Referat: 16. januar 2024 kl. 16:00

LOK-Byrådssalen Rådhuset Ringkøbing
Byrådet

Deltagere

  • Hans Pedersen
  • Susanne Vivi Høj Henriksen
  • Jens Erik Damgaard
  • Henrik Hammelsvang
  • Lennart Qvist
  • Kristian Andersen
  • Henrik Andersen
  • Jens Jensen
  • Marie Kamp From
  • Jakob Agerbo
  • Rita Byskov
  • Søren Elbæk
  • Niels Rasmussen
  • Carsten Bjerg
  • Dan K. Jørgensen
  • Erik Viborg
  • Niels Kristian Larsen
  • Irene Lund Pedersen
  • Jens Jacob Østergaard
  • Pia Vestergaard
  • Jens S. Højland
  • Jesper Lærke
  • Jørgen Byskov
  • Irvin Christensen
  • Hans-Christian Blichfeldt
  • Ole Nyholm Knudsen
  • Hans Østergaard
  • Linda Nielsen
  • Lise Juhl Hansen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Ansøgning om kommunegaranti på 3,5 mio. kr. til ROFI Centret

Sagsnr: 23-024536

Sagsfremstilling

ROFI-Centret ansøger pr. mail. d. 11 april 2023 om kommunegaranti til optagelse af lån på 3,5 mio. kr. til finansiering af et solcelleanlæg. Der ansøges om en kommunegaranti til et lån med en løbetid på 15 år. ROFI-Centret søger om lån til hele anlægssummen.

ROFI-Centret har i samarbejde med Byskov A/S hentet tilbud fra Soft Control ApS på installering af solcelleanlæg. Soft Control ApS har beregnet at solcellernes forventede levetid er 25 år, og vil give en estimeret besparelse i energiudgifter på 650.000 kr. i år 1. Investeringen vil dermed også have en likviditetsmæssig forbedring for Centret og en tilbagebetalingstid på godt 5 år. 

I forbindelse med en tidligere sag om energibesparende foranstaltninger, fik ROFI-Centret i 2020 afslag på optagelse af lån hos KommuneKredit, med den begrundelse, at der foregår kommercielle aktiviteter i centret. I den forbindelse fik ROFI-Centret dispensation til at optage lån hos ekstern långiver med kommunegaranti. ROFI-Centret søger derfor igen om dispensation til at optage lånet til solcelleanlægget hos ekstern långiver.

Thomas Andersen og Jane Eichenwald Henriksen deltager under punktet.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Lånebekendtgørelsen (Bekendtgørelse af nr. 1580 af 17. december 2013).

Hvis kommunen (eller institutioner med driftsoverenskomst) opsætter solceller, skal disse placeres i et særskilt A/S.

Da ROFI-Centret er en forening, har de adgang til at opsætte solceller uden at der etableres et særskilt A/S. 

Økonomi

Kommunegaranti for lån til finansiering af energianlæg og energibesparende foranstaltninger vil ikke påvirke den kommunale låneramme. Byrådet har i december 2012, vedtaget principper for etablering af energianlæg ved selvejende institutioner:

  1. Som udgangspunkt skal lånet optages i KommuneKredit.
  2. Garantien må højest udgøre 75 pct.
  3. Løbetiden må højest svare til tilbagebetalingstiden, dog maksimalt en afviklingsperiode på 15 år.
  4. Institutionens seneste tre regnskaber må ikke udvise væsentlige underskud, og ikke have kritiske bemærkninger fra hverken ledelse eller revision.
  5. Endeligt skal institutionen via revisorattesteret erklæring kunne sandsynliggøre at investeringen, uden at kommunens garantiforpligtigelse må forventes at blive aktuel. 

Ansøgningen fra ROFI-Centret lever ikke helt op til ovenstående principper, men administrationen bemærker at der i tidligere sager er givet dispensation vedrørende punkt 1 og 2. For så vidt angår tilbagebetalingstiden på anlægget, er beregningen heraf usikker, grundet uforudsigeligheden på energipriserne.

Normalt vil administrationen anbefale at der tages pant i ejendommen. Dog foreskriver ROFI-Centrets vedtægter at "En eventuel formue kan ved foreningens opløsning kun anvendes til kulturelle eller idrætslige formål, godkendt af Ringkøbing-Skjern Kommune.", hvorfor det ikke findes nødvendigt i denne sag.

Effektvurdering

Investeringen vil medføre en reduktion af ROFI-Centrets energiudgifter, og forbedre driftsøkonomien. Investeringen vil samtidig styrke centrets grønne profil.

Kommunegarantien vil hjælpe til at gøre lånet mere fordelagtigt for ROFI-centret, i forbindelse med de skal optage lånet hos en ekstern långiver.

Indstilling

Administrationen indstiller, om Økonomiudvalget kan anbefale Byrådet at godkende, at der gives Kommunegaranti for hele lånet på op til 3,5 mio. kr., samt dispensation til at ROFI-Centret kan optage lån, hos ekstern långiver, hvor låneperioden ligger ud over tilbagebetalingsperioden. Kommunegarantien gives under forudsætning af, at lånet anvendes til finansiering af etableringen af i ansøgningen beskrevet solcelleanlæg.



Økonomiudvalget 19-12-2023
Økonomiudvalget anbefaler Byrådet at godkende, at der gives kommunegaranti for hele lånet på op til 3,5 mio. kr. samt dispensation til at ROFI-Centret kan optage lån hos ekstern långiver, hvor låneperioden ligger ud over tilbagebetalingsperioden. Afviklingsperioden sættes til maksimalt 10 år. Kommunegarantien gives under forudsætning af, at lånet anvendes til finansiering af etableringen af det i ansøgningen beskrevne solcelleanlæg.

Fraværende: Jakob Agerbo.

BilagBeslutning

Økonomiudvalgets anbefaling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

3: Ansøgning om kommunegaranti for lån til Børnebo Lyne

Sagsnr: 23-021872

Sagsfremstilling

Den private daginstitution Børnebo Lyne ansøger pr. mail d. 7. oktober 2023 om kommunegaranti til optagelse af lån til renovering.

Børnebo Lyne har været en privat daginstitution siden januar 2007 og har plads til 35 børn fordelt på 9 vuggestuebørn og 26 børnehavebørn.

Institutionen er i en gammel forstanderbolig, som er bygget i 1960'erne. Bygningen står i nogenlunde oprindelig stand, og begynder derfor at trænge til renovering og modernisering. Taget på bygningen skal skiftes, oliefyr i kælderen skal skiftes og grupperum er nedslidte og ikke tidssvarende. Bygningen er så slidt, at gennemføres renoveringen ikke, kan der på sigt ikke fortsat drives institution.
Børnehavens eksisterende rammer ombygges væsentligt og der tilføjes helt ny tilbygning

Lokalt byggefirma har givet tilbud på at lave renoveringen for 3.519.000 kr. inkl. moms. Institutionen har selv opsparet og indsamlet sponsorater til noget af byggeriet. Der forventes optagelse af lån til byggeriet på 3.000.000 kr. Lånet optages som fuld banklån, da der ikke er mulighed for optagelse af kreditforeningslån til private institutioner som Lyne Børnebo. Banken har stillet krav om fuld kommune garantistillelse for belåningen.

Børnebo Lyne har lavet fremtidig budget, hvori der er afsat 120.000 kr. årligt til renter, afdrag mv. Herefter vil der stadig være overskud. Ved låneoptagelse på 3 mio. kr. vil ydelsen være ca. 240.000 kr. årligt hvilket umiddelbart syntes at kunne rummes indenfor budgettet. Umiddelbart vurderes institutionen at have en sund økonomi, egenkapitalen er på 1,3 mio. kr. i regnskab 2022 og der er ingen revisionsbemærkninger.

Thomas Andersen og Jane Eichenwald Henriksen deltager under punktet.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Kommunen må gerne stille en kommunegaranti, når formålet er at drive aktiviteter, som kommunen selv måtte drive.

Ringkøbing-Skjern Kommune har ikke tidligere stillet garanti for private daginstitutioner, og en eventuel garantistillelse i denne sag vil derfor danne præcedens, og kan medføre, at andre private institutioner vil henvende sig med tilsvarende ønsker. 

Økonomi

En eventuel garantistillelse vil reducere kommunens låneramme tilsvarende, da der ikke er automatisk låneadgang til dagtilbudsområdet. Alternativt kan kommunen deponere et tilsvarende beløb, der således vil fragå i kommunens disponible kassebeholdning.

Børnebo Lyne har aktuelt en fuld belægning på pladserne. Fremtidig belægning - og dermed rentabilitet af institutionen og sandsynlighed for at tilbagebetale lånet, afhænger af befolkningsudviklingen og hvorvidt de kan tiltrække de lokale børn. 

Når kommunen stiller garantier på forsyningsområdet opkræves både stiftelses- og løbende provision. Når kommunen stiller garantier for selvejende institutioner eller foreninger, som udøver opgaver, der også kunne løses i kommunalt regi, opkræves typisk ingen provision og dette er heller ikke et lovkrav. 

Da kommunen ikke tidligere har stillet garanti for private daginstitutioner er der ingen præcedens på dette område. Såfremt kommunen vælger at stille garanti, kan det medføre, at andre private institutioner (som løser opgaver, der kunne være løst af kommunen) ligeledes vil søge kommunegaranti. I sådanne situationer vil kommunen skulle forholde sig til ligebehandlingsprincippet og sandsynligheden for, at kommunen fremover vil blive mødt med mange henvendelser, synes reel.  
Administrationen har ikke kunne finde eksempler på andre kommuner, som har stillet garanti for private dagtilbud.

Institutionens vedtægter indebærer ved ophør, at eventuelt overskud skal anvendes til børnepasning i lokalområdet, men vedtægterne kan til enhver tid tilpasses af institutionen uden godkendelse fra kommunen. Såfremt kommunen ønsker at give en garanti anbefaler administrationen derfor, at der tages et tilsvarende pant (som tinglyses) i ejendommen. 

