24. januar 2024

Nye søndagsaktiviteter i Naturens Rige

Skyfish

Vinterbadning i Rækker Mølle og besøg på væresteder for socialt udsatte er blandt programpunkterne på årets søndagsaktiviteter. Første tur er på søndag den 28. januar, og alle er velkomne – med eller uden badetøj.

Når der på søndag den 28. januar er fælles vandretur i og omkring Rækker Mølle, opfordres deltagerne til at pakke badetøj og håndklæde med i tasken. Turen afsluttes nemlig med muligheden for en frisk vinterdukkert i Rækker Mølle badesø.

Gåturen og vinterbad-muligheden er første programpunkt i den række af søndagsaktiviteter, som Sundhedscenter Vest og Ringkøbing-Skjern Kommunes Kultur, Natur og Fritids-afdeling traditionen tro arrangerer i samarbejde med DGI Vestjylland, FrivilligVest og Ringkøbing Fjord Museer.

Programmet for hele 2024 er offentliggjort og kan findes på Sundhedscenter Vests hjemmeside på https://sundhedscenter-vest.rksk.dk/sundhedsfremme-og-forebyggelse/soendagsaktiviteter-2024

Den trykte udgave af programmet kan hentes på bibliotekerne og i Borgerservice fra 1. februar  

Månedens bedste søndag

Centralt i søndagsaktiviteterne er en gåtur på 3-5 km i naturen rundt om i Naturens Rige.

Søndagsaktiviteterne, der året igennem falder på den sidste søndag i måneden med undtagelse af juli og december, har desuden fokus på fællesskab. Derfor opfordres alle til at deltage, og derfor afsluttes gåturene ofte med en kop te/kaffe og et stykke kage og en snak.

- Vi kalder søndagene med søndagsaktiviteter ”Den bedste søndag i måneden” og vi mener det. Dét at komme ud og se et nyt område, gå en guidet tur og høre om f.eks. biodiversitet eller kulturhistorie, før man får nye bekendtskaber over en kop kaffe, er ren livskvalitet for mange af os, siger Lene Winkler, der er teamkoordinator hos Sundhedscenter Vest.

Hun peger på, at tre af søndagsaktiviteterne i årets program er markeret med små røde flag, hvilket betyder, at søndagsaktiviteten vil blive udvidet med de populære Wild West Walk ’n’ Run-ruter. Dermed bliver en gåtur på kryds og tværs af de almindelige stier markeret med små røde flag i ugen op til den sidste søndag i måneden.

- Det betyder, at man selv kan gå turen, når det passer ind i ens kalender, og følger man flagene er der ingen fare for at fare vild selv om man går off road. Ruterne vil være markeret fra om tirsdagen og om søndagen kl. 13-15 vil der stadig være en fælles gåtur langs den markerede rute, hvor man får selskab af en naturvejleder, formidler eller anden guide, forklarer Lene Winkler.

Første gang, at de røde flag kommer i brug i årets program er i april, hvor der fra den 20. til den 28. april vil blive markeret en Wild West Walk ’n’ Run-rute i Skjern Å Delta med udgangspunkt ved Provstgårds Jagthus/Pumpestation Nord.  

Herefter vil ruten i juni på de nye stier ved Ejstrup Søerne og Snogdal Plantage-ruten i oktober også blive i form af Wild West Walk ’n’ Run-ruter.

Byvandringer bag facaden

Som noget nyt vil et par af årets søndagsaktiviteter også finde sted i byerne, f.eks. mødes deltagerne på februars søndagsaktivitet på P-pladsen ved Ringkøbing Museum midt i Ringkøbing, hvorfra turen går bag facaden til nogle af byens mødesteder for socialt udsatte.

Idéen med den sociale byvandring, som turen kaldes, er, at deltagerne kommer rundt og besøger de frivillige sociale tilbud som f.eks. Røde Kors caféen, G-faktor, Red Barnet og Social Drive Out.

- Det er første gang, at vi arrangerer søndagsaktiviteten som en social byvandring.  I Aalborg, som vi har ladet os inspirere af, viser erfaringerne, at deltagerne er glade for muligheden for at kigge med bag facaden, siger leder af FrivilligVest Carsten Leidesdorff Skov. Han er tovholder på arrangementet i samarbejde med kommunens frivilligkoordinator.

- Erfaringerne fra Aalborg viser, at nogle deltagere får lyst til at hjælpe med frivilligt arbejde til gavn for socialt udsatte, og andre er måske selv socialt udsatte og kan have gavn af at benytte tilbuddet. Ved at deltage på den sociale byvandring kan de ”gemme sig” blandt andre deltagere og bare få en rundvisning. Så har de set stedet og mødt menneskerne dernede, og så er det nemmere at træde over dørtærsklen en anden dag, når man gerne vil benytte det frivillige sociale tilbud, tilføjer Carsten Leidesdorff Skov.

Som ved de øvrige søndagsaktiviteter opfordrer han til, at man også på den sociale byvandring husker at invitere en nabo med, som måske ikke ellers var kommet ud på søndagstur.

 

FAKTA:

Deltagelse i Søndagsaktiviteterne er gratis og for alle interesserede.

Søndagsaktiviteterne foregår den sidste søndag i måneden kl. 13-15.

Man behøver ikke tilmelde sig, men har man spørgsmål til den første tur på søndag, kan de stilles til Lillian T. Mikkelsen fra DGI Vestjylland på telefon 6116 8934.

Der ligger flere detaljer om de enkelte søndagsaktiviteter på hjemmesiden https://sundhedscenter-vest.rksk.dk/sundhedsfremme-og-forebyggelse/soendagsaktiviteter-2024