17. januar 2020

Nye søndagsaktiviteter i Naturens Rige

Skyfish-foto

Januar kan godt synes uendeligt lang, men ikke desto mindre er den sidste søndag i måneden lige om hjørnet, og det er lig med en frisk gåtur i Naturens Rige.

En god travetur er i hvert fald hovedingrediensen i Søndagsaktiviteterne, der går ind i endnu en sæson på søndag den 26. januar med en tur i det kuperede landskab omkring kullejerne nord for Vestjyllands Svæveflyveklub ved Ejstrup.

Her vil en stedkendt guide gå forrest på en ca. 5 km lang travetur og fortælle om naturen, der er formet af istidens enorme kræfter, før de lokale foreninger byder på en kop kaffe i svæveflyvernes klublokaler.

Det er niende år i træk, at der arrangeres Søndagsaktiviteter. Turene bliver gennemført den sidste søndag i hver måned (med undtagelse af juli og december) på forskellige naturområder i Ringkøbing-Skjern Kommune og ambitionsniveauet ligger generelt omkring de 5 kilometer.

Sundhed på flere planer

Bag søndagsaktiviteterne, der er gratis og almindeligvis finder sted kl. 13.00-15.00, står foruden Sundhedscenter Vest også Ringkøbing-Skjern Kommunes Land, By og Kultur-afdeling, DGI-Vestjylland, Ringkøbing-Skjern Museerne og FrivilligVest. Og det er netop den brede opbakning til idéen, der gør søndagsaktiviteterne til mere end bare en gåtur:

- Dét, at der er så mange forskellige aktører bag søndagsaktiviteterne, gør dem til noget helt specielt, siger Lene Vinkler Brodde, teamkoordinator for sundhedsfremme og forebyggelse ved Sundhedscenter Vest:

- Naturvejledere kan give deltagerne viden om biodiversiteten i det område, hvor vi går, Ringkøbing-Skjern Museerne byder ind med historiefortællingen. Og fra Land, By og Kultur, får vi en masse tips om, hvor der sker noget nyt i kommunen, som det kan være interessant for deltagerne at opleve. Og endelig er både DGI og Frivillig Vest jo nærmest danmarksmestre i at engagere frivillige og foreninger, der har lyst til at byde ind som arrangører på de forskellige steder, siger hun og tilføjer, at Sundhedscenter Vests aktie i søndagsaktiviteterne foruden koordineringen og planlægningen er den oplagte, at en gåtur i naturen uvægerligt boner ud på folkesundheden og livskvaliteten.

- Formålet med gåturene er sundhed på flere planer. Der er fokus på både natur, kultur og fællesskab, fortæller Lene Vinkler Brodde og tilføjer, at motion i naturen er den største motivationsfaktor for borgerne.

 

FAKTA:

Søndagsaktiviteterne er et tilbud til de borgere, der ønsker at komme i gang med let motion, eller har lyst til at blive inspireret til nye gåture eller andre aktiviteter i naturen – og som er interesserede i et områdes særlige identitet, kvalitet og landskabsmæssige karakter.

Første tur i Søndagsaktivitets-programmet bliver en tur til istidens aflejringer ved Ejstrup.

  • Mødested: Højbyvej 14, Ejstrup, 6920 Videbæk
  • Turleder: Faster Badmintonklub v. Niels Lund
  • Kontaktperson: Lillian Thunbo Mikkelsen, DGI, mobil 6116 8934

Find folderen Søndagsaktiviteter i Naturens Rige på bibliotekerne, hos borgerservice, på aktivitetscentre, ved Frivillig Vest og på Sundhedscenter Vest. Folderen kan også hentes elektronisk her: