18. september 2020

Årets landsby ligger (stadig) i Ringkøbing-Skjern Kommune

Borris Sogn-foto

Mens det kun var lige ved og næsten, at Borris kunne kalde sig Årets Landsby i hele Danmark, skulle Stauning officielt have overrakt Landsbyprisen i Region Midtjylland fredag. Et coronatilfælde i landsbyen har nu udsat fejringen.

Der er Landsbyprisen, og så er der prisen som Årets Landsby. Og landsbyer i Ringkøbing-Skjern Kommune var indtil tirsdag snublende tæt på at løbe med begge titler.

Mens Stauning fredag officielt skulle have modtaget Landsbyprisen i Region Midtjylland, var Borris en af bare tre finalister i kapløbet om at blive Årets Landsby i hele Danmark. Tirsdag stod det dog klart, at Borris må nøjes med en flot andenplads og 25.000 kr. Og torsdag blev fejringen i Stauning udsat, efter at en lokal borger var testet covid-19-positiv.

- Det havde da unægteligt været sjovere, hvis Borris var løbet med titlen som Årets Landsby i hele Danmark, men en andenplads er absolut også anerkendelsesværdigt, siger borgmester Hans Østergaard. Han tilføjer:

- Det er da fantastisk, at vi i Ringkøbing-Skjern Kommune har to landsbyer, der udmærker sig regionalt og på landsplan som gode eksempler på det fællesskab og den drivkraft, der findes i landsbyerne. Og set fra min stol er det fuldt ud fortjent, at Stauning fik Landsbyprisen - og at Borris kandiderede til Årets Landsby-prisen.

Borgmesteren peger på, at kommunens landdistriktspolitik indeholder målsætninger om at fastholde og tiltrække borgere i landsbyerne og understøtte vækst og udvikling i landsbyer og landdistrikter – bl.a. ved at arbejde for bedre fysisk og digital infrastruktur og dermed fremtidssikre erhverv og bosætning i landdistrikterne.

- Halvdelen af borgerne i Ringkøbing-Skjern Kommune bor i landdistrikterne. Derfor er det naturligt, at vi arbejder på at sikre det gode liv – også i landsbyerne og i landdistrikterne, siger Hans Østergaard.

Borgmesteren skulle fredag selv have deltaget i fejringen af Stauning sammen med bl.a. regionsrådsformand Anders Kühnau. Også Torben Hjøllund Mortensen, formand for Landdistriktsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune havde planer om at være til stede.

Han peger på Staunings gå-på-mod i forhold til få genetableret en lokal købmandsbutik, at få jazz-festivalen stablet på benene og i forhold til at revitalisere landsbyskolen som nogle af de ting, der har ført til landsbyprisen.

Han minder om, at både Spjald og Ølstrup tidligere har modtaget Landsbyprisen (i hhv. 2010 og 2014) og ser prisen som en understregning af, at Ringkøbing-Skjern Kommune gennem flere år har haft, og stadig har, aktive landsbyer af høj kvalitet – landsbyer, der altså også markerer sig uden for kommunegrænsen.

- Også i Borris er der en ånd af fællesskab og af at man trækker på samme hammel og hjælper hinanden, hvor man kan. Og så er Borris en af de landsbyer i Ringkøbing-Skjern Kommune, der har befolkningsfremgang – ikke mindst fordi man har formået at tiltrække og fastholde især østeuropæiske familier i landsbyen – og fordi man har gjort sig umage for at hjælpe de nytilkomne med at blive involveret i foreningslivet og landsbylivet, siger Torben Hjøllund Mortensen.

Kriteriet for Årets Landsby-prisen fra Landdistrikternes Fællesråd har i år primært handlet om, hvordan man i fællesskab tackler en krise, og her var det Borris’ håndtering af corona-nedlukningen med virtuel fællesspisning, tegninger og digte på sognets facebookside, der imponerede dommerkomiteen.

 

FAKTA:

Årets Landsby er en historisk pris, som blev oprettet i 1995 af Landsforeningen Landsbyerne i Danmark. Prisen uddeles af Landdistrikternes Fællesråd og Landsforeningen Landsbyerne i Danmark i samarbejde med Forenet Kredit, foreningen bag Nykredit og Totalkredit. Mens Borris altså fik en flot andenplads, gik titlen til Haastrup på Fyn.

Landsbyprisen uddeles hvert år af regionsrådet i Region Midtjylland til en landsby eller gruppe af landsbyer, der viser nye veje til fornyelse og udvikling. Landsbyprisen er med til at sætte fokus landsbyer og lokalsamfund som attraktive steder at leve.

Landsbyprisen tager udgangspunkt i Region Midtjyllands udviklingsstrategi og landdistriktsstrategi, og knytter sig særligt til det spor i udviklingsstrategien, der handler om at give borgerne mulighed for det gode og bæredygtige liv i hele regionen.

Da det i maj måned blev offentliggjort, at Stauning løb med Landsbyprisen sagde regionsrådsformand Anders Kühnau ”Vi har haft et kandidatfelt til landsbyprisen med mange værdige vindere – det gælder naturligvis ikke mindst de fem finalister. Men Stauning stikker alligevel ud med en flot udvikling gennem flere år, et stærkt erhvervsliv og et imponerende fællesskab, hvor frivillige kræfter bl.a. har sikret, at byen igen har en indkøbsmulighed.”