Administrationen kan med henvisning til mulig øget efterspørgsel på garantier fra andre private institutioner ikke anbefale, at der gives garanti. Hvis der gives garanti, vil en henvisning til at formålet er, at fastholde en allerede eksisterende institution indenfor kommunens grænser kunne bidrage til at begrænse muligheden for, hvilke private aktører, der kan søge garanti. 

Effektvurdering

Garantistillelsen vil være medvirkende til, at den planlagte renovering af Børnebo Lyne vil kunne gennemføres.

Indstilling

Administrationen indstiller at Økonomiudvalget drøfter og i positiv fald anbefaler Byrådet

  • at tage stilling til om kommunen ønsker at stille kommunegaranti overfor den private daginstitution Børnebo Lyne på op til 3 mio. kr. i 20 år til lånoptagelse for om- og tilbygning, og at der tilsvarenede tages pant i ejendommen.
  • at tage stilling til om der skal opkræves garantiprovision.
  • at en eventuel garantistillelse sker med henblik på at fasteholde og udvikle en eksisterende institution.
  • at der - i fald garantien stilles - deponeres et tilsvarende beløb som dermed fragår kommunens disponible kassebeholdning.


Økonomiudvalget 19-12-2023

Et flertal i Økonomiudvalget anbefaler, at kommunen ikke stiller kommunegaranti overfor den private daginstitution Børnebo Lyne.

Kristian Andersen anbefaler, at kommunen stiller kommunegaranti overfor den private daginstitution Børnebo Lyne.



Fraværende: Jakob Agerbo.

BilagBeslutning

Kristendemokraterne stillede følgende ændringsforslag: at sagen tilbagesendes med henblik på nærmere afklaring. For stemte Kristendemokraterne, Nye Borgerlige, Rita Byskov, Henrik Hammelsvang og Hans-Christian Blichfeldt. Det øvrige byråd stemte imod, hvorfor ændringsforslaget bortfaldt.

Et flertal i byrådet godkendte Økonomiudvalgets anbefaling. Kristendemokraterne og Nye Borgerlige ønskede, at kommunen stiller kommunegaranti overfor den private daginstitution Børnebo Lyne. Hans-Christian Blichfeldt undlod at stemme.

 

Kopier link til punktet  -   Print

4: Godkendelse af spildevandstakster for 2024

Sagsnr: 23-026019

Sagsfremstilling

Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S og Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S
(ledningsnettet) har efter bestyrelsens godkendelse fremsendt takstblad 2024 til Byrådets godkendelse, idet Byrådet i henhold til Vandsektorloven skal sikre, at spildevandstaksterne er lovligt fastsat i forhold til vandsektorloven og selskabets betalingsvedtægt. Godkendelsen skal ske med virkning fra 1. januar 2024.

For Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S er der en stigning på den årlige faste afgift på 5,1 % i forhold til 2023.

Vandafledningsbidraget takst 1 (forbrug op til 500 m3) stiger med 9,0 % i forhold til sidste år.
For erhvervskunder jf. trappemodellen takst 2 (forbrug mellem 500 og 20.000 m3) og takst 3
(forbrug over 20.000 m3) er stigningen også på 9,0 %.

For Ringkøbing Spildevand A/S (ledningsnettet) er tilslutningsbidraget indeksreguleret, hvilket giver en stigning i 2024 på 1,2 %. Den faste årlige afgift stiger med 5,6 %. Der sker ligeledes en stigning på det årlige vandafledningsbidrag på 6,5 % i forhold til sidste år.

For erhvervskunder jf. trappemodellen takst 2 (forbrug mellem 500 og 20.000 m3) og takst 3
(forbrug over 20.000 m3) stiger taksten ligeledes steget med 6,5 %.

Prisen for tømningsordningen for septisk slam stiger med 7,9 %.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. og bekendtgørelse om fastsættelse af
den variable del af vandafledningsbidraget m.v.

Økonomi

De nye takster medfører ingen økonomiske konsekvenser for Ringkøbing-Skjern Kommune ud over
kommunens egenbetaling for afledning af spildevand og vejbidrag.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler overfor Byrådet,

  • at Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S og Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S´ takstblad for
    2024 godkendes og
  • at det godkendes, at takstbladet er lovligt fastsat i henhold til vandsektorloven.

Teknik- og Miljøudvalget er den 19. december 2023 orienteret om sagen.



Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

5: Politisk stillingtagen til potentiel statslig energipark ved Tændpibe

Sagsnr: 23-021931

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordene er, at Byrådet tager stilling til, hvorvidt kommunen ønsker, at arealet ved Tændpibe kommer til at indgå som en statslig energipark.

Baggrund
Plan- og Landdistriktsstyrelsen har i samarbejde med Energistyrelsen og Miljøstyrelsen gennemført en screening for arealer til potentielle energiparker. Screeningen har identificeret 32 arealer, som staten i første omgang har valgt at gå i dialog omkring. Ét areal er beliggende i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det drejer sig om et areal på 375 ha ved Tændpibe, med et indmeldt kapacitetspotentiale på 214 MW sol. Området ved Tændpibe er nærmere beskrevet på side 24 i screeningsdokumentet. Screeningsdokumentet er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget godkendte 7. november 2023 et høringssvar som svar på den offentlige høring af den statslige screening for potentielle energiparker. Høringssvaret er vedlagt som bilag.

Administrationen har efterfølgende været i dialog med de statslige styrelser. Styrelserne ønsker en tilbagemelding på følgende spørgsmål:

  1. Er arealet velegnet til VE-anlæg?
  2. Er der særlige lokale interesser?
  3. Ønskes arealet udpeget til energipark?
  4. Ønsker kommunen at planlægge for arealet?
  5. Efterspørger kommunen statslig planlægning?
  6. Er der mulighed for PtX og eventuel tilknyttede virksomheder?

Ved at udpege arealer til statslige energiparker vil regeringen og en bred kreds af partier gøre det lettere at finde arealer til store VE-anlæg. For at energiparkerne kan blive til virkelighed, vil de give mulighed for at opføre dem på steder, hvor det i dag er vanskeligt på grund af nationale særhensyn til f.eks. landskab, kultur og forsvarsinteresser. Det vil sige, at der skal foretages en konkret afvejning af de forskellige beskyttelseshensyn og hensynet til vedvarende energi, hvor det fremadrettet gøres muligt, at hensynet til etablering af vedvarende energi tillægges større vægt end hidtil.

Arealet ved Tændpibe er netop berørt af nationale hensyn. Store dele af arealet er blandt andet udpeget som bevaringsværdigt landskab samt kystnærhedszone. Det er derfor ikke sikkert, at Byrådet vil kunne gennemføre en planlægning for solceller på arealet, med mindre at arealet kommer til at indgå som en statslig energipark.

Styrelsen lægger op til, at planlægningen for de enkelte energiparker skal gennemføres af kommunerne ved en kommunal planlægning. Det vil sige at en planproces vil følge de almindelige principper for borgerinvolvering og politiske processer med videre.

Økonomiudvalget behandlede den 12. januar 2021 er række ansøgninger om solcelleanlæg, heriblandt en ansøgning om solcelleanlæg ved Tændpibe. I forhold til ansøgningen ved Tændpibe besluttede udvalget, at projektet var måske egnet til planlægning i en bearbejdet udgave, men at projektet skulle afvente planlægningen for andre 1000 ha.

Der henvises til referatet fra mødet med administrationens planfaglige vurdering af ansøgningen. Administrationen vurderede dengang, at projektet samlet set ikke var egnet til igangsætning af planlægning. Administrationen har ikke foretaget en ny faglig vurdering, men bemærker, at der ikke er konstateret væsentlige nye forhold. Dog konstaterer administrationen, at det areal, som indgår i screeningen er 375 ha mod tidligere 299 ha. Desuden er planlægning for solceller ved Gestenge siden blevet gennemført på tilstødende arealer.

Proces for behandling af VE-ansøgninger i Ringkøbing-Skjern Kommune
Byrådet besluttede den 10. oktober 2023 princip for proces for behandling af ansøgninger om vedvarende energianlæg. Der er indkaldt ansøgninger med ansøgningsfrist den 1. marts 2023. Formålet med processen er blandt andet, at alle ansøgere stilles lige, samt at administration og politiker får mulighed for at vurdere alle ansøgte projekter på samme tid og dermed give bedre muligheder for at anlægge helhedsbetragtninger samt indtænke multifunktionalitet i valget af, hvor der skal planlægges for VE-anlæg i kommunen.

Med udgangspunkt i den valgte proces finder administrationen det uheldigt, hvis området ved Tændpibe fremmes nu frem for at indgå i Byrådets samlede prioritering af, hvor der skal planlægges for VE-anlæg i kommunen. Hvis arealet ved Tændpibe allerede nu kommer til at indgå som en statslig energipark vil et projekt, som administrationen og Byrådet tidligere har udvist en vis skepsis over for, få fortrinsstilling i forhold til andre måske bedre projekter i kommunen.

Administrations forslag til svar
Administrationen anbefaler derfor, at det meddeles til Plan- og landdistriktsstyrelsen, at Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker at følge den proces, som byrådet allerede har igangsat for behandling af ansøgninger om vedvarende energianlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune. Derfor kan Byrådet for nuværende ikke tage stilling til, hvorvidt Byrådet finder arealet ved Tændpibe egnet som potentiel energipark. Det anbefales, at Byrådet henstiller derfor til, at endelig stillingtagen til hvorvidt Tændpibe skal indgå som et statslig energipark afventer kommunens proces for behandling af indkomne VE-ansøgninger.

Desuden bør Byrådet endnu engang understrege overfor styrelsen, at Ringkøbing-Skjern Kommune har en ambitiøs klimapolitik og producerer mere end 10 procent af landets samlede grønne strøm placeret på land. Byrådet har med den netop vedtagne Plan- og Udviklingsstrategi sat retningen for en massiv satsning for yderligere udvikling af vedvarende energianlæg i det åbne land. En satsning der taler direkte ind i regeringens målsætninger om udbygning af vedvarende energi. Byrådet har blandt andet givet signal om, at der i kommunen skal gives mulighed for en større energipark indeholdende vindmøller, solceller og PtX. Konkret arbejdes der med projektet Megaton Energipark. Megaton Energipark planlægges til at etablere et PtX-anlæg tæt ved det kommende brintnet i Danmark og tæt ved Energinets kommende 400 kV station ved Stovstrup øst for Tarm. Projektet indebærer, at der vil skulle findes placering til ca. 4000 ha solceller og ca. 30 landvindmøller fordelt på forskellige geografiske lokaliteter rundt i kommunen. Tændpibe vil potentielt kunne komme til at indgå som en del af Megaton energipark.

Når Byrådet har forholdt sig til alle indkomne ansøgninger, kan Byrådet tage stilling til, hvorvidt det giver mening, at arealer i Ringkøbing-Skjern Kommune kommer til at indgå som en statslig energipark, med de muligheder dette indebærer. Herefter kan Byrådet vælge at benytte sig af de kommende ansøgningsrunder om statslige energiparker i 2024 eller 2025.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022.

Regeringens Klimahandling - Sammen om mere grøn energi fra sol og vind på land.

Udpegning og fastlæggelsen af rammer for energiparker sker ved en ny lov om energiparker og regeringen kan for konkrete større og modne projekter vælge at fremsætte forslag til anlægslove, for eksempel hvis kommunerne efterspørger det. Plan- og Landdistriktsstyrelsen lægger dog op til, at planlægningen for de enkelte energiparker skal gennemføres af kommunerne ved en kommunal planlægning. Regeringen vil sikre de udvalgte energiparker én indgang til de statslige myndigheder på natur- og miljøområdet, som vil yde rådgivning til kommunerne, stå for myndighedsbehandling og koordinere de relevante statslige myndigheders afgørelser. Et større statsligt engagement kan være med til at øge tempoet, sikre at planlægningen gennemføres, fjerne barrierer og støtte kommunernes planlægning.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Den statslige screening af arealer med potentiale til etablering af energiparker kan understøtte
kommunens strategiske energiplan og klimapolitikkens mål om klimaneutralitet i 2050.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget anbefaler Byrådet:

  1. at det meddeles til Plan- og landdistriktsstyrelsen, at Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker at følge den proces, som byrådet allerede har igangsat for behandling af ansøgninger om vedvarende energianlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune
  2. at administrationens forslag til svar i øvrigt danner baggrund for tilbagemelding til staten.
Teknik- og Miljøudvalget 19-12-2023
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

6: Frigivelse af anlægsbudget 2024 - Ejendomscenteret

Sagsnr: 23-024691

Sagsfremstilling

Økonomiudvalget skal indstille til Byrådet om bevilling og frigivelse af ejendomscenterets anlægsbudget for 2024.

I 2024 er ejendomscenterets samlede anlægsbudget 25,882 mio. kr.

Nedenstående tabel viser, hvordan anlægsbudgettet fordeler sig. Vedligeholdelsespuljen er afsat i Ejendomscenterets driftsbudget.

Hertil en tabel med ejendomscenterets forslag til udmøntning af anlægspuljerne.

Tabel 1 i 1.000 kr.

Tabel 2 i 1.000 kr.

     

Vedligeholdelsespulje - Drift

Puljen er i 2024 på 8,882 mio. kr.

Børnetandplejen - udskiftning af gulv

Der trænger fugt op i gulvet på Børnetandplejen i Ringkøbing. Gulvet skal derfor brækkes op, så der kan blive efterisoleret og lagt nyt gulv. Projektet er budgetteret til at koste 2 mio. kr.

Egvad Plejehjem - Udskiftning af tag

Taget på Egvad plejehjem er utæt, og skal derfor skiftes. Den samlede udgift er på 4 mio. kr. hvoraf boligdelen skal afholde 50 % af udgiften.

Godthåbsvej 8 - Fugtproblemer i lejlighed

I en lejlighed på Godthåbsvej 8, er der konstateret høj fugt. Det skyldes højst sandsynligt et utæt vandrør, som skal lokaliseres så fejlen kan udbedres. Det er også nødvendigt med nyt gulv i lejligheden. I mens arbejdet pågår, skal beboeren genhuses.

Samlet forventes det at koste 400.000 kr.

De resterende 4,482 mio. kr. prioriteres senere.

Den endelige udgift til asbestproblemet på Vorgod-Barde Skole kendes ikke endnu, og det er stadig usikkert hvorvidt det er muligt at få dækket noget af udgiften fra forsikringen. Der vil i starten af 2024 blive fremlagt en særkilt sag vedr. dette. 

 

Pulje til udbedring af klimaskærm

Puljen er i 2023 forhøjet med 2 mio. kr. så puljen er på 4 mio. kr. i alt

Ved Fjorden 6 - Nyt tagpap og efterisolering

Tagpappet på Rådhuset er gammelt og der er begyndende utætheder. Der skal lægges at nyt lag tagpap på hele bygningen. Samtidigt med at der skal nyt tagpap på skal der et ekstra lag isolering på loftet, hvilket vil have en positiv effekt på indeklimaet, energiforbruget og CO2-udledningen. Projektet er budgettet til 2 mio. kr.

Ringkøbing Skole - Udskiftning af vinduer og facade

Vinduerne og facaden på Ringkøbing Skole er utætte og ved regnvejr trænger der vand ind. Vinduerne skal derfor skiftes og facaden skal renoveres. Samlet forventes det at koste 4 mio. kr. 1. etape udføres i 2024 og 2. etape i foråret 2025. 1. etape forventes at koste 2 mio. kr.

Der prioriteres yderligere 2 mio. kr. i 2025 fra ejendomscenterets pulje til klimaskærm.

Offentlige toiletter - Genopretning af niveau

Puljen er på 0,6 mio. kr.

Off. toilet ved Bork Havn

Projektet blev udført i 2023. Der var dog et merforbrug på 124.000 kr., som bliver overført til 2024.

De resterende 476.000 kr. prioriteres senere. 

 

Vedligeholdelsespulje - Administrationsbygninger og D&U

Puljen er på 1,5 mio. kr. og deles normalt ligeligt mellem administrationsbygninger og projekter på D&U området.

APV - Lydproblemer i mødelokaler på administrationsbygninger

I forbindelse med APV på administrationsbygningerne er der gjort opmærksom på at nogle mødelokaler ikke egner sig til fortrolige samtaler.

Ejendomscenteret anbefaler at der afsættes 750.000 kr. til at lydisolere enkelte mødelokaler på kommunens administrationsbygninger så disse bedre kan benyttes til fortrolige samtaler.

De resterende 750.000 kr. på puljen forventes prioriteret i løbet af 2024 til screening af faglokaler.

 

Energioptimeringspulje

Puljen er i 2024 på 2,5 mio. kr.

Spjald Skole - Belysning

Alt belysning på Spjald skole skal skiftes til LED. Projektet er budgettet til at koste 1,4 mio. kr.

Udendørsbelysning

En del udendørsbelysning skal skiftes til LED. Ejendomscenteret anbefaler at der afsættes 200.000 kr. så der løbende kan udskiftes udendørsbelysning.

Resten af puljen på 900.000 kr. prioriteres i løbet af 2024.

 

Klimapulje

Puljen er i 2024 på 900.000 kr.

Puljen frigives til senere prioritering. Det forventes at puljen bruges til at opgradere ventilationsanlægget i børnehaven Solstrålen i Tarm. Det er dog ikke noget endeligt prisestimat på projektet endnu.

Ladestandere ved kommunale bygninger

Puljen er i 2024 på 1 mio. kr.

Det forventes at der i 2024 skal sættes ladestandere op ved Smed Sørensens Vej 1, Dyrvigsvej 9 og Finderupsvej 9.

Tagprojekt - Videbæk Skole

Taget på Videbæk Skole skal skiftes da der er konstateret fugt i konstruktionen, som ikke er udført korrekt. Der er samlet afsat 21,650 mio. kr. over 4 år.

I 2024 er der afsat 6,5 mio. kr.

 

Projektet forventes at kunne udføres over 3 år. I det samlede budget er der afsat penge til etablering af mekanisk ventilation.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Byrådet med indstilling om,

  1. at der flyttes 8,882 mio. kr. fra ejendomscenterets driftsbudget til anlægsbudget.
  2. at der bevilges og frigives anlægsmidler på 25,882 mio. kr. til de foreslåede projekter og puljer vist i tabel 2, finansieret af det afsatte rådighedsbeløb vist i tabel 1.


Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

7: Udløb leasing aftale Rødkløvervej 4

Sagsnr: 15-033808

Sagsfremstilling

Ringkøbing-Skjern Kommune har i dag en leasingaftale vedrørende Rødkløvervej 4 i Ringkøbing. Aftalen udløber 1. april 2024 og der skal derfor tages stilling til, om leasingaftalen skal forlænges eller restværdien på ejendommen skal betales.

Ejendommen blev bygget i 2003/04 til brug for det daværende Arbejdsmarkedscenter. Ringkøbing-Skjern Kommune (oprindelig Ringkøbing Kommune) har leaset bygningen siden opførelsen. Aktuelt anvendes kontorlokalerne af Sundhed og Omsorgs administration samt en del af økonomi i Viden og Strategi.

Leasingaftalen er senest behandlet af Byrådet den 11. marts 2013.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Lånebekendtgørelsen (Bek.nr. 68 af 30. januar 2013).

Økonomi

Pr. 1. april 2024 kan Ringkøbing-Skjern Kommune overtage bygningen til restværdien på 6 mio. kr. Der vil samtidig opstå en mindreudgift til leasingydelsen på 0,794 mio. kr. fra 2025 og frem på eksisterende aftale, som har været forrentet med en variabel rente. I 2024 er der afholdt udgifter til ét afdrag og her er mindreudgiften dermed 0,588 mio. kr. 

Alternativt kan leasingen forlænges. En 10-årig forlængelse med en fast forrentning vil indebære:

Afdrag 10 år (455.260x10)4.552.600 kr. 
Restværdi (scrapværdi) 3.000.000 kr.
I alt  7.552.600 kr. 

Økonomisk set vurderes en indfrielse i 2024 at være mest rentabel for kommunen.

Kommunen har også hidtil afholdt udgifter til vedligehold mv., så budgettet hertil er på plads.

Effektvurdering

Bygningen huser i dag hele administrationen i Sundhed- & Omsorg samt kontorfaciliteter for medarbejdere i Økonomi, som betjener Sundhed- & Omsorg samt Handicap & Psykiatri. Kommunen ejer ikke umiddelbart andre bygninger, hvor disse enheder kunne placeres. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet

  • at kommunen overtager bygningen og leasingkontrakten dermed ikke forlænges
  • at der afsættes rådighedsbeløb og meddeles anlægsbevilling på 6 mio. kr. finansieret af kassebeholdningen til indfrielse af restværdien
  • at den fremadrettede mindreudgift til leasing under Økonomiudvalget på 0,588 mio. kr. i 2024 og 0,794 mio. kr. fra 2025 tilgår kassebeholdningen.

 



Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

8: Offentliggørelse af planforslag for et område til dagligvarebutik ved Bredgade i Skjern

Sagsnr: 23-014801

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er, at forslag til kommuneplantillæg nr. 45 godkendes og sendes i offentlig høring.

Økonomiudvalget besluttede den 3. oktober 2023, at igangsætte planlægningen for et område til centerformål, herunder dagligvarebutik, ved Bredgade i Skjern.

Planlægningen har til formål at muliggøre udvidelse af bygningen med ca. 200 m2 og dermed etablere en tidssvarende dagligvarebutik ved indfaldsvejen til Skjern. Parkeringsarealet udvides syd for bygningen.

 Foroffentlig høring
Der har været indkaldt til ideer og forslag i perioden 16. oktober til 6. november 2023. I forbindelse med den foroffentlige høring er der kommet ideer og forslag til planlægningen fra 5 naboer og grundejerforeningen Nygade 59A-M. De indkomne ideer og forslag er behandlet i vedlagte notat. Generelt er der stor opbakning til en ny dagligvarebutik. En enkelt nabo er bekymret for støj i forbindelse med varelevering.

Støj
Der er udarbejdet en støjredegørelse, der redegør for støj fra varelevering og parkeringsarealer til nærmeste naboer. Støjredegørelsen skal sikre, at gældende støjkrav overholdes og anviser støjafskærmende foranstaltninger. Støjredegørelsen viser, at støjkravene kan overholdes, hvis der etableres en 2 meter høj støjafskærmning i skel mod nord og mod syd.

Miljøvurdering
Der er gennemført en miljøscreening af planforslaget. Konklusionen af screeningen er, at planforslaget ikke giver anledning til væsentlige indvirkninger på miljøet, og derfor ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering.

Proces
Ved igangsættelse af planlægningen besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at overlade sagen alene til Økonomiudvalget og Byrådet for at sikre hurtig sagsbehandling, da der er tale om meget begrænsende ændringer i de eksisterende fysiske forhold og ingen ændring af lokalplanen. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Ingen bemærkninger

Effektvurdering

Realisering af projektet vil understøtte kommuneplanens generelle mål i detailhandelsstrukturen for Skjern. Der fastholdes et godt udbud af dagligvarebutikker og placeringen ved indfaldsvejen er fordelagtig til betjening af oplandet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  • Forslag til kommuneplantillæg 45 til kommuneplan 2021-2033 for et område til dagligvarebutik i Skjern vedtages og fremlægges i offentlig høring i fire uger.
  • Notat med behandling af ideer og forslag godkendes og anvendes til besvarelse af bemærkninger.


Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

9: Offentliggørelse af planforslag for et område til centerformål ved erhvervsparken, Skjern

Sagsnr: 23-005517

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er, at forslag til lokalplan 500 og kommuneplantillæg 19 godkendes og sendes i offentlig høring. Forslaget for et område til Centerformål ligger på Erhvervsparken ud imod Ringvejen i Skjern.

Økonomiudvalget besluttede den 23. maj 2023, at igangsætte planlægningen for området til centerformål i Skjern.

Denne planlægning er 1 etape af at udvide aflastningscenteret i Skjern.  Lokalplanen åbner mulighed for en udvidet geografisk afgrænsning af aflastningscentert samt øger den samlede ramme til butiksformål i aflastningscenteret i Skjern med 8600 m2 til udvalgsvare. Hele lokalplanområdet bliver dermed en del af aflastningscenteret i Skjern og giver foruden butikker også mulighed for erhvervsformål i miljøklasse 1-3. Derudover lægger plangrundlaget op til at videreføre det eksisterende arkitektoniske udtryk og udformning af bebyggelse, så den følger Ringvejens forløb.

 

Planområdets afgrænsning ses indenfor de hvide streger.

Miljøvurdering

Der er gennemført en miljøscreening af planforslagene. Konklusionen af screeningen er, at planforslagene ikke giver anledning til væsentlige indvirkninger på miljøet, og derfor ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering.

Foroffentlighed

Der er ikke indkommet nogle ideer og forslag til planlægningen i foroffentlighedsfasen.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Lov om planlægning

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Realisering af planen vil medføre en udvidet vifte af detailhandelsmuligheder og bidrage til byudvikling i Skjern by, som udgør en hovedcenterby i Ringkøbing- Skjern Kommune. Dette initiativ sigter mod at styrke og diversificere det lokale detailhandelsmiljø og samtlige støtte op om den generelle vækst af detailhandel i kommunen.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  1. Forslag til Tillæg 19 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 500 for et område til centerformål ved Erhvervsparken, Skjern vedtages og fremlægges i offentlig høring i otte uger.


Teknik- og Miljøudvalget 19-12-2023

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.



Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

10: Offentliggørelse af planforslag for et område til teknisk formål (solcelleanlæg) nord for Videbæk

Sagsnr: 22-012110

Sagsfremstilling

Økonomiudvalget besluttede den 21. december 2021 at igangsætte planlægningen for et område til teknisk formål nord for Videbæk. Derfor er der udarbejdet et forslag kommuneplantillæg og lokalplan med tilhørende miljørapport, der udlægger området til et solcelleanlæg, se bilag 1, 2 og 3.

 

Solcelleanlæg: Grøn streg. Kabelanlæg: Lilla areal.

Formålet med planforslagene er at skabe mulighed for, at der kan etableres et solcelleanlæg på cirka 131 hektar med kabelanlæg samt tilhørende teknikbygninger, transformerstation, spredningskorridorer og afskærmende beplantning.

Beskrivelse af anlægget
Solcelleanlægget har en forventet levetid på cirka 30 år. Når solcelleanlægget er i drift, forventes det at have en produktion på 100-130 MW hvilket svarer til normalforbruget i cirka 22.000-26.000 husstande ved et forbrug på 5000 KW/timer i gennemsnit pr. husstand årligt, se bilag 4.

Anlægget består af:

  • Solcellemoduler med en højde på 3,2 meter, vil enten være trackere (bevægelige
    solcellepaneler som følger solen) eller faste paneler
  • Transformere og koblingsstationer med en højde på op til 8,5 meter
  • Centralinvertere (kombinerede inverterer og fordelingstransformere i en samlet enhed) og transformerkioske (omfatter fordelingstransformere med anden nødvendig elektronik såsom eltavler, blæsere til afkøling, oliesump, niveaufølere, alarmer og lignende med en højde på op til 4 meter
  • Lynafledere og endetrækmaster med en højde på op til 22 meter
  • Jordkabler (undersøgelseskorridorer) med en samlet længde på cirka 3,2 kilometer med tilslutning til transformerstation nord for Videbæk.

Lokalplanens realisering medfører:

  • At der etableres nye vejadgange fra Væggerskildevej, Nygårdsvej, Nygade og Videbækvej
  • Etablering af faunapassager, som opdeler projektområdet i flere delområder
  • Fjernelse af eksisterende beplantningsbælter og etablering af nye beplantningsbælter
  • Etablering af beplantningsbælter med minimum tre rækker træer i en bredde på minimum 6 meter og seks rækker træer i en bredde på minimum 10 meter.

Administrationens bemærkninger
I forbindelse med anlægsarbejdet vil der blive fjernet cirka 1,3 kilometer eksisterende beplantningsbælter, men der vil blive etableret cirka 14 kilometer ny beplantning i form af levende hegn af hjemmehørende arter, se bilag 5. I Kommuneplanens retningslinjer for større solcelleanlæg står der, at eksisterende beplantningsbælter inden for solcelleanlæggene skal bevares.
Administrationen vurderer, at selv om der fjernes levende hegn i forbindelse med at anlægget etableres, vil dette ikke medføre en negativ ændring af landskabet, da området er præget af mange andre beplantningsbælter samtidig med, at der plantes nye beplantningsbælter ved solcelleanlægget.

Borgerinddragelse
Bygherre har givet en skriftlig redegørelse for inddragelse af naboer og lokalsamfundet i forbindelse med projektet. Heraf fremgår blandt andet, at der har været dialog og er indgået aftaler med en række naboer. Se i øvrigt bilag 6.
Der vil blive holdt et borgermøde i forbindelse med den offentlige høring.

Miljøvurdering
Der er udarbejdet miljøvurdering af planerne samt miljøkonsekvensvurdering af projektet, der er samlet i én miljørapport. På baggrund af miljøvurderingerne vurderes det, at der for ingen af miljøemnerne er en væsentlig negativ indvirkning på miljøet. Desuden er der udarbejdet et udkast til projekttilladelse, se bilag 7.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Som følge af ”lov om fremme af vedvarende energi”, vil projektet indbetale 40.000 DKK pr. MW
installeret effekt til en kommunal grøn pulje. For dette solcelleanlæg svarer det forventeligt til cirka
5.200.000 kr.

Effektvurdering

Realisering af planen vil understøtte Ringkøbing-Skjern Kommunes klimapolitik, Klimaplan A, om at sikre CO2-neutralitet i 20250 og på kortere sigt målet om at være 100
procent selvforsynende med vedvarende energi i 2023/2024 og 100 procent fossilfrit område i 2040.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  1. Forslag til Tillæg nr. 40 til Kommuneplan 2021-2033 og Forslag til Lokalplan nr. 492 for et område til teknisk anlæg (solcelleanlæg) nord for Videbæk vedtages og fremlægges i offentlig høring i 8 uger.
  2. Miljøvurdering af planerne og af det konkrete projekt samt udkast til projekttilladelse godkendes og fremlægges i offentlig høring i 8 uger.


Teknik- og Miljøudvalget 19-12-2023
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

BilagBeslutning

Et flertal i Byrådet godkendte administrationens indstilling. Nye Borgerlige stemte imod.

Kopier link til punktet  -   Print

11: Etablering af støjvold ved Engdraget i Tarm

Sagsnr: 23-009033

Sagsfremstilling

Administrationen er blevet opmærksom på, at der kan være et problem med vejstøj ved Engdraget i Tarm. Derfor har administrationen fået udført en støjmåling.

Konklusionen i støjberegningerne viser, at de aktuelle støjniveauer i dele af boligområdet overskrider Miljøstyrelsens anbefalede grænseværdier for støj. Støjniveauet udgør ikke blot en gene for beboernes daglige liv, men kan også på længere sigt påvirke deres sundhed negativt, se bilag 1 med beregning af den nuværende støj. 

Administrationen har undersøgt forskellige muligheder for at dæmpe støjen i området. Det er administrationens vurdering, at den mest effektive og langsigtede løsning på støjproblematikken, vil være at etablere en ny støjvold langs Vestre Kvartervej og et stykke ind ad Engdraget, se bilag 2 der viser placeringen af støjvolden. 

For at realisere projektet skal der tilføres en betydelig mængde jord til opbygning af støjvolden. I den forbindelse har administrationen undersøgt, hvad der er af tilgængelig jord i kommunen og identificeret et nærliggende projekt ved Lyne, hvor der planlægges opførelse af en cykelsti. Jord fra dette projekt kan anvendes til opfyldning af støjvolden. Prisen for at flytte jord fra projektet i Lyne og til Engdraget anslås at være ca. 68.000 kroner. 

Når man tilfører jord fra et andet projekt, skal der indhentes en miljøgodkendelse. Området hvor jorden tilføres fra er ikke områdeklassificeret eller kortlagt efter jordforureningsloven. Det betyder, at der skal udføres stikprøvekontrol af jorden. Et samlet analyseprogram, inklusiv jordprøver, pesticidprøver og udgifter til prøvetagning og udarbejdelse af analyse vurderes at koste ca. 150.000 kroner. 

Selve etableringen af støjvolden består af en råjordskerne samt muldafdækning. Det anslås at koste ca. 150.000 kroner. 

Administrationens bemærkninger
Etablering af støjvolden er ikke i overensstemmelse med lokalplan nr. 96, se også bilag 4 side 18-19. Såfremt Økonomiudvalget er indstillet på at afsætte midlerne til etablering af støjvolden vil administrationen igangsætte udarbejdelsen af denne dispensation. De nærmeste naboer vil blive involveret i den proces.

Da støjvolden skal etableres langs Vestre Kvartervej, en statsvej, har administrationen ansøgt om dispensation fra vejbyggelinjen hos Vejdirektoratet. Vejdirektoratet har godkendt dispensationsansøgningen og tilladt opførsel af støjvold, som vist på bilag 2.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven og Miljøbeskyttelsesloven.

Økonomi

Den samlede pris for jordflytning, analyse og etablering af støjvold, inklusiv ekstern rådgivning anslås at være 490.000 kroner. 

Effektvurdering

Udover at reducere støjen ved Engdraget betragteligt, vil etableringen af en støjvold også kunne bidrage til at skabe en mere æstetisk og grøn bygningsstruktur, hvis den beplantes med træer og buske. Det er administrationen samlede vurdering, at etableringen af en støjvold ikke kun vil forbedre livskvaliteten for de nuværende beboere på Engdraget, men at det også vil kunne være med til at gøre boligområdet mere attraktivt, se bilag 3 med reduktion af støjen efter etablering af støjvolden.

Etableringen af støjvolden ved Engdraget i Tarm forbedre dermed mulighederne for en fortætning af det bagvedliggende område, som er udlagt til boliger, hvor fortætning også indgår som en vigtig tilgang i kommunens Plan- og Udviklingsstrategi. 

Ved at genbruge jord fra det nærliggende cykelstiprojekt i Lyne bliver transportlængden af jordflytningen så kort som mulig. Administrationen vurderer derfor, at denne løsning både er miljørigtig og omkostningseffektiv. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget indstiller til Byrådet, at

  • der gives en anlægsbevilling på 490.000 kr. finansieret af det afsatte rådighedsbeløb på Jordforsyningsområdet, der i 2024 udgør 30 mio. kr. til at etablere en støjvold langs Vestre Kvartervej og et stykke ind ad Engdraget jf. Bilag 2

 



Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

12: Parkeringspladser Ringkøbing

Sagsnr: 23-014422

Sagsfremstilling

Med denne dagsorden ønskes Teknik- og Miljøudvalgets godkendelse af et forslag til prioritering af de afsatte midler til at optimere parkeringspladserne i Ringkøbing.

Den tildelte budgetpost på 4,1 mio. kr. i 2022 inkluderer investeringer i forbedringen af parkeringsfaciliteterne i Ringkøbing by, og fokus har været rettet mod to specifikke områder, parkeringspladsen ved Vesterled 13 og pladsen ved Nørredige (langs banen).

Vesterled
Parkeringspladsen ønskes omstruktureret for at sikre, at der stadig er plads til lastbiler, samtidig med at parkeringsmulighederne for personbiler forbedres. Der vil desuden blive etableret en ny overkørsel til parkeringspladsen for personbiler via Søndervigvej.
Overkørslen vil blive indrettet uden kantsten mv., således at der tages hensyn både til Vestas behov for kørsel med særlige transporter, og til det faktum til at forsyningen inden for de kommende år skal grave på strækningen.

Den nuværende overflade består af grus, og der ønskes taget beslutning om hvorvidt hele området skal asfalteres i forbindelse med projektets udførelse.

Projektet med omstrukturering, ny indkørsel og asfaltering af hele pladsen vil koste ca. 3,5 mio. kr.

Alternativt til en fuld asfaltering vil være at asfaltere den del, som er parkering for personbiler eller udelukkende at asfaltere adgangsvejen og lægge grus på selve pladsen. Priser vil dermed være henholdsvis 2,55 mio. kr. og 1,4 mio. kr.

Administrationen anbefaler at hele pladsen asfalteres, da dette vil medføre en hævning af pladsens niveau, og forbedre levetiden for parkeringspladsens belægning. Derudover vil asfaltering af pladsen virke mere indbydende for bilister.

Nørredige
Den eksisterende parkeringsplads ønskes udvidet mod øst, så der skabes plads til yderligere 26 biler. Den eksisterende asfaltbelægning udvides, så alle parkeringspladser for personbiler bliver asfalterede. Busserne vil stadig holde på gruspladsen.

Projektet med udvidelse af pladsen kan udføres for 1 mio. kr.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger

Økonomi

Der er afsat 4.100.000 kr. til projektet med at optimere parkeringspladserne i Ringkøbing.

Med omstrukturering og fuld asfaltering af Vesterled og udvidelse af pladsen ved Nørredige vil den samlede pris løbe op i 4,5 mio. kr.

Der mangler således 400.000 kr. såfremt Teknik- og Miljøudvalget følger administrationens forslag, og administrationen foreslår, at restfinansieringen sker via puljen til større reparationer.

Effektvurdering

Vesterled 13: Med en omstrukturering og asfaltering af pladsen vil driftsomkostninger blive mindre, og parkeringspladsen vil blive mere attraktiv for alm. billister. 

Nørredige: Ved etablering af flere pladser vil der ske en forbedring af eksisterende parkeringsforhold og mindske presset på omkringliggende parkeringspladser og veje. 

Projektet lever op til de målsætninger der er blevet beskrevet i Mobilitetspolitikken.

Indstilling

Administrationen indstiller til Teknik og Miljøudvalget, 

  1. at godkende administrationens forslag til prioritering af puljen til optimering af parkeringspladser, således at hele parkeringspladsen ved Vesterled asfalteres
  2. at der gennemføres en udvidelse af parkeringspladsen ved Nørredige
  3. at restfinansieringen sker via puljen til større reparationer


Teknik- og Miljøudvalget 19-12-2023
Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling og anbefaler Økonomiudvalget og Byrådet, at der gives en tillægsbevilling til anlægsbevilling på 400.000kr. finansieret af kontoen for større fornyelsesarbejde.

Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

BilagBeslutning

Teknik- og Miljøudvalgets anbefaling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

13: Frigivelse af anlægsbudget 2024, Kultur- og Fritidsudvalg

Sagsnr: 23-025137

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenspunktet er at frigive Kultur- og Fritidsudvalgets anlægsbudget for 2024. Der er i 2024 afsat følgende anlægsbudget:

Anlægstilskud til idrætshaller mv.:

Anlægspuljen søges frigivet med henblik på Kultur- og Fritidsudvalgets prioritering af indkomne projektansøgninger fra idrætshaller, foreninger mv. Prioriteringen sker ud fra de godkendte principper for tilskud fra anlægspuljen.

Nyindretning af Skjern Børnebibliotek:

Budgettet der søges frigivet skal anvendes til at indrette børnebiblioteket i aldersinddelte zoner, hvor der skal være plads til materialer og aktiviteter, som understøtter lysten til læsning i netop den aldersgruppe.

Udeområde Skjern Børnebibliotek:

Budgettet søges frigivet til indretning af naturlegeplads og spiseplads med adgang fra Skjern Bibliotek.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Viden & Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Kultur og Firtidsudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om, at

  1. der bevilges og frigives 3,443 mio. kr. på anlægspuljen til idrætshaller mv, finansieret af det afsatte rådighedsbeløb
  2. der bevilges og frigives 0,750 mio. kr. til nyindretning af Skjern Børnebibliotek finansieret af det afsatte rådighedsbeløb
  3. der beviliges og frigives 0,4 mio. kr. til indretning af lege- og spiseplads ved Skjern Bibliotek finansieret af det afsatte rådighedsbeløb.


Kultur- og Fritidsudvalget 14-12-2023
Kultur- og Fritidsudvalget godkendte administrationens indstilling og oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet

Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

14: Pulje til Velfærdsteknologi

Sagsnr: 23-017847

Sagsfremstilling

På Økonomiudvalgets budget er der afsat en investeringspulje til velfærdsteknologi. Puljen blev afsat i forbindelse med RKSK 3.0. Der tilbagestår 786.000 kr. Der henstilles til, at Sundhed og Omsorg bruger midlerne i 2023.  

Sundhed og Omsorg har udarbejdet en prioriteret liste over velfærdsteknologi, som kan komme borgere og medarbejdere til gavn både i forhold til sikkerhed, frihed og effektivitet.

Der er i skrivende stund ikke kendt pris på alle de nævnte teknologier, men det vurderes, at der kan foretages indkøb for hele puljen på 786.000 kr. Det er ikke sikkert, at alle teknologier både kan indkøbes og implementeres i 2023, men der vil kunne udarbejdes en tids- og procesplan for indkøb og implementering for 2023 og 2024.

Nedenstående liste er delt op efter, hvorvidt produktet primært er til gavn for borgeren eller for personalet (og dermed indirekte også borgeren).

Primært for borgeren
1. Første kvartal 2024 igangsættes prøveperiode for KVIK service på Hjælpemiddeldepotet, hvor borgere/pårørende selv kan afhente småhjælpermidler, få sagsbehandlet ansøgning om enkle hjælpemidler på stedet og ved bevilling få hjælpemidler med hjem samme dag i de fleste situationer.

Der vil være mulighed for fremvisning og vejledning i produkter, man ikke kan få bevilget, men som man selv kan købe jf. kommunes pligt til vejledning. Ligeledes et showroom for velfærdsteknologi. I den forbindelse er der ønske om indkøb af en velkomstscanner (virtuel receptionist) og en fremvisningstouchskærm, hvor borgeren virtuelt kan bevæge sig rundt i et udstillingsrum.

2. En del af de demente på plejehjem og i daghjem har brug for at blive skærmet i fællesarealerne for stimuli som lyd og synsindtryk. Der er produceret skærme, som er lyddæmpende, hvor man selv kan bestemme udseendet fx med lokale billeder af natur eller andet - så det fortsat virker hjemligt og genkendeligt.

3. Musikpuder – som virker beroligende og musikpuder, der øger motivationen for bevægelse ved, at der aktiveres musik ved bevægelse. Der er flere forskellige modeller.

4. Elektroniske kalendere til demente – understøtter den daglige struktur og giver tryghed. Mange af de elektroniske kalendere kan også andet som fx billeder og en form for face time mulighed.

5. Ny generation VR-briller/VR-kamera, hvor der kan optages individuelle optagelser til den enkelte borger. Medvirker til at dæmpe angst, uro, giver glæde og afleder for angstfremkaldende stimuli.

Personalerettede produkter
1. I dag anvender chaufførerne på hjælpemiddeldepotet en scanner til at registrere hjælpemidlerne ind og ud hos borgere og på plejehjemmene. Scannerne fungerer ikke optimalt alle steder i kommunen pga. udsving i dækningsgraden. Ved køb af et andet scanningsaggregat til mobiltelefonerne, som er uafhængige af dækningsgrad, kan brugen af registreringen på stedet optimeres. De er mere driftssikre og medfører derfor bedre styring af, hvilke hjælpemidler der er ude hos borgere, på lager, til reparation eller på et plejehjem. Ligeledes vil det effektivisere medarbejdernes arbejdsgange, da de ikke skal scanne flere gange i forsøget på dækning.

2. I forbindelse med køb af nye biler på hjælpemiddeldepotet, er der mulighed for at installere specifikke GPS trackere, der kan optimere kørselsplanlægning specielt i forbindelse med akutkørsler og i situationer, hvor chaufføren pludselige har brug for en 2. hjælper.

3. FloorBed er en anderledes plejeseng, der kan komme helt ned på jorden, hvilket er hensigtsmæssigt i forhold til, at borgeren bedre selv kan ”trille ud og op igen”. Det afhjælper faldepisoder (mange fald og brud sker ved fald ud af seng). Sundhed og Omsorg har allerede indkøbt få, men der er behov for mange flere.

4. Vendemadras som afhjælper smerteproblematikker og færre arbejdsgange for personalet ved borgere med behov for venderegime.

5. Sansevogn – som kan bruges til at give ro/aflede borgere, der i forbindelse med personlig hygiejne bliver udadreagerende på grund af angst. Sansevognen er mobil og kan lyse både på væg, gulv og loft.

6. Sundhed og Omsorg anvender i flere situationer og til forskellige målgrupper instruktionsvideoer, som fagområdet selv producerer. Det kan fx være forflytningsundervisning til medarbejdere, træningsvideoer til borgere. Fagområdet er udfordret af, at nuværende udstyr ikke er optimalt i forhold til billede og lyd. Der er brug for udstyr, der giver optimal lyd og billede.

7. Chip til at sy ind i bløde produkter/hjælpemidler/lejringspuder og lignende i forhold til, at ”ting ikke bliver væk” og dermed øge registrering og genbrugsværdi.

Lederteam i Sundhed og Omsorg afholder ultimo september 2023 budgetseminar med henblik på at skabe økonomisk råderum fremadrettet. Der tages blandt andet udgangspunkt i KL's Råderumskatalog, hvor der er inspiration til velfærdsteknologiske produkter og processer fra de danske kommuner. På budgetseminaret kan lederteam beslutte indkøb og implementering af andre produkter og processer end de ovenfor prioriterede produkter.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Såfremt initiativerne medfører markante effektiviseringer, vil Lederteamet indarbejde resultatet i det økonomiske råderumsarbejde fremadrettet.

Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.

Effektvurdering

Det forventes, at indkøb af de nævnte produkter vil medføre

  • større borgersikkerhed og borgerfrihed ved brug af produkter
  • øge mulighederne for forebyggelse og afhjælpning af angstdæmpende adfærd ved demente borgere og borgere med kognitive udfordringer
  • øge mulighederne for at etablere den rette individuelle struktur i hverdagen for borgere med demens og kognitive udfordringer
  • hurtigere proces for både borgere og personale i forbindelse med sagsbehandling af ansøgte hjælpemidler, ekspedition og vejledning i produkter, der kan udskyde borgers brug for hjælp af fx plejepersonale og dermed større frihed i hverdagen for borger og pårørende
  • forbedring af arbejdsmiljøsikkerheden for plejepersonalet
  • effektivisering af arbejdsgange

Indstilling

Administrationen indstiller, at Social- og Sundhedsudvalget godkender, at puljen på 786.000 kr. udmøntes til anvendelse i Sundhed og Omsorg.

Social- og Sundhedsudvalget 20-09-2023
Administrationens indstilling godkendes.

Hans-Christian Blichfeldt var fraværende ved sagens behandling.

Administrationen 12-12-2023
Administrationen videresender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet om godkendelse af, at puljen på 786.000 kr. udmøntes til anvendelse i Sundhed og Omsorg.



Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

15: Små anlægssager 2023 - Social- og Sundhedsudvalget

Sagsnr: 23-024647

Sagsfremstilling

Økonomiudvalget besluttede i 2011, at mindre anlægssager, som fuldt ud
finansieres af aftaleenhedernes eget driftsbudget, fremsendes samlet gennem fagudvalgene
til godkendelse i Byrådet ved regnskabsårets afslutning.

Der skal ske registrering i kommunens anlægskartotek, såfremt en udgift vedrørende bygninger,
anskaffelser af driftsmidler, biler og inventar udgør minimum 100.000 kr.

For Social- og Sundhedsudvalgets område ønskes der overført følgende driftsbeløb til mindre
anlægsprojekter:

Sundhed og Omsorg

  • Spjald Plejehjem, receptionsskrank/kontor til sekretær, 296.000 ekskl. moms.
  • Sundhedscenter Vest, køb og salg af to biler, netto 402.000 kr. ekskl. moms.
  • Åkanden, egenbetaling vedrørende køb af kølebil, netto 143.000 kr. ekskl. moms.

Handicap og Psykiatri

  • Ingen mindre anlægssager.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Udgiften til anlægsprojekterne finansieres fuldt ud af aftaleenhedernes driftsbudget.

Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet,

  • at der meddeles og frigives en anlægsbevillinger på i alt 841.000 kr. ekskl. moms til projekter på Sundhed og Omsorgs budgetområde
  • at anlægsbevillingerne finansieres af aftaleenhedernes driftsmidler.


Social- og Sundhedsudvalget 13-12-2023
Social- og Sundhedsudvalget anbefaler til Byrådet, at administrationens indstilling godkendes.

Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

16: Anmodning om frigivelse af anlægsmidler 2024 for Social- og Sundhedsudvalget

Sagsnr: 19-021072

Sagsfremstilling

Ved budgetlægningen for 2024-2027 blev der afsat rådighedsbevilling til 3 anlægssager på Social- og Sundhedsudvalgets område svarende til et anlægsbudget på 1,7 mio. kr. ekskl. moms, som skal
iværksættes i 2024. Administrationen ønsker at få frigivet anlægsmidlerne til at igangsætte disse
anlægsprojekter.

Til det kommende aflastningscenter er der afsat et rådighedsbeløb på 10 mio. kr. Sagen afventer en nærmere proces, hvor midlerne i den forbindelse vil blive frigivet.

Projekter under Sundhed og Omsorg

Udskiftning af gulvlifte til free-standlifte
Hjæpemiddeldepotet skal have udskiftet gulvlifte til free-standlifte over en tre årig periode. I alt 855.000 kr. ekskl. moms. Der vil hvert år skulle frigives beløb.

Formålet med at udfase gulvlifte er at forebygge akutte arbejdsulykker og nedslidning på længere sigt for ansatte, tilbyde forflytningsvenlige og smarte arbejdsgange ved hjælp af nyt velfærdsteknologi og tilbyde en mere sikker forflytningsmetode for borgerne.

I Sundhed og Omsorg har der været tre free-standlifte i afprøvning gennem fire år hos terminale borgere i eget hjem. Plejepersonalet har været begejstret for brugen, idet borgeren oplever forflytninger som rolige og trygge, og liften letter personalets arbejdsgang og arbejdsmiljø.

Ifølge arbejdsmiljøloven skal virksomheder følge den teknologiske udvikling.

Til budget 2024 er der afsat 320.000 kr. ekskl. moms.

Kølebil til levering af madservice - Åkanden
Kølebilen fra 2019 skal skiftes, da der er mange reparationer for at holde bilen kørende.

Udskiftning af bilen forventes at give driftssikker levering af mad og overholdelse af gældende fødevarelovgivning samt forbedring af det fysiske arbejdsmiljø, da bilen er specialbygget til madleverance.

Prisen er anslået ud fra køb af kølebil i 2023.

Til budget 2024 er der afsat 700.000 kr. ekskl. moms til udskiftning af kølebilen.

Projekter under Handicap og Psykiatri

Elbiler til Bostøtten
Handicap og Psykiatris nye serviceniveaubeskrivelser sætter sammen med det politiske strateginotat retning om, at flest mulige borgere skal blive i eget hjem. Det forventes derfor fremover at give ændringer på bostøtteområdet i form af flere og mere komplekse borgere i fremtiden. Derfor er der ansøgt om el-biler til at håndtere en del af den daglige drift i den udekørende bostøtte. Medarbejdere forventes at være ude til opgaver på samme tid, hvilket øger behovet for flere køretøjer til rådighed på samme tid.

Land, By og Kultur har en pulje til ladestandere, hvor Handicap og Psykiatri vil søge om at komme i betragtning til. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, er der behov for ladestandere vurderet til 41.000 kr. pr. stk. Beløbet afleveres til kassen, hvis den nuværende pulje kan dække omkostningerne.

Til budget 2024 er der afsat 672.000 kr. ekskl. moms til køb af to nye biler til bostøtten og etablering af ladestander.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Der er afsat et samlet rådighedsbeløb til anlægsprojekterne på i alt 1.692.000 kr. ekskl. moms.

Til det kommende aflastningscenter er der afsat et rådighedsbeløb på 10.000 000 kr. ekskl. moms Sagen afventer en nærmere proces, hvor midlerne i den forbindelse vil blive frigivet.

Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller til Social- og Sundhedsudvalget, Økonomiudvalget og Byrådet,

  • at der meddeles og frigives anlægsbevillinger på 1.692.000 kr. til ovenstående projekter, finansieret af det afsatte rådighedsbeløb.


Social- og Sundhedsudvalget 13-12-2023
Social- og Sundhedsudvalget anbefaler til Byrådet, at administrationens indstilling godkendes.

Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

17: Klasseloft i modtagelsesklasser

Sagsnr: 23-025044

Sagsfremstilling

I Ringkøbing-Skjern Kommune varetages basisundervisningen i dansk som andetsprog primært af modtagelsesklasserne på Ringkøbing Skole, afdeling Alkjær, og Skolen i Skjern, afdeling Enghavevej.

Afdeling Alkjær i Ringkøbing (0. – 6. klasse) modtager elever fra områderne øst og vest i kommunen og de dertil hørende skoledistrikter, som er: Hvide Sande, Holmsland, Tim, Hee, Ringkøbing, Lem, Spjald, Videbæk og Vorgod-Barde.

Afdeling Enghavevej i Skjern (0. – 9. klasse) modtager elever fra område syd og øst i kommunen og de dertil hørende skoledistrikter, som er: Fjelstervang, Nr. Vium-Troldhede, Borris, Rækker Mølle, Tarm, Ådum, Bork, Skjern og Stauning.

Afdeling Enghavevej modtager elever fra alle skoledistrikter i kommunen i 7. klasse og op til det fyldte 18. år.

Der er i august 2023 indskrevet 44 modtagelseselever på afdeling Alkjær fordelt på fem klasser, og 58 modtagelseselever på afdeling Enghavevej fordelt på seks klasser.

Det er fastsat i bekendtgørelsen, at elevtallet i modtagelsesklassen ved skoleårets begyndelse ikke må overstige 12, medmindre klassen undervises af to undervisere eller andet undervisende personale i fællesskab. Baggrunden for dette maksimum på 12 er, at der i sådanne klasser som oftest undervises elever med meget forskellige forudsætninger, for så vidt angår alder og modersmål. Undervisningen må derfor differentieres i endnu videre omfang end i almindelige klasser.

Kommunalbestyrelsen kan godkende, at elevtallet i modtagelsesklasser kan være op til 15 elever ved skoleårets begyndelse, hvis det vurderes at være pædagogisk forsvarligt i forhold til undervisningens kvalitet. Hvis eleverne derudover har overvejende samme sproglige behov og øvrige forudsætninger, kan kommunalbestyrelsen godkende et elevtal på op til 18 elever ved skoleårets begyndelse. Det vil afhænge af en konkret vurdering, om det er pædagogisk forsvarligt i forhold til undervisningens kvalitet at hæve elevtallet i en modtagelsesklasse ved skoleårets begyndelse, og om eleverne i modtagelsesklassen overvejende har samme sproglige behov og øvrige forudsætninger.

En modtagelsesklasse må som hovedregel højst spænde over tre klassetrin. Hvis eleverne overvejende har samme sproglige behov og øvrige forudsætninger, kan modtagelsesklassen dog spænde over højst fem klassetrin.

Det er kommunalbestyrelsen, der har kompetencen til at godkende, at elevtallet hæves. Det skal bemærkes, at kommunalbestyrelsen ikke kan træffe en generel beslutning om, at elevtallet i kommunens modtagelsesklasser altid skal være 15 eller 18. Kommunalbestyrelsen vil dog kunne fastsætte et mål og en ramme om, at elevtallet i kommunens modtagelsesklasser så vidt muligt skal være 15 eller 18 i det omfang reglerne giver mulighed herfor.

Kommunalbestyrelsen kan delegere sin beslutningskompetence i forhold til vurderingen af, om det er pædagogisk forsvarligt at hæve elevtallet, og om eleverne har overvejende samme sproglige behov og øvrige forudsætninger.

Hvis kommunalbestyrelsen ikke delegerer beslutningskompetencen, skal kommunalbestyrelsen hvert år tage stilling til elevtallet i hver modtagelsesklasse ud fra en vurdering af, om det er pædagogisk forsvarligt at hæve elevtallet i forhold til undervisningens kvalitet, og om eleverne har overvejende samme sproglige behov og øvrige forudsætninger.

Kommunalbestyrelsen kan også beslutte, at elevtallet ikke må overstige 12 i modtagelsesklasserne. Dette kan resultere i en ekstra modtagelsesklasse, selvom der ligger en vurdering af, at det er pædagogisk forsvarligt i forhold til undervisningens kvalitet at hæve elevtallet.

Administrationen anbefaler:

  • at kommunalbestyrelsen fastsætter et mål om, at elevtallet i kommunens modtagelsesklasser så vidt muligt skal være 15 eller 18, i det omfang reglerne giver mulighed herfor;
  • og at beslutningskompetencen i forhold til vurderingen af, om det er pædagogisk forsvarligt at hæve elevtallet, og om eleverne har overvejende samme sproglige behov og øvrige forudsætninger, delegeres til administrationen i Dagtilbud og Undervisning i samarbejde med skolelederne for modtagelsesklasserne.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Bekendtgørelse om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog
Organisering af folkeskolens undervisning af tosprogede elever – en vejledning

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi bemærker,

  • at der i budgettet for 2024 er afsat midler til 6 modtagelsesklasser på Skolen i Skjern, afdeling Enghavevej i hele budgetåret, og midler til 5 modtagelsesklasser på Ringkøbing Skole, afdeling Alkjær til udgangen af skoleåret 2023/2024. Fra 1. august 2024 er der kun afsat midler til 3 modtagelsesklasser på afdeling Alkjær
  • at ressource tildelingen pr. modtagelsesklasse i 2024 er 829.000 kr. pr. MOD1 klasse, 929.000 kr. pr. MOD2 klasse, og 973.000 kr. pr. MOD3 klasse.  
  • at der i forbindelse med budgetlægningen for 2024 og overslagsårene blev besluttet, at reducere Børne- og Familieudvalgets budgetramme fra 2025 med 2,4 mio. kr. pr. år. Reduktionen er sket med forventning om, at modtagelsesklasserne på afdeling Enghavevej kan reduceres med 3, når de ukrainske elever, som kom i foråret 2022, er udskrevet.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen anbefaler, at Børne- og Familieudvalget oversender sagen til byrådet med indstilling om, at byrådet

  1. fastsætter et mål om, at elevtallet i kommunens modtagelsesklasser så vidt muligt skal være 15 eller 18 i det omfang reglerne giver mulighed herfor;
  2. delegerer beslutningskompetencen i forhold til vurderingen af, om det er pædagogisk forsvarligt at hæve elevtallet, og om eleverne har overvejende samme sproglige behov og øvrige forudsætninger, til administrationen i Dagtilbud og Undervisning i samarbejde med skolelederne for modtagelsesklasserne.


