Frivillige syr ballettens kostumer

Hvad de færreste ved er, at når balleteleverne fra Musikskolen Ringkøbing-Skjern svæver hen over scenen i deres romantiske kjoler og florlette strutskørter så står der en frivillig sy-dame standby omme bag bagtæppet med en lille sy-skadestue.

En nødhjælpskasse med nål, tråd, sikkerhedsnåle og saks kan hurtigt stoppe en løbet strømpemaske eller fæstne et skørt. Men de store opgaver og kreationen af de farverige kostumer foregår om tirsdagen, hvor syv frivillige sy-damer mødes på musikskolens afdeling i Skjern.

Grethe Rasmussen har været med fra begyndelsen for fire år siden:

Ingen af os har børn eller børnebørn, der danser med i balletten, så det er ikke derfor, vi gør det, siger hun.

Vi gør det fordi vi godt kan lide det, og fordi lederen af balletten er, som hun nu er: En hjertelig person, man bare ikke kan sige nej til, forklarer Grethe Rasmussen.

Tyl i storskala
Når sy-damerne mødes, fyldes bordene hurtigt med stof, tegninger, klippeskemaer, symaskiner, overlockere, tyl, perler, pailletter og andre nipserier.

- Da vi startede, vidste ingen af os, hvordan vi skulle lave balletdragter. Hvordan får man sat tyl pænt på et strutskørt? Hvor meget tyl skal man bruge?, husker Grethe Rasmussen.

Men efter fire år har sy-damerne oparbejdet en vis ekspertise, og et klippeskema slår fast, at til et skørt i størrelse 16 år skal der bruges syv meter tyl.

De omkring 70 balletelever skal hver bruge op til fire forskellige kostumer til en enkelt forestilling, så det er nødvendigt at sætte sy-processen i system.

Grethe Rasmussen står for at koordinere stofindkøb og holde styr på hvilke dragter, eleverne skal bruge. En anden frivillig er fabelagtig til at klippe, en tredje er ferm til at sy på maskine og andre igen er skarpe til de håndsyede detaljer.

Omkring middagstid må stofferne give plads for den medbragte frokost, som damerne skiftes til at have med.

Gør det så længe, det er sjovt
Sy-damerne mødes året rundt med pause i sommerferien og omkring december. Og det er især det sociale og belønningen i at se balleteleverne blive glade for kostumerne, der holder gruppen kørende:

- Når de små elever prøver kostumerne på, er de simpelthen så stolte. De valser rundt og er så glade. Det er en gave i sig selv, fortæller Grethe Rasmussen.

Sy-gruppen er også inviteret til musikskolens årlige nytårskur for frivillige, og et år var de med på udflugt til Det Kongelige Teater. Her fik de lejlighed til at kigge ind på systuen:

- Det var imponerende at se, hvad de kunne. Og så fik vi jo også nogle fif. Det var simpelthen stort, fortæller Grethe Rasmussen, der ikke har tænkt sig at stoppe som sy-dame foreløbig:

- Jeg bliver ved, så længe, jeg har lyst. Vi skal jo kun gøre det, fordi vi synes, det er sjovt og rart at kunne gøre en forskel.

Har du også fået lyst til at blive frivillig, kan du se en liste over koordinatorer her, der kan hjælpe dig videre, lige som Frivilligcenter Ringkøbing-Skjern også har gode ideer til, hvor du kan begynde.

Kontaktoplysninger
Frivillighedskoordinator Emil Sloth Sig
Frivillighedskoordinator Emil Sloth Sig
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing