20. marts 2018

Bedre adgang til højteknologisk rådgivning

Bedre adgang til højteknologisk rådgivning

To tiendedele af et sekund. Det lyder måske ikke af meget, men producerer man 10 millioner emner om året og kan ens produktion optimeres, så der spares netop to tiendedele af et sekund på hvert emne, så begynder det at ligne en god hjælp.

Dét synes i hvert fald Per Grøn. Han er direktør i Tarm-virksomheden PG Industri, der producerer bolte, skruer og lignende i høj kvalitet – og hjælpen kom, da han gennem Ringkøbing-Skjern Kommunes Erhvervsråd fik kontakt til forsknings- og udviklingscenteret DAMRC.

DAMRC, der er en forkortelse for Danish Advanced Manufacturing Research Center, blev etableret i 2009 og er et teknologicenter med særligt fokus på rådgivning og inspiration til procesoptimering i produktionen, specielt når det gælder fræsning og drejning af emner i metal, plast og komposit. Centeret, der er lokaliseret i Herning, har 80 medlemmer blandt store, mellemstore og små virksomheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner, organisationer, erhvervsråd og kommuner.

Virksomhedsvenligt område

Ringkøbing-Skjern Kommunes medlemskab foregår gennem Business Region MidtVest og er et såkaldt sølvmedlemsskab. Medlemskabet sikrer kommunens virksomheder adgang til inspiration, rådgivning, samarbejde på tværs af kommuner og regioner og ikke mindst til at orientere sig mod den fremmeste internationale produktionsteknologiske udvikling.

- Medlemskabet understøtter kommunens ønske om at stille den nyeste industritekniske viden til rådighed for kommunens virksomheder, siger Søren Elbæk, formand for Erhvervs- og Vækstudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune. Han tilføjer, at medlemskabet giver virksomhederne adgang til dedikeret specialvejledning og inspiration til store procesoptimeringer:

- Desuden er medlemskabet med til endnu en gang at fremhæve Ringkøbing-Skjern Kommune som et erhvervsvenligt område - og bekræfte over for omverdenen, at kommunen er på Produktions Danmarks Landkort også inden for teknologisk videreudvikling på højt plan, tilføjer Søren Elbæk. 

De relevante virksomheder vil gennem kommunens medlemskab blive tilbudt arrangementer, abonnement på nyheder, kurser og seminarer. Herudover vil medlemskabet kunne skabe rammerne for samarbejdsprojekter med andre nationale og internationale virksomheder og uddannelsesinstitutioner på højt teknologisk niveau. Desuden peger DAMRC-sekretariatet på, at et samarbejde med lokale aktører med indgående kendskab til områdets virksomheder giver mulighed for at nå virksomheder, der ellers ikke er synlige eller virksomheder, hvor der kan være lidt modstand imod at åbne dørene for hjælp udefra. 

Store forbedringer – også til mindre virksomheder

Fra Ringkøbing-Skjern Kommune var bl.a. KP Komponenter i Spjald allerede individuelt medlem. Derimod slog metalvirksomheden EV Metalværk fra Ringkøbing først til, da de gennem Erhvervsrådet fik tilbudt et gratis testforløb med DAMRC:

- Det er et rigtig godt initiativ at få vidensinstitutioner ud til små virksomheder som vores. De store har været der, men for os små er det noget andet, siger teknisk chef Erling Tofting. Han forklarer, at virksomheden har nogle dyre processer:

- Så når vi finder de rigtige processer at optimere og effektivisere på, er pengene lynhurtigt tjent hjem igen, forklarer han. Kontakten med forsknings- og udviklingscenteret blev da også en stor succes:

- Før forløbet havde vi sagt, at hvis de kunne forbedre noget med 20 procent, så var det fint. Men den forbedring, vi opnåede på en fræserproces var på 55 procent og en anden ting, de fandt var, at vi kunne spare på værktøjerne. Det blev til en forbedring på 63 procent på værktøjernes levetid, fortæller Erling Tofting.

 

FAKTA:

DAMRC, Danish Advanced Manufacturing Research Center, er et forsknings- og udviklingscenter for avancerede produktionsteknologier og materialer, hvor man udvikler og omdanner den nyeste viden til praktiske løsninger – herunder udvikling og optimering af fremstillingsprocesser.

Ringkøbing-Skjern Kommune har tidligere haft en såkaldt selvstændig resultatkontrakt med DAMRC, men er nu i lighed med Herning, Holstebro og Ikast-Brande kommuner fuldgyldigt medlem gennem Business Region MidtVest.