24. juni 2019

Japanske universitetsstuderende skal lære om landbrug i Ringkøbing-Skjern

Sommeruniversitet i Innovest

Det japanske flag vajer her til morgen foran Innovest ved siden af Dannebrog. Og indenfor i Auditoriet er Innovest og Ringkøbing-Skjern Kommune for tredje år i træk værter, når Aarhus Universitet (AU) og japanske Hokkaido University (HU) fra i dag er rykket ind med sommerforelæsninger og praktisk indblik i teorien til en gruppe universitetsstuderende inden for landbrugsfagene. Baggrunden er den højtspecialiserede viden om fødevareproduktion, grønne energiløsninger, klimatilpasning og naturbeskyttelse, der findes i området.

- Fødevareproduktion er en væsentlig del af vores kulturhistorie og selvforståelse her i området. Vi har generationers nedarvet viden og en fornemmelse for driften koblet med et udsyn der gør, at vi hele tiden indarbejder den nyeste viden i produktionen, siger Lise Juhl Hansen, formand for Videnudvalget. Hun bød mandag morgen de udenlandske studerende velkommen i Innovests Auditorium.

- Når vi ser på de klimatiske og miljømæssige udfordringer, der følger fødevareproduktionen i hele verden, har vi både en økonomisk interesse og en samfundsmæssig forpligtelse i at udbrede kendskabet til vores teknologiske løsninger, forklarer Lise Juhl Hansen.

De studerende ankom allerede lørdag og skal tilbringe den kommende uge med vekslen mellem teori og praksis.

Formålet med sommeruniversitetet er, at give de studerende indblik i den måde, som danske landmænd, myndigheder og forskningsinstitutioner samarbejder om udviklingen af kvalitetsfødevarer.

Innovest danner rammen om forelæsninger om bl.a. vandmiljøplanen og implementeringen af EU's Vandrammedirektiv, om gødningsregnskaber og om myndighedernes rolle i forbindelse med regulering og kontrol af landbrugets udledninger af f.eks. kvælstoffer.

Herudover skal de studerende høre om miljøzoner og målrettet miljøregulering af vådområder, samt om dyrevelfærd, klimapåvirkning og forbrugeradfærd i den økologiske landbrugsproduktion, ligesom de vil høre om den danske andelstanke.

Ind imellem forelæsninger og projektarbejde, kommer de ud i kommunen for at se, hvordan teorierne omsættes til praksis. 

Ture i felten går bl.a. til lokale landbrug, Viftrup Biogas og Spjald Fjernvarme, til Aquatarium og til forskningscenteret i Foulum. Herudover er der indlagt en tur til Vesterhavet.

Gentager succesen

Sommeruniversitetet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, det japanske Hokkaido University, landboforeningen Vestjysk, Innovest og kommunen.

Det er tredje gang, at sommerkurset udbydes, og forventningerne til årets sommeruniversitet er høje:

- Programmet er spækket med interessant viden, og jeg forventer, at vi igen får tegnet et billede af et stærkt område ikke bare inden for moderne fødevareproduktion men også inden for grøn ressourceoptimering og teknologiske løsninger på de klima- og miljøudfordringer, der er overalt. Derudover er jeg glad for, at se, at vi knytter endnu stærkere bånd til højtuddannede fra hele verden, siger Lise Juhl Hansen.

Sommeruniversitetet rundes officielt af på fredag den 29. med en reception i Innovest med deltagelse af viceborgmester Søren Elbæk. Lørdag har de japanske studerende dagen fri til at udforske området som turister.

 

Fakta

AU-HU Joint Summer University er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Hokkaido University, landboforeningen Vestjysk, Innovest og Ringkøbing-Skjern Kommune.

Det er tredje år, at sommeruniversitetet finder sted. Sommeruniversitetet er foreløbig aftalt til at foregå i fem år.

I år deltager 24 studerende og seks professorer fra hhv. Hokkaido University og Aarhus Universitet.