Referat: 10. juni 2025 kl. 13:00
Deltagere
- Niels Rasmussen
- Jens Jacob Østergaard
- Irene Lund Pedersen
- Jørgen Byskov
- Ole Nyholm Knudsen
- Hans Pedersen
- Rita Byskov
Referat
Kopier link til punktet - Print
1: Godkendelse af dagsorden
Sagsnr:
BilagIngen bilag.
BeslutningTeknik- og Miljøudvalget godkendte dagsordenen.
Kopier link til punktet - Print
2: Udbygning af rute 15 - §24 udtalelse til strækningen øst for Videbæk
Sagsnr: 24-000880
SagsfremstillingForberedelser for udbygningen af rute 15 er i fuld gang, og Vejdirektoratet har jf. §24 i vejloven ved brev af 11. april 2025 anmodet om kommunens udtalelse til vedlagte projektmateriale. Der er tale om en delstrækning fra Videbæk til Herning kommune. Strækningen fra Ringkøbing til Videbæk behandles senere.
Vejdirektoratet vil deltage ved Teknik- og Miljøudvalgsmødet, for en gennemgang af projektmaterialet.
Med baggrund i de politiske drøftelser og beslutninger på mødet, vil administrationen udarbejde et høringssvar. Høringssvaret skal sendes til Vejdirektoratet senest den 13. juni.
§24 i vejloven
Vejdirektoratet skal, inden de kan sende deres Rute 15 vejanlægsprojekt til kommissarius og derved komme videre med ekspropriationen og detailprojektet, have en udtalelse fra Ringkøbing-Skjern Kommunes kommunalbestyrelse.
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingIngen bemærkninger.
IndstillingAdministrationen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget, at
- orienteringen om projektet tages til efterretning
- administrationen i overensstemmelse med drøftelserne efterfølgende fremsender Kommunens bemærkninger til Vejdirektoratet.
- §24 Anmodning om udtalelse Ringkøbing-Skjern Kommune
- projektplan nr. 1
- projektplan nr. 2
- projektplan nr. 3
- projektplan nr. 4
- Kommunens høringssvar jf. §24
Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.
Kopier link til punktet - Print
3: Nymøllevej - Bestemmelse af lokal hastighedsbegrænsning
Sagsnr: 25-008487
SagsfremstillingFormålet med dagsordenen er, at Teknik- og Miljøudvalget tager stilling til den lokale hastighedsbegrænsning på Nymøllevej ved Højmark.
Flere borgere har kontaktet kommunen med bekymring for, at hastighedsgrænserne på Nymøllevej ikke overholdes. Vejen er i dag skiltet med både 40 km/t og 60 km/t. Se bilag 1 for de nuværende lokal hastighedsgrænser. (rød for 60 km/t og grøn for 40 km/t)
En hastighedsmåling i 40 km/t-zonen viste, at en stor andel af trafikanterne overskrider hastighedsgrænsen.
På baggrund af dette gennemførte kommunen en borgerhøring.
Borgernes input
I høringen gav flere borgere udtryk for ønske om:
- Etablering af fysiske hastighedsdæmpende foranstaltninger
- Udvidelse af zoner med nedsat hastighed
Konkret foreslog borgerne:
- At 40 km/t-zonen forlænges, så den dækker den nuværende 60 km/t-strækning.
- At 60 km/t-zonen forlænges til vejens afslutning.
Hvorfor administrationen ikke kan anbefale borgernes forslag
Forslaget kræver, at vejen opfylder kriterierne i §8 i Bekendtgørelse om lokale hastighedsgrænser for at kunne fastsætte lavere hastigheder. Politiet har vurderet, at disse kriterier ikke er opfyldt.
Desuden er der sket væsentlige ændringer på strækningen:
- En gårdsplads, som tidligere begrundede 40 km/t-skiltning, er fjernet
- Oversigtsforholdene er forbedret væsentligt
- Den eksisterende skiltning er derfor ikke længere trafiksikkerhedsmæssigt begrundet
Det er derfor ikke muligt at opretholde eller udvide lavere hastigheder, som borgerne ønsker – heller ikke med politiets godkendelse.
Vejadministrationens vurdering og anbefaling
Efter gennemgang og dialog med Politiet anbefaler vejadministrationen:
- At 40 km/t-zonen ændres til 60 km/t
- At 60 km/t-zonen fjernes, så der ikke længere er lokal hastighedsbegrænsning på den resterende strækning
Denne løsning vurderes at være i overensstemmelse med gældende lovgivning og passer bedst til vejens nuværende forløb og udformning – og tager hensyn til både fremkommelighed og trafiksikkerhed.
Lovgrundlag og juridisk vurderingVurderingen er foretaget med udgangspunkt i §11 i Bekendtgørelse om lokale hastighedsgrænser. Politiet vurderer, at §8 ikke er opfyldt, og at lavere lokale grænser derfor ikke kan anvendes.
ØkonomiEventuelle udgifter afholdes indenfor Pulje til trafiksikkerhedsprojekter.
EffektvurderingDer vurderes, at hvis Teknik og Miljøudvalget følger administrationens anbefalinger, så vil den lokale hastighedsbegrænsning passe bedst muligt til vejens forløb og udformning.
Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget beslutter, at
- 40 km/t-zonen ændres til 60 km/t
- 60 km/t-zonen fjernes
Teknik- og Miljøudvalget besluttede at fastholde de nugældende forhold.
Kopier link til punktet - Print
4: Lodbergsvej 26, 6950 - Dispensation til køb af P-pladser via P-Fonden
Sagsnr: 25-002077
SagsfremstillingTeknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der kan meddeles dispensation fra kravet i Lokalplan 370, §8.4, om etablering af samtlige parkeringspladser på egen grund.
Der søges samtidig om godkendelse af, at det resterende parkeringsbehov kan opfyldes ved betaling til kommunens P-fond. De manglende pladser tænkes dækket af fremtidige offentlige parkeringsarealer ved Nyhavn.
Sagen blev forelagt Teknik- og Miljøudvalget den 29. april 2025. Udvalget ønskede på mødet yderligere oplysninger og vurderinger til brug for den videre behandling, hvorfor sagen er til behandling igen.
Ansøgning
Administrationen har modtaget en byggeansøgning vedrørende opførelse af en bygning til blandet erhvervs- og boligformål i Søndervig. I stueplan opføres 2 ikke nærmere definerede erhvervsenheder og på 1 sal opføres der 4 ferielejligheder.
Ejendommen er beliggende inden for delområde A i Lokalplan 370, som er udlagt til centerformål, herunder ferieboliger, butikker, restauranter og liberale erhverv. Lokalplanen stiller krav om, at der til det ansøgte projekt etableres 24 parkeringspladser inden for lokalplanområdet.
Bygherren søger om tilladelse til alene at etablere 8 p-pladser på egen grund, svarende til 1/3 af parkeringskravet, og foreslår, at de resterende 16 pladser dækkes via indbetaling til kommunens P-fond jf. bilag 1.
De 8 pladser på grunden forventes hovedsageligt at blive anvendt af beboere i ferieboligerne og ansatte i erhvervsdelen, mens gæster til erhvervsdelen anses som strøggæster, der benytter byens øvrige parkeringsmuligheder – herunder det kommende parkeringsareal ved Nyhavn.
Bygherres ansøgning tager udgangspunkt i en tidligere beslutning på Teknik- og Miljøudvalget mødet den 24. januar 2023, punkt 9 jf. bilag 2, hvor udvalget besluttede at mindst 30% af de krævede parkeringspladser skal etableres på egen grund i forbindelse med revisionen af parkeringsvedtægten og ændringen af områdeafgrænsningen ved Søndervigvej i Ringkøbing.
Administrationens vurdering
Søndervig er et område med stor besøgsaktivitet året rundt, især i sommerhalvåret, hvor presset på parkeringskapaciteten er særligt højt. Der er derfor et væsentligt behov for offentligt tilgængelige parkeringspladser i og omkring bymidten.
Administrationen vurderer, at en omfattende anvendelse af parkeringsarealet i Nyhavn til private projekter kan begrænse tilgængeligheden for midlertidige brugere og turister. Det kan medføre en forringelse af områdets funktion som turistmål og handelscentrum i højsæsonen. Samtidig kan en balanceret tilgang – hvor dele af parkeringsbehovet dækkes uden for bymidten – understøtte kommunens målsætning om at reducere biltrafik i centrum og skabe et mere attraktivt og sammenhængende handels- og strøgmiljø i Søndervig.
Tidligere projekter i området, herunder på Badevej 6-10, har fået tilsvarende dispensation til køb af parkeringspladser via P-fonden jf. bilag 3.
I det aktuelle projekt foreslår bygherre at etablere 8 ud af 24 parkeringspladser på egen grund, svarende til 1/3 af parkeringskravet. Administrationen vurderer, at dette ikke er tilstrækkeligt til at dække behovet for faste brugere – herunder beboere og ansatte i erhvervsenhederne.
Lokalplanen understøtter Søndervigs rolle som et vigtigt turistcenter, hvor detailhandel, ferieboliger og servicevirksomheder er omdrejningspunkter. Da området tiltrækker mange endagsbesøgende og turister – især i sommerhalvåret – er parkeringskapaciteten en forudsætning for områdets funktion og tilgængelighed.
Lokalplanen lægger vægt på, at parkering tænkes med som en integreret del af bebyggelsen. Der skal være tilstrækkeligt med p-pladser til butikker, ferieboliger og øvrige funktioner, og de skal indrettes, så de passer naturligt ind i bybilledet.
Administrationen anbefaler derfor, at der etableres mindst 12 parkeringspladser på egen grund, svarende til 50% af parkeringskravet. Dette vil sikre, at der som minimum er 1-2 pladser pr. feriebolig og tilstrækkelig kapacitet til personalet i erhvervsdelen.
De resterende 12 pladser, svarende til det resterende parkeringskrav, kan herefter dækkes ved indbetaling til kommunens P-fond, med henvisning til den kommende parkeringskapacitet i Nyhavn.
For at kvalificere vurderingen er der udarbejdet en beregning baseret på parkeringskrav i en nærliggende lokalplan med tilsvarende anvendelse. Denne viser, at kravet i den aktuelle lokalplan er relativt højt, jf. bilag 4, hvilket understøtter behovet for en fleksibel løsning i denne sag.
Med administrationens anbefaling om at halvdelen af parkeringspladserne skal etableres på ejendommen påvirker byggemulighederne og indskrænker det ansøgte erhvervsareal.
Administrationen tilpasser dermed Teknik- og Miljøudvalgets beslutning af 23. januar 2024. Det vurderes dog at være nødvendigt for at sikre, at bygningsmassen ikke fremstår for dominerende i bybilledet.
Naboorienteringen gennemføres parallelt med den politiske behandling af sagen. En eventuel dispensation vil således skulle bero på, at høringen ikke giver anledning til væsentlige bemærkninger.
Lovgrundlag og juridisk vurderingPlanlovens § 19 stk. 1)
Kommunalbestyrelsen kan dispensere fra bestemmelser i en lokalplan eller en plan mv., der er opretholdt efter § 68, stk. 2, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen, eller tidsbegrænses til maksimalt 3 år
ØkonomiIngen bemærkninger.
EffektvurderingEn dispensation til køb af parkeringspladser via kommunens P-fond – svarende til de pladser, der skal dække erhvervsdelens gæster – vurderes at kunne bidrage positivt til bymiljøet i Søndervig. Ved at placere en større del af biltrafikken uden for bymidten, mindskes trykket i centrum, hvilket kan medvirke til at skabe et mere attraktivt og sammenhængende handels-, strøg- og centerområde.
Tiltaget vurderes at understøtte kommunens målsætning om at begrænse biltrafikken i de mest tætbebyggede og besøgsintensive dele af Søndervig, og samtidig fastholde god tilgængelighed for midlertidige brugere og turister.
IndstillingAdministrationen indstiller til Teknik- og Miljøudvalget:
- at der – på baggrund af en positiv naboorientering – meddeles dispensation til, at mindst 12 parkeringspladser etableres på egen grund, og at de resterende pladser til projektet kan opfyldes ved indbetaling til kommunens P-fond,
- at administrationen fremover får kompetencen til – i sager i Søndervig – at meddele dispensation, hvor 50 % af parkeringskravet opfyldes på egen grund, og de resterende pladser købes i kommunens P-fond.
Teknik- og Miljøudvalget 29-04-2025
Teknik- og Miljøudvalget udsatte sagen med henblik på yderligere udredning.
BilagBeslutningTeknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling med den tilføjelse, at indstillingens pkt. 2 også forudsætter positiv naboorientering.
Fraværende- Hans Pedersen ()
Kopier link til punktet - Print
5: Tinglysning af kritisk infrastruktur i Kloster
Sagsnr: 25-011943
SagsfremstillingFormålet med dagsordenpunktet er at beslutte, om kommunen vil tillade, at Ringkøbing-Skjern Forsyning får tinglyst forsyningsledninger på et kommunalt ejet areal, således at forsyningen er sikret, at ledningerne kan blive liggende i fremtiden.
Baggrund
Som en del af projektet for separatkloakering i Kloster skal en eksisterende fællesledning på 34u Søgård Hgd, Nysogn m.fl. udskiftes med 2 nye ledninger - en regnvandsledning og en spildevandsledning. Ledningerne og det kommunale areal er illustreret på nedenstående skitse.
Regnvandsledningen er en Ø800 ledning, der skal afvande en stor del af Kloster, og den må derfor betragtes som kritisk infrastruktur. Det vil være dyrt at flytte ledningerne, når de først er anlagt, og det kan blive nødvendigt at pumpe med regnvandet, der afledes. Derfor vil forsyningen gerne have ledningerne sikret ved tinglysning med fravigelse af gæsteprincippet.
Ledningerne skal etableres i løbet af efteråret 2025 eller primo 2026.
Teknik- og Miljøudvalget har tidligere behandlet principperne for placering af ledninger på kommunalt ejede ejendomme, se sagen i Bilag 1. Her blev det besluttet, at gæsteprincippet kun kan afviges i særlige tilfælde, og hvor særlige hensyn til sikring af almene interesser tilsiger det.
Afvigelser kan kun ske efter konkret beslutning i Byrådet. Byrådet skal med baggrund i kommunalfuldmagten sikre kommunens værdier, og derfor også fastsætte størrelsen af den ønskede erstatning, baseret på en konkret vurdering af den værdiforringelse, som placeringen af ledningen medfører.
Fravigelse af gæsteprincip
Ringkøbing-Skjern Forsyning anmoder Ringkøbing-Skjern Kommune om en politisk stillingtagen til ovennævnte sag i Kloster, om fravigelse af gæsteprincippet.
Fravigelse af gæsteprincippet skal vurderes i hver enkelt situation, i forhold til vigtigheden af ledningerne, arealets anvendelse, værdi og fremtidig udviklingspotentiale.
