25. februar 2021

40 nye podere sikrer genåbningen for afgangseleverne

Falcks paramediciner og poder

Endnu en gang har corona-situationen tvunget ansatte i Ringkøbing-Skjern Kommune til at arbejde på tværs, tænke utraditionelt og handle hurtigt.

Så da regeringen onsdag bekræftede, at eleverne i folkeskolens afgangsklasser må møde fysisk ind på skolen halvdelen af tiden fra på mandag den 1. marts, havde Jobcenteret i Ringkøbing-Skjern Kommune allerede fundet, screenet og lavet aftaler med et nyt hold borgere om at blive udlært som podere på de kviktest, der skal muliggøre en nogenlunde sikker genåbning.

- Den sidste aftale kom på plads onsdag aften kl. 21, fortæller Kevin Joel Dau Fraser, virksomhedskonsulent i Jobcenteret.

Og torsdag morgen kl. 8 sad det første af dagens i alt tre hold klar til at modtage undervisning fra Falcks paramedicinere på Kulturcenteret i Skjern.

Koordinering

I alt blev 40 nye podere torsdag oplært i at føre en testpind ind igennem næsen, dreje rundt, og trække den ud igen – og de blev oplært i hygiejne med masser af håndvask, håndsprit og værnemidler.

Sammen med de ni podere, der blev uddannet umiddelbart før vinterferien skal de 40 podere nu i teams rundt på skoler og daginstitutioner i hele kommunen og teste både personale og afgangselever to gange om ugen.

- Vi kører pt i rul af tre hold, der kommer forbi hver enkelt skole mandag og torsdag eller tirsdag og fredag, fortæller Allan Østergaard og tilføjer, at onsdag bruges som buffer.

Til daglig er han viceungdomsskoleleder, men sammen med Ungdomsskolens outdoor-lærer Anker Buchholtz Pedersen bruger han i øjeblikket al sin arbejdstid og lidt til på at koordinere kviktestene på skoleområdet – og fra denne uge også på daginstitutionsområdet.

- Dagtilbuddene kørte egentlig i et andet spor, hvor det var testbiler fra Falck, der kom ud på vegne af Regionen. Men eftersom Falck nu tildeles andre opgaver, har vi nu besluttet også at teste vores personale daginstitutionerne, fortæller Flemming Nielsen, fagchef for Dagtilbud og Undervisning.

Op til 600 test i timen

- Fra mandag kan vi have en testkapacitet på helt op til 600 kviktest i timen, så der bliver rig mulighed for at blive testet for det personale på skoler og daginstitutioner, der ønsker at lade sig teste to gange om ugen, forklarer Flemming Nielsen – og tilføjer, at selvom testene er frivillige, så er de også rygraden bag en vellykket genåbning:

- Så vi opfordrer alle i personalegruppen – og alle afgangselever til at lade sig teste to gange om ugen, ligesom vi i øvrigt kraftigt opfordrer til, at afgangseleverne får taget en PCR-test, inden de møder op på skolen igen.

For kommunens mange dagplejerne er der også tilbud om kviktest:

- Af logistiske årsager vil de ikke vil få besøg af testholdene i privaten. Men vi beder dem møde op på en nærliggende daginstitution, når et af testholdene kommer forbi, så de kan blive testet, siger Flemming Nielsen.

I skole hver anden uge

Fra regeringen lød det onsdag, at eleverne i afgangsklasserne kun må møde fysisk ind på deres skoler halvdelen af tiden. I Ringkøbing-Skjern Kommune er tolkningen, at alle eleverne i en klasse møder ind til fysisk undervisning på skolen én uge – og bliver undervist virtuelt derhjemme ugen efter.

Dermed vil halvdelen af kommunens 9. og klasses elever først skulle møde fysisk i skole den 8. marts.

- Det fremgår ikke af retningslinjerne fra ministeriet, om intentionen med at sige, at kun halvdelen skal i skole ad gangen, var at dele hver enkelt klasse op for f.eks. at skabe mulighed for at holde større afstand. Men det siger sig selv, at den lærer, der skal undervise i klassen ikke også kan fjernundervise på samme tid, forklarer Flemming Nielsen.

På Aula vil både forældre og afgangselever få mere detaljeret information om, hvem der skal møde på skolen og på hvilke tidspunkter.