9. maj 2022

Lokale fødevarer skal frem i lyset under Madmødet

Foto fra Madmødet

Madmødet 2022 er for alle; for forbrugerne, der spiser, for producenterne, der høster, fisker og fodrer, for kokke og madprofessionelle, der tilbereder - og sidst men ikke mindst, for politikerne, der sætter retning.

"Fødevareerhvervet er en enorm vigtig og stor sektor her i de midt- og vestjyske kommuner. Der er en stor overvægt af landbrugsproduktion, som leverer til de store danske andelsselskaber, og så har en markant andel af Danmarks erhvervsfiskeri også hjemsted her i området. Foruden de helt store, så er der en underskov af små nicheproducenter, som laver topkvalitets produkter. Både de helt store og nicheproducenterne har fortjent at blive fejret, så det vil vi gøre med Madmødet," fortæller Susanne Nors, leder af Business Region MidtVest, som står bag Madmødet.

Rundtur for beslutningstagere

Madmødet 2022 åbnes med en Rundtur i Fødevareland for lands- regions- og lokalpolitikere samt erhvervs- og organisationsfolk, som alle er interesserede i fremtidens fødevareproduktion. De kommer med bus rundt for bl.a. at besøge fiskerne på Thorsminde Havn, økogris-producenten Bertel Hestbjerg, Arla's Innovationscenter i Nr. Vium og GreenLab i Skive.

"Vi vil gerne vise, hvad vores områdes dygtige og fremsynede fødevarevirksomheder kan byde på. Derfor bliver de fodret gennem en hel dag med input om alt fra produktion af nye bæredygtige kvalitets fødevarer fra både havet og markerne, samt hvordan man i fremtiden kan producere fødevarer med stort hensyn til klimaet, og samtidig producere energi," forklarer Mads Jakobsen, formand for Business Region MidtVest og borgmester i Struer.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har produktionen af kvalitetsfødevarer en høj prioritet - også på Rådhuset, hvor borgmester Hans Østergaard peger på, at Madmødet giver en fælles platform for både store og små producenter af lokale mad- og drikkevarer:

"Vi har fokus på både de små iværksættere af nicheprodukter og de større, mere etablerede producenter af lokale kvalitetsfødevarer. Og med et hav af lokale arrangementer og muligheder for smagsprøver samler Madmødet producenter, forbrugere og politikere og hjælper forhåbentlig både små og store producenter med at komme ud til en bredere målgruppe, siger Hans Østergaard.

Lokale råvarer på menuen

På Madmødet.dk er det samlede program præsenteret, så man nemt kan finde et event, der passer til ens smagsløg uden at skulle køre alt for langt efter det.

Til forskel fra mange andre fødevarefestivaler afholdes Madmødet nemlig rundt omkring i de syv kommuner, der udgør Business Region MidtVest. Det kan være på gården, i marken, på kajkanten, på torvet, ved stranden eller i fødevarevirksomhederne.

Der bliver mulighed for at spise fisk kombineret med whisky, få indsigt i robotters indtog i landbruget, opleve fællesspisninger med lokale fødevarer, og besøge nogle af de bedste restauranter, som under Madmødet vil have en menu bestående af lokale råvarer.

En af de aktører, der deltager i Madmødet 2022 er Stauning Whisky:

"Madmødet giver os en mulighed for at sætte spot på de lokale råvarer og madoplevelser. Vi har et event på Stauning Whisky, hvor vi samarbejder med en række lokale madaktører, og tilsammen skaber vi et helt særlig madevent, som tiltrækker gæster, der måske ikke plejer at komme på besøg hos Stauning Whisky", siger direktør Lasse Vesterby.

En lang række af arrangementerne under Madmødet er gratis, og andre kræver tilmelding, se hele overblikket på www.madmødet.dk

 

Fakta:

Madmødet 2022 afholdes den 16. - 22. maj 2022

Madmødet finder sted rundt i de syv kommuner: Ringkøbing-Skjern, Holstebro, Herning, Lemvig, Struer, Ikast-Brande og Skive.

Business Region MidtVest er arrangør af Madmødet i tæt samarbejde med en lang række lokale fødevarevirksomheder og -producenter, erhvervsråd, kommuner, kulturinstitutioner, uddannelsesinstitutioner, storkøkkener og restauranter.

Madmødet 2022 vil sætte fokus på Midt- og Vestjylland som hele Danmarks spisekammer

Alle events kan findes på; www.madmodet.dk