21. december 2023

Stor forældretilfredshed med skolerne i Ringkøbing-Skjern Kommune

Colourbox

Hvor tilfredse er I med jeres barns skole og/eller SFO?

Dét spørgsmål har Indenrigs- og Sundhedsministeriets Benchmarkingenhed stillet til forældre til skolebørn i hele landet.

Og på en skala fra 1-5, hvor 1 er ”meget utilfreds” og 5 er ”meget tilfreds” har forældrene i Ringkøbing-Skjern Kommune været så tilpas tilfredse, at kommunen ender på en samlet score på 3,97 – 0,17 point over landsgennemsnittet på 3,8.

Kun i Gentofte, Lemvig og Thisted kommuner er forældrene marginalt mere tilfredse med deres barn/børns skole end i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Vi noterer os ministeriets tal om, at brugertilfredsheden på henholdsvis skole- og SFO-området i Ringkøbing-Skjern Kommune er meget høj, når vi sammenligner os med resten af landets kommuner. Det er selvsagt en glædelig nyhed her op til jul, og vi ser det som et udtryk for medarbejdernes faglige kompetencer og engagement i hverdagen, siger fagchef for Dagtilbud og Undervisning, Flemming Nielsen.

Stor tilfredshed i de små klasser

Undersøgelsen bygger på en tilsvarende undersøgelse fra 2020, og tager udgangspunkt i forældrenes tilfredshed med undervisningen, trivslen, det generelle samarbejde, skolernes indsats mod mobning, skolernes ledelse og skolernes indsats i overgangen til ungdomsuddannelser.

På landsplan har i alt 273.000 forældre til børn i 0.-9. klasse besvaret alle spørgsmål i undersøgelsen. På hver enkelt skole er op imod 300 forældre blevet bedt om at deltage; heraf har halvdelen haft børn i 0.-3. klasse, mens den anden halvdel har været forældre til børn i 4.-9. klasse.

I Ringkøbing-Skjern Kommune har godt halvdelen – eller i alt 1.582 - af de forældre, der fik mulighed for at svare på brugertilfredshedsspørgsmålene valgt at svare.

Tendensen både på landsplan og i Ringkøbing-Skjern Kommune er, at forældrene til børn i de små klasser er mest tilfredse; den samlede tilfredshed blandt forældre til børn i 0.-3. klasse er på hele 85 pct., mens tilfredsheden blandt forældre til børn i 4.-9. klasse er på 69 pct.

Samtidig viser undersøgelsens resultater, at forældre med udenlandsk baggrund er mere tilfredse med deres børns skole end danske forældre. Hele 90 pct. af forældre til tosprogede børn er ’tilfredse’ eller ’meget tilfredse’; til sammenligning gælder det ’kun’ for 74 pct. af de dansksprogede forældre.

Lokale resultater

Også de enkelte skolers resultater fremgår af undersøgelsen, og her er tilfredsheden overordnet størst på Borris Skole, der opnår en samlet score (fra 1-5) på 4,7. Til sammenligning får Skolen i Skjern, afd. Klostervej ’kun’ en tilfredshedsscore på 3,5.

- Der er variation skolerne imellem og enkelte af vores skoler ligger under landsgennemsnittet. Vi er netop gået i gang med de årlige skoleudviklingssamtaler med skolerne, og blandt andet hér vil vi drøfte, hvordan vi forsat kan udvikle vores skoler og SFO’er, siger Flemming Nielsen.

 

Fakta om undersøgelsen:

Undersøgelsen er en gentagelse af folkeskole/SFO BTU’en (BrugerTilfredshedsUndersøgelsen) fra 2020. Den giver et bredt billede af forældrenes tilfredshed med undervisningen, personalets indsats for barnets trivsel, indsats mod mobning, skolens ledelse og den samlede tilfredshed.

Der er også medtaget baggrundsspørgsmål om bl.a. klassetrin, skoletype, sprog i hjemmet, og om barnet modtager særlig støtte. For en række kommuner indgår desuden op til fem kommunespecifikke spørgsmål.

Overordnet ligger tilfredsheden højt. De fleste forældre er tilfredse med deres børns skole og SFO. På en skala fra 1 til 5 er landsgennemsnittet for den samlede tilfredshed 3,8 for folkeskolen og 4,0 for SFO.

Tilfredsheden med folkeskolen er generelt høj. 7 ud af 10 forældre er enten tilfredse eller meget tilfredse. Tilfredsheden er dermed på niveau med resultater fra lignende brugertilfredshedsundersøgelser af folkeskolen i 2014, 2015 og 2017, men lavere end tilfredsheden i seneste undersøgelsen fra 2020. Her var 8 ud af 10 forældre enten tilfredse eller meget tilfredse. Den samlede tilfredshed med SFO/fritidshjem i 2023 ligger fortsat på samme høje niveau som i 2020.

 

I Ringkøbing-Skjern Kommune fordeler svarene sig således på følgende spørgsmål i undersøgelsen:

1) Lærerne og pædagogernes arbejde med at udfordre barnet fagligt

I forhold til “lærernes og pædagogernes arbejde med at udfordre dit barn fagligt” angiver 52% at de er tilfredse, mens 29% angiver at de er meget tilfredse, hvilket svarer til et gennemsnit på 4.

2) Tilfredshed med lærernes og pædagogernes arbejde med at motivere barnet til at lære mere

Andelen af forældre, der angiver at de er tilfredse med “lærernes og pædagogernes arbejde med at motivere deres barn til at lære mere”, er 46%. 28% angiver at de er meget tilfredse. Det svarer til et gennemsnit på 3.9.

3) Skolens indsats for at udvikle dit barns selvstændighed

Den overordnede tilfredshed med “lærernes og pædagogernes arbejde med at udvikle barnets selvstændighed” fordeler sig således at 49% er tilfredse, mens 28% af forældrene angiver, at de er meget tilfredse. Det svarer til et gennemsnit på 4.9

4) Skolens indsats for at udvikle barnets evne til at indgå i sociale sammenhænge

Blandt forældrene, der har svaret på “lærernes og pædagogernes arbejde med at udvikle barnets evne til at indgå i sociale sammenhænge” angiver 47% at de er tilfredse med at undervisningen, mens 30% angiver at de er meget tilfredse. Det svarer til et gennemsnit på 4.

5) Lærerne og pædagogernes arbejde med at tilrettelægge undervisningen i forhold til barnets behov

I forhold til “lærernes og pædagogernes arbejde med at tilrettelægge undervisningen i forhold til barnets behov” svarer 43% at de er tilfredse, og 26% at de er meget tilfredse. Det svarer til et gennemsnit på 3.8.

I pdf-filen her, kan du læse den landsdækkende undersøgelse: 

I pdf-filen her, kan du se resultaterne for Ringkøbing-Skjern Kommune: