Referat: 6. juni 2023 kl. 13:00

Lok. 1.8. Dækket, Smed Sørensens Vej 1, Ringkøbing
Teknik- og Miljøudvalget

Deltagere

  • Hans Pedersen
  • Rita Byskov
  • Jørgen Byskov
  • Ole Nyholm Knudsen
  • Jens Jacob Østergaard
  • Niels Rasmussen
  • Irene Lund Pedersen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte dagsordenen.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Landzonetilladelse til gyllebeholder på Hvirvelgårdvej 7, Skjern

Sagsnr: 23-004590

Sagsfremstilling

Ansøgning
Der er søgt om at etablere en gyllebeholder på matr. nr. 14d, V. Bølling By, Bølling på planteavlsejendommen på Hvirvelgårdvej 7, 6900 Skjern. En eksisterende stald nedrives, og tanken opføres, hvor stalden ligger. (se bilag 1)

Den ny gyllebeholder har en diameter på ca. 32 meter og en højde på 5,1 meter (kun 3 – 3,5 meter er over terræn), svarende til maksimal 4.460 m3. Beholderen bliver opført med teltoverdækning. Højden på teltoverdækningen bliver ca. 7 meter. Højde af tank + teltoverdækning bliver maksimal 10,5 meter.

Begrundelsen for den valgte placering er, at tanken ligger godt i forhold til udbringningsarealerne, og det vil lette transporten med gylle i højsæsonen, da den afgassede gylle kan leveres direkte i tanken i vintermånederne fra biogasanlægget i Videbæk.

Administrationens bemærkninger til ansøgningen

Ejendommen på Hvirvelgårdvej 7, Skjern er en landbrugsnoteret ejendom uden husdyrproduktion med tilhørende ca. 50 ha. Ansøger ejer flere landbrugsejendomme i området. Der ejes i alt ca. 175 ha i området. (bilag 2)

Idet der ønskes opført en gyllebeholder, der er større, end hvad der kan begrundes ud fra jordtilliggendet til landbruget på Hvirvelgårdvej 7, er tanken ikke erhvervsmæssigt nødvendig for den pågældende ejendom. Det ansøgte kræver derfor en landzonetilladelse efter planlovens §35, stk. 1.

Oprindeligt er der indsendt en ansøgning om en placering i den nordlige del af udbringningsarealet. Ansøger blev anmodet om at indsende en alternativ placering med en mere central placering i forhold til udbringningsarealet. Den alternative placering er på Hvirvelgårdvej 7.

Gylletanken overholder alle afstandskrav med udtagelse af afstandskravet på 15 meter til vejskel. Der kan meddeles dispensation til, at gyllebeholderen må placeres 1 meter fra vejskel dog på betingelse af, at der ikke bliver kørsel med landbrugsmaskiner/gylletransporter på rabatten mellem gylletank og vejen, hvilket der er stillet vilkår til i udkast til landzonetilladelsen. Den ansøgte placering er valgt, således at afstanden til naboskel kan overholdes.

Gylletanken ligger uden for beskyttelseslinjer, og det er vurderet, at den nye beholder ikke vil medføre en væsentlig genepåvirkning af naboer, kategori 1-, 2- og 3 natur, landskabelige værdier og kulturmiljøer.  

Udkastet til landzonetilladelse har været i høring hos naboer i nabobeboelser indenfor 500 meter fra tanken og hos matrikulære naboer til matrikel 14d, V. Bølling By, Bølling. Der er ikke indkommet bemærkninger til projektet.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planlovens §35 stk. 1.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget:

  • At der meddeles landzonetilladelse til den ansøgte gyllebeholder på den ansøgte lokalitet med de vilkår, som er angivet i udkastet til landzonetilladelsen.

BilagBeslutning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Landzonetilladelse til hundekennel på adressen Tøstrupvej 30, 6880 Tarm

Sagsnr: 23-000583

Sagsfremstilling

Ringkøbing-Skjern kommune har modtaget en ansøgning om lovliggørelse af en hundekennel på adressen Tøstrupvej 30, 6880 Tarm på matr. nr. 5p Ådum Kirkeby, Ådum.

