøge at bryde spiralen, så der kommer gode arbejdsforhold for den enkelte læge i området - til gavn for patienterne, siger hun.

 

FAKTA
De ni medicinstuderende er i sidste praktikforløb, inden deres afsluttende eksamener til sommer.

De er i praktik i lægehuse i Vorgod-Barde, Videbæk, Spjald, Tarm, Skjern, Ringkøbing og Hvide Sande.

I løbet af de tre ugers praktik har de medicinstuderende boet på Career Campus i Ringkøbing. Kommunen har sørget for samkørsel samt leje af cykler og biler.