14. november 2020

Gul Stue blandt favoritterne til Erhvervsministeriets landdistriktspris

Foto fra Gul Stues facebookside

”Gul Stues fællesskab på tværs af byerne bringer nærheden tilbage i en kommune, hvor der geografisk set er langt mellem byerne. Derfor mener vi, at Gul Stue er en oplagt kandidat til at modtage Landdistriktsprisen 2020.”

Sådan skrev formand for Landdistriktsrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune, Torben Hjøllund Mortensen, da han på rådets vegne tidligere på året indstillede ungdomshuset Gul Stue under landsbyklyngesamarbejdet Bedst mod West til Erhvervsministeriets Landdistriktspris 2020.

Og det var netop en længsel efter nærhed og fællesskab, der fik en flok unge til at gå i gang med at renovere den gamle købmandsbutik i Sdr. Bork - og bl.a. efter indspark fra TV-designeren Søren Vester til at male hele herligheden gul.

Og nu er Gul Stue ikke bare indstillet til landdistriktsprisen, men også blandt de tre finalister.

Mandag afsløres det, hvem der løber med titlen og de 15.000 kr., der følger med.

- Det er da mega fedt, siger 20-årige Marcus Ottosen.

Som initiativtager til ungdomshuset er han ’stolt og glad’ over, at Gul Stue er blandt finalisterne til Landdistriktsprisen. Han tilskriver ånden i lokalområdet en del af æren for, at det kunne lade sig gøre at stable ungdomshuset på benene:

- Sådan er det her i de små samfund. Vi har fået helt vild meget hjælp fra de ældre og stor opbakning fra byerne. Der har ikke været noget brok; folk synes bare, det er fedt, det vi har gang i, forklarer han.

Gul identitet

Netop med opbakning fra lokalsamfundet og sammen med en flok på op imod 30 unge fra de fem landsbyer i Bedst mod West-landsbyklyngen, Sdr. Bork, Nr. Bork, Sdr. Vium, Hemmet og Lyne, har Marcus Ottosen arrangeret workshops, fællesspisninger og Byg-og-Hyg-weekender, hvor landsbyklyngens øvrige projektmagere også har involveret sig ved at komme med kager og aftensmad, udlåne værktøj og en hjælpende håndværkerhånd i ny og næ.

Men ellers er den gamle Brugs de unges hus. Mod at renovere stedet har de fået lovning på at kunne bruge det kvit og frit i foreløbig fem år. I samarbejde med konsulent Malene Thune har de søgt – og fået – penge fra Realdania, Landdistriktspuljen og LAG-midlerne til at renovere deres ungdomshus og til at opbygge et værested for områdets unge.

- Sammensætningen af de unge, dét at de meget hurtigt fandt et sted, de kunne være - og en rigtig god opbakning fra de ’voksne’ i landsbyklyngen har gjort Gul Stue til et sted, der er deres, siger Malene Thune. Hun tilføjer, at noget så simpelt som den gule farve har skabt en identitet og et fællesskab:

- Det er nemt, når alt er gult. Det er fjollet og lidt skørt og det skiller sig ud. Alle kan være med, og når de unge har malet og tømret sammen, grinet og idéudviklet sammen og været grimme og pæne sammen, så skaber det et sammenhold, der er helt specielt. Dét Gul Stue kan vise andre unge er, at en gruppe unge mennesker for relativt små midler kan løfte et projekt som det her, hvis de vil.

Malene Thune kalder skabelsen af Gul Stue et dannelsesprojekt og peger på, at de unge bag Gul Stue i høj grad kan inspirere andre med deres lektiehjælp til lokale børn, spilleaftener og andre sociale arrangementer.

- De har været fænomenale til at kommunikere, og de har simpelthen så meget lyst og vilje, siger også DGI’s unge-i-landsbyklynger-konsulent Lise Grønbæk. Og Lotte Finnerup landdistriktskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune tilføjer:

- Det har været så spændende at følge udviklingen i Lyne, Sdr. Vium, Hemmet og Bork - fra deres ”Fælles Åben Landsby event” i 2017, over dannelsen af landsbyklyngen Bedst mod West i 2019 til, at landsbyklyngen har fået cementeret deres mål om at ”at skabe forandringer gennem handlinger”, hvilket de unges fantastiske indsats er et bevis på.

Internet og jobs

På den landdistriktskonference, hvor det mandag afsløres, om Gul Stue får Landdistriktsprisen 2020 er borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard, inviteret med som paneldeltager.

Her vil han pege på bedre infrastruktur, fysisk og digital, og bedre muligheder for fjernundervisning på videregående uddannelser som et par af de tiltag, der kunne give unge som gruppen bag Gul Stue mulighed for at blive i lokalområdet.

- Fraflytning af unge er en udfordring i landdistrikterne – også i Ringkøbing-Skjern Kommune, og derfor er det rigtig godt at se, at de unge i kommunens sydlige del har taget initiativ og lagt knofedt og tid i at skabe deres eget helt fantastiske ungdomshus. De har skabt et sted, der samler folk og skaber fællesskab og sammenhold – også blandt landsbyernes ikke helt så unge beboere, har jeg ladet mig fortælle, siger borgmesteren.

- De unge i Gul Stue har selv skabt deres ungdomshus, og selvom det er de unge, der er i fokus, så kan jeg forstå, at gruppen også har taget initiativ til sociale arrangementer, der samler alle aldersgrupper. På den måde skaber det værdi for alle i lokalsamfundet, tilføjer han.

Ministeroplæg

Forud for mandagens konference, der livestreames, peger Hans Østergaard på, at naturen og fællesskabet i lokalsamfundene er faktorer, der spiller ind i en begyndende modurbanisering.

Borgmesteren understreger dog, at der er brug for bedre finansieringsmuligheder ved huskøb i landdistrikterne og flere offentlige jobs i området, hvis det skal være muligt for flere unge at blive i kommunen.

På landdistriktskonferencen vil boligminister Kaare Dybvad netop holde oplæg om boligsituationen i landdistrikterne, ligesom erhvervsminister Simon Kollerup vil tale om regeringens landdistriktspolitiske prioriteter.

På konferencen vil det blive afsløret, om det bliver Gul Stue, der løber med årets Landdistriktspris. Om Gul Stue siger erhvervsministeren i en pressemeddelelse fra ministeriet:

”Vores landdistrikter er fyldt med ildsjæle, som gør en forskel for lokalområdet. Det bekræfter de mange indstillinger på tværs af landet, og en af de nominerede er Gul Stue. Den yngre generation skaber liv og fremdrift i vores små byer, og takket være ungdomsgruppen har de nu fået deres eget hus, hvor de kan opbygge nye venskaber og fællesskaber. Det er historier som denne, der er vigtige at få fortalt og delt”.

Resten af pressemeddelelsen kan læses på linket her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/gul-stue-kan-vinde-landdistriktsprisen-2020?publisherId=5540552&releaseId=13604022

Om Landdistriktsprisen skriver Erhvervsministeriet på sin hjemmeside:

Landdistriktsprisen er en hyldest til alle dem, der spiller en ekstraordinær rolle i udviklingen af de danske landdistrikter. Dem, der i det daglige er med til at gøre landsbyer og lokalsamfund til attraktive steder at bo, arbejde og leve.​