Administrationen har udarbejdet et udkast til en landzonetilladelse, der blev sendt i nabohøring. Ved nabohøringen modtog vi et høringssvar fra en nabo.

Vi foretog efterfølgende en besigtigelse af den eksisterende hundekennel. Dette medførte, at ansøgningen blev revideret. Der blev derfor gennemført en ny nabohøring.

Baggrunden for den nye nabohøring var, at der nu søges om lovliggørelse af max. 8 hunde med hvalpe op til 18 uger med racerne: Puddel, cavalire og en blanding af de 2 racer. Den første ansøgning omfattede 12 hunde inklusiv 4 hvalpe med samme hunderace.

Ejer ønsker, at de eksisterende forhold til hundekennelen bliver lovliggjort, således at hundene fortsat kan have deres daglige gang i eksisterende beboelsesbygninger på ca. 256 m2, samt at de kan luftes i den eksisterende aktivitetsgård/løbegård.

Der ansøges derfor også om dispensation for afstandskravet til naboskel på matr. nr. 5c, 1g, Ådum Kirkeby, Ådum og til beboelse til samme ejendom.

Dispensationen vedr. følgende:

Fra

Til

Faktuel afstand (meter)

Lovkrav (meter)

Stuehus på Tøstrupvej 30, Tarm

Nabo matr. nr. 5c Ådum Kirkeby, Ådum

11

30 (naboskel)

Nabo matr. nr. 1g Ådum Kirkeby, Ådum

5

30 (naboskel)

Aktivitetsgård/løbegård

Nabo matr. nr. 5c Ådum Kirkeby, Ådum

2

30 (naboskel)

Beboelse på samme ejendom

0

15

 

Afstand til nærmeste naboer:

Fra

Til

Faktuel afstand

Lovkrav (meter)

Aktivitetsgård/løbegård på adressen Tøstrupvej 30, Tarm

Opholdsareal Tøstrupvej 28

139

100

Opholdsareal Søndertoften 35

220

100

 

Ejer oplyser, at

  • Alle hundene har fri adgang til beboelsen på Tøstrupvej 30, 6880 Tarm hele dagen. Det vil sige ca. 130-150 m2 i stueplan alle ugens dage.
  • Hundene overnatter indendørs i hundebure.
  • Aktivitetsgården/løbegården er på 50 m3 og anlagt med fliser. Gården er indhegnet med mursten og træ med en højde på ca. 1.20 meter.
  • Hundene luftes i aktivitetsgården/løbegården efter behov. Der er muligheder for at aktivitetsgården/løbegården kan deles i 2 forskellige gårde. Hundene luftes også ved almindelige gåture.
  • Der produceres pt. max 2 kuld á 1-10 hvalpe = 20 hvalpe pr. år.
  • Der ankommer 40-50 biler pr. år for at se på hvalpene.

I forbindelse med den nye nabohøring af det reviderede udkast til landzonetilladelse har vi modtaget bemærkninger fra de nærmeste 2 naboer. Naboerne angiver blandt andet, at de ikke ønsker yderligere hundelarm og gøen fra ejendomme Tøstrupvej 30, Tarm, se vedlagte bilag 4a,4b og 5.

Ansøger har til naboernes bemærkninger beskrevet, at det ikke re relevant at reducere støj (hundeglam) fra deres hundekennel, se vedlagte bilag 6.

Administrationens bemærkninger
Den primære støjkilde vurderes at være hundeglam til naboer. Støjgenen (hundeglam) til naboer vil primært ske, når hundene luftes i hundegård/aktivitetsgård.

Støj (hundeglam) fra aktivitetsgården/løbegården bliver reflekteret af de eksisterende bygninger på ejendommen. Eventuel støj vil derfor primært være i sydlig retning det vil sige i retningen mod lokalplan 26, der er udlagt til bilophugningsplads. I de øvrige retninger vil støjen (hundeglam) blive reflekteret af de eksisterende bygninger på ejendommen.

