11. maj 2022

Bliv klogere på klima på bibliotekerne

Foto: Merete Jensen

Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne har taget klimadagsordenen til sig i udstillinger, der skal minde os alle om, at vi selv kan bidrage til at mindske den globale opvarmning.

Al Gores ubekvemme sandhed ligger som dvd. Greta Thunbergs klimamanifest, Naomi Kleins ”Intet bliver som før” og navnebror Sebastian Kleins ”Verdens 100 mest truede dyr” står side om side med bøger med titler som ”Lad os køle planeten ned: 50 seje måder, du kan hjælpe verden på” og ”Klimaguiden: Red verden lidt hver dag” med undertitlen ”Håndbog for klimatosser”.

Meteorologer, der fortæller om mere ekstremt vejr forårsaget af de menneskeskabte klimaforandringer og børnebøger, der med smukke billeder og letlæselig tekst forklarer f.eks., hvordan træerne taler sammen via rodnettet og hvorfor skrald i havet er spild.

Dét er bare nogle af de bøger om bæredygtighed, grøn omstilling, affaldshåndtering og klima, der lige nu og de kommende tre uger er at finde på udstillingspladserne på bibliotekerne i Ringkøbing-Skjern Kommune. Sammen med bøger og dvd’er ligger små breve med blomsterfrø til den vilde have og en klar opfordring til både at læse, lære og agere om og for den grønne omstilling.

Klimaudstillingerne, der også indeholder pegebøger for de allermindste børn, er et samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne og Ringkøbing-Skjern Kommunes klimasekretariat.

Formålet er at sætte spot på de menneskeskabte klimaforandringer og ikke mindst på det faktum, at vi hver især kan afhjælpe problemet med få men konsekvente ændringer i vores vaner.

Spar på kød og kilometer i bil

Et af de steder i hverdagen, hvor det virkelig batter at ændre bare lidt på indgroede vaner er på transporten:

- Hver gang vi cykler 6 kilometer i stedet for at tage bilen, sparer vi klimaet for ét kilo CO2. Og udskifter man det hakkede oksekød med kylling - eller endnu bedre grøntsager – er det også et godt skridt for klimaet, siger Ringkøbing-Skjern Kommunes klimakoordinator Pernille Hagen. Hun peger på, at 500 gram kyllingekød udleder, hvad der svarer til ca. 4 kilo mindre CO2 end 500 gram oksekød.

- Problemet med kød fra drøvtyggere som køer, får og geder er, at den metangas som dyrene udleder, er ca. 30 gange så kraftig som kuldioxid (CO2), forklarer Pernille Hagen.

På den planche over nemme klimaråd, der virker, hun har samlet til bibliotekernes udstilling, anbefaler hun også at købe mindre eller at købe brugt i klimaets navn:

- Det tøj eller de elektronikvarer, vi køber har også et klimaaftryk både i produktionen og i bortskaffelsen, så hvis vi kan bruge vores ting i længere tid, genbruge materialerne og genbruge andres aflagte ting, kan vi spare virkelig effektivt på klimaregnskabet, siger hun.

I de mange klimabøger på bibliotekerne er der et hav af andre gode råd til en mere klimabevidst dagligdag – og selv om de indgår i bibliotekernes udstillinger er bøgerne til frit udlån:

- Formålet med at lave udstillingerne er, at vi gerne vil sætte fokus på de mange gode bøger, vi har, om klima-relaterede emner, så jeg håber bestemt, at bøgerne vil blive udlånt og læst, siger bibliotekar Gitte Kjær Hansen, der har stået for klimaudstillingerne på bibliotekerne.

- Til daglig kan man finde bøgerne på bibliotekernes hylder og låne dem med hjem, men vi rokerer meget gerne rundt på udstillingerne, hvis man har lyst til at hjemtage netop de bøger, vi nu har valgt at sætte frem på udstillingen, tilføjer hun.

Gitte Kjær Hansen fortæller, at bibliotekerne i håbet om at nedbringe mængden af plastik også har valgt at udskifte plastikposerne med lærredsposer, som man i løbet af kort tid kan låne med hjem på samme vilkår som bøger og andre materialer.

Sammen med lærredsposerne vil man i øvrigt få tilbudt bogmærker med Klimasekretariatets gode klimaråd.

 

Fakta:

Brancheforeningen Dansk Energi udnævnte tidligere på året Ringkøbing-Skjern Kommune til ”Danmarks Klimakommune nr. 1” primært på baggrund af antallet af opførte anlæg til produktion af vedvarende energi de seneste fire år.

Ringkøbing-Skjern Kommunes klimaindsats er forankret i Klimasekretariatet, hvor medarbejderne lige nu hjælper byrådet med at udarbejde kommunens nye klimapolitik og klimahandlingsplan.

Klimaudstillingerne på bibliotekerne løber i uge 19-20-21.

voresklima.rksk.dk kan man læse mere om kommunens kommende klimaplan og -arbejde for en bæredygtig fremtid. Her opfordres borgere også til selv at komme med gode råd til en grønnere hverdag.