Her kan du læse om det danske valgsystem.
Når vi står overfor et kommende valg, vil denne side blive justeret, så fokus er på det aktuelle valg.
Vælg dit emne ved at klikke på teksten i de grå bokse herunder.
Du kan på grund af handicap eller nedsat førlighed afgive din stemme på valgdagen på et andet afstemningssted end det, du er tilknyttet. Hvis du på ønsker at afgive din stemme på valgdagen på et andet valgsted, skal du søge om at flytte afstemningssted.
På afstemningsstedet vil der i dette tilfælde være hæve/sænkebord i stemmeboksen.
Datoerne offentliggøres her forud for et kommende valg.
Når ansøgningen er klar, vil den kunne hentes her på siden
Til den tid kan også afhente eller bestille ansøgningen i Borgerservice på 99 74 12 22.
Du kan brevstemme i en hvilken som helst kommune i Danmark, du skal blot medbringe dit valgkort eller legitimation.
Der kan brevstemmes i Borgerservice i Ringkøbing-Skjern Kommune i administrationens almindelige åbningstid.
Husk at medbringe legitimation eller valgkort, når du skal stemme.
Du kan tidligst søge om at stemme hjemme tirsdagen fire uger før valgdagen og senest kl. 18 torsdagen tolv dage før valgdagen.
Der er ekstraordinært åben for at brevstemme i Borgerservice før et kommende valg.
Lup, hæve-/sænkebord og sorte filtpenne er til rådighed, når der brevstemmes i Borgerservice.
Hvis du på grund af sygdom eller manglende førlighed ikke kan møde op på dit afstemningssted, kan du søge om at stemme i hjemmet.
Tidsfristen for brevstemmeafgivning i eget hjem offentliggøres her, når vi står foran et valg.
Der anmodes om at stemme i hjemmet via en specifik blanket, som skal afleveres til Borgerservice.
Når det er muligt at brevstemme vil ansøgningen kunne hentes her.
Du kan til den tid også afhente eller bestille den i Borgerservice på telefon 99 74 12 22.
Du vil få besked om, hvornår de tilforordnede vil besøge dig, for at tage imod din brevstemme.
Der er mulighed for at stemme uden for den normale åbningstid i både Borgerservice Skjern og Ringkøbing forud for et valg.
Datoerne offentliggøres her.
Husk at medbringe legitimation i form af fx valgkort, sygesikring, pas eller kørekort.
Der er filtpen, lup og LED-Lampe til fri afbenyttelse ved brevstemmeafgivningen. Desuden er der hæve-sænkebord og et CCTV til rådighed i Borgerservice Ringkøbing.
I forbindelse med valg må du hænge valgplakater op på offentlige veje uden forudgående tilladelse fra kl. 12.00 den 4. lørdag før valgdagen.
Valgplakaterne og de midler, der er brugt til at hænge/sætte dem op med (strips, snore, spyd med videre) skal være taget ned igen senest kl. 24.00 otte dage efter valgdagen.
Retningslinier for opsætning af valgplakater
Valgplakater på vejarealer
Du kan på grund af handicap eller nedsat førlighed afgive din stemme på valgdagen på et andet afstemningssted end det, du er tilknyttet. Hvis du på ønsker at afgive din stemme på valgdagen på et andet valgsted, skal du søge om at flytte afstemningssted.
Afstemningsstedet vil i så fald blive i ROFI-centret i Ringkøbing, hvor der vil er hæve/sænkebord i stemmeboksen.
Til Europa Parlamentsvalget kan du søge fra den 28. april til og med den 14. maj kl. 18.00.
Til Folketingsvalget kan du søge fra den 8. maj og til og med den 28. maj kl. 12.00.
Hent blanketten "Ansøg om andet valgsted" her.
Du kan også afhente eller bestille ansøgningen i Borgerservice på 99 74 12 22.
