I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi med succes indført vores madaffaldsordning, og vi ser nu frem mod en kommende henteordning for genanvendeligt affald i december 2022.
Det er en ordning, hvor du vil få hentet dit genanvendelige affald derhjemme, og du vil derfor modtage én ny affaldsbeholder.
Du får en ny beholder, som i liter svarer til den du allerede har:
Uanset størrelsen, vil den nye beholder til genanvendeligt affald blive tømt hver tredje uge.
Herunder kan du finde svar på de spørgsmål, som ofte bliver stillet i forbindelse med den kommende henteordning.
Det er vigtigt, at vi bliver bedre til at sortere og genanvende, så vi passer på klodens ressourcer.
Derfor har regeringen og en bred gruppe af Folketingets partier besluttet, at der skal være en mere strømlinet affaldssortering i hele landet.
Det betyder, at der skal sorteres 10 typer af affald ved alle husstande i Danmark, og at sorteringen skal følge de samme sorteringsguidelines og med brug af de samme affaldspiktogrammer.
Når vi får hentet det genanvendelige affald derhjemme, og når vi alle sorterer på samme måde, vil der blive indsamlet større og renere mængder af genanvendeligt affald.
Nogle af gevinsterne vil være, at:
Når vi får hentet det genanvendelige affald derhjemme er det altså et vigtigt skridt i retning af en mere effektiv cirkulær økonomi.
Er du interesseret i at vide mere, kan du læse om aftalen på Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets hjemmeside.
I den nuværende ordning for genanvendeligt affald er du selv ansvarlig for at sortere dit affald og bringe det til en af kommunens mange miljøstationer eller genbrugspladser. Vi kalder derfor den nuværende ordning for en ”bringeordning”. Du kan læse mere om den nuværende sortering her.
Den kommende ordning er en ”henteordning”. Det betyder, at du vil få hentet dit genanvendelige affald derhjemme. Du vil derfor i efteråret 2022 modtage en ny todelt affaldsbeholder til dette.
Det kan være med glæde – eller måske med blandede følelser, at du har læst overskrifterne om ”Affaldssortering i 10 affaldstyper”, da regeringens aftale om affald blev offentliggjort i juni 2020.
Og du har måske tænkt; Hvor finder jeg plads til alle de beholdere?
I Ringkøbing-Skjern Kommune skal du blot finde plads til to beholdere; din mad- og restaffaldsbeholder samt én ny beholder til genanvendeligt affald. Den nye beholder vil være opdelt i to, ligesom den du allerede kender.
I dine to opdelte affaldsbeholdere får du hentet:
Madaffald (1) og restaffald (2) samt
Metal (3), plast (hård og blød) (4), mad- og drikkekartoner (5) samt papir (6) og pap (7):
Ved siden af beholderne får du en miljøkasse til (8) farligt affald:
Glas (9) skal fortsat bringes til en glaskube eller en genbrugsplads:
En husstandsindsamling af glas ville have krævet tre affaldsbeholdere. Det har været en politisk prioritering i Ringkøbing-Skjern Kommune at holde antallet af beholdere på to.
Tekstil (10) er endnu ikke afklaret:
Kommunerne afventer fortsat Miljøstyrelsens retningslinjer for indsamling af tekstilaffald. Den nuværende udmelding er, at retningslinjerne vil foreligge senest i 2025.
Hele landet skal ved udgangen af 2022 sortere i mad- og restaffald. Madaffaldsordningen er altså en vigtig og blivende del af vores affaldshåndtering.
Det går i øvrigt rigtigt godt med sorteringen af madaffald – renheden af det sorterede madaffald er flot, og den frasorterede andel af madaffald ligger mellem 41 og 45 % hver måned.
Madaffaldet bliver nu genanvendt til gas og som gødning på markerne.
Hvis du er interesseret, kan du læse mere om madaffaldsordningen her.
Kapaciteten i din nye beholder er tiltænkt det genanvendelige affald, som du har i din daglige husholdning.
Hvis dit generelle behov viser sig at være større, end den kapacitet du har fået, vil der være mulighed for at bestille en større beholder eller flere beholdere.
Prøv den nye sortering i en periode, så du kan vurdere dit reelle behov.
På nuværende tidspunkt kender vi desværre ikke gebyret for henteordningen.
Der vil dog være tale om en gebyrstigning, idet det koster mere at sortere mere.
Stigningen skyldes indkøb af nye opdelte affaldsbeholdere og skraldebiler, tømning og behandling, negative afsætningspriser, logistik og administration.
Det er lovbestemt, at renovationsordninger skal hvile i sig selv. Det vil sige, at kommunen opkræver et beløb som svarer til de omkostninger, der er forbundet med henteordningen.
Gebyret for henteordningen kan først beregnes, når alle udbud i forbindelse med ordningen er faldet på plads. Herefter skal den vedtages af Teknik- og Miljøudvalget.
Genbrug forventer, at gebyret for henteordningen vil ligge klar i efteråret 2022. Gebyret kan til den tid findes her på hjemmesiden.
Du vil få en beholder, som i liter svarer til den du allerede har.
Uanset størrelsen, vil beholderen blive tømt hver tredje uge.
Beholder | Bredde, dybde, højde |
---|---|
240 liter | (kommer snarest) |
360 liter | 615 mm, 830 mm, 1.100 mm |
660 liter | 1.370 mm, 850 mm, 1.160 mm |
Det er vigtigt, at du passer på din skraldemand ved at indrette korrekte adgangsforhold. Du kan finde de gældende retningslinjer her.
Du vil få tildelt en ny beholder ud fra din nuværende kapacitet - der vil altså ikke være mulighed for at ændre beholderstørrelse på forhånd.
I Genbrug vil vi opfordre dig til at prøve din tildelte kapacitet af i nogle måneder, inden du foretager en tilpasning.
Der vil ikke være noget gebyr for ombytning i det første halve år efter opstarten på den nye henteordning. Herefter vil der komme et gebyr for ombytning.
Nej, du kan ikke afmelde dig henteordningen.
Affaldsbekendtgørelsen slår fast, at du som borger eller sommerhusejer skal være tilmeldt den kommunale henteordning for genanvendeligt affald.
Det vil sige, at du skal sortere dit genanvendelige affald og benytte de opdelte affaldsbeholdere, som kommunen stiller til rådighed.
Alle landets kommuner er ved at indrette sig på sortering i ti affaldstyper, og der er ikke nogen forventning om, at der vil ske yderligere ændringer i sorteringen i de kommende år.
Det ville være en omkostning med flere ændringer, og det lands- og lokalpolitiske ønske er at holde affaldsgebyrerne så meget i ro som muligt.
Miljøstationerne og kuberne skal i den kommende henteordning bruges til glas.
Den fulde omstilling af miljøstationerne vil ske, når henteordningen er udrullet og godt i gang. Genbrug foretager tilpasning af miljøstationerne på en anden side af sommeren 2023.
Indtil december 2022, hvor henteordningen træder i kraft, skal du fortsat bruge miljøstationerne eller genbrugspladserne - du kan finde den gældende sorteringsvejledning her.
Når ordningen træder i kraft, skal du bruge din nye beholder og den nye sorteringsvejledning her (ikke i webtilgængeligt format).
Den nye sorteringsvejledning er lavet af Miljøstyrelsen, og den vil komme til at gælde i hele Danmark.
Ja, Genbrug får udarbejdet sorteringsmateriale til turister på dansk, tysk og engelsk.
Kommunikationen på de nye beholdere tager desuden højde for, at vi er en turistkommune - det vil sige et visuelt udtryk med dansk, tysk og engelsk.
Klistermærker til låget af de nye beholdere viser med piktogrammer og billeder, hvordan der skal sorteres i de nye beholdere. Nederst på klistermærket står der på dansk, tysk og engelsk, hvor rent affaldet skal være, og hvordan det skal lægges i beholderen.
Designet følger den nationale kommunikationslinje fra Miljøstyrelsen for den kommende sortering.
Vil du gerne bygge et VILDT flot beholderskjul?
Så kan du se eksempler på VILDT flotte skjul på genbrugspladserne i Hvide Sande, Ringkøbing, Tarm og Videbæk. På de øvrige genbrugspladser er der mindre udstillinger.
Du får:
Hvis du gerne vil gøre din have endnu mere vild, så læs med på Vores Vilde Vestjylland
Udstillingerne er lavet af den socialøkonomiske virksomhed Huset Venture. Skjulene er bygget af ubehandlet dansk Douglas træ, og der er mulighed for at kombinere det med insekthotel og en plantekasse til insektvenlige planter.
Du kan også finde inspiration og hjælp hos andre virksomheder - det kan fx være en ide at spørge den tømrer, du plejer at bruge.
Spørgsmål til din dagrenovation mv. (mandag-torsdag kl. 9-15, fredag kl. 9-13)
Spørgsmål om takster og byggeaffald mv. (mandag kl. 10-17 og tirsdag-fredag kl. 10-13.30)