5. maj 2020

Tilfredshed med ny udligningsreform

Tilfredshed med ny udligningsreform

Borgmester Hans Østergaard, Ringkøbing-Skjern Kommune, kan umiddelbart puste ud, efter at de fem partier på Christiansborg tirsdag middag præsenterede aftalen om en ny udligningsreform.

Resultatet blev, at Ringkøbing-Skjern Kommune får tilført 42,125 mio. kr. Samtidig gøres finansieringstilskuddet permanent. Her har Ringkøbing-Skjern Kommune de sidste år modtaget omkring 50 mio. kr.

- Vi er godt tilfredse. Med den nye reform får Ringkøbing-Skjern Kommune tilført en nødvendig finansiering, der umiddelbart giver mulighed for, at vi kan opretholde vores service, og som dermed betyder, at vi ikke skal ud i nye sparerunder. Vi har i lang tid kæmpet for et mere retfærdigt udligningssystem, og med aftalen, ser det ud til at vi er kommet et afgørende skridt nærmere, siger Hans Østergaard.

Tre klare ønsker
Byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune sendte i forbindelse med budgetforhandlingerne sidste år et åbent brev til Social- og Indenrigsminister Astrid Krag med et klart budskab om, at det var på tide at gøre op med et uforudsigeligt udligningssystem, som skabte en skæv økonomi på tværs af kommunerne.

- Vi har gennem hele forløbet haft tre meget klare ønsker til et nyt udligningssystem. Vi er nødt til at have et system, der sikrer alle danskere en nogenlunde ens service for cirka den samme skat. Samtidig har vi brug for forudsigelighed, så vi kan planlægge fremad og lægge budgetter for mere end kun ét år ad gangen. Og endelig skal vi også have et system, hvor der er et incitament i forhold til at skabe vækst og udvikling. Nu skal vi have læst aftalen grundig igennem, men umiddelbart ser det fornuftigt ud, siger Hans Østergaard.

Ringkøbing-Skjern Kommune har derudover haft et ønske om at sikre finansieringstilskuddet. Netop det tilskud er vigtig for kommunens økonomi, men da det har skullet genforhandles år for år, har byrådets først meget sent i budgetforhandlingerne vidst, om kommunen kunne regne med de mange millioner.

- Nu gøres det permanent, hvilket betyder, at vi får en langt større forudsigelighed. Jeg vil også gerne takke aftalens parter for, at de har kigget på tværs af politiske skel. Netop det, at vi nu har en aftale, der går på tværs af partierne, og som er holdbar, er med til at sikre en afgørende stabilitet, siger Hans Østergaard.

1. halvleg overstået
Aftalen om udligningsreformen er ifølge Hans Østergaard at betragte som første halvleg. Næste punkt bliver de kommende forhandlinger mellem KL og Regeringen om næste års kommunale økonomi. Her er der fra Ringkøbing-Skjern Kommunes side et særligt øje på service- og anlægsrammen, der bestemmer, hvor mange ressourcer kommunerne må bruge.

- Nu får vi kigget grundigt på tallene bag aftalen om reformen, og så går vi i byrådet i gang med at kigge på Ringkøbing-Skjern Kommunes budgetter for de kommende år, siger Hans Østergaard.