Vedvarende energianlæg
(VE-anlæg)
"I Ringkøbing-Skjern Kommune er vi ambitiøse på klimaets vegne. Med de store åbne vidder og den friske vestenvind har vi både muligheden for og pligten til at tage ansvar og producere langt mere vedvarende energi, end vi selv bruger. Den mulighed skal vi udnytte. Derfor skal der fortsat være mulighed for at etablere varierede typer af vedvarende energianlæg i det åbne land. I samarbejde med borgere og erhvervsliv vil vi arbejde for at sikre lokal indflydelse og medejerskab" (tekst fra Plan- og Udviklingsstrategi 2023).
Siden er senest opdateret den 6. november 2023 og vil løbende blive opdateret og udbygget.
Spørgsmål til kommunens planlægning for vedvarende energianlæg kan rettes til Team Åben Land.
Revision af kommuneplanens retningslinjer
Byrådet har den 20. juni 2023 besluttet, at kommuneplanens retningslinjer for vedvarende energianlæg skal revideres. Revisionen gennemføres ved udarbejdelse af et kommuneplantillæg, som igangsættes med en idéhøring.
Der er stor interesse for etablering af nye vedvarende energianlæg i kommunen. På nuværende tidspunkt er der indsendt en del ansøgninger om konkrete energianlæg samt konceptansøgning om energiparken Megaton. Flere ansøgninger er formentlig på vej.
Byrådet ønsker med revisionen af retningslinjerne at sikre, at solcelleanlæg, vindmøller og biogasanlæg placeres og udformes mest hensigtsmæssigt. Byrådet har netop vedtaget Plan- og Udviklingsstrategi 2023, som sætter retning for den fremtidige planlægning for energianlæg i det åbne land. For at udmønte strategien i konkrete projekter er der behov for at opdatere kommuneplanens retningslinjer for solceller, vindmøller og biogasanlæg.
Det er vigtigt for Byrådet, at nye energianlæg i det åbne land både bidrager til en miljømæssigt bæredygtig verden og skaber lokal værdi. Det er også vigtigt, at projektudviklere fra start inddrager lokalbefolkningen.
Derfor har Byrådet vedtaget politiske signaler for opsætning af store VE-anlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Hvad er kommuneplanens retningslinjer?
Kommuneplanens retningslinjer er konkrete anvisninger på, hvordan byrådet vil arbejde for at fremme målene inden for et bestemt tema. I dette tilfælde angiver retningslinjerne for henholdsvis solceller, vindmøller og biogas de forhold, som har betydning ved placering af og indretning af anlæggene. Retningslinjerne er bindende for byrådets administration og afgørelser. Retningslinjerne er blandt andet med til at sikre, at kommuneplanen lever op til statslige krav.
Planlægning for et konkret energiprojekt, vil efterfølgende kræve udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan. Der vil typisk også være krav om udarbejdelse af en miljørapport, som redegør for planen og projektets påvirkninger for det omkringliggende miljø.
Nuværende retningslinjer
Du kan se kommunens nuværende retningslinjer for vindmøller, biogas og andre vedvarende energikilder (herunder solcelleanlæg) i kommuneplanen via følgende link:
- Retningslinjer for bioenergi
- Retningslinjer for vindmøller
- Retningslinjer for andre vedvarende energikilder (solceller)
Revision af kommuneplanens retningslinjer
Revisionen af kommuneplanens retningslinjer for vedvarende energianlæg igangsættes med en idéhøring.
Formålet med idéhøringen er, at give borgere, interesseorganisationer, myndigheder og andre interesserede mulighed for at stille spørgsmål samt komme med bemærkninger, idéer og forslag til revisionen.
Idéhøringen er nu afsluttet, og opsamlingen på de indkomne idéer og forslag er i gang.
Processen for revisionen er vist her:
Kommunens klimapolitik har som formål, at kommunen bliver CO2-neutral samt rustet mod klimaforandringer. I arbejdet med at indfri målet er der også fokus på at skabe lokal værdi. Derfor har byrådet vedtaget politiske signaler. De politiske signaler er byrådets signaler til ansøgere om opstilling af vedvarende energianlæg.