Børne- og Familieudvalget 13-12-2023
Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Økonomiudvalget 09-01-2024
Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende: Lennart Qvist.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

18: Klimapartnerskab med Fjernvarmeværkerne i Ringkøbing-Skjern Kommune

Sagsnr: 23-025046

Sagsfremstilling

Udvalget bedes drøfte og indstille til Byrådet, at Ringkøbing-Skjern Kommune indgår et partnerskab med Fjernvarmeværkerne i kommunen om at indfri klimamålsætninger og klimaindsatser i fællesskab.
Da hele klimaindsatsen er et fælles anliggende mellem dette udvalg og Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget, så får Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tilsvarende sagen til drøftelse og indstilling på deres kommende møde.

Baggrund:
Ringkøbing-Skjern Kommunes Klimaplan, der blev vedtaget af Byrådet den 13. september 2022, definerer vores vision på klimaområdet, og sigter efter klimaneutralitet og robusthed senest i 2050. Klimabelastningen fra Kommunen som virksomhed udgør kun en lille del af kommunens samlede klimabelastning i hele kommunens geografi. I arbejdet med at nedbringe udledningen af klimagasser inden for kommunegrænsen, er vi derfor afhængige af, at vi kan samarbejde og understøtte den grønne omstilling hos borgere og erhverv. På den baggrund foreligger nu udkast til Klimapartner-skabsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og fjernvarmeværkerne i kommunen, der i fælleskab blandt andet skal arbejde for, at de lokale fjernvarmeværker leverer varme baseret på 100 procent vedvarende energi senest i 2030. Til sammenligning var VE-procent i 2022 på 80 procent.

Byrådet etablerede i 2008 Klimarådet og Klimasekretariatet (tidligere kaldet Energirådet og Energisekretariatet) og organiserede og forankrede derigennem sit energi- og klimaarbejde. De lokale fjernvarmeværker har helt siden starten i 2008 været repræsenteret i Ringkøbing-Skjern Kommunes Klimaråd. For nuværende er fjernvarmeværkerne repræsenteret i Klimarådet ved Jan Michael Grarup direktør for Videbæk Energiforsyning.

Partnerskabsaftalen mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Fjernvarmeværkerne, der alle er forbrugerejede, er blevet til efter møder i Klimarådet, møder mellem fjernvarmeværkernes repræsentant, administrationen og politikere i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Ringkøbing-Skjern Kommune har i forvejen Klimapartnerskabsaftaler med Vestjysk, Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, Destination Vesterhavet og Ringkøbing Fjord Handelsråd, som alle har en repræsentant i Klimarådet.

Klimapartnerskabsaftalen:
Konkret betyder aftalen, at Ringkøbing-Skjern Kommune og Fjernvarmeværkerne i fællesskab og under hensyntagen til nuancerne i baggrundsbeskrivelsen til Klimapartnerskabsaftalen, blandt andet vil arbejde for:

  • 100% vedvarende energi i fjernvarmen senest i 2030
  • Komplet afvikling af individuel olie og gas senest i 2030
  • At sikre borgerne varmeforsyning på vedvarende energi og CO2-neutral og billig varme. At sikre robusthed og høj forsyningssikkerhed af varme til borgerne samt udarbejde en beredskabsplan for krisesituationer.
  • At øge sektorkobling, elektrificering og energieffektivisering blandt andet via digitalisering af fjernvarmeværkernes varmedata i Ringkøbing-Skjern Kommunes Energikort.
  • At overskudsvarme planlægges og integreres i varmeforsyningen.
  • Tættere samarbejde med elforsyningsselskaber for at sikre nødvendig el-infrastruktur og ampere til yderligere elektrificering af fjernvarmeværkerne.
  • At række ud til virksomheder og individuelle varmeforbrugere i det åbne land og landsbyer, og hjælpe dem med omstilling fra fossil energi til grøn varme.
  • At aktivere og udnytte Klimarådets ressourcer til at understøtte grøn omstilling.
  • At fremme gode nationale rammevilkår for grøn omstilling i fjernvarmeværkerne og dermed grøn omstilling hos borgere og virksomheder.
  • At videndele og forankre kommunens og fjernvarmeværkernes klimaindsatser, f.eks. gennem netværk.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Af baggrundsbeskrivelsen i Klimapartnerskabsaftalen, fremgår det at:

Finansiering af konkrete indsatser og projekter vil skulle aftales fra gang til gang - med finansiering fra Fjernvarmeværkerne selv, fra virksomheder, fra Kommunen, fra nationale og internationale støttemuligheder, og fra offentlige og private fonde.

Såfremt en konkret indsats fjernes fra Klimapartnerskabsaftalen, skal den erstattes af en indsats med tilsvarende klimaeffekt.

Effektvurdering

Klimapartnerskabsaftalen bidrager til opfyldelse af Ringkøbing-Skjern Kommunes mål i Klimahandlingsplanen. Her skal særligt nævnes målet om 100 procent vedvarende energi i fjernvarmen senest i 2030.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter og til Byrådet indstiller Klimapartnerskabsaftalen mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og Fjernvarmeværkerne i kommunen til underskrivelse af partnerskabets repræsentanter, inklusiv formændene fra de mange lokale fjernvarmeværker.

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget behandler ligeledes Klimapartnerskabsaftalen på deres møde den 18. december 2023.

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget 18-12-2023
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt med en enkelt rettelse.

Teknik- og Miljøudvalget 19-12-2023
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt med en enkelt rettelse.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

19: Indkaldelse af stedfortræder for Kristian Andersen

Sagsnr: 24-000736

Sagsfremstilling

2. viceborgmester Kristian Andersen, Kristendemokraterne har meddelt borgmesteren ved e-mail af den 9. januar 2024, at han er forhindret i at varetage sine kommunale hverv i en forventet periode fra den 1. september til 31. oktober 2024, grundet ferie.

Kristian Andersen er valgt til følgende stående udvalg i Ringkøbing-Skjern Kommune for indeværende byrådsperiode:

  • Økonomiudvalget
  • Børne- og Familieudvalget

Byrådet skal træffe beslutning om, hvorvidt betingelserne for stedfortræderens indtræden er til stede.

Såfremt Byrådet godkender, at betingelserne for stedfortræderens indtræden er til stede, vil borgmesteren indkalde Solveig Birkmose, Ringkøbing som stedfortræder i perioden 1. september til 31. oktober 2024.

Kristendemokraterne oplyser, at de under forudsætning af Byrådets godkendelse af betingelserne for indkaldelse af stedfortræderen har valgt Solveig Birkmose til at indtræde i Børne- og Familieudvalget, mens Hans Pedersen indtræder i Økonomiudvalget.

Der tilgår på et senere tidspunkt Børne- og Familieudvalget en sag vedr. konstituering af en formand for udvalget for fraværsperioden.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Når kommunalbestyrelsens formand får meddelelse om eller på anden måde får kendskab til, at et medlem vil være forhindret i at varetage sine kommunale hverv i en forventet periode af mindst 1 måned på grund af sin helbredstilstand, graviditet, barsel eller adoption, varetagelse af andet offentligt hverv, forretninger eller lignende, indkalder formanden stedfortræderen til førstkommende møde i kommunalbestyrelsen, jf. styrelseslovens § 15, stk. 2.

Når medlemmet på ny kan varetage sine kommunale hverv, udtræder stedfortræderen af kommunalbestyrelsen, jf. styrelseslovens § 15, stk. 3.

Kommunalbestyrelsen træffer beslutning om, hvorvidt betingelserne for stedfortræderens indtræden er til stede, jf. styrelseslovens § 15, stk. 4.

Når et udvalgsmedlem har forfald af mindst én måneds varighed, kan den gruppe, der har indvalgt medlemmet, bestemme, at et andet medlem indtræder i udvalget under fraværet, jf. styrelseslovens § 28, stk. 2.

Når en stedfortræder for et medlem indtræder i byrådet for en periode af mere end 7 dage af andre årsager end helbredstilstand, graviditet, barsel eller adoption, ophører alle medlemmets vederlag, indtil medlemmet genindtræder i kommunalbestyrelsen, jf. vederlagsbekendtgørelsens § 31.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Borgmesteren indstiller,

  • at Byrådet træffer beslutning om, hvorvidt betingelserne for stedfortræders indtræden i Byrådet er opfyldte,
  • at i bekræftende fald tager Byrådet til orientering, at Solveig Birkmose i fraværsperioden indkaldes som stedfortræder for Kristian Andersen, og
  • at i bekræftende fald tager Byrådet til orientering, at i fraværsperioden indtræder Solveig Birkmose i Børne- og Familieudvalget, mens Hans Pedersen indtræder i Økonomiudvalget.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Byrådet godkendte, at betingelserne for stedfortræders indtræden i Byrådet er opfyldte. Dot 2 og 3 i indstilling taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

20LUKKET PUNKT: Gensidig information

Sagsnr:

Beslutning

Orientering fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

21: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing