27. januar 2020

Frivilligt arbejde er også for de unge

Colourbox-foto

Vil du arbejde frivilligt?

Stil dét spørgsmål til alle de unge i Ringkøbing-Skjern Kommune, der ikke i forvejen arbejder frivilligt - og mere end fire ud af ti vil sandsynligvis svare "ja", hvis bare de ved, hvad de går ind til.

43 procent af de 16-29-årige danskere, der ikke allerede arbejder frivilligt, vil nemlig gerne give en hånd med, hvis bare de blev spurgt og informeret. Det viser en undersøgelse udarbejdet af Center for Frivilligt Socialt Arbejde.

Og dét er baggrunden for, at Ringkøbing-Skjern Kommune i samarbejde med FrivilligVest og ungdomsuddannelserne i kommunen lige nu planlægger at afholde frivillighedsbasar på ungdomsuddannelserne.

Basaren vil først turnere rundt til kommunens ungdomsuddannelsesinstitutioner i uge 39, men allerede nu vil kommunens frivillighedskoordinator Emil Sloth Sig gerne i kontakt med de foreninger og organisationer, der er interesserede i at tage med rundt til ungdomsuddannelserne for at komme i direkte dialog med de unge.

Formålet med basaren er, at få fortalt de unge, at der er mange forskellige former for frivilligt arbejde - og at der også er brug for, at de giver en frivillig hånd med i lokalsamfundet:

- Vi ved, at hvis man har arbejdet frivilligt som ung, så er der en langt større chance for, at man også påtager sig frivillige opgaver som voksen, siger Emil Sloth Sig og understreger, at frivilligt arbejde betaler sig tilbage til giveren i form af både glæde og kompetencer.

- Vi kan se, at mange - især unge - afholder sig fra at melde sig til frivilligt arbejde, fordi de enten ikke tror, det er noget for dem, eller fordi de tvivler på, at de har de kompetencer, der skal til, forklarer Emil Sloth Sig og tilføjer, at selv om mange unge måske kender frivillige indsatser fra sportshallen og gymnastikklubben, så er det også frivilligt arbejde, hvis man påtager sig at bage en kage til beboerne på det lokale plejecenter en gang hver 14. dag.

Fællesskab og noget på CV'et

På frivillighedsbasaren vil der derfor være fokus på alle de forskellige steder, man kan arbejde frivilligt, ligesom opgavernes forskellighed vil være i centrum.

- Mange unge ved ikke, at der er et behov for deres frivillige indsats; de ved ikke, om de har det, der skal til for at være frivillig, de ved ikke, hvor lang tid det tager at arbejde frivilligt, de er måske bange for at forpligte sig til x antal timer om ugen eller de spekulerer på, om der mon er noget relevant for dem at hjælpe frivilligt med i foreninger og organisationer, siger han.

Og så er mange unge ikke klar over, at frivilligt arbejde er ensbetydende med, at man både giver og får.

- Vi ved, at arbejdsgiverne vægter frivilligt arbejde højt - og i mange tilfælde endda højere end et fritidsjob, fordi frivilligt arbejde ofte indebærer et stort ansvar, ligesom det at tage et frivilligt arbejde viser initiativ og uegennyttig vilje til at tage del i samfundet, forklarer Emil Sloth Sig.

Udover at give noget til CV'et kan frivilligt arbejde desuden 'betale sig' i form af fællesskaber på tværs af generationer, socialgrupper, uddannelsesniveau osv.

- Vi hører fra ungdomsuddannelserne, at mange af deres elever har udfordringer med lavt selvværd, stress eller angst - eller, at de mangler retning i livet og mening med tilværelsen. Ved at engagere sig i frivilligt arbejde bliver de en del af et meningsfyldt fællesskab og gør noget godt både for andre og for dem selv. Det at være der for andre er noget, som virkelig kan give ens selvopfattelse et boost, forklarer Emil Sloth Sig.

Interesserede almennyttige foreninger og organisationer kan melde sig til frivilligbasaren ved at henvende sig til Emil Sloth Sig på emil.sig@rksk.dk

For at sikre, at foreningerne får mest muligt ud af at deltage på basaren, bør de have forberedt tre ting:

  • Foreningerne bør være klar til at fortælle hvad man som frivillig får ud af at være aktiv hos dem, både med hensyn til kompetencer og gode oplevelser.
  • Foreningen bør også kunne sige lidt om hvad andre får ud af, at man som ung arbejder frivilligt,
  • Foreningen bør have strikket et 1-3 måneders prøveforløb sammen med tydeligt formulerede opgaver, som de unge kan deltage i to-og-to eller tre-og-tre, så de sammen kan få smag for frivilligheden uden at føle sig helt alene i en forening, hvor mange måske er ældre end dem selv.

Hvis man som forening gerne vil repræsenteres på basaren, men ikke selv kan deltage, er det muligt at slå sig sammen med andre lignende foreninger og deles om én stand.

Undersøgelsen fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde kan læses her