Sammen om sund mad

Mormor! Hej!
Et barnebarn hoppeløber ind i skolekøkkenet og får et stort knus og en high five. Og så skal mormor Solveig tilbage til burgersamlebåndet, hvor Anna Grethe med rutineret hånd smører de friskbagte, brune boller, Else lægger salatblade på og Solveig styrer tomatskiverne mens Tove runder af med en frikadelle og overen. 
Derefter fordeler Verner dagens 181 frikadelleburgere på fade – et til hver af Tim skoles klasser.

Rollefordelingen er ikke aftalt på forhånd, for de frivillige kender hinanden så godt, at de finder ud af at gå til hånde der, hvor der er brug for det.
Her dufter umiskendeligt af friskbagte boller, nystegte frikadeller og tryghed. Som der gør i et rigtigt mormorkøkken.

Madpakkefri onsdag i 15 år
Mormorkøkkenet rykkede ind i Tim skolekøkken for 15 år siden, hvor husmoderforeningen tog initiativ til at eleverne kunne bytte madpakken ud med et veltillavet frisk måltid mad en gang om ugen.

Siden er ordningen overtaget af Tim Skoles Støtteforening, men mange af hænderne er de samme, og hver onsdag laver et hold af 24 frivillige borgere på skift sund mad, som skolens elever kan forudbestille for 15 kroner per måltid.

Der er flest kvinder, men fire mænd har sneget sig med på holdet. De står mest for det grove:

- Snitte på snittemaskinen, bære skrald ud – ja, og lave kaffe, det kan vi også finde ud af, spøger Preben Norup, der lige som sin kone, Lis, er med i madordningen.

Sammenhold der giver mening 
Det er ikke mindst de sjove bemærkninger fra eleverne, når de siger tak for mad, og det at kunne bruges til noget, der er årsagen til at de frivillige møder op i køkkenet onsdag efter onsdag:

- En dag kom en lille purk ud i køkkenet, og sagde ”min største kompliment til kokken,” Preben Norup lyser op i et stort smil ved tanken.

De frivillige belønnes med en årlig bustur ud i det blå og en julefrokost i december. Og selvom mange af de frivillige kender hinanden på kryds og tværs fra lokalsamfundet, kommer nye ansigter alligevel til ved onsdagsmadlavningen forklarer Lis Norup:

- Hvis vi hører at nogen er blevet alene, spørger vi, om ikke det var noget, at komme med hen og lave mad, siger Lis Norup.

- Jeg er også kommet til at kende andre, jeg ellers ikke ville have omgang med. Det udvider jo ens kreds af venner.

Tilknytning til skolen
To børn fra 1. klasse balancerer et fad lastet med frikadelleburgere til deres klasse mellem sig, mens en tredje har taget posen med skoleagurkerne, der hører til som snack.

- Kan I godt bære det, eller skal jeg gå med? Vil en frivillig vide.

Mange af de frivillige har en tilknytning til skolen. Lis og Preben Norup har begge undervist, Anna Grethe var rengøringsassistent på skolen og flere har børnebørn på skolen.

- Jeg kan se børn og bedsteforældre lyse op, når børnebørnene kommer og hilser på. Jeg synes, det er vældig godt at have en relation til det arbejde, man tager fat på. Jeg har også gjort det i håb om, at der var nogen, der ville gøre det der, hvor mine børnebørn går i skole, siger Lis Norup.

Kontaktoplysninger
Frivillighedskoordinator Emil Sloth Sig
Frivillighedskoordinator Emil Sloth Sig
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing