18. juni 2021

Nu kan borgerne i Vorgod-Barde få lægehjælp og samvær i nyt sundhedsfællesskab

Computerskitse.

Tilsammen udgør byggeriet af lægehuset og udvidelsen af hallen et usædvanligt vellykket samskabelsesprojekt mellem stat, kommune og lokale borgere.

Den eksisterende lægekonsultation i Vorgod-Barde var blevet aldrende og skrantede lidt.

Derfor søgte Ringkøbing-Skjern Kommune på vegne af Vorgod-Barde penge til et nyt lægehus, da Sundheds- og Ældreministeriet i januar 2019 udbød puljemidler til ’etablering, renovering og udbygning af sundhedshuse i hele landet’.

Ud over 6,3 mio. kr. fra ministeriets pulje gav kommunen 500.000 kr. til lægehuset. Hvorefter lokale kræfter indsamlede 2,6 mio. kr. til en udvidelse af Vorgod-Barde Hallen, så der i tilknytning til lægehuset kunne etableres et træningscenter med psykolog, fitness, fysioterapi og fællesskab.

Derfor er det ikke kun åbningen af et nyt lægehus, der bliver markeret, når borgmester Hans Østergaard på fredag den 25. juni kl. kommer til Vorgod-Barde til officiel indvielse.

Det er også den borgerdrevne udvidelse af hallen – og et samskabelsesprojekt mellem stat, kommune og lokale ildsjæle, der er både usædvanligt og så succesfuldt, at det er et eksempel til efterfølgelse:

- Det har været fantastisk at følge engagementet i Vorgod-Barde, hvor man stod sammen og på kort tid fik tilsagn om de midler, der skulle til for, at en udvidelse af hallen kunne foregå sideløbende med byggeriet af det nye lægehus, siger borgmesteren og tilføjer:

- Og så er jeg da glad for at se et projekt, hvor kommunens Ejendomscenter har været bygherre på både den kommunale og den borgerdrevne del af et samskabelsesprojekt. Det er sådan noget, der bygger broer og skaber en rigtig god forståelse og samhørighed på tværs af borgere, administration og byråd.

En ’ordentlig service i gode faciliteter’

Byggeriet af lægehuset og haludvidelsen er netop gennemført som ét samlet projekt, med skarpt adskilt økonomi, og da lægehuset er kommunalt ejet, lejer byens praktiserende læge Brian Nørgaard Albertsen sig ind.

- Det gamle lægehus var så utæt, at vi målte temperaturer på + 30 grader om sommeren indendørs og havde svært ved at holde varmen om vinteren og så småt, at der f.eks. ikke var plads til de lovpligtige hæve/sænke-borde i lægekonsultationen, fortæller han.

Brian Nørgaard Albertsen er pt. på barsel, men glæder sig til at vende tilbage til det nye lægehus:

- Det betyder meget for mig som praktiserende landsbylæge, at jeg kan tilbyde patienterne en ordentlig service i gode faciliteter og i et godt arbejdsmiljø. Det kan jeg nu, hvor vi har fået et moderne lægehus, forklarer han.

Landsbylægen har allerede kunnet mærke, hvordan det nye sundhedsfællesskab har givet stolthed og glæde i Vorgod-Barde:

- Og så er fællesskabet omkring træningscenteret med spinning, styrketræning, holdsport osv. rigtig godt for fællesskabet i byen - og for folkesundheden. Jeg er slet ikke i tvivl om, at Sundhedshuset bliver et mødested og et mekka for sundheden i Vorgod-Barde.

Sundhedsfællesskab for fremtiden

Samhørigheden er også noget, halbestyrer Leo Clausen har hæftet sig ved.

- Der har været rigtig mange mennesker om at trække læsset, og vi må jo have ramt rigtigt, når et lokalsamfund på 1.800 sjæle på så kort tid kan få samlet 2,6 mio. kr. ind til en udvidelse af hallen, siger han og tilføjer:

- Det lokale initiativ og det frivillige arbejde, der ligger i lægehuset og udvidelsen af hallen har ikke bare skabt et nyt samlingssted, processen har også vist, at når noget kommer hele byen til gavn, så er der opbakning – også fra kommunen, der har vist, at man prioriterer Vorgod-Barde, siger han.

Leo Clausen forventer, at sundhedsfællesskabet udover at blive et samlingssted også vil være til gavn for huspriserne og tilflytningen til landsbysamfundet.

- Jeg tror især, at vi kan tiltrække børnefamilierne. Skolen og børnehaven ligger ved hallen og lægehuset, så de kan jo se, at her er noget at komme efter. Ud over, at Sundhedsfællesskabet betyder, at vi som landsby kan bevare vores læge, bærer det os fremad og bygger så meget andet ovenpå for et lokalsamfund som vores.

Fakta:

Indvielsen af Sundhedsfællesskabet i Vorgod-Barde finder sted fredag den 25. juni kl. 14.00 på P-pladsen ved lægehuset. Alle er velkomne. Vil man indenfor for at se lægehuset og de nye faciliteter i hallen skal man kunne fremvise corona-pas.

Kommunens Ejendomscenter har været bygherrerådgiver fra start til slut på det samlede byggeri af lægehus og hal-udvidelse i Vorgod-Barde.

Arkitektfirmaet Arkitec A/s, Herning, har været totalrådgiver på projektet.

Entreprenørfirmaet B. & V. Kristensen A/S, Ringkøbing, har som hovedentreprenør opført byggeriet.

Byggeriet er afleveret til tiden, og lægehuset er taget i brug d. 1. juni 2021.