10. juli 2024

En håndsrækning fra Tarm til Washington D.C.

Foto: Thea Bech-Petersen

 

Ideen bag gavlmaleriet ”PINKY PROMISE” på Tarm Skole var så god, at den nu er udvalgt blandt flere hundrede indsendte forslag til at repræsentere forsvarsalliancen NATOs værdier. Kunstneren bag skal nu også udsmykke en husgavl i den amerikanske hovedstad.  

Et pinky promise. Ved du ikke lige, hvad det er, så spørg et barn. De ved nemlig godt, at det forpligter, når man lover hinanden noget ved at kæde lillefingrene sammen i et pinky promise. Eller tænk på det som børneudgaven af et godt, gammeldags håndtryk på Vorbasse Marked.

”PINKY PROMISE” er også titlen på det gavlmaleri, som kunstneren og kaospiloten Eske Touborg i sensommeren 2023 malede på Tarm Skoles hvide gavl – i samarbejde med eleverne på skolen og ikke mindst med elevrådet, hvis hænder blev fotograferet og gengivet i gavlmaleriet.

Ideen og værdisættet bag gavlmaleriet, der fokuserer på de små løfter i dagligdagen, ligger nu bag en udstilling i Washington D.C., hvor stats- og regeringsledere fra de 32 NATO-medlemslande i disse dage markerer forsvarsalliancens 75-års jubilæum. Senere på året skal Eske Touborg igen skabe et værk i sin ”PINKY PROMISE”-serie på en husgavl.

For at markere alliancens fødselsdag, bad NATO nemlig tidligere i år unge, kreative kunstnere fra alle medlemslande om at indsende forslag til kunst, der permanent skal smykke en gavl i Washington D.C.

Og blandt flere hundrede forslag er Eske Touborgs forslag med udgangspunkt i ideen bag gavlmaleriet fra Tarm altså blevet udvalgt.

- Det er et nyt værk, jeg laver i Washington, ikke en reproduktion af gavlmaleriet på Tarm Skole. Men tankerne og konceptet bag ”PINKY PROMISE” startede i Tarm, og gavlmaleriet i Washington vil blive et kunstnerisk værk med samme værdimæssige budskab, siger Eske Touborg.

- Det er kæmpestort, siger arkitekt og bygherrerådgiver i Ringkøbing-Skjern Kommunes Ejendomscenter Thea Bech-Petersen og tilføjer:

- Et er, at Eske Touborg vinder, men at han også vælger at indsende et forslag med udgangspunkt i gavlmaleriet på Tarm Skole er jo bare fantastisk. Vores gavlmaleri har børn og leg og glæde i centrum og fokus på fællesskab, sammenhold og tryghed. På en husgavl i Washington vil der fremover være et gavlmaleri, som også har fællesskab – og fred, sikkerhed og frihed – som tema, og som er inspireret af nogle børns hænder fra Tarm. Dét gør mig glad at tænke på.

At hænderne, der er afbilledet på gavlmaleriet tilhører børn, der hylder nærdemokratiet ved at være aktive i skolens elevråd, gør kun PINKY PROMISE endnu mere velegnet som vinder af NATOs kunstkonkurrence, hvis man spørger Thea Bech-Petersen.

Kunst med rødalger

Sammen med kolleger i kommunens Kulturafdeling fik hun ideen til et gavlmaleri på Tarm Skole, fordi den hvide husgavl var angrebet af rødalger, som i løbet af ganske få år trænger ud gennem et lag maling.

- Den hvide villa er den ældste del af skolen – og en virkelig fin bygning, som skulle indrettes som faglokaler for Håndværk & Design. Derfor var det naturligt at tænke i kreative processer. Vi lavede et open call og fik 24 virkelig gode forslag til et gavlmaleri – også fra anerkendte kunstnere. Vi valgte Eske Touborgs forslag, fordi det var vigtigt for os, at gavlmaleriet skulle have en forankring i børnenes dagligdag. Eske fangede den forankring med det samme og arbejdede med børnene om gavlmaleriet, fortæller Thea Bach-Petersen.

Til ”PINKY PROMISE” er der brugt en dybdevirkende spraymaling, som muligvis hæmmer rødalgerne i murværket. Dermed vil gavlmaleriet løbende udvikle sig og ændre udtryk i takt med, at rødalgerne patinerer den hvide baggrund.

- Kunstværket har ikke fået sit endelig udtryk endnu – og får det måske aldrig, for hvornår er det færdigt, spørger Thea Bech-Petersen og tilføjer:

- Vi brugte 10 mio. kr. på at renovere og indrette faglokalerne indendørs – og 100.000 kr. i alt på gavlmaleriet, dvs. inkl. leje af lift, grunding og maling, hvor en del af det var udgifter, vi ville have haft alligevel, hvis gavlen bare skulle være hvid. Jeg tænker, det er penge, der er givet rigtig godt ud, fordi ”PINKY PROMISE” giver en stolthed til eleverne og skolen – og fordi, hvis vi også skal tænke i kroner og ører – vi fremover ikke skal male gavlen så tit som vi skulle, hvis den bare var hvid og angrebet af rødalger.

 

FAKTA:

Kunstner og kaospilot Eske Touborgs gavlmaleri ”PINKY PROMISE” kan ses på Tarm Skole. Senere på året vil værdigrundlaget bag værket inspirere et permanent PINKY PROMISE gavlmaleri på en husgavl i den amerikanske hovedstad Washington D.C., hvor det markerer forsvarsalliancen NATOs 75-års jubilæum.

Eske Touborgs LinkedIn-side kan man se forvandlingen af gavlen på Tarm Skole