Her på siden kan du læse om, hvordan dit affald skal sorteres, og hvordan du kan komme af med forskellige slags affald. Du kan også finde en sorteringsvejledning i billeder med de mest almindelige affaldstyper.
Nedenfor finder du også en app, hvor du kan søge på helt specifikke genstande og få en god beskrivelse af, hvordan du kommer af med dem på den bedste måde. Appen kan hentes, men virker også direkte fra hjemmesiden. Kan du ikke finde svar på dine spørgsmål her på siden eller i appen, så tag endelig kontakt til os.
Affald er ikke bare affald, og meget af det vi smider ud kan genbruges eller genanvendes. Genbrug betyder, at ting bliver brugt igen i deres nuværende form. Genanvendelse betyder at materialerne, som ting er lavet, af bruges igen til at lave nyt. Renses en glasflaske og bruges igen, er det genbrug. Smeltes den om og indgår i produktionen af nyt glas, er det genanvendelse.
Alt det, du smider i din skraldespand, ender i ovnene på et forbrændingsanlæg. Rigtig meget af det kunne dog have været genbrugt eller genanvendt, hvis det var blevet sorteret. Når det er brændt, er det for sent.
Ved at sortere dit affald og aflevere det på en genbrugsplads eller en miljøstation er du med til at spare på resurser og materialer og minimere behovet for at udvinde og producere nyt. Samtidig er du med til at minimere udledningen af drivhusgasser, fordi genbrug og genanvendelse er langt mindre energikrævende end at skulle udvinde råmaterialer og producere nye produkter.
Se en printervenlig version her
Har du problemer med at få vejledningen oplæst af en skærmlæser, så findes der en gennemgang af de forskellige genbrugsfraktioner i menupunkterne nedenunder.
Sorteringsguiden er en del af app'en "Affaldsportal", Du kan finde app'en til mobil og tablet i App Store og Google Play.
Du kan også se en mere enkel browser-version herunder:
På de fire største genbrugspladser i Ringkøbing-Skjern Kommune kan du aflevere til direkte genbrug. Det gælder genbrugspladsen i Videbæk, Hvide Sande, Ringkøbing og Tarm. Du kan for eksempel aflevere møbler, elektroniske apparater – hvis de stadig virker, legetøj, bøger og meget andet.
Tingene, du ønsker at aflevere til genbrug, stiller du bare ind i den markerede container. Hvis du er i tvivl om, hvor du finder containeren, så henvend dig endelig til pladspersonalet, som gerne vil hjælpe dig.
Forskellige velgørende organisationer deles om at tømme containerne og sælger derefter tingene videre. På den måde kan genstandene gøre nytte ved at være til glæde for dine medborgere.
Glas er et energikrævende materiale at fremstille. Til gengæld kan glas genbruges og genanvendes igen og igen. Det kræver bare, at glasset ender de rigtige steder, hvor det enten som for eksempel øl og sodavandsflasker kan renses og bruges igen, eller kan smeltes om og bruges i produktionen af nyt glas.
Hvis glasset blandes med dagrenovationen, kan det give problemer i ovnene på forbrændingsanlæggene og vil ende som en del af det forurenede restprodukt, der hverken kan genbruges eller genanvendes.
Pantflasker skal ALTID afleveres igennem pantsystemet, men selv glas uden pant kan genanvendes.
Skyllet glasemballage kan afleveres på de fleste miljøstationer, eller på genbrugspladserne.
Andet glas, som for eksempel vinduesglas eller krystalglas kan også afleveres på genbrugspladserne.
Produktionen af metaller fra rå-malm er en enormt energikrævende proces og ofte også forurenende. Ved at genanvende metaller og smelte dem om til nye produkter kan vi spare utrolig meget energi og minimere udledningen af drivhusgasser som CO2. Eksempelvis udledes der 10 gange mindre CO2 ved at genanvende aluminium frem for at udvinde nyt.
Visse metaller, især dem med et lavt smeltepunkt som aluminium, kan give store problemer på forbrændingsanlæggene. Større mængder af disse kan føre til skader på ovnene og driftstop. Det kan tage flere døgn at slukke og nedkøle en ovn, så der kan udføres reparationer.
Metal kan du aflevere på genbrugspladserne rundt om i kommunen. På mange af miljøstationerne kan du også aflevere småt metal som for eksempel konservesdåser, metallåg, kapsler og stanniol.
Selvom papir hovedsageligt er lavet på fornybare ressourcer, kan der spares, når der genanvendes. Træ er en af de mest brugte materialer til at fremstille papir. Jo mere vi kan genanvende papir, jo mindre bliver behovet for friske træfibre. Ved genanvendelse af papir bruges kun en femtedel af den mængde træ der ville være blevet brugt i produktionen af papir produceret uden genanvendelse, samtidig halveres udledningen af CO2.
Det er dog ikke alt papir, der kan genanvendes. Brugt køkkenrulle og anden beskidt og vådt papir kan ikke genanvendes. Putter du det alligevel i en container med rent papir, kan det forurene det rene papir, så det heller ikke kan genanvendes. Vådt eller beskidt papir skal derfor betragtes som restaffald.
Papir kan afleveres på alle genbrugspladser og på visse miljøstationer.
Vær opmærksom på, at på miljøstationerne er papir og pap blandet i en container på grund af pladshensyn. På genbrugspladsen kan du derimod aflevere papir og pap hver for sig. Det giver en bedre genanvendelse.
Udover at aflevere dit papir til genanvendelse, kan du overveje at købe engangsprodukter som for eksempel køkkenrulle og toiletpapir produceret af genbrugspapirmasse i stedet for ny papir masse.
Pap kan genanvendes til fremstilling af nyt pap. Mælkekartoner og andet kartonemballage som indeholder plastik eller tynde lag af aluminium kan dog endnu ikke genanvendes og skal betragtes som restaffald. På samme måde kan vådt eller beskidt pap, som for eksempel brugte pizzabakker heller ikke genanvendes.
Pap kan afleveres på alle genbrugspladser og på visse miljøstationer.
Vær opmærksom på, at på miljøstationerne er pap og papir blandet i en container på grund af pladshensyn. På genbrugspladsen kan du derimod aflevere pap og papir hver for sig. Det giver en bedre genanvendelse.
Langt det meste plastik er produceret af fossile resurser, som olie. De dannes så langsomt i naturen, at de ikke kan betragtes som fornybare. Derfor kan vi ikke bare bruge løs af fossile resurser.
Plastik er et fantastisk materiale, da det ikke eller i meget ringe grad nedbrydes i naturen. Dette er dog også med til at gøre plastik til et stort problem, hvis det ender i naturen. Der er kommet megen fokus på plastikaffald, efter det er blevet tydeligt hvor store mængder, der ender i verdenshavene.
Både for at spare på de fossile resurser og for at minimere mængden af plastik i naturen, er det vigtigt at sortere plastik fra til genanvendelse. Plastik kan nemlig smeltes om og bruges i produktionen af ny plast.
Hård plast dækker over alt fra dunke og bakker til legetøjsfigurer og andre faste plastprodukter. Som tommelfingerregel siger man, at hård plast kan man tromme på.
Hård plast kan afleveres på alle genbrugspladser og på visse miljøstationer.
Vær opmærksom på, at på miljøstationerne er hård- og blød plast blandet i en container på grund af pladshensyn. På genbrugspladsen kan du derimod aflevere hård- og blød plast hver for sig. Det giver en bedre genanvendelse.
Udover at aflevere dit plast til genanvendelse kan du overveje at købe engangsprodukter i andre materialer end plast. For eksempel kan engangsservice fås i bambus.
Langt det meste plastik er produceret af fossile resurser som olie. De dannes så langsomt i naturen, at de ikke kan betragtes som fornybare. Derfor kan vi ikke bare bruge løs af fossile resurser.
Plastik er et fantastisk materiale, da det ikke eller i megen ringe grad nedbrydes i naturen. Dette er dog også med til at gøre plastik til et stort problem, hvis det ender i naturen. Der er kommet megen fokus på plastikaffald, efter det er blevet tydeligt hvor store mængder, der ender i verdenshavene.
Både for at spare på de fossile resurser og for at minimere mængden af plastik i naturen er det vigtigt at vi sortere plastikken fra til genanvendelse. Plastik kan nemlig smeltes om og bruges i produktionen af ny plast.
Blød plast dækker over plastfilm, plastikposer og lignende. Som tommelfingerregel siger man, at blød plast kan du binde knuder på.
Blød plast kan afleveres på alle genbrugspladser og på visse miljøstationer.
Vær opmærksom på, at på miljøstationerne er blød- og hård plast blandet i en container på grund af pladshensyn. På genbrugspladsen kan du derimod aflevere blød og hård plast hver for sig. Afleveres blød og hård plast hvert for sig giver det en bedre genanvendelse.
Udover at aflevere dit plast til genanvendelse, kan du overveje at f.eks. at tage dine egne poser med ud og handle - enten et stofnet, eller en plasticpose fra et tidligere indkøb. Derudover kan du overveje at bruge bøtter eller anden emballage i stedet for engangsemballage som for eksempel overtræksfilm.
Elektronik dækker over alle genstande, der bruger strøm - enten via stikkontakten eller batteri. Udviklingen indenfor elektronikprodukter går stærkt. Mange af os udskifter produkter, fordi de er forældede, og ikke fordi de er gået i stykker. Husk at elektronik, der stadig fungerer, kan afleveres til direkte genbrug, så det kan gøre gavn for andre.
Elektronik kan afleveres på alle genbrugspladser.
Meget elektronik er fuld af ædelmetaller og sjældne jordarters metaller og produktionen er enorm ressourcekrævende. Der bruges omkring 26 kg resurser for at producere en telefon på 100 gram.
Mængden af ædelmetaller er så stor, at 1 ton elektronikaffald kan indeholde mere guld end 1 ton malm fra en guldmine.
Ender elektronikskrot på forbrændingen, går vi ikke bare glip af dyrebare resurser, elektronikaffaldet frigiver ofte forurenende stoffer ved forbrændingen.
Husk at slette persondata på din telefon eller computer, inden du afleverer den. Du kan for eksempel formatere din computer og nulstille din telefon.
Småt elektronik, som f.eks. en ødelagt mobiltelefon kan du aflevere i en 4 liters pose ovenpå din affaldsbeholder, så tager skraldemanden posen med og sørger for korrekt behandling.
Farligt affald er affald, der kan være skadeligt for mennesker, dyr eller natur. Farligt affald må aldrig komme i skraldespanden og skal afleveres på en af kommunens fem store genbrugspladser. På visse miljøstationer kan du komme af med for eksempel batterier, spraydåser og el-pærer.
Er du i tvivl, om dit affald er farligt eller ej, så tag det med på genbrugspladsen og vend det med pladspersonalet. De erfarne medarbejdere på genbrugspladserne i kommunen ved lige nøjagtigt hvilket affald, der er farligt og hvilket, der ikke er.
Små batterier fra husholdningsapparater og legetøj kan du aflevere i en 4 liters pose ovenpå din affaldsbeholder, så tager skraldemanden posen med og sørger for, at batterierne behandles korrekt.
Store batterier som bilbatterier eller akkumulatorer afleveres direkte på genbrugspladsen.
Restaffaldet er det affald, der er tilbage, når alle de genanvendelige materialer er sorteret fra. Restaffald bliver behandlet på forbrændingsanlæg, hvor det omsættes til varme og strøm.
Efterhånden som vi bliver bedre til at genbruge og genanvende forskellige slags affald, vil mængden af restaffald blive mindre. Kommunen arbejder lige nu på en ny affaldsordning med udsortering af madaffaldet. Det er en længere proces, men den nye ordning skal gerne træde i kraft i starten af foråret 2020. Indtil da gælder madaffald som restaffald.
Du kan dog også vælge at hjemmekompostere de rå, vegetabilske dele af madaffaldet.
Når den nye ordning træder i kraft, må du ikke længere smide madaffaldet ud i restaffaldet, men du har selvfølgelig stadig lov til at kompostere.
Spar plads i skraldespanden
Når du laver kompost af det grønne køkkenaffald - også kaldet bioaffald - og dit haveaffald, sparer du plads i skraldespanden, så du måske kan nøjes med en mindre beholder til dit restaffald. Hjemmekompostering sparer også transport til og fra genbrugspladsen samt indkøb af spagnum og gødning, da kompost er et ideelt jordforbedringsmiddel.
Det bedste for miljøet er, at du komposterer dit have- og bioaffald hjemme.
Haveaffald
Dit affald fra haven kan komposteres. Det gælder for eksempel ukrudt, græs fra plænen, afklip fra hækken, blade og grønne rester fra køkkenhaven, kviste, tynde grene, nedfaldsfrugter med mere.
Vi anbefaler, at du komposterer haveaffaldet i din egen have. Det er den mest miljøvenlige måde at bortskaffe haveaffald på og dermed en god måde at genbruge affaldet på. Hvis du ikke har mulighed for hjemmekompostering, kan haveaffald afleveres på kommunens genbrugspladser.
Bioaffald
Bioaffald kan hjemmekomposteres. Det vil sige, at du kan kompostere frugt og grønt, potteplanter, skaller, brød og kaffegrums med mere.
En gennemsnitsdansker skaber årligt omkring 300-400 kilo affald, og heraf kan godt en tredjedel komposteres. Affaldsmængden kan derved reduceres med cirka 100 kilo per person, og dette affald kan omdannes til 20-40 kilo næringsrig kompost. Vi kan derfor alle sammen bidrage til at nedbringe affaldsmængden ved at hjemmekompostere.
Ringkøbing-Skjern Kommune har ikke en ordning for afhentning af storskrald. Dette skyldes kommunens geografiske størrelse og mængden af genbrugspladser i kommunen. Skal du for eksempel af med en gammel vaskemaskine, kan du aflevere den på en af genbrugspladserne.
Husk! - hvis maskinen stadig er funktionsdygtig, kan den afleveres til direkte genbrug. På den måde kan den gøre gavn for andre. Det samme gælder for møbler og andre store genstande.
Du kan købe en askespand på genbrugspladserne i Hvide Sande, Ringkøbing og Bork.
Hvis du vil lægge aske i din skraldespand, så kom asken i en pose, når asken er helt kold. Husk at binde en knude på posen, så skraldemande ikke bliver generet af støv.
Hvis du ønsker genbrugsmærkerne i større version, kan du hente og printe dem her.