16. september 2021

Bliv klogere på demens

colourbox

Ringkøbing-Skjern Kommune inviterer til informationsdag om demens – og opfordrer til, at man tager naboen under armen og dukker op.

8.000 danskere får hvert år stillet en demensdiagnose. Det svarer til, at 21 danskere hver eneste dag får at vide, at de lider af demens.

Det er fortrinsvist ældre danskere, der bliver ramt af demens, og sandsynligheden for at få diagnosen, stiger med alderen.

Men, påpeger demenskoordinator i Ringkøbing-Skjern Kommune, Kirsten Holmgaard Jensen: Demens en sygdom, som man bør arbejde med. Det er ikke bare noget, man skal acceptere som en naturlig del af det at blive gammel.

Derfor har kommunen en veludstyret værktøjskasse til at arbejde med borgere med demens og deres pårørende – og derfor afholder kommunens demenskoordinatorer igen i år et informationsmøde om demens for borgere ramt af demens og for deres pårørende.

Mødet, der afholdes tirsdag den 28. september kl. 13.00-17.15 i Aktivitetshuset i Ringkøbing er åbent for alle.

Under overskriften ”Bliv klogere på emnet demens” inviterer kommunens demenskoordinatorer interesserede til foredrag ved demensklovnene Tut og Tut alias Arendse Lillesø og Tanja Marcher, ligesom man kan høre om kommunens kommende demensstrategi.

Desuden vil der være mulighed for at besøge udstillere med hjælpemidler og stande med repræsentanter fra f.eks. Ældresagen og Alzheimerforeningen, frivillige fra foreningslivet og personale fra kommunens daghjem.  

Og endelig vil der efter en drøftelse af inddragelse af borgere med demens og deres pårørende blive informeret om floorball, et spil, alle kan deltage i.

- Vi ved, at 400.000 danskere lever som pårørende til en person med demens. Og vi ved, at det både for borgeren, der har fået diagnosen, og for nære pårørende kan være svært at acceptere en demens-diagnose. Derfor vil vi gerne hjælpe og støtte, hvor vi kan, og vise, at man ikke er alene, men at man sagtens kan få et godt liv – også selvom man selv eller ens ægtefælle har fået en demens-diagnose, fortæller Kirsten Holmgaard Jensen.

 - Demens er en folkesygdom, og jo mere vi alle sammen ved om sygdommen, jo bedre bliver vi til at tackle de mennesker omkring os, der lider af demens. Og kan vi være med til at få vendt tabuet omkring demenssygdomme, er vi kommet godt på vej, tilføjer hun.

 

FAKTA:

Oplysningsdag ”Bliv klogere på emnet demens”:

13.00-13.15    Velkomst 

13.15-14.45    ”En passende positiv forstyrrelse” v. Tut og Tut. Mød demensklovnene Arendse Lillesø og Tanja Marcher og hør om deres arbejde

14.45-16.30    Besøg de forskellige stande og se, hvad der er af muligheder for at få hverdagen til at fungere. Der er mulighed for at købe kaffe og kage

16.30-17.00    Information om kommende demensstrategi i Ringkøbing-Skjern kommune. Drøftelse af inddragelse af borgere med demens og pårørende.             

Invitation til borgermøde uddeles.

17.00-17.15    Floorball, et spil alle kan deltage i. Information v. Christina Hammer

17.15               Tak for denne gang og på gensyn næste år.

 

Ifølge Alzheimerforeningen lever 85.-90.000 fortrinsvis ældre danskere med en demenssygdom. Alzheimers er den mest udbredte demenssygdom.

1 ud af 100 af de 60-65 årige danskere lever med demens, mens det for ældre over 90 år er tæt på hver tredje.

På kommunens hjemmeside, kan du læse meget mere om demens: https://www.rksk.dk/borger/sundhed-og-sygdom/demens