Referat: 26. november 2024 kl. 11:00

LOK-1.8 Dækket Smed Sørensens Vej 1 Ringkøbing
Teknik- og Miljøudvalget

Deltagere

  • Jens Jacob Østergaard
  • Hans Pedersen
  • Jørgen Byskov
  • Irene Lund Pedersen
  • Ole Nyholm Knudsen
  • Niels Rasmussen
  • Rita Byskov

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte dagsordenen.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Offentliggørelse af et planforslag for et område til centerformål ved Svinget og Nygade, Skjern

Sagsnr: 23-016985

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenspunktet er, at forslag til lokalplan nr. 507 og kommuneplantillæg nr. 49
godkendes og sendes i offentlig høring. Forslag til lokalplan og kommuneplantillæg for samme område blev også behandlet på Teknik- og Miljøudvalget den 22. oktober 2024. Her valgte udvalget at udsætte sagen med henblik på yderligere udredning. 

 

Administrationens forslag til ændret planlægning

Administrationen foreslår, at planlægningen deles i to dele, hvor denne sagsfremstilling indeholder hovedparten af det oprindelige lokalplanområde (området til ny ungdomsskole). Det sydlige og mindre område (her kaldet slagterigrunden) foreslår administrationen behandles politisk særskilt senere, hvor drøftelsen for slagterigrunden i første omgang vil handle om at afklare den maksimale højde på det ønskede boligbyggeri på slagterigrunden.

Dette reviderede forslag til lokalplan og kommuneplantillæg omfatter derfor kun planlægningen for ungdomsskolen, mens planlægningen for slagterigrunden er udsat og forventes at skulle genbehandles politisk.

Baggrund for planlægningen

Økonomiudvalget besluttede på mødet den. 6. februar 2024 at igangsætte udarbejdelsen af plangrundlag for et område til centerformål ved Svinget og Nygade, Skjern. Der er derfor udarbejdet forslag til lokalplan og kommuneplantillæg, der udlægger et areal til centerformål med specifik anvendelse til offentlige formål, uddannelsesinstitutioner, kulturelle institutioner, døgninstitutioner, sundhedsinstitutioner, offentlig administration og religiøse institutioner.

 

Formål:

Lokalplanens formål er at omdanne et erhvervsområde til centerområde og derved muliggøre udvidelsen af ungdomsskolen.

Områdets disponering og bebyggelse:

Planområdet er beliggende i byzonen i den nordlige del af Skjern, i et tidligere erhvervsområde tæt på bymidten. Det pågældende planområde er aktuelt udlagt til erhvervsformål og består af to boliger, et kompetencecenter, et autoværksted, en ungdomsskole og tidligere administrations- og kontorbebyggelse, se kort 1.

Kort 1: Lokalplanområdet er afgrænset med en hvidprikket linje. Kortet illustrerer den nuværende anvendelse af området.

Planområdet strækker sig over et areal på ca. 1,9 ha. Der ønskes et multifunktionelt centerområde, hvor udvidelsen af ungdomsskolen muliggøres, samtidig med at der gives mulighed for andre anvendelser for at skabe en fleksibel plan.

Bebyggelsen skal placeres således, at der er mulighed for at etablere større sammenhængende grønne arealer, som indbyder til ophold og aktiviteter. Der er indlagt byggelinjer, hvor byggelinjen mod syd er placeret med en større afstand til Stampebækken for at give plads til et større rekreativt område langs bækken. De resterende to byggelinjer langs Nygade og Svinget er placeret med en mindre afstand til vejskel. Dette giver mulighed for en mere fleksibel placering af bebyggelse i området. 

Ungdomsskolens aktiviteter skal primært indrettes i den eksisterende bygningsmasse. Ny bebyggelse kan opføres med en maksimal højde på 8,5 meter og en maksimal bebyggelsesprocent på 50 for den enkelte grund, med undtagelse af matrikel 5ah og 5ak, hvor den maksimale bebyggelsesprocent er fastsat til 30, så længe området anvendes til åben-lav boliger. Lokalplanen tillader ikke nye boliger, men de lovligt eksisterende boliger kan videreføres, med mulighed for opførelse af mindre tilbygninger og udhuse.

Andre særlige forhold:

Støj:

Der er udarbejdet et støjnotat for erhvervsområdet nord for planområdet, hvor det vurderes, at den
nuværende samt fremtidige erhvervsdrift ikke vil påvirke planområdet. Denne planlægning ændrer
dele af planområdet fra erhvervsområde til centerområde, hvilket medfører skærpede støjgrænser for
erhvervsområdet nord for planområdet. Ifølge det udarbejdede støjnotat vurderes det, at planlægningen ikke vil have indvirkning på den nuværende samt eventuel fremtidig drift af de eksisterende erhverv.

Forhold til anden planlægning:

Der er udarbejdet et kommuneplantillæg, som sikrer, at der er den nødvendige overensstemmelse mellem lokalplanen og kommuneplanen. Kommuneplantillægget er udarbejdet til Kommuneplan 2021-2033, men forholder sig både til Kommuneplan 2021-2033 og Forslag til Kommuneplan 2025-2037.

Offentlighedsfasen:

Den kommende høringsperiode er fastsat til 4 uger, da forslaget ikke medfører større ændringer i kommuneplanen. Kommuneplantillægget sikrer, at anvendelsen fremover i kommuneplanen bedre afspejler den nuværende anvendelse af området. Kommuneplantillægget ændrer områdets anvendelse fra erhverv til centerområde.

Miljøvurdering:

Der er gennemført en miljøscreening af planforslagene. Konklusionen af screeningen er, at planforslagene giver ikke anledning til væsentlige indvirkninger på miljøet og derfor ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering.

Foroffentlig høring:

I forbindelse med den foroffentlige høring er der kommet ideer og forslag til planlægningen fra 3 borgere se bilag.

Bemærkninger fra den foroffentlige høring omhandler primært disponeringen af området samt bekymringer vedrørende trafiksikkerheden langs Nygade. Lokalplanen tillader maksimalt én overkørsel pr. ejendom. Ejendomme, der grænser direkte op til både Svinget og Nygade, må have én overkørsel til hver vej for at sikre en hensigtsmæssig trafikafvikling. En borger har efterspurgt, at ny bebyggelse skal benyttes som afskærmning mod boligområdet på Nygade. Der er indlagt byggelinjer, der muliggør placering af bebyggelsen langs Nygade som afskærmning mod boligområde.

En af de indkomne bemærkninger vedrører slagterigrunden. Da slagterigrunden ikke indgår i den aktuelle lokalplan på grund af den nye afgrænsning, vil det indkomne høringssvar blive behandlet særskilt i forbindelse med planlægning for slagterigrunden.

De indkomne ideer og forslag er behandlet i vedlagte notat. Administrationen indstiller, at notatet anvendes som svar.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Byrådet har afsat anlægsmidler til etablering af nye lokaler til ungdomsskolen i kommunens budget fordelt over årene 2023- 2025. Der er brugt midler til køb af hhv. Svinget 1G og Nygade 56.

Effektvurdering

Lokalplanen giver mulighed for etablering af ungdomsskolen. En realisering af en ombygget og forbedret ungdomsskole på stedet vil bidrage til at indfri målsætningen i Børne- og Familiepolitikken om, at "alle børn og unge har mulighed for at indgå i forskellige typer af fritids- og kulturfællesskaber samt faglige og digitale fællesskaber."

Lokalplanen skal sikre, at ungdomsskolen kan sameksistere med både boliger og erhverv som naboer.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  1. Forslag til Tillæg 49 til Kommuneplan 2021-2033 og Lokalplan 507 for et område til

    centerformål ved Svinget og Nygade, i Skjern vedtages og fremlægges i offentlig høring i fire uger.

     

  2. Notatet med behandling af ideer og forslag godkendes og anvendes til besvarelse af bemærkningerne.

BilagBeslutning

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Nyropsvej 10, Kloster - Dispensation til reduceret glasareal ved ny dagligvarebutik

Sagsnr: 24-018733

Sagsfremstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til om der kan meddeles dispensation til at reducere glasarealet i forhold til lokalplanens krav på 1/3 af facaden.

Ansøgning

I forbindelse med byggetilladelsen til opførelsen af en ny dagligvarebutik har Ringkøbing-Skjern Kommune modtaget en ansøgning om dispensation fra lokalplanens § 6.4, jf. bilag A og B.

Lokalplanen kræver, at facaderne på dagligvarebutikken brydes op, så de ikke fremstår lukkede og uden facaderytme. I lokalplanen er det fastsat, at facader mod veje skal udformes med vinduespartier svarende til minimum 1/3 af facadens samlede areal. Dette kan opnås ved brug af fremspring i facaden, mønstermur, vinduespartier eller lignende.