For Kommunens accept af fravigelse af gæsteprincippet, er det generelt en forudsætning,
- at der har været en tidlig dialog med Kommunen om arealet, blandet andet for afklaring af om det er muligt, at fastlægge rammer for placering af en forsyningsledning med fravigelse af gæsteprincippet
- at trace inklusiv dybder er godkendt af vejafdelingen
- at udviklingsplaner og muligheder er afstemt og godkendt af planafdelingen
Ved tinglysning skal Forsyningen tåle og acceptere,
- at der kan anlægges veje, stier, fortove, legepladser og lignende i arealet i forbindelse med fremtidige udnyttelser af arealet,
- at Forsyningen skal afholde udgiften til almindelig retableringsformer så som asfalt, fliser, prydgræs og planter med videre.
Med en tinglysning, vil der være uhindret adgang for forsyningen til, at grave ned til ledningen i forbindelse med reparationer mv.
I dette tilfælde vurderer administrationen, at det vil være muligt at fravige gæsteprincippet, da der er særlige hensyn til sikring af almene interesser.
Sagen har været sendt til udtalelse ved Forsyningen, og de har ikke bemærkninger til sagens beskrivelse, som imødekommer deres ønsker.
Erstatning
Erstatningen skal fastsættes i forhold til den reelle værdiforringelse af den jord hvorpå forsyningsanlægget placeres.
Det aktuelle areal henligger som jordstykke, og der er ikke nogen planlægning for arealet.
Ringkøbing-Skjern Forsyning har jf. bilag fremsendt et forslag til en erstatning på samlet
36.049,40 kr.
Erstatningen er beregnet med baggrund i "Landsaftalen om vand og spildevandsanlæg i landbrugsjord".
Administrationen anbefaler, at erstatningen godkendes, med henvisning til arealets beliggenhed og anvendelse.
Lovgrundlag og juridisk vurderingLov om offentlige veje § 77 og Lov om private fællesveje § 70.
I forbindelse med fravigelse af gæsteprincippet skal der med baggrund i kommunalfuldmagten fastsættes en erstatning, der modsvarer den reelle værdiforringelse af den jord, hvorpå forsyningsanlægget placeres.
Der skal desuden foreligge en saglig begrundelse med varetagelse af almene hensyn - f.eks. hensynet til særlig sikring af anlæg, der er meget omkostningstunge eller praktisk svære at erstatte.
ØkonomiAdministrationen vurderer,
at tinglysningen af ledningen kun vil have en mindre negativ indflydelse på værdien af arealet, svarende til den foreslåede erstatning, og
at det fortsat vil være muligt at udnytte arealet fremadrettet.
EffektvurderingEn aftale om afvigelse fra gæsteprincippet vil gøre det muligt for forsyningsselskabet at sikre kritisk infrastruktur, som i sidste ende vil være en fordel for borgerne. En tinglysning af ledningen forventes ikke at have negativ betydning for den nuværende anvendelse af arealet.
IndstillingAdministrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at
- gæsteprincippet fraviges
- fravigelsen tinglyses sammen med de tilhørende vilkår, og
- den beregnede erstatning på 36.049,40 kr. godkendes
Teknik- og Miljøudvalget godkendte administrationens indstilling.
Jens Jacob Østergaard, Hans Pedersen og Jørgen Byskov rejste spørgsmålet om egen habilitet. Udvalget drøftede dette og besluttede, at de alle tre var inhabile. Jens Jacob Østergaard, Hans Pedersen og Jørgen Byskov deltog ikke i behandlingen af sagen.
Fraværende- Hans Pedersen ()
- Jens Jacob Østergaard ()
- Jørgen Byskov ()
Kopier link til punktet - Print
6: Gensidig orientering
Sagsnr:
Sagsfremstilling- Orientering om status på Grøn Trepart v/Ivan Thesbjerg.
- Orientering om hovedresultater i ny detailhandelsanalyse v/Ann Bjerrehøj
Ingen bilag.
BeslutningTeknik- og Miljøudvalget tog orienteringen til efterretning.
Der blev herudover orienteret om følgende:
- Henvendelse om parkering på privat fællesvej
- Status, Grøn Trepart
- Status, Kystvandrådet
- Detailhandelsanalyse maj 2025
- Hans Pedersen ()
