28. juni 2017

Gør det selv, sammen

Gør det selv, sammen

Bølling, Lyne, Ølstrup og Ådum har hver fået 25.000 kroner til at købe lige det, de synes, der skal til for at pleje og vedligeholde netop deres landsby.

For pengene kan de fx købe et nyt redskabsskur eller maskineri til at få sat skik på grønne arealer, der vokser vildt, eller noget andet som irriterer øjet. Pilotprojektet giver landsbyerne mulighed for selv at købe de materialer og maskiner, som de skal bruge til at shine deres lokalområder op.

- Der bliver lagt så mange gode kræfter i forskønnelse og vedligehold af landsbyerne. Det vil vi fra kommunens side meget gerne støtte op om, og nu undersøger vi, om det her er en form, der fungerer for alle, siger landdistriktskoordinator Lotte Finnerup.

Pilotprojektet er et samarbejde mellem borger- og sogneforeningerne, Landdistriktsrådet og kommunens Vej og Park-afdeling. I første omgang har Økonomi- og Erhvervsudvalget godkendt en pulje på 100.000 kroner til projektet.

Imødekommer behov
Pilotprojektet tager sit forbillede i et lignende projekt fra Viborg Kommune, hvor der har været succes med det.

Det er op til de enkelte landsbyer at beslutte, hvordan pengene skal bruges, så længe de går til vedligehold og forskønnelse. Efter et opstartsmøde mellem kommunen og borger-sogneforeningerne er pengene givet fri, så der ikke skal bruges tid på at udfylde ansøgningsskemaer.

- Vi har sagt, at de skal gå tilbage i deres bagland og finde ud af, hvad der er brug for lokalt. Om det er redskaber til de grønne bander, der tit stiller op med deres private sager, eller om det er et redskabsskur, der skal til, blander vi os ikke i. Det skal bare holde sig inden for de overordnede rammer, siger Lotte Finnerup.

Foreløbig omfatter pilotprojektet fire landsbyer. Afhængig af erfaringerne fra projektet kan det være, at projektet udvides.

- Når vi evaluerer, finder vi ud af, om vi skal lave en pulje, hvor landsbyerne kan søge midler, så andre landsbyer kan køre lignende projekter, siger Lotte Finnerup.