For at imødekomme kravene til variation og åbenhed vil facaden desuden brydes op med flere større felter af forskellige materialer, som vil skabe en varieret facade. Felterne kan eventuelt benyttes til reklame på samme måde som vinduesarealerne.

Der søges på den baggrund om dispensation til at udføre byggeriets facader med felter eller vinduer, svarende til ca. 26 %. 

Naboorientering

Der er ikke foretaget naboorientering i forbindelse med denne dispensationsansøgning. Administrationen har vurderet, at der ikke er nogen naboer eller parter, som bliver individuelt berørt af den ansøgte dispensation.

Administrationens bemærkninger

Området, hvor dagligvarebutikken placeres, er beliggende i byens udkant, hvilket jf. lokalplanen giver mulighed for større fleksibilitet i facadeudformningen sammenlignet med bygninger tættere på bymidten.

Administrationen vurderer, at den ansøgte dispensation, som reducerer glasarealet til 26 %, ikke vil kompromittere facadens harmoniske udtryk. Trods det lavere glasareal opfylder facaden fortsat lokalplanens intention om variation og åbenhed, da de foreslåede facadeelementer og materialevalg skaber et dynamisk og varieret udtryk. De brudte felter på facaden bidrager desuden til en attraktiv og levende facade, som samtidig kan anvendes til reklame og således understøtter butikkens funktion på linje med traditionelle vinduespartier.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Der skal meddeles dispensation fra lokalplan nr. 491, § 6.3, som blandt andet angiver, at "facader på dagligvarebutikken skal brydes op, så de ikke fremstår lukkede og uden facaderytme. Mod veje skal facaderne udformes med vinduespartier, svarende til minimum 1/3 af facadens samlede areal".

Dispensationen meddeles efter Lov og Planlægning (Planloven) § 19, stk. 1.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget meddeler dispensation til det ansøgte.

BilagBeslutning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Klostervej 39, 6950 Ringkøbing - Dispensation fra lokalplan til ændret anvendelse

Sagsnr: 24-023025

Sagsfremstilling

Sagsfremstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, hvorvidt der kan meddeles en midlertidig dispensation fra lokalplanen til at anvende en del af det tidligere plejehjem som vuggestue og midlertidigt opholdssted for børn og unge.

Ansøgning

Ringkøbing- Skjern Kommune har modtaget en ansøgning om midlertidig ændret anvendelse af dele af det tidligere kommunale plejehjem, som nu er nedlagt. Ansøgningen omfatter to hovedformål: en del af bygningen ønskes anvendt som midlertidig kommunal vuggestue i en periode på op til tre år, mens en anden del ansøges om anvendelse som opholdssted for børn og unge tilknyttet det kommunale fritidstilbud Sommerfuglen.

Baggrunden for ansøgningen om den kommunale vuggestue er, at vuggestuen i Kloster aktuelt har akutte pladsproblemer på grund af en vandskade i de nuværende lokaler. Formålet er at skabe mulighed for, at op til 8-10 vuggestuebørn kan benytte en del af det tidligere plejehjem i Kloster midlertidigt.

I kælderarealet på plejehjemmet ansøges der om tilladelse til at anvende lokalerne som midlertidigt opholdssted for børn og unge i aldersgruppen 6-15 år, der er tilknyttet det kommunale fritidstilbud Sommerfuglen. Det forventes, at op til 10 børn og unge vil opholde sig i lokalerne ad gangen, primært om eftermiddagen til senest kl. 19.30 og lejlighedsvis i en enkelt formiddag om ugen. Lokalerne ønskes anvendt 3-4 dage om ugen, hvor børnene og de unge fortrinsvis ankommer og afgår med offentlig transport.

Derudover er der et ønske om adgang til udendørs ophold i den gård, som er afskærmet af bygningen på tre af de fire sider, hvilket sikrer en vis privathed og afskærmning fra omgivelserne.

I vedlagte bilag 1, er de arealer i kælder og stue vist som ønskes benyttet til ændret anvendelse.

I vedlagte bilag 2 er vedlagt supplerende redegørelse fra ansøger omkring behovet for at kunne bruge lokalerne på det tidligere plejehjem.  

Området

Det tidligere plejehjem er omfattet af lokalplanen nr. 84 som i anvendelsesbestemmelsen § 3.1 angiver, at området kun må anvendes til offentlige formål som plejehjem og ældrevenlige boliger med tilhørende haveanlæg og parkeringspladser. Lokalplan nr. 84 gælder kun for selve plejehjemsgrunden.

I områderne som grænser op til ejendommen gælder lokalplan nr. 24, og den fastlægger forskellige anvendelser som omfatter åben/lav boligområde, centerområde til bolig og erhverv samt offentlige formål, hvor børnehaven og vuggestuen i dag har adresse. 

Høring af naboer

Det ansøgte er sendt i høring ved de naboer som har matrikelskel op i mod det tidligere plejehjem. Derudover er ejendommene over for plejehjemmet ved klostervej også blevet hørt. 

Såfremt der kommer væsentlige saglige indsigelser, så vil sagen forelægges Teknik- og Miljø udvalget igen, inden der meddeles dispensation. 

Administrationens vurdering 

Administrationen vurderer, at den ændrede anvendelse af det tidligere plejehjem ikke vil medføre væsentlige påvirkninger i området sammenlignet med plejehjemsdriften. Trafikken til og fra ejendommen forventes ikke at øges, og støjgener vurderes som begrænsede, da udendørs opholdsarealer er afskærmet af bygninger på tre sider. Dispensation omfatter ikke tilladelse til legeplads eller faste legeredskaber.

Da dispensationen er i strid med lokalplanens anvendelsesbestemmelser, kan den kun gives midlertidigt for op til tre år som en løsning på vuggestuens og fritidstilbuddets akutte pladsproblemer.

Administrationen bemærker, at kommunen i denne sag behandler sin egen dispensationsansøgning. Bygningsmyndigheden og ansøgeren hører under forskellige afdelinger med separate økonomiske rammer, hvilket sikrer, at habiliteten opretholdes.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planlovens §19 stk. 1

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at der meddeles tidsbegrænset dispensation på 3 år til det ansøgte i forbindelse med en byggetilladelse, såfremt der ikke indkommer væsentlige indsigelser i nabohøringen.

BilagBeslutning

Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Ulfkærvej 4, 6900 Skjern - Landzonetilladelse til bolig

Sagsnr: 24-009349

Sagsfremstilling

Teknik- og Miljøudvalget skal taget stilling til, hvorvidt ansøger skal have landzonetilladelse til opførelse af et nyt enfamiliehus samt terrænregulering, som erstatning for et nyligt nedrevet enfamiliehus, på ejendommen Ulfkærvej 4, 6900 Skjern. Ejendommen er beliggende indenfor støjkonsekvenszonen til Stauning Lufthavn.

Ansøgning
Ringkøbing-Skjern Kommune har modtaget en ansøgning om landzonetilladelse til opførelse af en erstatningsbolig, efter forhenværende nedslidte bolig på ejendommen er nedrevet. Der ansøges om at opføre et nyt enfamiliehus, på terrænhævning.

Efter ejers skøn, var eksisterende enfamiliehus slidt og trængte til en større renovering førend den kunne anvendendes til bolig. Det nedrevne enfamiliehus har været anvendt som bolig fra 1875 frem til 2022.

Ejer oplyser desuden, at han ønsker et større boligareal.

Forhenværende bebyggelse på grunden bestod af et enfamiliehus på 68 m² og en fritliggende garage på 28 m². Ejer ansøger, med denne ansøgning, om opførelse af 89 m² bolig og en terrænhævning på 60 cm under boligen, i overensstemmelse med tegningsmaterialet i Bilag 1.

Ejendommen fremstår nu som en ubebygget grund i landzone uden landbrugspligt og er beliggende indenfor 50 dB støjkonsekvenszonen tilhørende Stauning Lufthavn jf. nedenstående luftfoto.


Flyfoto af ejendommen (gul skravering) i forhold til Stauning Lufthavn (rød afstandslinje) påtegnet støjkonsekvenszonerne.

Problematikken
I denne sag, er der to modsigende forhold, som er beskrevet i de to nedenstående punkter.

1)

Jf. Planklagenævnets praksis, gives der som hovedregel landzonetilladelse til opførelse af et nyt helårshus som erstatning for et ældre lovligt helårshus, som nedrives. Dette skyldes, at ejeren almindeligvis må antages at have en berettiget forventning om at kunne genopføre huset. Navnlig hvis huset har været beboet inden for de seneste år, kan der kun gives afslag, hvis særlige omstændigheder klart taler imod en landzonetilladelse. f.eks. at huset måtte betragtes som en ruin eller beboerne ikke kan sikres mod forureningsulemper.

Ejer har altså en berettiget forventning om, at han som minimum kan opnå tilladelse, til en erstatningsbolig på samme placering, af samme størrelse og med samme udformning som det der erstattes. jf. Landzonevejledningen 2.2.14

2)

Ejendommen ligger 550 meter fra Stauning Lufthavn og indenfor kommuneplanens udpegede støjkonsekvenszone tilhørende Stauning Lufthavn.

I kommuneplanens retningslinjer, gældende Stauning Lufthavn, står der i Støjbelastede arealer og øvrige konsekvenszoner under punkt 6 følgende:

a) Ubebyggede arealer inden for støjzonerne 50 dB omkring den regionale flyveplads i Stauning (…) må ikke udlægges til boligbebyggelse eller anden støjfølsom anvendelse.

Støjkonsekvenszonen skal sikre at fremtidige helårsboliger sikres mod støjgener samtidigt med, at eksisterende støjende virksomheder og anlæg ikke udsættes for krav om øget støjdæmpning jf. Miljøbeskyttelsesloven. Der ligger 45 helårshuse i støjkonsekvenszonen, hvoraf størstedelen er tilknyttet ejendomme med landbrugsdrift.

Der må jf. kommuneplanen 2021-33, ikke opføres ny boligbebyggelse (herunder nye enfamiliehuse).

Ved tilladelse til en ny bolig i landzone, bør der på denne baggrund tages hensyn til, om beboerne kan sikres mod forureningsulemper, herunder utilfredsstillende støjforhold, lugtgener o. lign. Forventninger om at forholdene kan bringes i orden ad åre er ikke tilstrækkeligt Jf. Landzonevejledningen 3.1.1

Den nedrevne bolig blev opført før lufthavnens anlæggelse i 1965 og før der blev etableret en støjkonsekvenszone ifm. miljøgodkendelsen af 2012.

Administrationens bemærkninger
Der har kontinuerlig været bolig på ejendommen fra før støjkonsenszonen blev pålagt. Ejendommen har været beboet indtil maj 2022, er solgt september 2023, og nedrivningen er sket fra juni 2024. Jf. udtræk fra BBR samt Bilag 2.

Boligen opfylder kravet om kontinuitet, da retten til at udnytte en ejendom som kræver landzonetilladelse, først frafaldes når retten ikke har været udnyttet i 3 på hinanden følgende år jf. Planlovens § 56, stk. 4.

Boligen vurderes ved tidspunktet for nedrivningen af en sådan stand, at den er egnet til om- eller tilbygning som helårshus, dvs. at den ikke er så forfalden, at den må betragtes som en ruin, dog har økonomiske hensyn gjort, at ejer vælger at bygge nyt fremfor at renovere.

Ejer påtænker at opføres boligen delvist på samme placering som det foregående, dog med en udvidelse af boligarealet fra 68 m2 til 90 m2. Der er i Kommunen praksis for at udstede tilladelse til erstatningsbyggeri i landzonen såfremt det ansøgte er tilsvarende det nedrevne, med vilkår til tilladelsen om landskabshensyn, udformning, m.v. Ejer kan dog uden landzonetilladelse herefter foretage til- og ombygning af helårshuset på op til 500 m2, jf. Planlovens § 36, stk. 1, nr. 10.

Byggeriet der ansøges opført afviger ikke fra hvad der forventes af en selvstændig bolig og det øgede beboelsesareal er hvad der forventes tillagt for at leve op til nutidens standarder, hvor et helårshus opgøres som beboelse på minimum 80 m2.

Ringkøbing Skjern Kommune har med nærværende miljøgodkendelse forsøgt at balancere hensynet til lufthavnen, der har eksisteret længe før miljøbeskyttelsesloven blev vedtaget, på den ene side og på den anden side naboernes berettigede krav om sikring mod forureningsulemper, herunder utilfredsstillende støjforhold.

Den nuværende Miljøgodkendelse og -tilladelse er givet på baggrund af de i 2012 faktiske forhold, herunder forhold hvor der er målt Db-værdier højere end støjgrænserne foreskriver ved spredte fritliggende boliger i det åbne land omkring lufthavnen. Dvs. at miljøgodkendelse- og tilladelse er givet selvom miljøbeskyttelsens vejledende støjgrænser ikke kan overholdes for flere spredte boliger i det åbne land nær lufthavnen. Dermed er lufthavnen allerede pålagt restriktioner i flyvetider og antal flyvninger på baggrund af nuværende antal nærtliggende boliger og sommerhuse.

Indkomne klager på baggrund af overskridelser, der ikke skiller sig ud fra de forventede/allerede medtagne i givne miljøgodkendelse og -tilladelse vil ikke resultere i en overskridelse af hvad der er givet tilladelse til og vil derfor ikke få betydning for lufthavnens virke. Kun ved dokumenteret støjpåvirkning over det givne allerede forventede vil det få indflydelse på lufthavnens miljøgodkendelse og dermed dens virke.

Støjkonsekvenszonen er defineret som en forventet støjzone hvor der er sikret en rimelig hensyntagen mellem de nærtliggende naboer og lufthavnens virke.

I henhold til Miljøgodkendelse efter miljøbeskyttelsesloven § 33 og Godkendelsesbekendtgørelsen, 2012, s4: Naboer vil dog altid være klageberettigede overfor støjoverskridelser over de fastsatte støjgrænser. Og der kan ikke udelukkes klageberettigelse ifm. bolig indenfor støjkonsekvenszonen.

Støjkonsekvenszonens forbud mod nye boliger er til for at sikre at der ikke kommer flere støjfølsomme naboer og anvendelser nær lufthavnen, da dette vil kræve en ny miljøkonsekvensvurdering, der sandsynligvis vil pålægge lufthavnen yderligere restriktioner i flyvninger.

Administrationens vurdering
Administrationen vurderer, at ansøgte ikke vil påvirke det omkringliggende landskab i væsentlig negativ retning, da huset opføres på tilnærmelsesvis samme placering, og med en typisk størrelse og udformning som en moderne bolig.

Administrationen lægger vægt på at ansøgte ikke vurderes at få indvirkning på lufthavnens virke, da udstedelse af landzonetilladelse til én bolig som erstatning for én nyligt nedrevet, ikke ændrer på antallet af naboboliger til lufthavnen og dermed ikke ændrer på grundlaget for udstedelsen af lufthavnens miljøgodkendelse.

Idet de øvrige tidligere overflødiggjorte bygninger på grunden er nedrevet, er der ikke mulighed for at ejer senere kan oprette eller opføre flere boliger på ejendommen uden at ansøge om landzonetilladelse på ny. 

Teknik- og Miljøudvalget har ikke tidligere behandlet tilsvarende sag.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Det ansøgte kræver landzonetilladelse efter planlovens § 35, stk. 1, uanset om det eksisterende hus efter planlovens § 36, stk. 1, nr. 9, kunne være til- og ombygget op til 250 m².

Økonomi

Ingen bemærkninger

Effektvurdering

Ingen bemærkninger

Indstilling

Administrationen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at der gives landzonetilladelse til det ansøgte.

 

BilagBeslutning

Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.

Niels Rasmussen kunne ikke tilslutte sig flertallets beslutning.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Ny bro over Vorgod Å ved St. Ahlevej

Sagsnr: 24-019086

Sagsfremstilling

Broen over Vorgod Å på St. Ahlevej ved kommunens nordøstlige grænse har længe været på planen til renovering.

Det var forventningen, at der var tale om et mindre projekt med et nyt brodæk, men arbejdet er blevet igangsat tidligere på grund af pludseligt opståede sætninger i kørebanen, og en efterfølgende dykkerundersøgelse, som bl.a. har vist, at broens fundament er undermineret på grund af kraftig strøm i åen. Der er derfor behov for en helt ny bro på stedet. 

 

Den nye bro vil blive klimasikret, den vil få en spændvidde på 9 m. mod nuværende 5,5 m., hvilket betyder, at der bliver skabt langt bedre plads til de store vandmængder i åen.

Broen kan forventeligt stå klar til brug primo februar 2025. Der er indtil da omkørsel via Timringvej

Den samlede pris vil beløbe sig til ca. 3,5 mio. kr. Det er ikke muligt af finansiere udgiften over puljen til renovering af broer, og det anbefales derfor, at projektet finansieres af de følgende midler:

  • 0,5 mio. fra puljen til klimasikring.
  • 2 mio. kr. som er afsat til udbygning af Kirkevej incl. vejbro i Troldhede.
  • 1 mio. af pulje til forsyningsprojekter.

Eventuelle uforudsete udgifter derudover, vil blive finansieret over puljen til renovering af broer.

Projektet med udbygning af Kirkevej i Troldhede ved Troldtekt har baggrund i en planlagt udvidelse af fabrikken, men udvidelsen er endnu ikke blevet igangsat, og det er ikke forventningen, at der kommer til at ske noget i den nærmeste fremtid.