Ringkøbing-Skjern Kommunes brev til Handicaprådet
Pjece: Tilgængelighed til valg
Når optællingen af valgresultatet går i gang kl. 20.00, kan du følge processen step for step online på kmdvalg.dk
Det er muligt at skifte mellem de typer valg der bliver afviklet den pågældende dag, ligesom det er muligt at følge et bestemt afstemningssted.
I Danmark har vi repræsentativt demokrati. Det betyder, at borgerne vælger repræsentanter til Folketinget, kommunalbestyrelser, regionsråd og Europa-Parlamentet. Det er de valgte repræsentanter, der på vegne af borgerne skal træffe politiske beslutninger.
Folketingets medlemmer vælges for fire år ad gangen – det følger af grundloven. Den siddende statsminister kan dog når som helst inden for de fire år udskrive nyvalg, dvs. også selvom der ikke er gået fire år.
Ved et folketingsvalg skal der vælges 179 medlemmer til Folketinget. Der skal vælges 175 medlemmer i Danmark, to i Grønland og to på Færøerne.
Vælgere, der kan stemme til folketingsvalget, kan enten stemme på et af de opstillede partier, en kandidat, der er opstillet for et parti, eller en kandidat, der er opstillet uden for et parti (løsgænger).
En folkeafstemning er en afstemning blandt alle danske vælgere om en bestemt sag. Folketinget kan til enhver tid vælge at afholde en folkeafstemning (vejledende), men der er dog også nogle situationer, hvor Folketinget skal afholde en folkeafstemning (bindende). Det følger af grundloven, hvornår der skal afholdes en bindende folkeafstemning.
Ved folkeafstemninger er der tale om direkte demokrati, da Folketinget her spørger de danske vælgere, om de er for eller imod en konkret sag.
Den seneste folkeafstemning i Danmark var torsdag den 3. december 2015, hvor danskerne stemte nej til omdannelse af retsforbeholdet til en tilvalgsordning i Danmark.
Før den var der folkeafstemning den 25. maj 2014, hvor danskerne stemte ja til Patentdomstolen. Der var også en folkeafstemning i 2009, hvor danskerne stemte ja til at ændre tronfølgeloven. Ændringen af tronfølgeloven betyder, at det altid er den førstefødte (dvs. uanset barnets køn), der skal være regent i det tilfælde, hvor den siddende regent dør eller frasiger sig tronen. Derudover har der været flere folkeafstemninger om EU-spørgsmål.
Danmark er inddelt i 98 kommuner og 5 regioner. Kommunalbestyrelsen (i kommunen) og regionsrådet (i regionen) har hver især selvbestemmelse over en række områder (kommunalt selvstyre).
Valg til kommunalbestyrelserne og regionsrådene skal afholdes hvert fjerde år. Valget afholdes altid den tredje tirsdag i november i valgåret. Det næste kommunale og regionale valg afholdes tirsdag den 16. november 2021.
Danmark er med i Den Europæiske Union, og danskerne skal derfor vælge danske medlemmer til Europa-Parlamentet. Der skal vælges 14 danske medlemmer til Europa-Parlamentet. Der afholdes valg hvert femte år.
Det næste valg skal afholdes i 2024.
Enhver vælger kan klage over et afholdt valg eller folkeafstemning, hvis man fx har mistanke om, at optællingen af stemmer ikke er foregået korrekt.
Klager over et afholdt folketingsvalg, en folkeafstemning eller et Europa-Parlamentsvalg skal sendes til social- og indenrigsministeren, men bliver afgjort af Folketinget. Klagen skal være modtaget i Social- og Indenrigsministeriet senest ugedagen efter valgdagen/afstemningsdagen.
Klager over afholdte kommunale eller regionale valg, skal indgives skriftligt til kommunalbestyrelsen henholdsvis regionsrådet senest ugedagen efter valgdagen. Kommunalbestyrelsens henholdsvis regionsrådets afgørelse kan indbringes for Social- og Indenrigsministeriet.