Referat: 6. maj 2025 kl. 13:00
Deltagere
- Niels Rasmussen
- Irene Lund Pedersen
- Jørgen Byskov
- Rita Byskov
- Jens Jacob Østergaard
- Hans Pedersen
- Ole Nyholm Knudsen
Referat
- Godkendelse af dagsorden
- Revision af handlingsplan for Klimaplan A
- Orientering om fastsat producentgebyr for emballageaffald 2025
- Orientering om ny temaside "Mobilitet og Veje" på kommunens hjemmeside
- Opfølgningsproces for lokalplanændringer efter vedtagelse af Kommuneplan 2025-2037
- Udvælgelse og igangsættelse af Helhedsplan
- Ansøgning om flexboligtilladelse på Vesterhavsvej 88 i Vedersø
- Brand og Redning MidtVest - Budgetforslaget for 2026 samt flerårigt budgetoverslag
- Gensidig orientering
- Underskriftsside
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningTeknik- og Miljøudvalget godkendte dagsordenen.
Kopier link til punktet - Print
2: Revision af handlingsplan for Klimaplan A
Sagsnr: 21-027582
SagsfremstillingTeknik- og Miljøudvalget skal drøfte og godkende handlingsplanen for Klimaplan A 2025-2027.
Klimapolitikken og den tilhørende handlingsplan for 2023-2027 blev godkendt af byrådet den 13. september 2022.
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal ligeledes drøfte og godkende handlingsplanen 28. april 2025.
Ved punktet deltager klimakoordinator Pernille Hagen.
I det følgende præsenteres:
- Afsluttede handlinger
- Nye indsatser og handlinger
- Udvalgte justerede handlinger - herunder særligt fokus på lavbundsjorde
I de tilknyttede bilag er ændringerne præsenteret i forskellig detaljeringsgrad:
- Bilag 1: Samlet forslag til revideret klimapolitik og handlingsplan for Klimaplan A 2025-2027. Der er kun ændret i handlingerne og ikke i mål og målsætninger. Titlerne på handlingerne er forkortet i bilag 1.
- Bilag 2: Revideret, detaljeret version af handlingsplanen, der uddyber indhold, klimaeffekt, økonomi, tidsperspektiv og personaleressourcer. En tilsvarende detaljeret version af handlingsplanen indgik også i den samlede godkendelse af hele Klimaplan A i 2022.
Klimarådet er orienteret om ændringerne, og har behandlet den reviderede handlingsplan på klimarådets møde den 28. februar 2025.
1: Afsluttede handlinger
Justeringen af handlingsplanen indebærer, at 15 afsluttede handlinger udgår af planen. De afsluttede handlinger fordeler sig over alle klimaplanens otte spor. Nogle handlinger er et direkte produkt af klimaplanens vedtagelse i 2022 - f.eks. at indarbejde klimahensyn i ejerstrategien for Ringkøbing-Skjern Forsyning. Andre handlinger er resultatet af mange års strategisk arbejde, f.eks. at Ejendomscentret er lykkedes med at reducere energiforbruget i kommunale bygninger med 20% i forhold til 2007.
Også Klimarådets arbejdsgruppe om lokalt ejerskab til vedvarende energi er afsluttet, ligesom der er oprettet netværk for omstilling af den tunge transport i samarbejde med nabokommuner, erhvervsråd og brancheforeninger.
2. Nye indsatser
Revisionen af klimahandlingsplanen har givet anledning til forslag til fire nye indsatser:
Energiberedskab (2.6)
Energisystemet er i fuld gang med en omstilling fra fossile til vedvarende energikilder. Det har mange fordele, men medfører også den udfordring, at de vedvarende energikilder er sværere at lagre end de fossile. Der kan derfor være behov for, at borgerne har et "energiberedskab" på sammen måde, som vi også er blevet bedt om at have et hjemmeberedskab af mad, vand osv. Med til indsatsen hører også en kommunikationsindsats om Danmarks og EUs fortsatte behov for mere energi efterhånden, som flere sektorer elektrificeres.
Grøn turisme (5.3)
Indsatsen erstatter den tidligere indsats omkring certificering af Destination Vesterhavet som Green Tourism Organisation. I stedet kommer denne indsats til at indeholde en handling omkring fastholdelse af certificeringen for Destinationen, samt en handling om grønne testhandlinger i turismeerhvervet, som er direkte hentet fra Turismehandlingsplanen.
Klimavenlig livsstil (6.3)
Klimaplan A er certificeret af det internationale netværk C40 og den grønne tænketank CONCITO. Når der i forbindelse med den nye byrådsperiode skal udarbejdes en ny klimapolitik, skal den samlede klimaplan recertificeres. Udledningen fra varer og tjenesteydelser bliver et fokuspunkt i de nye krav til klimaplanen. Derfor indfører vi allerede nu en ny indsats med handlinger omkring kommunikation af klimavenlig livsstil og klimavenlige boligvalg.
Klima og kultur (6.4)
Klimasekretariatet har i flere år samarbejdet med kommunens kulturafdeling om kommunikation af grønne mål, projekter og succeser. Blandt andet har vi koblet klimafortællinger på nogle af kunstværkerne til Vinterlys-festivalen både i 2023 og 2025, og bibliotekerne har flere gange været værter for udstillinger og events med grønt tema. Med den nye indsats ønsker vi at fortsætte det fine samarbejde. Samtidig oprettes to nye handlinger omkring fremme af den grønne omstilling i kultur- og fritidslivets faciliteter, samt en understøttelse af omstillingen i filmbranchen gennem kommunens filmsatsning.
Nye handlinger
Under de nye og eksisterende indsatser er der i samarbejde med fagområderne udarbejdet 22 nye handlinger. Herunder er præsenteret udvalgte eksempler.
- Belyse vejen til at Ringkøbing-Skjern Kommune bliver 100% fossilfrit område i 2040
- Kommunikation der formidler og belyser Danmarks og EUs behov for mere energi
- Klimasekretariatet understøtter Landdistriktsrådets arbejde for at fremme grøn mobilitet i landdistrikterne blandt andet gennem Klimarådet
- Gennem fokusgruppeinterviews med turismeerhvervet undersøges mulighederne for at styrke deres engagement i kommunale klimapartnerskaber
- Kommunikationsindsats omkring klimavenlig livsstil
- Energiforbruget i kommunale bygninger reduceres årligt med 1,9% ift. 2021
- Minimum samme niveau af indkøb af miljømærkede varer som landsgennemsnittet
3. Justerede handlinger og mål
Under gennemgangen af handlingsplanen er nogle handlinger blevet slået sammen, præciseret eller justeret, så de er bedre gearet til at understøtte projekter og den aktuelle klimapolitiske virkelighed. Der er for stort set alle justeringer tale om mindre ændringer, der ikke påvirker arbejdet med handlingerne i nævneværdig grad. En undtagelse er justering af indsatsen omkring lavbundsjorde:
Her er hektarmålet for udtagning af lavbundsjorde justeret, så det stemmer overens med indsatsmålene for Ringkøbing-Skjern Kommune i den Grønne Trepart.
Vores nuværende målsætning er udtagning og vådlægning af 4.600 hektar i 2050. Det mål er blevet opjusteret og fremrykket, så det nu hedder:
2030: Udtagning og vådlægning af 5.700 ha lavbundsjord jf. indsatsmål fra Ministeriet for Grøn Trepart.
Det er vanskeligt at komme med et præcist svar på effekten af det nye mål for lavbundsjorde.
Der er en ny opgørelsesmetode på vej, som forventes at blive taget i anvendelse i 2025. Den nye metode vil sandsynligvis betyde, at klimaeffekten bliver mindre, end hvis man opgør det med den metode, der har været anvendt indtil nu. Såfremt man anvender den samme metode som da vores klimamål blev fastsat, betyder det at klimaeffekten af vores lavbundsindsats stiger fra 90.000 tons CO2 reduktion i 2030 til 153.000.
Særligt om klimapartnerskaber
For alle handlingerne omkring oprettelse af klimapartnerskaber, justeres handlingerne så der i stedet kommer fokus på drift af partnerskabet.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingImplementeringen af indsatsmålene omkring lavbundsjorde fra den grønne trepart vil betyde, at der bliver sparet mere CO2 årligt end ved den tidligere målsætning.
Et forsigtigt bud på effekt af de nye mål er 153.000 ton CO2 årligt i 2030 - sandsynligvis mindre.
Når der benyttes tal fra 2022-CO2-regnskabet, og der medregnes de nye mål for lavbundsjorde, vil en fuld realisering og implementering af klimahandlingsplanen medføre at kommunen når op på 82 % reduktion i 2030, og dermed opnår målet om 70 % reduktion i 2030 ift. 1990.
Det er dog meget vigtigt at understrege, at der er en lang række forbehold for det resultat - blandt andet at vejret i 2022 var vådt, og at udledningerne fra landbrugsjord derfor var lave, og CO2-optaget i skov var højt. Dette kan ændre sig i kommende regnskaber. Det er også vigtigt at understrege, at reduktionerne forudsætter fuld realisering af planens handlinger og effekter, og at klimagevinsten ved udtag af lavbundsjorde formentlig vil blive nedjusteret efter ny metode i 2025.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget drøfter og godkender den reviderede version af den samlede klimapolitik og handlingsplan.
BilagBeslutningTeknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.
Kopier link til punktet - Print
3: Orientering om fastsat producentgebyr for emballageaffald 2025
Sagsnr: 24-027692
SagsfremstillingPr. 1. januar 2025 er producentansvar for emballage trådt i kraft.
Det betyder blandt andet, at hver kommune skal fastsætte producentgebyr for emballageaffald fra og med 2025. Producentgebyret er det beløb, som producenterne skal betale kommunen for at indsamle emballageaffald i vores henteordninger og på genbrugspladsen.
Producentgebyr 2025
Administrationen har beregnet Ringkøbing-Skjern Kommunes producentgebyr for 2025, og det er blevet offentliggjort på kommunens hjemmeside.
Producentgebyret for 2025 er baseret på 2025-budgettet for Genbrug, som de allerede godkendte renovationstaksterne for 2025 er beregnet ud fra.
Der er ikke lovkrav om, at Byrådet skal godkende producentgebyret, da budgetgrundlaget for gebyret indirekte er blevet godkendt i forbindelse med godkendelsen af kommunens renovationstakster.
I processen med beregningen af producentgebyret har administrationen deltaget i en erfa-gruppe med de øvrige AFLD ejerkommuner og AFLD. Formålet har været at afklare og drøfte de forskellige principper i beregningen, og dermed opnå en ensartet tilgang til opgaven på tværs af AFLD-kommunerne.
De fastsatte producentgebyrer for 2025 er vedlagt som bilag.
I 2025 er det kun for 4. kvartal, at kommunerne skal opkræve producentgebyret.
Fremadrettet
Producentgebyret skal fastsættes én gang årligt senest 1. oktober for det efterfølgende kalenderår.
Administrationen vil derfor fremadrettet beregne producentgebyret sammen med de årlige renovationstakster, som vil blive sendt til godkendelse inden 1. oktober.
Lovgrundlag og juridisk vurderingEmballagebekendtgørelsen, Affaldsbekendtgørelsen og Affaldsaktørbekendtgørelsen.
ØkonomiAdministrationen har vurderet, at producentgebyret skal opkræves uden moms, ligesom det er tilfældet for taksterne for affaldsordningerne for husholdningerne.
For producentgebyret gælder, ligesom for de øvrige affaldsordninger, at det skal hvile i sig selv. Der skal derfor også for producentgebyret laves en årlig opgørelse af over- eller underdækning mellem budgettet og de reelt afholdte udgifter.
Producentgebyret vil alt andet lige reducere de omkostninger ved henteordningerne og genbrugspladserne, som skal betales af privat- og erhvervskunderne, og dermed renovationstaksterne.
Hvor stor en ændring i renovationstaksterne det giver anledning til er ikke muligt at fastsætte på nuværende tidspunkt. Baggrunden er, at producentgebyret for 2025 først kan medregnes i renovationstaksterne for 2026, hvor der også skal tages højde for producentgebyret for 2026. Samtidig er der på de to henteordninger en over- og underdækning, som også har betydning for størrelsen af taksterne.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen fremsender sagen til orientering.