Byrådet ønsker, at ansøgere, der ønsker at opstille vedvarende energianlæg, forholder sig til både udkast til nye retningslinjer samt de politiske signaler inden indsendelse af ansøgninger.
Byrådet har den 10. oktober 2023 godkendt at igangsætte en ansøgningsrunde for opsætning af større vedvarende energianlæg som landvindmøller og solcelleanlæg i det åbne land.
Ansøgningsrunden sker i forlængelse af byrådets beslutning om, at kommuneplanens retningslinjer for henholdsvis solcelleanlæg, landvindmøller og biogasanlæg skal revideres, og et udkast til retningslinjerne har derfor været i offentlig høring. Ringkøbing-Skjern Kommune er ambitiøse på klimaets vegne og med kommunens beliggenhed, er der muligheder for at anlægge varierede typer af vedvarende energianlæg og at sammentænke disse projekter med andre værdiskabende tiltag som for eksempel udtagning af lavbundsjorde.
Ansøgningsrunden vil give kommunen et samlet overblik over alle ansøgte projekter og give politikerne et bedre beslutningsgrundlag for at vælge hvilke vedvarende energianlæg, der i første omgang skal arbejdes videre med og siden hen planlægges for.
Vurderingsgrundlag for ansøgningerne
Ansøgere opfordres til at forholde sig til det nye udkast til kommuneplanens retningslinjer for vedvarende energianlæg samt byrådets vedtagne politiske signaler for opsætning af større vedvarende energianlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Byrådet har besluttet, at kommuneplanens retningslinjer for vedvarende energianlæg revideres ud fra nedenstående principper.
Der skal gives mulighed for følgende typer af energianlæg:
- En større energipark indeholdende vindmøller, solceller og Power-to-X anlæg (en energipark kan bestå af flere geografiske adskilte lokaliteter).
- Udskiftning af eksisterende møller med nye og større møller i eksisterende udlagte vindmølleområder.
- Mellemstore vindmøller og/eller solcelleanlæg til lokal forsyning af landsbyer, virksomheder og lignende.
- Husstandsvindmøller og mindre solcelleanlæg primært til privat forbrug.
- Antallet af biogasanlæg er begrænset af den tilgængelige mængde biomasse i kommunen, hvilket begrænser planlægning for nye biogasanlæg.
I alle projekter, skal der være fokus på muligheder for multifunktionalitet, hvor vedvarende energianlæg kombineres med andre tiltag, herunder udtagning af lavbundsjorde, øget biodiversitet, skovrejsning, rekreative tiltag med videre.
Byrådet politiske signaler for vedvarende energianlæg kan ses her.
Eksisterende ansøgere
På nuværende tidspunkt er der indsendt en del ansøgninger om konkrete vedvarende energianlæg samt konceptansøgning om energiparken Megaton. Ansøgere, som allerede har indsendt ansøgninger og som fortsat gerne vil ansøge, anmodes om at bekræfte deres ansøgning. Dette gøres ved at indsende ansøgningen på ny og samtidig forholde sig til kommuneplanens nye retningslinjer under udarbejdelse samt byrådets politiske signaler for opsætning af større vedvarende energianlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune.
Den videre proces
Når ansøgningerne er modtaget, vil byrådet tage politisk stilling til de indkomne ansøgninger. Der tages stilling til hvilke projekter og områder, der skal arbejdes videre med, hvilke der skal afvente og hvilke projekter, der skal have afslag. Der kan også tages stilling til, om der bør foretages tilpasninger af det ansøgte, for eksempel for at kombinere opstilling af sol og vind eller indarbejde andre former for multifunktionalitet.
Se processen for behandling af ansøgninger.
Send din ansøgning senest fredag den 1. marts 2024
Emnefeltet i e-mailen bedes udfyldt med: ”Ansøgning om større VE anlæg” og projektets titel.
Ansøgninger kan også sendes som brev til Ringkøbing-Skjern Kommune, Land, By, og Kultur, Smed Sørensens Vej 1, 6950 Ringkøbing.
Ansøgningerne bedes ikke indeholde fortrolige oplysninger. Derudover er der ikke formkrav til ansøgninger.
