17. februar 2020

Ringkøbing-Skjern kommune får flest tyske turister

Foto fra Vestkystens photo pool/Skyfish

Der bliver oftere sagt ”Herzlich willkommen” i Ringkøbing-Skjern Kommune end i de øvrige danske kommuner.

I hvert fald bekræfter nye tal fra Danmarks Statistik og Visit Denmark, at Naturens Rige er den foretrukne destination for tyske turister i Danmark.

De tyske turister tegnede sig for mindst 2.987.523 overnatninger i Naturens Rige i 2019. Det er en fremgang på 5,84 procent i forhold til året før. Tallet inkluderer dog ikke overnatninger i private Bed & Breakfast- og Airbnb-senge, så det faktiske tal er endnu højere.

På andenpladsen på listen over vores tyske naboers foretrukne feriedestination i Danmark ligger Varde Kommune med 2.902.538 overnattende tyske turister i 2018.

Med i alt 100 kilometer vesterhavskyst tiltrækker Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner dermed pt knap 6 mio. tyske turister om året. Til sammenligning tegner København sig for 600.000 tyske overnatninger om året.

Destination Vesterhavet

Netop Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner gik pr. 1. januar i år sammen i den nye fælles turismedestination Destination Vesterhavet, og står derfor nu endnu stærkere om at udvikle turismen til at imødekomme endnu flere besøgende.

Destination Vesterhavet er Danmarks største turismedestination målt på udenlandske overnatninger. Tæller man de indenlandske overnatninger med, er destinationen næststørst efter København.

- Tallene bekræfter, at vi udover at være eftertragtede af turisterne også er to ligeværdige parter i turismesamarbejdet, hvor vi da også i begge kommuner har turisme som ét af vores store fokusområder, siger viceborgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune Søren Elbæk.

Han er også bestyrelsesmedlem i Destination Vesterhavet og formand for Ringkøbing-Skjern Kommunes Erhvervs- og Vækstudvalg, der bl.a. gennem vækstmidler støtter op om turismeudviklingen i kommunen, og han peger på de stedbundne kvaliteter som den væsentligste forklaring på de tyske turisters fascination af området:

- Vi kalder os Naturens Rige, og med god grund. Vi er så heldige at have en fantastisk natur – både ved Vesterhavet og inde i landet, men der er også noget ved den vestjyske venlighed og imødekommenhed, der tiltaler tyskerne, forklarer han.

Søren Elbæk understreger, at der vil være endnu flere årsager til at komme til Vestkysten, når oplevelsescenteret Naturkraft åbner i juni i år – og at der vil være ekstra overnatningskapacitet, når feriecenteret i Søndervig har de første af i alt 483 nye ferieboliger klar til udlejning fra sæsonen 2021.

Udvidelse – og kvalitet

Langt de fleste tyske turister slår sig ned i et feriehus. På landsplan viser tallene, at 79 procent – eller tæt på fire ud af fem tyske turister – vælger at bo i feriehus, når de holder ferie i Danmark.

Og netop kapacitetsudvidelsen har været vigtig i forhold til at tiltrække turister, ligesom der arbejdes på en udvidelse af sæsonen – og på at sikre, at de besøgende får en autentisk oplevelse, når de kommer til området:

- I Ringkøbing-Skjern Kommune arbejder vi i øjeblikket med udviklingsplaner for både Søndervig og Hvide Sande, så vi sikrer, at byerne bevarer deres karaktér og oprindelige særpræg samtidig med, at de åbner sig op for de mange turister. Vi vil gerne byde endnu flere turister velkommen, men vi vil også bevare sammenhængen og sikre, at kvaliteten i oplevelsen følger med kapacitetsudvidelsen i turismen, forklarer Søren Elbæk og tilføjer:

- Det er vigtigt, at turismeudviklingen kvalificerer det eksisterende, samtidig med at vi skal imødekomme fremtidens behov.

Også danskere i sommerhusene

På landsplan viser tallene fra Danmarks Statistik og Visit Denmark, at tyske besøgende sidste år tegnede sig for i alt 16,8 mio. overnatninger i Danmark. Eller som fagmediet Turisme.nu konkluderer: ”Lidt groft sagt, så ville dansk turisme ikke være det samme uden tyskerne”.

I alt var der 27,2 mio. danske og 28,8 mio. udenlandske overnatninger i Danmark i 2019, hvilket er en stigning på 4 procent – eller godt 2 mio. flere overnatninger. Ud over stigningen i tyske turister, kan væksten også tilskrives, at flere danskere vælger at holde ferie i Danmark.

 

FAKTA:

I Ringkøbing-Skjern Kommunes turismepolitik indgår visionen om, at vi er den ’foretrukne helårs kystferiedestination i Nordeuropa’. Blandt politikkens målsætninger er en udvidelse af kapaciteten og en udvikling af oplevelsestilbuddet. Læs kommunens Energipolitik her.