20. februar 2020

Tjek din e-Boks: Brev på vej om nye affaldsbeholdere

Tjek din e-Boks: Brev på vej om nye affaldsbeholdere

Det er en proces i flere trin, når en hel kommune inklusive virksomheder og sommerhuse skal ændre affaldsvaner. Første trin for borgere, virksomheder og sommerhusejere er at vælge en ny beholder.

I de kommende uger sender Ringkøbing-Skjern Kommune breve ud i e-Boks til alle, der har en affaldsbeholder eller et sækkestativ til affaldssække om, at de skal bytte til en to-delt affaldsbeholder. Det sker for at gøre klar til, at madaffaldet fra november skal sorteres fra det øvrige restaffald.

Der er automatisk valgt en ny to-delt beholder baseret på, hvad den enkelte hidtil har haft, og i brevet er der information om, hvad man kan gøre, hvis man ønsker en anden størrelse end den, der er valgt på forhånd.

Baggrunden for den kommende affaldsordning er, at Ringkøbing-Skjern Kommune, ligesom landets øvrige kommuner, skal hæve andelen af det affald, der bliver genanvendt fremfor at ryge direkte til forbrænding. I øjeblikket ligger genanvendelsesprocenten i Ringkøbing-Skjern på cirka 31 procent og det tal skal hæves til minimum 55 procent i 2025..

Madaffald udgør næsten 40 procent
Skraldebilerne henter i gennemsnit omkring 414 kg affald per husstand om året. Madaffald såsom grøntsagsskræller, rester fra madlavningen og fødevarer, der er blevet dårlige udgør omkring 38 procent af det samlede restaffald, og derfor kommer det til at rykke ved genanvendelsesprocenten at få det kanaliseret uden om forbrændingsovnene:

- Der er mange borgere, som er virkeligt skrappe til at få sorteret metal, pap, glas, plast og så videre fra og aflevere det på den lokale miljøstation eller genbrugsplads. Men ser vi på de totale mængder, så kommer vi bare ikke i mål, uden at vi også kigger på madaffaldet. Det indeholder en masse næringsstoffer og energi, som går til spilde, når vi brænder det af som i dag, siger John G. Christensen, formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Med den nye ordning kan madaffaldet bruges til at lave biogas. Biogas kan bruges til at producere varme og strøm ligesom på forbrændingsanlæggene. Desuden kan biogas bruges som brændstof i transportsektoren i stedet for f.eks. benzin og diesel. Efter der er blevet dannet biogas af madaffaldet, findes der stadig mange værdifulde næringsstoffer i restproduktet, som f.eks. fosfor og kvælstof, der eksempelvis kan bruges som gødning på landbrugsjord.

De nye beholdere bliver bragt ud fra august til september, og den nye affaldsordning træder i kraft den 1. november, så indtil videre skal man blot tage stilling til, om man er tilfreds med den forudbestilte beholder eller ønsker at ændre størrelsen. Og så i øvrigt fortsætte med at benytte den nuværende beholder lidt endnu.

På hjemmesiden madaffald.rksk.dk findes mere information om de nye beholdere, tidsplanen for overgangen til den nye affaldsordning, takster, spørgsmål-svar og baggrunden for den nye ordning.

Sommerhuse inkluderet i ny ordning
Med den nye ordning vil det være slut med at aflevere restaffald på kommunens miljøstationer. Det betyder samtidig, at bringeordningen i sommerhusområderne, hvor ejere eller lejere bringer deres restaffald til nærmeste lokale miljøstation, også ophører. I stedet skal hver enkelt sommerhus udstyres med sin egen affaldsbeholder.

Fakta
I dag bliver der årligt indsamlet ca. 14.500 tons dagrenovation i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det svarer til ca. 414 kg. pr. husstand om året. Heraf vurderes ca. 38% at være madaffald.

Med den nye ordning vil vi altså årligt kunne genanvende op til ca. 5.500 tons madaffald på tværs af Ringkøbing-Skjern Kommune, svarende til ca. 150 kg pr. husstand

De nye beholdere vil være opdelt i to rum, et til madaffald og et til restaffald. På denne måde kan de nye skraldebiler, der tages i brug med den nye ordning, tømme begge rum i beholderne – uden at affaldet blandes, da de nye skraldebiler ligesom beholderne også er opdelt i to.

Opdelingen af beholderne vil være 40 procent til madaffald og 60 procent til restaffald. De nye beholderstørrelser vil fremover være 240 liter, 360 liter, 400 liter og 660 liter.

Find meget mere info på madaffald.rksk.dk/