15. oktober 2021

Nyt netværk for cykelturisme afprøves i Vestjylland

Foto: Dansk Kyst- og Naturturisme

Formålet er at skabe bedre cykeloplevelser i området – og hen ad vejen også på landsplan.

Ja, der er godt med blæst fra vest – og måske regner det endda. Men med det flade landskab og de relativt korte afstande har Vestjylland - og hele Danmark - alligevel et stort potentiale til at blive en cykeldestination i verdensklasse.

Derfor arbejder turismeorganisationen Dansk Kyst- og Naturturisme for en langsigtet og sammenhængende udvikling af cykelinfrastrukturen i projektet Bedre vilkår for cykelturismen.

Projektet skal udbrede et nyt nationalt cykelnetværk, der forbinder cykelvenlige strækninger i ’knudepunkter’. Fokus er på gode cykeloplevelser med bedre adgang til oplevelser og til naturen, ligesom fleksibiliteten og afmærkningen gerne skulle blive bedre til gavn for de stadigt flere cyklende.

Som en del af projektet skal konceptet cykelknudepunktsnetværker testes ude i landskabet, og her er Ringkøbing-Skjern og Varde Kommuner blevet udvalgt som ét af tre demonstrationssteder i Danmark.

De kommende to år skal de to kommuner derfor deltage i et demonstrationsforløb, der skal danne fundamentet for en efterfølgende skalering af det nationale knudepunktsnetværk.

Dét betyder, at cykelstier, cykelrute og mindre veje, hvor det er godt at cykle i de to kommuner, skal kortlægges ud fra kriterier om f.eks. trafiksikkerhed, attraktioner i nærheden og knudepunkter, der kan udgøres af et vejkryds, men som også kan være et sted, hvor der er faciliteter som f.eks. toiletter, cykelpumper eller andet.

Stigende efterspørgsel

- Vi kan se, at efterspørgslen på gode faciliteter for outdoor-aktiviteter øges år efter år, og et godt og overskueligt cykelnetværk er noget af det, der trækker borgere ud i naturens Rige – og trækker turister hertil, siger Thomas Andersen, stabschef i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vores deltagelse i demonstrationsforløbet betyder, at vi bliver first movers i arbejdet med den nye cykelinfrastruktur. Indsatsen bidrager til at indfri vores mål om bæredygtig turismeudvikling, og arbejdet understøtter Cykelvisionen; Vi cykler i naturen, der skal fremme cyklisme i Varde Kommune til glæde for borgere og gæster, siger Thomas Jaap direktør for Plan, Kultur og Teknik i Varde Kommune.

Han peger på, at Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner har mange fællestræk – og da også i forvejen kører parløb i turismesamarbejdet Destination Vesterhavet.

Hos Destination Vesterhavet siger direktør Peer H. Kristensen:

- Cykelturisme er et satsningsområde i Destination Vesterhavet. På cykel når man at tage de gode oplevelser med ind, og vi har mange gode cykelruter gennem skønne landskaber, så det passer rigtig godt for os, at vi får dem kortlagt og kategoriseret i forhold til deres kvalitet. Det er til gavn og glæde for cykelturisterne – og det er til glæde for os, fordi det er et parameter til at tiltrække flere outdoor-turister til området, til at trække turister ind i landet og til at øge helårsturismen.

Bæredygtig helårsturisme

Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner er ifølge en acceptskrivelse fra Dansk Kyst- og Naturturisme blevet udvalgt som demonstrationsområde, fordi her er flere cykelturismeinitiativer at bygge videre på, herunder også ambitionen om, at knudepunktssystemet kan bidrage til bæredygtig helårsturisme.

Cykelknudepunkterne skal ses som et spindelvæv af veje og stier på landkortet, hvor man som cyklende kan kigge på kategoriseringerne og derfra vælge den ene eller den anden rute ved knudepunkterne. Netværket skal sikre, at man som cyklende følger de smukkeste strækninger og undervejs passerer de mest interessante seværdigheder og attraktioner.

Dermed bliver det en slags Margueritrute for cyklende.

- Vi kender konceptet med cykelknudepunkter fra fx Holland og Tyskland, men vi skal finde ud af, hvordan et knudepunktsnetværk fungerer mest optimalt i Danmark. Demonstrationsforløbet er derfor en form for living lab, hvor vi skal tilpasse og forbedre konceptet – og ikke mindst visualisere det, så vi er bedst muligt forberedte, når det skal udvikles og udrulles i hele landet, fortæller Mette Rohde Böwadt, projektchef hos Dansk Kyst- og Naturturisme.

Ud over Destination Vesterhavet med Ringkøbing-Skjern og Varde kommuner er Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder kommuner, samt Vordingborg, Faxe og Stevns kommuner udvalgt som testdestinationer for projektet.

Databaseret tilgang
En afgørende del af demonstrationsforløbene handler om at vise, hvordan netværket kan baseres og udvikles på et solidt datagrundlag. Der skal bl.a. indsamles eksisterende data i kommunerne til en kortlægning og analyse af den eksisterende cykelvenlige infrastruktur. Samtidig skal cykelknudepunktsystemet formidles og synliggøres over for brugerne, analogt via vejvisning og skiltning og digitalt via diverse platforme.

Et af de første skridt i forløbet vil være at få undersøgt og beskrevet datagrundlaget for etablering af cykelknudepunkterne. Her vil kommunerne bl.a. gøre brug af den kommunale database GeoFA, der allerede rummer de kommunale friluftsdata, såsom rekreative stier og ruter, shelters, bålpladser, badestrande og andre faciliteter.

Demonstrationsforløbene i de udvalgte kommuner vil blive gennemført i perioden 2022-2023.

 

Vil du følge projektet ’Bedre vilkår for cykelturismen’? Tilmeld dig nyhedsmail fra projektet

 

Fakta om ’Bedre vilkår for cykelturismen’

Projektet ’Bedre vilkår for cykelturismen’ vil styrke cykelturismen og skabe bedre rammer for friluftsudøvere ved at udvikle et knudepunktsnetværk, der forbinder cykelvenlige strækninger og skaber sammenhæng til natur- og kulturoplevelser samt rekreative værdier.

  • Projektet gennemføres af Dansk Kyst- og Naturturisme og er finansieret som en del Erhvervsministeriets Sommerpakke 2020
  • Projektet løber over en periode på tre år og havde opstart i november 2020
  • Projektet koordinerer og samarbejder med det igangværende projekt ”Fremtidens rekreative netværk” bevilliget af Friluftsrådet.
  • Projektet gennemføres med opmærksomhed på og i koordination med det netop annoncerede projekt ”Danmarks Naturstier” af Miljøministeriet