Kontaktoplysninger
Spørgsmål til indkaldelse af ansøgninger kan stilles på
eller til
Planlægger: Jeanette Jeppesen, tlf. nr. 99 74 12 56
Planlægger: Dorthe Marie Leth Andersen, tlf. nr. 99 74 10 25
Informationsmøde for ansøgere onsdag den 29. november 2023
Ringkøbing-Skjern Kommune afholder et digitalt informationsmøde onsdag den 29. november 2023 kl. 14 - 15.30. Mødet er forbeholdt potentielle ansøgere af vedvarende energianlæg.
På mødet vil der blive afholdt et oplæg, der uddyber ovenstående. Der vil også blive mulighed for at stille og få besvaret spørgsmål.
Tilmeldingsfrist til informationsmødet senest onsdag den 22. november 2023.
Siden er under opdatering.
Planlægningen er i øjeblikket i gang for følgende vedvarende energiprojekter:
- Solcelleanlæg nord for Videbæk
- Biogasanlæg ved Novej 16
Der er desuden indsendt en del ansøgninger om konkrete energianlæg samt konceptansøgning om energiparken Megaton. Flere ansøgninger er formentlig på vej.
Konceptansøgning for Projekt Megaton har netop været behandlet i byrådet den 15. august 2023.
Projektet består af fire elementer:
- PtX-anlæg, som ønskes placeret ved Stovstrup øst for Tarm indenfor udlagt erhvervsområde.
- Områder til solceller med en produktion på 2 GW, svarende til i alt 4000 hektar.
- Områder til landvindmøller med en kapacitet på 200 MW, svarende til i alt cirka 30 landvindmøller.
- Områder til havvindmøller med en kapacitet på 2 GW, svarende til cirka 130 havvindmøller.
Byrådet har besluttet, at planlægningen for Projekt Megaton skal igangsættes på det nuværende vidensgrundlag. Placeringen af projektets elementer ligger endnu ikke fast. Der vil skulle tages konkret stilling til igangsætning af projektets delelementer, når der modtages ansøgning om det.
Hvis du vil vide mere om Projekt Megaton kan du se referat fra byrådets behandling af konceptansøgningen her.
Du kan også se mere på Greengo Energi's hjemmeside her.
Ringkøbing-Skjern Kommune vil over de kommende måneder beslutte, hvordan processen for behandling af ansøgninger skal tilrettelægges. Det tilstræbes, at behandling af ansøgninger koordineres med processen for revisionen af retningslinjer.
Byrådet ønsker, at ansøgere forholder sig til udkast til retningslinjer samt de vedtagne politiske signaler inden indsendelse af nye ansøgninger. Se de politiske signaler her
Planlægning for et konkret energiprojekt vil efterfølgende kræve udarbejdelse af kommuneplantillæg og lokalplan. Der vil typisk også være krav om udarbejdelse af en miljørapport, som redegør for planen og projektets påvirkninger af det omkringliggende miljø. Processen for den konkrete planlægning indbefatter to offentlige høringer, hvor borgere og andre interesserede har mulighed for at komme med input til planlægningen for projekterne.
Ordninger til fremme af VE-anlæg
Energistyrelsen administrerer ordninger til fremme af lokalt engagement i udbygning af VE-anlæg - se mere her.
KlimaplanA
Planlægning for VE-anlæg skal understøtte Ringkøbing-Skjern Kommunes Klimapolitik 2023-2026, som kan ses her.
Udviklingsstrategi
Plan- og Udviklingsstrategi 2023 sætter retning for planlægning for energianlæg i det åbne land og kan findes her.
Grøn pulje
Med Grøn pulje bliver opstillerne af vedvarende energianlæg pålagt at indbetale et beløb pr. opstillet MW til den kommune, hvori der opstilles vedvarende energianlæg. Kommunen administrerer midlerne, og midlerne kan anvendes bredt til kommunale tiltag. Det er hensigten, at midlerne fortrinsvist skal støtte projekter ansøgt af nære naboer til det vedvarende energianlæg samt grønne tiltag i kommunen. Betalingen af midlerne sker direkte fra opstiller til kommunen som en engangsbetaling efter nettilslutning. Se mere om Grøn pulje her.