Administrationen vurderer, at ejer af hundeholdet har mulighed for at begrænse hundeglam fra ejendommen ved: 

  • at foretages støjbegrænsende tiltag i løbegårde/aktivitetsgården, idet underlag og sider består af hårde flader der reflektere støj.
  • at konsekvent lukke hundene indendørs når de gøer. Typiske tilfælde vil være når, der opstår pludselig opstået støj fra omgivelserne for eksempel fra autoophugvirksomheden vest for ejendommen eller fra skolen øst for ejendommen, eller når der ankommer gæster til ejendommen.

Det vurderes desuden, at de vejledende støjgrænser, der er angivet i landzonens vilkår 6, og de lovpligtige afstandskrav ikke kan stå alene, idet hundeglam fra hundene har en markant anderledes støjkarakter som almindelig støj. Derudover er der en lang midlingstid, når der måles på støj.     

Det bemærkes, at kommunen i 2021 meddelte landzonetilladelse og dispensation til en anden hundekennel med begrænsning i tidsinterval og hyppighed for luftning af hundene i aktivitetsgården.

Der var i denne landzonetilladelse vilkår om, at hundene (slædehunde) skulle luftes i aktivitetsgårde indenfor følgende tidsrum (hverdag 8-11, 14-17 og 19-21.30) og søn-og helligdag (8-10, 14-17 og 19-21.30). Desuden var der vilkår om, at hundene kun luftes ca. ½ time om morgen og samlet ca. 1,5 time om eftermiddagen og aften fordelt på 2-3 luftninger, se bilag 7.

Desuden bemærkes, at afgørelsen vedrørende dispensation for afstandskravet ikke kan påklages. Baggrunden er, at en eventuel dispensation meddeles med hjemmel i husdyrgødningsbekendtgørelsen.

I denne bekendtgørelse er der klageadgang for afgørelser, der vedrører husdyrbrug. Da hundepensionen ikke størrelsesmæssigt er omfattet af definitionen på et husdyrbrug, kan en dispensationsafgørelse ikke påklages. Der henvises til bilag 8 - Klageafskæring.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Bekendtgørelsen om Lov om Planlægning nr. 1529 af 23. november 2015.
Bekendtgørelse om miljøregulering af dyrehold og om opbevaring af gødning nr. 2243 af 29. november 2021 (Husdyrgødningsbekendtgørelsen)

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at der meddeles landzonetilladelse og gives dispensation for afstandskravet til naboskel samt til beboelse til egen bolig på betingelse af, at de vilkår, der fremgår af udkast til landzonetilladelsen, suppleres med følgende vilkår:

  • Når hundene luftes i aktivitetsgården skal hundene holdes under opsyn. Hundene skal luftes i aktivitetsgårde indenfor følgende tidsrum (hverdag 7-10, 14-17 og 19-21.30) og søn-og helligdag (8-10, 14-17 og 19-21.30).
  • Hundene må kun luftes i aktivitetsgård/løbegård ca. ½ time om morgen og ca. 1,5 time om eftermiddagen og aften fordelt på 2-3 luftninger.
  • Når hundene begynder at gø/støje (hundeglam), skal de straks tages ind i boligen.

BilagBeslutning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Endelig vedtagelse af plangrundlag for et område til boligformål ved Nr. Søndergårdsvej, Spjald

Sagsnr: 21-017164

Sagsfremstilling

Udvalget skal tage stilling til vedtagelse af Kommuneplantillæg 34 og Lokalplan 495 for et område til boligformål ved Nr. Søndergårdsvej i Spjald.

Forslag til Tillæg 34 og Lokalplan 495 blev vedtaget af Teknik og Miljøudvalget den 28. marts 2023. Siden har planforslaget været fremlagt i offentlig høring i perioden fra den 3. april 2023 til og med 1. maj 2023.

Formålet med planlægningen er at give mulighed for etablering af enten åben-lav eller tæt-lav boligbebyggelse i planområdet, se figur 1.