11. april 2018

Ringkøbing-Skjern Kommunes produktivitet bedst i regionen

Ringkøbing-Skjern Kommunes produktivitet bedst i regionen

Der er store geografiske forskelle i produktiviteten, men på landsplan skiller de fem kommuner Ballerup, Gladsaxe, Billund, Kalundborg og Fredensborg sig ud med en produktivitet, der ligger imellem 84 procent og 52 procent over landsgennemsnittet. Ringkøbing-Skjern Kommune ligger på en flot 10. plads på landsplan.. 

Det viser en analyse foretaget af Kommunernes Landsforenings publikation Momentum, der i det nyeste nummer har trukket tallene i en særkørsel af 2016-oplysninger fra Danmarks Statistik.

Læser man statistikken med vestjyske briller, er det opmuntrende læsning. Bortset fra Billund, der er i top fem, har kun Fredericia Kommune en højere produktivitet end Ringkøbing-Skjern Kommune med index 117 i forhold til landsgennemsnittet på 100 sammenlignet med Ringkøbing-Skjern Kommunes 116. Ikast-Brande Kommune følger efter på 111.

At produktiviteten i Ringkøbing-Skjern Kommune er så høj, kommer ikke bag på viceborgmester Søren Elbæk, der forklarer, at kommunen gennem de senere år har ført en aktiv politik for både at tiltrække og fastholde produktionsvirksomheder:

- Produktion ligger jo nærmest i vores vestjyske DNA, og det er fantastisk at se Ringkøbing-Skjern Kommune placeret så flot i statistikken. Det understreger, at kommunens erhvervs- og vækstpolitik har været den rigtige, lyder Søren Elbæks kommentar til analysen.

Han peger på, at arbejdsløsheden i Ringkøbing-Skjern Kommune er blandt landets laveste, og minder om, at søgningen til erhvervsuddannelserne i kommunen omvendt ligger over landsgennemsnittet.

Også direktør for Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd Hans Jørn Mikkelsen glæder sig over, at produktiviteten i Ringkøbing-Skjern Kommune topper i regionen. Han peger på, at de fem kommuner helt i top på landsplan alle har én eller få meget store fremstillingsvirksomheder, der påvirker deres placering på statistikken.

- Gladsaxe og Kalundborg har f.eks. Novo Nordisk og Novozymes, mens Billund har LEGO, Fredensborg har Coloplast og Ballerup har flere forskellige store IT-virksomheder, bl.a. Siemens. I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi Vestas og Arla, men vi har også en meget bred og bundsolid vifte af små og mellemstore produktionsvirksomheder som trækker læsset, siger Hans Jørn Mikkelsen.

 

FAKTA:

Også når man ser på produktivitetsudviklingen i et længere perspektiv har Ringkøbing-Skjern Kommune i årene fra 1993-2016 klaret sig godt med en fremgang i realvæksten på 0,9 procent – kun overgået af Billund (2,4 pct), Sønderborg (1,1 pct) og 13 sjællandske kommuner.

Link til Momentums analyse ligger her: