15. september 2021

Nye stier indvies i Sandbæk Plantage

Foto: Merete Jensen

De nye stier i Sandbæk indvies den 26. september

Først kom skovmaskinerne. Og så kom coronaen.

Så selvom de nye stisystemer i Sandbæk Plantage er blevet flittigt besøgt under coronanedlukningen, så bliver de først officielt indviet nu.

- Vi ville gerne sikre, at der var plads til alle, der har lyst til at være med til indvielsen, siger kommunens skovfoged Poul Gregersen.

Da han i juni 2019 indviede nye stisystemer i Snogdal Plantage, dukkede ca. 250 personer op til en gåtur i skoven og en pølse stegt over åben ild.

Den succes håber Poul Gregersen at gentage, når han den 26. september kl. 13 beder viceborgmester Søren Elbæk sige et par ord og gribe øksen for at hugge den røde snor over.

Efter taler og øksehug vil deltagerne til indvielsen også denne gang blive budt på pølser og en vand eller øl, ligesom der vil være en guidet gåtur på skovstierne – og mulighed for en træktur på hesteryg ad en del af den nye, knap 8 km lange ridesti i Sandbæk.

Ligesom i Snogdal Plantage snor brede stier sig gennem skoven i Sandbæk, der med 143 ha er kommunens største plantage. Ud over de to fællesstier på hhv. 6 og 3 kilometers længde er der lavet en 2,5 kilometer lang single track-rute til mountainbikere, som frivillige mountainbikere har markeret og ”forslidt”, så den er kørt til.

- Ruterne snor sig gennem bevoksningen, og området er overraskende kuperet. Man opdagede det ikke tidligere, hvis man holdt sig til grusvejene i Sandbæk, men går man en tur ad stisystemet, kommer man forbi nåletræer, løvtræer, hede, en lille højmose – og altså godt op og ned ad bakker, fortæller Poul Gregersen og lover, at man sagtens kan få sved på panden i Sandbæk – både som gående og som mountainbiker.

På fællesstierne er idéen, at folk på gåtur går med uret rundt, mens mountainbikere og andre på cykel kører mod uret rundt, så der er plads til alle på de 3 meter brede stier.   

- Vi hører jo, at folk kan føle sig utrygge, når de f.eks. bliver overhalet bagfra af mountainbikere i fuld fart. Systemet med vandrere eller løbere og mountainbikere, der mødes på sporet i stedet for at bevæge sig samme vej rundt, har fungeret upåklageligt i Snogdal, og det kommer det også til i Sandbæk, siger Poul Gregersen.

I arbejdet med de nye stier i Sandbæk Plantage har han været i dialog med jægere, flugtskytter, mountainbikere og andre brugere af skoven. Og på efterspørgsel fra foreningen Ridespor i RKSK har Poul Gregersen og skovarbejderne desuden markeret rideruten på i alt knap 8 kilometer i Sandbæk, ligesom frivillige ryttere har bygget en TREC-bane med naturlige forhindringer i et hjørne af plantagen.

Mens kommunen ryddede arealet, leverede tømmer til forhindringerne og etablerede en P-plads til hestetrailere, er det frivillige ryttere, der har bygget forhindringerne.

- Rideruten er – ligesom single track mountainbike-ruten - et rigtig godt eksempel på, hvad dialog mellem en forening og kommunen kan føre til, og TREC-banen er et lige så godt eksempel på et samskabelsesprojekt, hvor vi hver især bibringer, dét vi har at byde ind med - og i fællesskab får noget godt ud af det, siger Poul Gregersen.

 

FAKTA:

Åbning af det nye stisystem i Sandbæk Plantage den 26. september kl. 13-15.

Der er pølser over bål og en vand eller øl til alle, og der er arrangeret en gåtur på stierne efter åbningen.

Mødested: Madpakkehuset i Sandbæk Plantage, følg skiltet fra Bindesbølvej og kør ca. 1 km ad grusvejen, før der af to omgange er skiltning til P-pladser mod venstre. Madpakkehuset ligger længere fremme på højre side af plantagens gennemgående grusvej.

Praktiske oplysninger: Alle er velkomne til åbningen; selve gåturen er dog ikke egnet for gangbesværede og folk i kørestol.

Tilmelding er ikke nødvendig.