14. december 2017

Havne-kurbad popper op i Hvide Sande

Havne-kurbad popper op i Hvide Sande

Saunaer og vildmarksbade med 30 grader varmt vand og 360 graders panoramaudsigt til hav, havn, industri, klitter og huse popper op i klitlandskabet på Hvide Sande Havns arealer ved Vestled d. 20. og 21. december.

Når de tre vildmarksbade og to tøndesaunaer popper op i vinterlandskabet ved parkeringspladsen ved sydstranden kort før jul, er det en del af et designeksperiment: 

- Jeg er interesseret i at undersøge, om man kan blande sanselige oplevelser med en rå fiskerihavn som Hvide Sande Havn, siger arkitekt og kystturismeforsker, Mathias Meldgaard, der er idémanden bag havne-kurbadene.

Eventen er et led i et projekt under innovationsfonden, Rethinking tourism in a Coastal City, der handler om hvordan fremtidig udvikling af kystturisme bliver med stærkere afsæt i stedbundne potentialer, og hvordan nye oplevelser derved bliver til glæde for både lokale og turister.

- Det er en prototype-event, og jeg vil undersøge hvilke oplevelses-lag, vi kan føje til det, der allerede er til stede, siger turismeforskeren, der i forvejen har sat sit præg på Hvide Sande med eksperimenter som en bænk af fortøjningspæle på marinaen, garnpælelamper på Tyskerhavnen og snart en vindinstallation på en af Isværkets transportpier.

Havne-kurbadseventen gentages til februar med en anden beliggenhed på havneområdet.

Lokale og turister tester prototype-event
Vildmarksbadene bliver placeret i klitterne, mens de to tøndesaunaer bringes næsten ned til vandkanten. Med udsigt til industrihavnens aktiviteter og det rå landskab håber Mathias Meldgaard det vil give anledning til nogle snakke om, hvad det er, der gør Hvide Sande unik, og hvordan grænselandet mellem havnen og klitlandskabet kan aktiveres.

- Grænselandet indeholder mange potentialer. Fx må vi gerne sætte kurbade op på havnens areal – det er helt utænkeligt lidt længere nede af stranden. Men det handler også om at pode den vilde natur med den rå havn og se, hvilke muligheder for nye, stedspecifikke kulturelle oplevelser, der opstår i dét møde, forklarer han.

Mens det står alle frit for at benytte tøndesaunaerne og eventuelt dyppe sig i havet, er der begrænsede pladser i vildmarksbadet af hensyn til teknikken og badevandskvaliteten.

På begge dage får tre hold inviterede gæster lejlighed til at afprøve havnekurbads-oplevelsen.

Lokale virksomheder, turisme-aktører, turister og borgere er alle indbudt til at hoppe i baljen og bidrage med tanker og holdninger til forskningsprojektet.

Først til mølle: Få fingrene i en plads
Der er et begrænset antal ledige pladser til den unikke kurbadsoplevelse torsdag den. 21. klokken 19.00 under en vintermørk himmel med udsigt til havn og hav. Efterfølgende serveres lidt godt til ganen.

Vil man sikre sig en plads skal man skrive en mail til cathrine.wagner@rksk.dk og anføre ”Havnekurbad” i emnelinjen.

Mailen skal indeholde navn og antal ønskede pladser. Pladserne tildeles efter først-til-mølle-princippet, og man har først fået en plads, når man modtager en bekræftelsesmail.