I Danmark indtræder undervisningspligten den 1. august i det kalenderår, hvor barnet fylder 6 år, og ophører den 31. juli ved afslutningen af undervisningen på 9. klassetrin. Undervisningspligten ophører dog senest den 31. juli i det kalenderår, hvor barnet fylder 17 år.
Undervisningspligten skal ikke nødvendigvis opfyldes i folkeskolen, men kan også på forældrenes anmodning opfyldes ved hjemmeundervisning, hvor forældrene selv sørger for undervisningen.
Reglerne omkring hjemmeundervisning er beskrevet i Bekendtgørelse af lov om friskoler og private grundskoler med videre kapitel 8.
Undervisningen behøver ikke foregå i hjemmet og kan omfatte børn fra flere hjem.
Hvis du ønsker at hjemmeundervise dit barn, skal dette meddeles Ringkøbing-Skjern Kommune inden undervisningen begynder. Dette gør du ved at udfylde nedenstående formular.
Udgifter til materialer og bøger i forbindelse med undervisningen vil være for egen regning, ligesom det heller ikke vil være muligt at anvende UNI-Login.
I Ringkøbing-Skjern Kommune er det besluttet at tilsyn med undervisningen foretages af distriktsskolen. For elever med behov for specialundervisning, kan administrationen i Dagtilbud og Undervisning i samråd med skolelederen fra distriktsskolen beslutte, at tilsynet i stedet føres af skolelederen for et relevant specialtilbud.
Distriktsskolen modtager automatisk besked om, at der skal føres tilsyn, så snart du har givet meddelelse om hjemmeundervisning. Der gennemføres mindst et ordinært tilsyn årligt.
Tilsynet føres efter Ringkøbing-Skjern Kommunes retningslinjer for tilsyn med hjemmeundervisning.
For elever med behov for specialundervisning, kan administrationen i Dagtilbud og Undervisning i samråd med skolelederen fra distriktsskolen beslutte, at tilsynet i stedet føres af skolelederen for et relevant specialtilbud.
Etablering af hjemmeundervisning kræver, jævnfør friskolelovens § 34, stk. 1, at forældrene skal meddele dette skriftligt til Ringkøbing-Skjern Kommune, inden undervisningen begynder.
Meddelelsen skal indeholde:
Undervisningen behøver ikke foregå i hjemmet, og kan omfatte børn fra flere hjem.
Meddelelse om etablering af hjemmeundervisning sendes til Dagtilbud og undervisning.
Undervisningen skal, jævnfør grundlovens § 76, stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
Der føres tilsyn i overensstemmelse med anbefalingerne i Vejledning nummer 145 af 23. juli 2001 - Vejledning om undervisningspligtens opfyldelse i friskoler og private grundskoler og tilsynet hermed.
Det er ikke et krav, at hjemmeundervisninger skal gennemføre undervisning i alle folkeskolens fag. Der skal dog tilbydes undervisning indenfor hvert af de fagområder, som folkeskolens fagkreds kan opdeles i (humanistiske, naturvidenskabelige og praktisk-musiske) Det er afgørende om hjemmeundervisningen – ud fra en helhedsvurdering – giver eleven samme muligheder for alsidig personlig udvikling og kundskabstilegnelse, som hvis de havde gået i folkeskolen.
Undervisningen bør som minimum omfatte folkeskolens fagkreds på en sådan måde, at de obligatoriske fag og emner kan genfindes i undervisningen.
Hjemmeunderviseren vælger selv form og omfang. Det er ikke et krav at folkeskolens fag og emner direkte kan identificeres på elevernes skema med navns nævnelse. De enkelte fag og emner kan indgå i tværfaglig undervisningsforløb, projektorienteret undervisning med videre. Det må dog anses for at være et minimumskrav, at fagene dansk, regning/matematik og engelsk kan identificeres entydigt. Hjemmeunderviseren bestemmer selv hvordan undervisningen skal tilrettelægges, og hvilke metoder og undervisningsmidler der skal anvendes.
Det er hjemmeunderviseren som vurderer hvilket klassetrin eller alderstrin, bestemte fagområder skal placeres på i skoleforløbet og med hvilken vægt de skal indgå.
Hjemmeunderviseren skal fastsætte slutmål og delmål og udarbejde undervisningsplan. Undervisningsplanen skal redegøre for de mål som skal nås i de forskellige fag, og gøre det muligt for tilsynet at vurdere om hjemmeundervisningen lever op til lovens krav.
Hjemmeunderviseren kan fastsætte egne mål, anvende egne beskrivelser, eller gøre brug af folkeskolens Fælles mål.
Meddelelse om etablering af hjemmeundervisning sendes til Dagtilbud og Undervisning.
Ringkøbing-Skjern Kommune fører, jævnfør friskolelovens § 35, tilsyn med hjemmeundervisningen.
Der gennemføres et ordinært årligt tilsyn.
Tilsynet føres af skolelederen på den skole, som ellers ville være elevens distriktsskole.
Tilsynet gennemføres ved afholdelse af tilsynsbesøg der hvor barnet hjemmeundervises. I særlige tilfælde kan tilsynet dog – efter anmodning fra hjemmeunderviser – gennemføres ved fremmøde på distriktsskolen.
På foranledning af den tilsynsførende kan der afholdes prøver én gang om året i dansk, matematik/regning, sprogfag, historie/samfundsfag og naturvidenskabelige fag. Den der har varetaget hjemmeundervisningen leder prøverne, efter aftale med tilsynsførende. Der føres tilsyn under selve prøveafholdelsen og resultatet vurderes af tilsynsførende.
Tilsynet kan derudover indeholde:
Der udarbejdes et tilsynsnotat efter hvert tilsyn. Tilsynsnotatet sendes til kommentering hos hjemmeunderviser.
Skoleleder på distriktsskolen.
Det vurderes – efter modtagelse af hjemmeundervisers bemærkninger til tilsynsnotatet – om hjemmeundervisningen står mål med hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.
Hvis det vurderes at undervisningen ikke står mål med hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen:
Hjemmeunderviser orienteres om, hvor der er mangler, om at der afholdes et nyt tilsyn efter 3 måneder, og om at barnet – hvis undervisningen stadig herefter er mangelfuld – skal undervises i folkeskolen, eller en anden skole, hvor undervisningspligten kan opfyldes, jævnfør folkeskolelovens § 33, stk. 2.
Skoleleder på distriktsskolen.