Medicin
Bliver du syg og får brug for medicin, skal du henvender dig til din læge
Dosering af medicin
Har du brug for hjælp til at tage din medicin eller svært ved at hælde den op, kan du henvende dig til Myndighedsafdelingen i Sundhed og Omsorg, der vil vurdere, om de kan hjælpe. Se kontakt information nederst på denne siden.
Er der mange ændringer i din medicin, vil det være en sygeplejerske, der hælder op. Får du den samme medicin hver dag over en længere periode, bliver medicinen hældt op på apoteket og udleveret i særlige dosispakninger
Håndkøbsmedicin og medicin på recept
Mange steder fås både receptpligtig medicin og håndkøbs medicin på apoteket eller et apoteks-salgssted.
apoteket.dk
Hvis du har en flergangsrecept, kan du bestille medicin online på fx apoteket.dk. Her kan du købe medicin, som du kan få leveret med bud, post eller selv hente på apoteket. Du skal have NemID eller digital signatur for at købe medicin på apoteket.dk.
Du kan få 3 forskellige former for tilskud til medicin:
Generelle tilskud
- Generelle tilskud betyder, at du automatisk får tilskud til medicinen, når du køber den på recept på apoteket. Medicin med generelt tilskud er markeret med en cirkel på medicinpriser.dk.
- Information om generelle tilskud
Individuelle tilskud
- Individuelle tilskud betyder, at din læge kan ansøge om tilskud til medicin på dine vegne.
- Information om individuelle tilskud
Enkeltydelser til medicin
- Enkeltydelse til medicin betyder, at du kan ansøge om hjælp til betaling af medicin, hvis medicinen ikke er dækket af generelle eller individuelle tilskud, og du ikke selv kan betale udgifterne.
- Ansøg om enkeltydelser
Hvis du er sygesikret i Danmark og har et sundhedskort, kan du få tilskud til medicin købt i et andet EU- eller EØS-land. Betingelserne for at få tilskud til medicin er de samme, som hvis du køber din medicin i Danmark. Hvis du ikke har ret til tilskud i Danmark, kan du altså heller ikke få tilskud til medicinen, hvis det er købt i et andet EU- eller EØS-land. Tilskuddet beregnes som udgangspunkt på samme måde, som hvis du havde købt din medicin på et dansk apotek.
Ansøgning om tilskud til medicin købt i et andet EU- eller EØS-land skal være indgivet til Lægemiddelstyrelsen inden 1 år fra det tidspunkt, hvor medicinen blev købt. Fra 1. december 2015 skal du søge tilskud til medicin digitalt.
I Medicinkortet får du overblik over dine aktuelle og afsluttede medicinordinationer.
Du kan se dine recepter, hvor mange udleveringer du har tilbage og har mulighed for at anmode din læge om receptfornyelse.
Hvis du har børn, som er født efter maj 2004, kan du også se deres medicinkort.
Du kan anmode om Digital Fuldmagt, hvis du gerne vil hjælpe en anden med at
- se medicinoplysninger, anmode om receptfornyelser og privatmarkere ordinationer i Fælles Medicinkort, dvs. handlefuldmagt
- se medicinoplysninger og recepter i Fælles Medicinkort, dvs. læsefuldmagt.
Hvis du ikke er enig i kommunens afgørelse, skal du klage til kommunen inden 4 uger. Kommunen skal så genvurdere sin afgørelse inden 4 uger, fra de har modtaget din klage.
Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, sender kommunen din klage videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen.
Et pillepas er et bevis på, at din medbragte medicin er til eget brug. Du kan medbringe et pillepas, hvis du rejser med medicin, som indeholder euforiserende stoffer. Pillepas gælder både for håndkøb og receptpligtig medicin. Det kaldes officielt en Schengen-attest og kan anvendes i Schengen-landene (Norge, Island og EU-landene undtagen Storbritannien og Irland).
Du kan få et pillepas, hvis du bruger medicin, der indeholder sløvende eller euforiserende stoffer. Det kan fx være sovemedicin, stærke smertestillende midler, der indeholder morfin, og beroligende midler. Der er rød advarselstrekant på pakningen.
Hvis du er i tvivl, kan du spørge på apoteket, om der kræves pillepas til din medicin.
Lande i Schengen-området
Schengen-landene (Norge, Island og EU-landene på nær Storbritannien og Irland) er forpligtede til at anerkende pillepas som gyldig dokumentation for, at din medbragte medicin med euforiserende stoffer er til eget brug. Hvis du rejser i et Schengen-land, er det altså nok at medbringe dit pillepas.
Lande uden for Schengen-området
Lande uden for Schengen-området fastsætter selv regler for indførsel af medicin. Du bør derfor henvende dig til ambassaden for det land, du rejser til, for at høre hvilke krav, der gælder. Som regel vil ambassaden bede dig om at få din egen læge til at skrive en attest, som angiver:
- dit navn, fødselsdato og pasnummer
- hvad du behandles for
- hvad du behandles med (navn og styrke på din medicin)
- hvilken mængde du er ordineret (mængde pr. dag).
Attesten bør som minimum skrives på engelsk, men spørg på ambassaden for det land, du rejser til, hvilke sprog de accepterer.
Pillepas er gratis. Pillepas er gyldigt i rejsens længde, dog maksimalt 30 dage. Hvis du bruger flere slags medicin, skal der udstedes en attest for hvert præparat.
Du kan bestille dit pillepas (medicinattest) på borger.dk.
Apoteket kan også lave pillepasset til dig. Du skal medbringe dit pas, da dit pasnummer skal stå på pillepasset.
Hvis du rejser i et land uden for Schengen-området, skal du henvende dig til landets ambassade og få at vide, hvilke regler der gælder. I nogle tilfælde kan apoteket udstede en medicinattest. Det er frivilligt, om apoteket ønsker at udstede denne attest, og apoteket fastsætter selv gebyret.
Det er forskelligt fra land til land, hvorvidt du kan benytte en dansk recept i udlandet. Du kan kontakte ambassaden eller generalkonsulatet i landet og høre, hvorvidt du kan benytte recepten i det pågældende land.
Hvis du har brug for medicin under flyrejse, kan du godt medbringe medicin i håndbagagen, også medicin i flydende form. Sikkerhedskontrollen kan dog kræve bevis for, at medicinen er ægte. Medbring derfor altid den originale indpakning samt din dokumentation for retten til at medbringe medicinen - fx pillepas, medicinattest, recept eller lignende.
I Medicinkortet får du overblik over dine aktuelle og afsluttede medicinordinationer.
Du kan se dine recepter, hvor mange udleveringer du har tilbage og har mulighed for at anmode din læge om receptfornyelse.
Hvis du har børn, som er født efter maj 2004, kan du også se deres medicinkort.
Pillepas
Henvendelse hverdage kl. 8-9
6950 Ringkøbing