20. august 2018

Bunker Film Festival blænder op på Vestkysten

Bunker Film Festival blænder op på Vestkysten

Nyskabelse: Intime filmvisninger inde i en gammel tysk bunker, storfilm på stranden mellem efterladte bunkere, filmtalks og ned-i-detaljen nørdede omvisninger – alt sammen for at undersøge, hvordan fremtidens turisme kan udvikles med udgangspunkt i lokale karakteristika. Det sker i weekenden den 24.-26. august ved Søndervig strand og i Ringkøbing.

Kom med ned under jorden og mærk mørket, fugten og frygten fra Den Kolde Krig, når eksperter viser rundt i bunkeranlægget i Vester Kær i Ringkøbing. Her lod Nazityskland i de sidste år af Anden Verdenskrig et antiluftskytsbatteri opføre beregnet på nedskydning af de indflyvende engelske kampfly. Efter krigen blev anlægget overtaget af det danske Civilforsvar, der udbyggede den centrale bunker til beskyttelsesrum og kommandocentral i tilfælde af atomkrig.

Omvisningerne forestås af den lokale bunkerekspert Tommy Søgård Cassøe og Ringkøbing-Skjern Museums omvisere, og er en del af det oplevelsesmættede program for Bunker Film Festival, der retter sig mod de historie-, film- og oplevelsesinteresserede, samt mod regionens danske og udenlandske turister. 

Åbner i bunker

Fredag den 24. august åbner den tre dage lange filmfestival ved bunkeren på Vester Kær i Ringkøbing. Klokken 15 – en time før den første film, Der Untergang, Oliver Hirschbiegels rystende værk om Hitlers sidste dage i førerbunkeren i Berlin – byder arrangør Mads Daugbjerg velkommen.

- Vi glæder os til at se, hvordan de uvante rammer for filmoplevelserne bliver modtaget. Folk skal ikke forvente bløde og magelige biografstole, men kan se frem til en mere rå og fortættet stemning, særligt til de af filmene, der vises i den gamle bunkers indre, siger Mads Daugbjerg, der udover at stå i spidsen for festivallen til daglig er lektor i antropologi ved Aarhus Universitet.

Han forsker blandt andet i brugen af kulturarv og historiske levn i nutiden. Forsøgene med film i bunkerlandskabet er en del af et større projekt, støttet af Innovationsfonden, som eksperimenterer med nye tiltag i turismen og blander natur- og kulturoplevelser på nye måder.

- Det er en indlysende god ide. I bunkerne og på stranden har vi de perfekte autentiske kulisser for at højne selve filmoplevelsen, men det kommer med garanti også til at hjælpe os, der bor her, med at få øje på bunkerne i landskabet igen. Jeg tror, der kan være en tendens til at prøve at redigere bunkerne ud af synsfeltet ved at lade øjet dvæle på det brusende hav frem for den forvitrede beton. Det tror jeg, vil ændre sig, efter man har oplevet storfilm og mærket krigens gru on location, siger viceborgmester Søren Elbæk, som også deltager i festivalåbningen

Bunker Film Festival finder sted på Vester Kær 16 i Ringkøbing og på Søndervig Strand, ligesom der vil være to visninger af den Oscarnominerede ”Under Sandet” i Ringkøbing Biograf.

Festivalen er skabt med velvilje fra firmaerne Vestjyllands Andel og Dovista, der lægger bunkere til arrangementet, og i samarbejde med Ringkøbing Biograf, Ringkøbing-Skjern Museum, Ringkøbing-Skjern Kommune, og adskillige frivillige.

Yderligere information her: fb.me/bunkerfilmfestival

 

Program:

FREDAG 24. AUGUST
---------------------
15.00 ÅBNING af BUNKER FILM FESTIVAL ved Vester Kær 16, Ringkøbing
15.15 Historisk omvisning i bunkerne ved Vester Kær
16.00 FILM i bunker, Vester Kær: DER UNTERGANG+talk (171 min, 95 kr)           21.15 OPEN-AIR FILM, Søndervig Strand: DUNKIRK (Gratis)

LØRDAG 25. AUGUST
---------------------
11.30 Historisk omvisning i bunkerne ved Vester Kær
12.00 FILM i bunker, Vester Kær: WALTZ with BASHIR+talk (120 min, 95 kr)
15.00 Historisk omvisning i bunkerne ved Vester Kær
15.30 FILM i bunker, Vester Kær: BURIED+talk (110 min, 95 kr)
15.30 FILM i Ringkøbing Biograf: UNDER SANDET (100 min, 80 kr)
17.30 Historisk omvisning i bunkerne ved Vester Kær
18.00 FILM i bunker, Vester Kær: DAS BOOT+talk (154 min, 95 kr)
21.15: OPEN-AIR FILM, Søndervig Strand: APOCALYPSE NOW (Gratis)

SØNDAG 26. AUGUST
----------------------
11.30 Historisk omvisning i bunkerne ved Vester Kær
12.00 FILM i bunker, Vester Kær: DER UNTERGANG+talk (171 min, 95 kr)15.30 FILM i Ringkøbing Biograf: UNDER SANDET (100 min, 80 kr)

Omvisningerne foregår på dansk. De foregår umiddelbart forud for de film, der vises i bunkeren i Vester Kær. Omvisningerne er GRATIS. Pga. pladsbegrænsninger har billetholdere til den efterfølgende film dog førsteret til omvisningerne. Såfremt der er ledige pladser, er alle andre velkomne efter først-til-mølle princippet.

OPEN-AIR filmene er gratis, billetter til øvrige visninger på fb.me/bunkerfilmfestival.

Fakta: Bunker Film Festival er en del af Rethinking Tourism in a Coastal City – Design for New Engagements, som er et tværfagligt forskningsprojekt støttet af Innovationsfonden, bestående af Ringkøbing-Skjern Kommune, forskere fra Aarhus Universitet og Arkitektskolen Aarhus, Ringkøbing-Skjern Museum, Naturkraft, VisitAarhus og Dansk Kyst- og Naturturisme. Projektet laver eksperimenter og undersøgelser i Ringkøbing-Skjern Kommune, der gentænker forholdet mellem natur og kultur, og mellem lokale og turister. Blandt andet har det ført til eksperimenter med vildmarksbade og tøndesaunaer på havnen i Hvide Sande og visualisering af vestenvinden i kunstværket Vindskaber ved Lyngvig Fyr.