Administrationen vil hen over vinteren 2024/2025 opdatere listen over de kommende års prioriteringer af "Pulje til renovering af broer og tunneller", og fremlægge den til godkendelse i Teknik og Miljøudvalget. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Den samlede pris på 3,5 mio. kr. for en ny bro foreslås finansieret således:

Budget 2024
Klimasikring 0,5 mio. kr.
Kirkevej 2,0 mio. kr.

Budget 2025
Teknik- og Miljøudvalgets anlægspulje 1 mio. kr.

Eventuelle uforudsete udgifter derudover, vil blive finansieret over puljen til renovering af broer.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om, at

  1. der gives en anlægsbevilling på i alt 3,5 mio. kr. til broprojektet, og der afsættes et rådighedsbeløb 3,5 mio. kr. finansieret med 0,5 mio. kr. af pulje til klimasikring og 2 mio. kr. af vejprojektet ved Troldtekt og 1 mio. kr. fra puljen Forsyningens-projekter.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: Budgetopfølgning pr. 31. oktober 2024, Teknik- og Miljø

Sagsnr: 23-022644

Sagsfremstilling

Administrationen fremsender budgetopfølgningen pr. 31. oktober 2024 for Teknik- og Miljøudvalgets driftsområde til orientering. Budgetopfølgningen er udarbejdet med udgangspunkt i de korrigerede budgetter for 2023 eksklusiv overførsler fra tidligere år. Et mer- eller mindre forbrug er således udtryk for, om der bruges mere eller mindre af indeværende års budget.

Budgetopfølgningen viser, at området forventes at balancere.

Budgetopfølgningen fordeler sig således

Natur, Land og Vand:

Der forventes et samlet merforbrug på 2,5 mio. kr. hvilket er uændret i forhold til sidste opfølgning. Merforbruget skyldes 1,2 mio. kr. til finansiering af sommerhussager i 2024 og 0,8 mio. kr. er merudgifter til Naturstyrelsen i forbindelse med betaling til kystsikring. Herudover forventes anvendt 0,5 mio. kr. af de overførte midler til forskellige naturprojekter.

Merudgiften i 2024 finansieres af overførte midler på området.

Trafik og Vej:
Der forventes et samlet mindre forbrug på 0,5 mio. kr.

  • Vejplanlægning og vejvedligeholdelse: Der forventes et samlet mindre forbrug på 1,5 mio.kr. Mindre forbruget er på brolæggerområdet, hvor forskellige årsager betyder, at budgettet i 2024 ikke anvendes fuldt ud.
  • Vejbelysning: Der har de seneste år været et mindre forbrug på området og holder udgiftsniveauet sig som tidligere år, vil der i 2024 være et mindre forbrug på 2 mio. kr. Der er sammen med RSF Forsyningen planlagt og godkendt anvendelse af 1 mio. kr. i reinvesteringer, hvilket giver et samlet forventet mindre forbrug på 1 mio. kr.
  • Belægning: Forventes anvendt. Der er afsat 2 mio. kr. til asfaltering efter BSM. Der har ikke været prioriteret projekter i 2024 hvor BSM-midlerne anvendes. Midlerne er derfor prioriteret til nyt belægning Sdr. Klitvej.
  • Vintervedligeholdelse: Der forventes fortsat et merforbrug på området på 2 mio. kr. pt. Dette afhænger naturligvis af den kommende vinter. Der er overført 3 mio. kr. fra 2023 til at imødekomme den forventede merforbrug.
  • Kollektiv Trafik: Jf. 1. opfølgning fra Midttrafik forventes budgettet at holde.
  • Vej og Park - Drift: Området forventes at gå i 0.

 Brugerfinansieret område:

Det brugerfinansierede område består af tre områder: Henteordning for rest/mad, Henteordning for genanvendelige materialer og Genbrugspladserne. Der forventes et samlet mindre forbrug i forhold til budgettet på 2 mio. kr. Dette mindre forbrug ligger på Henteordning for genanvendelige materialer. Årsagen er, at der i taksterne for 2024 for henteordningen for genanvendelige materialer er indregnet en forhøjet indtægt til at dække den investering, der er foretaget i forbindelse med etableringen af ordningen i 2022.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Viden & Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at budgetopfølgningen pr. 31. oktober 2024 tages til efterretning.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalget tog budgetorienteringen til efterretning.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

8: Budgetopfølgning pr. 31. oktober 2024, anlæg - Teknik- og Miljø

Sagsnr: 23-022644

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet 3. budgetopfølgning for udvalgets anlægsområde i 2024. Der er pr. 31. oktober 2024 et samlet korrigeret anlægsbudget på i alt 141,059 mio. kr. fordelt med 140,362 mio. kr. på det skattefinansierede område og 0,697 mio. kr. på det brugerfinansieret område.

Det forventede regnskab for 2024 udgør i alt 68,288 mio. kr. fordelt med 66,808 mio. kr. på det skattefinansierede område og 1,48 mio. kr. på det brugerfinansierede område.

Budgetopfølgningen på hovedområderne fremgår af nedenstående oversigt. 

 

Opfølgningen på de enkelte områders anlægsprojekter og puljer fremgår af vedlagte oversigt. Ud af de knap 73 mio. kr. der ikke forventes anvendt er der følgende større projekter og puljer, hvor det afsatte budget ikke forventes anvendt fuldt ud i 2024. Det drejer sig om følgende projekter og puljer:

 

 

Anlægsprojekter der kræver bevilling:

Broen over Vorgod Å på St. Ahlevej.
Der er opstået en akut renoveringen af broen. Projektet er vurderet til at beløbe sig til i alt 3,5 mio. kr. i 2024/25. Der henvises til særskilt dagsordenspunkt i forhold til sagen. Der er i budgetopfølgningen medtaget en forventet udgift på 3,5 mio. kr. i 2024.

Sønderupvej.
I forbindelse med etablering af omfartsvejen på Sønderupvej har der været nogle følgeudgifter der i første omgang var vurderet til i alt 0,1 mio. kr. Den samlede merudgift er på 0,2 mio. kr. og det mangelende beløb på 0,1 mio. kr. foreslås finansieret af TMU's anlægspulje hvor der resterer 0,1 mio. kr. i 2024.

Badevej Søndervig.
På Badevej er støttemuren på nordsiden af stien mod havet igennem klitterne nu nyetableret og har kostet i alt 1,05 mio. kr. Der er oprindeligt afsat 0,8 mio. kr. til projektet. Merforbruget på de 0,25 mio. kr. foreslås finansieret af kontoen til større fornyelsesarbejde.

Gydebanker Vorgod Å
Der er igangsat projekt om etablering af gydebanker i Vorgod Å. Der er afsat 0,4 mio. kr. til projektet finansieret af overførselsmidler på puljen til Naturområder. Med henvisning til TMU-sag den 19. marts 2025 vedr. aktive vandløbsprojekter i 2024/25 er alle projekterne vedr. Vorgod Å slået sammen i 1 anlægsprojekt. Det samlede projekt forventes at beløbe sig til i alt 1 mio. kr. og de 0,6 mio. kr. finansieres af puljen til Naturområder.

Affaldsøer Bork Hytteby
Byrådet har på mødet den 21. maj 2024 godkendt etablering af affaldsøer ved Bork Hytteby. Projektet forventes færdigt inden årets udgang og de forventede udgifter bliver på 0,95 mio. kr. På mødet blev der ikke afsat hverken budget eller bevilling. Udgiften finansieres i første omgang af kassen, men indgår i den samlede mellemværende med det brugerfinansierede område. Merudgiften er i princippet udgiftsneutral for kassebeholdningen, da udgiften i sidste enden finansieres via de godkendte takster på området.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Viden & Strategi, Økonomi har ikke yderligere bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med indstilling om, at

  1. der gives en tillægsbevilling til anlægsbevilling på 0,1 mio. kr. til afvandingsforanstaltninger Sønderupvej finansieret af TMU's anlægspulje.
  2. der gives en tillægsbevilling til anlægsbevilling på 0,25 mio. kr. til renovering af støttemur på Badevej i Søndervig finansieret af kontoen til større fornyelsesarbejde.
  3. der gives en tillægsbevilling til anlægsbevilling på 0,6 mio. kr. til etablering af Gydebanker Vorgod Å finansieret af puljen til Naturområder.
  4. der gives en anlægsbevilling på 0,95 mio. kr. til etablering af affaldsøer ved Bork Hytteby finansieret af kassen jf. sagsfremstillingen.
  5. Teknik- og Miljøudvalget tager budgetopfølgningen til efterretning.

BilagBeslutning

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Gensidig orientering

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Ingen bemærkninger.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalget tog orienteringen til efterretning.

Der blev herudover orienteret om følgende:

  • Evt. aflysning af udvalgsmødet den 3. december 2024 

Fraværende
  • Hans Pedersen ()

Kopier link til punktet  -   Print

10: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Fraværende
  • Hans Pedersen ()
Kontaktoplysninger
Land, By og Kultur
Land, By og Kultur
Smed Sørensens Vej 1
6950 Ringkøbing