29. august 2018

Teknologicenteret ser fremtiden i 3D

Teknologicenteret ser fremtiden i 3D

Det ser så snildt ud – og faktisk tager det da også kun 3 minutter at udføre en komplet scanning med en 3D-panoramabilledoptagelse og overføre den til en iPad. Og så kan man i princippet ret hurtigt stå med en Virtuel model af sine omgivelser eller et produkt.

- En 3D scanning er en digital tre-dimensionel fotografering af den virkelige verden. Men hvor hvert pixel i et digitalt foto kun indeholder information om farve, indeholder hvert pixel i vores "3D billeder/point cloud" også information om en genstands kontur og placering i rummet. Vi kan scanne alt, f.eks. biler, fly, skibe, fabrikker og procesanlæg, broer, tunneller, osv., fortæller Niels Haslund Haubjerg, direktør og forretningsudvikler for Industrielt Teknologicenter (ITC) under Ringkøbing-Skjern Kommune.

Over en fireårig periode støttes Teknologicenteret med midler fra kommunens erhvervsvækstforum, netop for at hjælpe lokale virksomheder med teknologiske og digitale løsninger og inspiration, som de enkelte virksomheder i det daglige måske er for travlt optaget af produktion til at være tilstrækkeligt opmærksomme på:

For nogle af de midler har Teknologicenteret investeret i en avanceret 3D-scanner, der fremover også vil stå til rådighed for medlemsvirksomhederne.

- Vi har valgt at investere i en såkaldt Leica BLK360 3D-laserscanner, der registrerer verden omkring os med farve-panoramabilleder overlejret på en meget præcis punktsky. Den kan bruges med bare et enkelt tryk på en knap, så alle, der kan betjene en iPad, kan nu registrere verden med 3D-panoramabilleder i høj opløsning, siger han, og tilføjer:

- Vi har pt. godt 30 medlemsvirksomheder, som vi står til rådighed for med rådgivning og teknologisk sparring.

Inspiration til at bruge Teknologicenteret

Niels Haslund Haubjerg håber, at temadage, som den Teknologicenteret afholder på fredag den 31. august kl. 10-14 om 3D-scanneres indvirkning på produktionen, kan inspirere flere virksomheder til at melde sig ind og gøre brug af Teknologicenterets kunnen, viden og netværksmuligheder.

Temadagen er derfor åben for alle; medlemsvirksomheder har gratis adgang; øvrige interesserede betaler 135 kroner for fire timers inspiration, demonstration af udstyret, frokost og networking.

Øverst på dagsordenen på temadagen er, hvordan den enkelte virksomhed kan bruge scannerens teknologi i arbejdsprocesserne.

- Vi håber og tror, at virksomhederne ved at deltage i arrangementet bliver inspireret og får et bedre grundlag til at vurdere den her nye 3D-teknologi og dens indvirkning på netop deres produktion, siger Niels Haslund Haubjerg.

- Det betyder på jævnt dansk, at teknologi nu også er tilgængelig for personer, der ikke er opmålingsspecialister.

 

FAKTA:

HVAD: Temadag om 3D-scanning

HVORNÅR: 31. august, kl. 10:00 – 14:00

HVOR: Smedenes Hus, Bredgade 77, 6940 Lem

Hvem: tilmeld din virksomhed på nhh@teknologicenter.dk