BilagBeslutningTeknik- og Miljøudvalget tog orienteringen til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
4: Orientering om ny temaside "Mobilitet og Veje" på kommunens hjemmeside
Sagsnr: 23-026165
SagsfremstillingAdministrationen i Vej og Park har igennem længere tid arbejdet på en ny temasider "Mobilitet og Veje" på kommunens hjemmeside. Temasiden vil blive fremvist på mødet, og kan tilgås med dette link. Mobilitet og veje – Ringkøbing-Skjern Kommune
Temasiderne erstatter alt materiale og information, som tidligere stod under "Trafik og Veje" på kommunens hjemmeside, samtidig med at den er blevet udbygget med mere information.
Arbejdet udsprang af et behov for opdatering af vores mobilitetsplan fra 2018. Det blev hurtigt klart, at der i første omgang var behov for at rydde op i alle de eksisterende planer, regler og politikker mv., som allerede eksisterer på området, og som alle er en del af arbejdet med den trafikale mobilitet.
På den nye tema-hjemmeside kan man læse om kommunens mobilitet – fra bilerne på vejene, over kollektiv trafik til forholdene for cyklister og gående. Man kan læse om regler på området – både for os som kommune og for den enkelte grundejer. Som en ny ting, kan flere af emnerne i øvrigt ses på kort.
Hjemmesiden skal således fremover fungere som mobilitetsplan for kommunen, information til borgere, virksomheder og politikere samt fagbibliotek for medarbejderne i Vej og Park - drift, anlæg og administration samt kolleger i Land, By og Kultur.
Mobilitet og veje-temasiden er ikke færdig udbygget endnu. Vi har stadig ideer til indhold, ligeledes der er planer, som trænger til at blive opdateret. Vi mener dog, at siden er klar til brug, selvom vi fortsat arbejder på den.
Lovgrundlag og juridisk vurderingIngen bemærkninger
ØkonomiIngen bemærkninger
EffektvurderingDen nye hjemmeside vil gøre hverdagen lettere for administrationen, ligesom det for borgere, politikere og andre interesserede vil blive nemmere at finde information på området.
IndstillingAdministrationen fremsender sagen til orientering.
BilagIngen bilag.
BeslutningTeknik- og Miljøudvalget tog orienteringen til efterretning.
Kopier link til punktet - Print
5: Opfølgningsproces for lokalplanændringer efter vedtagelse af Kommuneplan 2025-2037
Sagsnr: 25-007914
SagsfremstillingSom opfølgning på vedtagelse af kommuneplan 2025-2037, skal kommunalbestyrelsen jævnfør planlovens §12 virke for kommuneplanens gennemførelse. Dermed må lokalplaner efter § 13, stk. 1, nr. 1 ikke stride imod kommuneplanen. Derfor anmoder administrationen om, at opfølgningsprocessen for tilretning af lokalplaner, som opfølgning på kommuneplanen godkendes.
Administrationen anbefaler, at der gennemføres en opfølgningsproces for 5 lokalplaner, som skal helt eller delvist aflyses. Det er primært lokalplaner, som efter kommuneplanrevisionen vil have dele af lokalplanområdet, som ligger udenfor rammeområder, der er udlagt i kommuneplanen og dermed ikke skal anvendes til byudvikling. Områderne skal derfor tilbageføres til landzone. Det er oftest lokalplaner, der ikke er blevet fuldt udnyttet efter lokalplanens hensigten.
Lokalplan 402 ved Damsø i Skjern aflyses kun den del af lokalplanen, der er nødvendig for at Damsøprojektet kan realiseres.
Administrationen anbefaler, at lokalplanerne tilrettes, da kommunen ellers risikerer, at byggesagsafdelingen kan blive nødt til at give tilladelse til byggeri og anlæg grundet en gældende lokalplan, som er i strid med kommuneplanen. Hermed kan man planlægningsmæssigt risikere, at der kan godkendes bebyggelse udenfor udlagt byzone og dermed få bebyggelse i det åbne land.
I bilaget ”Oversigt over lokalplanændringer” er der en oversigtsliste med hvilke lokalplaner, der skal helt eller delvist aflyses.
Miljøvurdering
For hver enkel lokalplan, skal der gennemføres en miljøscreening af planforslagene (ændringen), hvor det vurderes om planforslagene giver anledning til væsentlige indvirkninger på miljøet. og derfor er omfattet af kravet om miljøvurdering.
Planloven
Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingVed igangsætning af opfølgningsprocessen for lokalplantilretning understøttes planlovens formål med at lokalplaner skal være i overensstemmelse kommuneplanens bestemmelser. De tilrettede lokalplaner vil understøtte, at den administrative praksis på tværs af afdelinger sker i overensstemmelse med kommuneplanens bestemmelser.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender
- Opfølgningsprocessen af lokalplanændringer, som konsekvens af Kommuneplan 2025-2037.
Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.
Kopier link til punktet - Print
6: Udvælgelse og igangsættelse af Helhedsplan
Sagsnr: 15-040273
SagsfremstillingFormålet med dagsordenen er at prioritere mellem ønskede helhedsplaner på baggrund af den aktuelle ansøgningsrunde samt igangsætte arbejdet med den pågældende helhedsplan.
Baggrund:
Økonomiudvalget godkendte den 10. september 2024 helhedsplanen for Hvide Sande. Hertil blev der henvist til den seneste prioritering af helhedsplaner, som blev fastlagt på Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget i henholdsvis august og september 2022. I 2022 blev der opstillet en foreløbig rækkefølge for de afventende helhedsplaner i følgende prioriterede rækkefølge: Fjelstervang, Spjald, en fælles helhedsplan for Stauning, Bork, Hemmet og Skaven Hus, Lem, Faster-Astrup samt en fælles (opdateret) helhedsplan for Ringkøbing-No. Det fremgår også af den politiske beslutning fra 2022, at der skal foretages ansøgningsrunde og en fornyet prioritering, før arbejdet med næste helhedsplan efter Hvide Sande-planen igangsættes.
Administrationen har i den forbindelse kontaktet alle borger- og sogneforeninger i kommunen og gennemført en ansøgningsproces med henblik på at afklare hvilke foreninger, der ønsker at få udarbejdet en helhedsplan. Foreningerne har haft mulighed for at indsende ansøgninger frem til 18. februar 2025.
Administrationen har modtaget to ansøgninger fra hhv. Fjelstervang Borgerforening og Ringkøbing Udviklingsforum, som danner grundlag for nærværende sagsfremstilling.
De fleste af de byer/områder, som hidtil har været på venteliste, har umiddelbart givet udtryk for, at de stadig er interesserede i at få hjælp til udarbejdelse af en helhedsplan. De fleste skulle dog tale med deres bagland igen inden eventuel fornyet ansøgning.
Indkomne ansøgninger om udarbejdelse af Helhedsplan:
Fjelstervang:
Fjelstervang er en mindre landsby med ca. 420 indbyggere. Byen rummer blandt andet en friskole, kommunal børnehave, vuggestue og SFO under fællesbetegnelsen ”Børnenes Allé”. Derudover findes et aktivt foreningsliv med bl.a. et landsbycenter som samlingspunkt. Inden for de seneste år har byen realiseret flere projekter, herunder etableringen af et udeforsamlingshus gennem støtte fra eksterne fonde.
Fjelstervang Borgerforening har ansøgt om at få udarbejdet en helhedsplan med henblik på at styrke byens attraktivitet som bosætningssted. Målet er at skabe en sammenhængende by med tilbud til familier, herunder skole, gode fritidsaktiviteter og fokus på trafiksikkerhed for skolebørn. Borgerforeningen arbejder allerede med flere udviklingsprojekter, men ønsker med en helhedsplan at få prioriteret og fastlagt rækkefølgen på projekterne. Formålet er at sikre en hensigtsmæssig anvendelse af lokale ressourcer og frivillige kræfter. En mere uddybende beskrivelse af ansøgningen fremgår af bilag 1. Der er ikke tidligere udarbejdet en helhedsplan for Fjelstervang.
Ringkøbing:
Ringkøbing er kommunens største by med ca. 10.000 indbyggere. Byen har i de senere år været præget af en positiv udvikling med flere boligudviklingsprojekter, der har bidraget til at styrke byens vækst og bosætningspotentiale. Derudover er der planlagt etablering af et aflastningscenter i den nordlige del af byen langs Holstebrovej samt igangsat planlægning af et nyt erhvervsområde i den østlige del af byen langs Herningvej. Herudover er der flere projekter på idéstadiet vedrørende etablering af ferieboliger på ydersiden af havnen og langs kyststrækningen ved bymidten.
Ringkøbing Udviklingsforum har ansøgt om en revision af Helhedsplan Ringkøbing 2050, som blev udarbejdet i 2017.
Igangsættelse af helhedsplan
Arbejdet med helhedsplanen skal styrke både igangværende og kommende udviklingsprojekter. Planen skal skabe en sammenhængende ramme, der sikrer, at udviklingsprojekterne trækker i samme retning.
Helhedsplanen skal understøtte Naturens Rige og tage afsæt i byens og områdets identitet, styrker og udviklingsmuligheder. Planen skal samtidig motivere borgere og erhvervsliv til at arbejde mod fælles mål og dermed skabe grundlag for nye lokale samarbejder.
Succeskriterier for helhedsplaner
- Stærkt lokalt ejerskab: Helhedsplanen skal udarbejdes gennem en samskabende og involverende proces.
- Nye samarbejder og synergier: Helhedsplanen skal åbne for nye muligheder ved at inddrage alle relevante aktører og kortlægge eksisterende og nye samarbejdsmuligheder.
- Styrket fundament for udvikling: Helhedsplanen skal tage afsæt i eksisterende initiativer og kvalificere delprojekterne gennem dialog med fagpersoner og lokale nøgleaktører.
- Langsigtet retningsgivende plan: Helhedsplanen skal sikre sammenhæng på tværs af fremtidige udviklingsprojekter ved at etablere arbejdsgrupper, der kan realisere delprojekterne i overensstemmelse med visionen for området.
Organisering og rollefordeling under udarbejdelse af planen
Der nedsættes en styregruppe bestående af:
- Formanden for Økonomiudvalget
- Formanden for Teknik- og Miljøudvalget
- Et medlem af direktionen
- Planchefen
Styregruppen har til opgave undervejs at sikre, at planen afstemmes med kommunens overordnede ønskede retning for udvikling. Derudover oprettes en ambassadørgruppe, som skal fungere som nøgleaktører for at sikre lokalt engagement og ejerskab til planen. Gruppen bidrager også til at kvalificere planen og processen undervejs.
For at sikre stærk lokal forankring og bred opbakning til helhedsplanen varetager administrationen rollen som procesfacilitator. Gennem løbende dialog og inddragelse af borgere, foreninger, erhvervsliv og andre lokale aktører sikres det, at planen afspejler lokale ønsker og behov. Inddragelsen foregår via borgermøder, workshops og andre aktiviteter, hvor lokalbefolkningen får mulighed for at bidrage aktivt til planens indhold og retning.
Procesplan
Efter udvælgelsen udarbejdes en overordnet proces- og tidsplan, som beskriver projektets faser og større milepæle. Procesplanen vil indgå som en del af den samlede projektbeskrivelse.
Processen efter udarbejdelse af den kommende helhedsplan
Administrationen anbefaler, at der efter udarbejdelse af den kommende plan sker en evaluering af arbejdet med helhedsplaner forud for en eventuel ny ansøgningsrunde. I en evaluering kan det eksempelvis drøftes, om der snarere ønskes helhedsplaner for områder end enkeltstående byer i de kommende år. En sådan eventuel ændring kunne aktualiseres af f.eks. skovrejsning afledt af Grøn Trepart eller f.eks. afledt af Grøn Pulje-penge fra vedvarende energianlæg. Lovgrundlag og juridisk vurderingHelhedsplaner er ikke juridisk bindende for hverken borgere eller byråd. Planerne fungerer som strategiske og vejledende dokumenter, der skaber en samlet vision for byens udvikling og prioriterer indsatser på tværs af forskellige temaer. Helhedsplanerne har således ikke retsvirkning i forhold til arealanvendelse eller byggeri, og de erstatter ikke gældende lokalplaner eller kommuneplanrammer.
ØkonomiDer er ikke afsat kommunale midler til implementering af helhedsplanen. Helhedsplanen fungerer som en strategisk ramme og prioriteringsværktøj for den fremtidige udvikling i byen. Kommunens rolle består primært i at facilitere processen og sikre faglig sparring i udarbejdelsen af planen. Det er efterfølgende op til lokale kræfter at arbejde videre med realisering af helhedsplanens projekter. Kommunen kan dog bistå med fundraising, hvor helhedsplanen med kommunens logo kan vedlægges som bilag til fondsansøgninger.
EffektvurderingUdviklingen og realiseringen af helhedsplanen vil styrke fokus på byens samlede udviklingsmuligheder og potentialer. Helhedsplanen samler og prioriterer konkrete projekter og sikrer sammenhæng i den overordnede strategiske udvikling. Samtidig vil planen danne grundlag for nye samarbejder og skabe synergier mellem diverse aktører og samarbejdspartnere i byen.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:
- Udvælge én af de to byer til udarbejdelse af en helhedsplan og igangsætte arbejdet med planen.
- At evaluere arbejdet med helhedsplaner efter udarbejdelse af næste plan.
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler, at der ikke igangsættes flere helhedsplaner nu og i stedet overveje, hvordan arbejdet med helhedsplaner kan gentænkes og fremadrettet tilrettelægges.
Kopier link til punktet - Print
7: Ansøgning om flexboligtilladelse på Vesterhavsvej 88 i Vedersø
Sagsnr: 24-025592
SagsfremstillingFormålet med dagsordenspunktet er at afgøre, om ansøgning om flexboligtilladelse på Vesterhavsvej 88 i Vedersø skal imødekommes.
Baggrund
Ejeren af ovenstående ejendom har ansøgt om flexboligtilladelse. Ansøgningen er vedlagt i Bilag 1. Ansøger begrunder ansøgningen med et ønske om ikke længere at bo fast på ejendommen, men beholde den som en fritidsbolig, og derved fastholde tilknytningen til Vedersø, hvor han har boet i knap 10 år. Samtidigt ønsker han mulighed for at leje boligen ud som fritidsbolig.
Plangrundlag
Ejendommen er omfattet af lokalplan nr. 04.040, hvoraf det fremgår, at beboelsesejendomme ikke uden byrådets godkendelse må anvendes til andet end helårsbeboelse. Administrationen tolker dette som en dispensationsbestemmelse.
Nabohøring
Administrationen har foretaget en høring af de nærmeste naboer for at høre, om de har indvendinger mod, at indeværende ejendom får flexboligtilladelse. Vi har ikke modtaget nogen bemærkninger i den forbindelse.
Administrationens vurdering
5 ud af ca. 110 boliger i Vedersø er i dag registreret som flexboliger. Teknik- og Miljøudvalget har tidligere meddelt flexboligtilladelse i byen.
Indeværende ejendom er vist med sort afgrænsning. De røde prikker på kortet viser eksisterende flexboliger i Vedersø.
Der ligger en efterskole i byen, men ellers ingen offentlige services, som f.eks. skoler og børnehaver, som er afhængige af helårsbeboelse.
Lovgrundlag og juridisk vurderingPlanloven
ØkonomiIngen bemærkninger
EffektvurderingHvis Teknik- og Miljøudvalget beslutter ikke at meddele flexboligtilladelse vil indeværende ejendom kun kunne anvendes til helårsbeboelse. Kommunen kan ikke forhindre, at ejendommen står tom, men Kommunen kan gribe ind over for ferieudlejning. Boligejer kan udleje boligen til ferieformål i begrænset omfang, hvis boligejer selv bor fast på ejendommen.
Hvis Teknik- og Miljøudvalget beslutter at meddele flexboligtilladelse vil ejendommen kunne anvendes som fritidsbolig og udlejes til ferieformål op til 41 uger om året. Boligejer vil til enhver tid kunne tage ejendommen i brug som helårsbolig igen.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget beslutter, at:
- meddele en personlig, tidsubegrænset flexboligtilladelse til ejeren af Vesterhavsvej 88, Vedersø, 6990 Ulfborg
Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.
