5. december 2023

Klimakommune udgiver klimafortællinger for børn

forsiden af pixiudgaven

Miljøbanditter og klimahelte. Blomsterbade og kvashegn.

Der er både finurlige ord og fortællinger, fine tegninger og håndgribelige råd til en mere klimabevidst hverdag i den pixiudgave af Klimaplan A, som Ringkøbing-Skjern Kommunes Klimasekretariat nu udgiver.

Under overskriften ”Klima – det’ for børn” præsenterer pixiudgaven kommunens klimaplan i letlæselige historier og under de otte temaer, som den oprindelige Klimaplan A også er inddelt i:

  • Landbrug
  • Energi
  • Transport
  • Erhverv
  • Borger
  • Turisme
  • Klimatilpasning
  • Kommunen

  - Kommunens Klimaplan A er i høj grad et forsøg på at efterlade en klimamæssigt bedre og mere robust verden til næste generation. Børnene er en stor del af løsningen, hvis vi skal lykkes med at nedbringe vores klimapåvirkning, og derfor har vi valgt at tænkte børnene ind i klimaarbejdet, siger Jesper Lærke, byrådsmedlem og formand for kommunens Klimaråd.

Med Blomst og Bølge på klimatur

I pixiudgaven af klimaplanen følger vi de to venner Blomst og Bølge, der er på tur rundt i kommunen og bl.a. besøger en landmand, der radrenser sine marker med robotteknologi. Ligesom i virkelighedens verden kommer de to venner desuden til at køre i kø bag en møllevinge, der skal transporteres igennem en rundkørsel, og de prøvekører en elbil, samler affald på stranden og besøger klimasøerne i Ringkøbing.

Mens oplægget til de enkelte historier kommer fra skolebørn på Stadil-Vedersø Friskole, Ringkøbing Skole og Videbæk Skole, er det en professionel tegner, der har sat blyant til stregerne i pixiudgaven, som desuden – naturligvis – er trykt med vindenergi på miljøvenligt FSC- og svanemærket papir.

- Med pixiudgaven håber vi at trække kommunens klimaplan med ind i klasseværelserne, siger Marie Kamp From. Udover at sidde i byrådet og i Klimarådet er hun også skolelærer på Stadil-Vedersø Friskole, hvor hun nu vil tage klimaplanen med ind i 2., 3. og 4. klasse.

- Pixiudgaven skal gøre det mere håndgribeligt for børnene at forholde sig til klima-dagsordenen. For dem er klima tit noget med affaldssortering og flyrejser, men i pixiudgaven får de en række steder i kommunen, som de kan tage med forældrene ud for at besøge eller emner som de kan tale om ved spisebordet, siger hun og understreger, at det er vigtigt for byrådet, at børn og unge bliver involveret i klimadagsordenen i kommunen:

- Det er vigtigt, at netop de ser, at kommunen arbejder med omstillingen. Mange børn og unge er bange for klimaforandringer og dets konsekvenser, så vi skal dels arbejde med at vise dem, at kommunen gør noget, og dels gøre eleverne klimabevidste og klimamodige frem for at skabe klimaangst, siger hun.

Klimaplan A i børneudgaven er indtil videre trykt i 3.000 eksemplarer, og vil blive uddelt til kommunens skoler og daginstitutioner. Desuden kan pixiudgaven hentes ganske gratis på kommunens biblioteker. Læs mere om klimaplanen for børn på hjemmesiden her: https://klimaplana.rksk.dk/kommune/klimapolitik-og-klimahandlingsplaner/klimaplan-for-boern

På kommunens hjemmeside kan man læse voksenudgaven af Klimaplan A på https://klimaplana.rksk.dk/

Du kan hente pixiudgaven af klimaplan A på linket her (ikke webtilgængeligt):

/Files/Nyheder/1.december2023/Klimapixi_for_boern_ej_webtilgaengelig.pdf