Kopier link til punktet - Print
8: Brand og Redning MidtVest - Budgetforslaget for 2026 samt flerårigt budgetoverslag
Sagsnr: 25-009119
SagsfremstillingBeredskabskommissionen (Brand & Redning MidtVest) har godkendt budget 2026 samt flerårigt budgetoverslag og fremsender det til ejerkommunernes orientering. Budgettet er tilpasset udviklingsplanen og den vedtagne vandforsyningsstrategi.
Ifølge vedtægterne forelægges beredskabskommissionen senest i løbet af marts måned budgetforslag for det kommende regnskabsår samt flerårigt budgetoverslag til godkendelse. Det af kommissionen godkendte budgetforslag for det kommende regnskabsår samt det flerårige budgetoverslag fremsendes senest 1. april til ejerkommunerne.
Der er i budgetforslaget medtaget poster fra udviklingsplan 2030 fra møde 01-2024. Det drejer sig om en engangsinvestering på 2,5 mio. til at igangsætte implementering af ny robot teknologi. Anvendelse af robotter indebærer en væsentlig forbedring for brandfolkenes sikkerhed og generelle arbejdsmiljø. Dette indkøb koordineres med Nordvestjyllands Brandvæsen, således at der ikke indkøbes enkeltstående maskiner, men at det sker i fælles forståelse i forhold til det samlede riskobillede.
Der er desuden medtaget en årlig forhøjelse af driftsbudgettet med 500.000 til endelig implementering af den tidligere vedtagne vandforsyningsstrategi, hvor der for at kunne nedlægge de vedtagne brandhaner skal indkøbes 2 ekstra tankvogne. De finansieres via leasingaftale. Derudover 100.000 til årlig drift af ny robotteknologi. Ialt 600.000.
Til beregning af budget 2026 er budgettet prisfremskrevet med anvendelse af KL's seneste pris- og lønskøn "løn og priser ialt" fra juni 2024 opgjort til 3,7%.
I forbindelse med hjemtagningen, viste kontrolberegningen en årlig ekstraudgift på 1.344.067 kr. Denne udgift er ikke medtaget i oversigten og forventes indhentet via effektiviseringer i løbet af 2025 og 2026.
Budgettet opkræves ejerkommunerne efter den vedtagne fordelingsnøgle fordelt med 70% i første rate og 10% i de efterfølgende tre rater:
Fordelingsnøgle:
- Herning: 43,3 %
- Ikast-Brande: 23,7%
- Ringkøbing-Skjern: 33%
Budgetoverslag 2026-2028
Budgetoverslaget er tilpasset de forventninger, der er til driften i de kommende år, dog er eventuelle tilpasninger på baggrund af en kommende revidering af den risikobaserede dimensionering ikke medtaget, da det afventer yderligere drøftelser i Beredskabskommissionen i løbet af 2025. Det samme gør sig gældende for de punkter i udviklingsplanen der vedrører 2027 og årene herefter.
Det kommunale tilskud er fremskrevet med de af KL anbefalede fremskrivningsprocenter fra seneste offentliggjorte pris-og lønskøn.
Der er taget udgangspunkt i følgende fremskrivningsprocenter:
- 2025/2026: 3,7%
- 2026/2027: 3,1%
- 2027/2028: 3,1%
Ingen bemærkninger.
ØkonomiViden & Strategi, Økonomi bemærker, at kommunens medfinansiering af engangsudgiften på de 2,5 mio. kr. i 2026 sker via overførte midler på området, jf. budgetlægningen for 2025. Det bemærkes videre, at Brand & Redning anvender KL's generelle prisfremskrivning. Dette stemmer ikke nødvendigvis overens med kommunes prisfremskrivning på området. Den endelige prisfremskrivning kendes ikke pt., men det kan betyde en budgetudfordring, der skal håndteres.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget oversender sagen til Byrådet til orientering.
BilagBeslutningTeknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.
Kopier link til punktet - Print
9: Gensidig orientering
Sagsnr:
Sagsfremstilling- Status Grøn Trepart v/Ivan Thesbjerg
Ingen bilag.
BeslutningTeknik- og Miljøudvalget tog orienteringen til efterretning.
Der blev herudover orienteret om følgende:
- Ministerbesøg ved Pumpestation Nord
- Udleje af jagtområder
