1. marts 2018

Skjern Å tiltrækker nu både laks og turister

Skjern Å tiltrækker nu både laks og turister

Siden genslyngningen har Skjern Å været i en rivende strøm af positiv udvikling. Laksen er på vej tilbage – og lystfiskerturismen er i fremgang. 

Mandag i denne uge offentliggjorde Danmarks Center for Vildlaks, at 5521 laks sidste år søgte op i Skjern Å. Det er flere end på noget tidspunkt, siden genslyngningen af åen. 

Og tirsdag understregede Erhvervs- og Vækstudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune endnu engang, at laksefiskeriet i Skjern Å er en af kommunens hovedattraktioner for friluftsturister, da byrådspolitikerne stemte for at allokere i alt 505.000 kroner af turismevækstmidlerne i 2018 til lystfiskerturisme.

Desuden sagde politikerne allerede tirsdag god for, at et beløb på 550.000 kroner bliver udmøntet til samme formål i 2019, hvis en effektmåling i 2018 viser tilfredsstillende resultater.

Pengene skal bl.a. gå til RiverFisher-projektet, der løbende udvikles som et samarbejde mellem foreløbigt de fire kommuner Ringkøbing-Skjern, Herning, Viborg og Skive samt Danmarks Center for Vildlaks og Ringkøbing Fjord Turisme. Samarbejdet startede i efteråret 2016 omkring den genslyngede Skjern Å, og inkluderer nu også Karup Å.

På tværs af de to åer skal RiverFisher Denmark brande og markedsføre lystfiskeriet herhjemme og internationalt. Ideen med projektet er også at udvikle et lystfiskeri af høj international klasse og udnytte et stort udviklingspotentiale for lystfiskerturisme til at skabe vækst i hele Skjern Å-dalen.

- Det er glædeligt at se, at kommunens vækstmidler kan være med til at skabe vækst, der kan måles. F.eks. er der som et afledt resultat af den hidtidige investering blevet etableret to nye turismevirksomheder hhv. et Bed & Breakfast med 10 sengepladser og et lystfiskerlodge med 14 sengepladser siger formand for Erhvervs- og Vækstudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune Søren Elbæk.

Han understreger, at Erhvervs- og Vækstudvalget forventer en øget privat medfinansiering af lystfiskerturismen i 2020 og fremover.

Eminent lystfiskeri

- Skjern Å er vokset i bevidstheden hos lystfiskerturister de senere år, og vi forventer, at RiverFisher vil medvirke til at trække lystfiskere til vores område generelt og vil udgøre det overordnede brand for lystfiskeri, siger Lisbeth Jensen, projektleder i Ringkøbing Fjord Turisme.

- Både Karup Å og Skjern Å har eminent lystfiskeri på henholdsvis ørred og laks. Ved at tænke de to åer sammen og drage nytte af hinandens viden og erfaringer er det muligt at nå meget længere ud, forklarer hun.

Laksens Hus

175.000 kroner af Erhvervs- og Vækstudvalgets bevilling går til en videreudvikling af Informations- og Videnscenteret Laksens Hus, der blev etableret sidste forår med midler fra Ringkøbing-Skjern Kommune.

Allerede i 2017 kiggede 2.639 besøgende ind i løbet af fiskesæsonen fra 16. april og frem til 15. oktober. Desuden blev der i 2017 solgt 20 procent flere fiskekort end i 2016.

- Derudover kan Laksens Hus kobles til en kommende Nationalpark Skjern Å, og vi forventer at kunne skabe synergieffekter til arbejdet med udvikling og salg af lokale fødevarer i Fødevarepark Skjern Enge, som kun ligger 10 minutters kørsel fra Laksens Hus, siger Rasmus Sømod, turismeudviklingskonsulent i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Han understreger, at det for kommunen stadig er vigtigt, at tænke lystfiskeriet bredt, så man også fokuserer på fiskeri fra f.eks. havnen i Hvide Sande.

I Laksens Hus forventer formidlingskoordinator og leder Kenny Frost til gengæld, at endnu flere lystfiskere lægger vejen forbi i den kommende fiskesæson:

- Det har taget lidt tid at gøre lystfiskerne, lystfiskeforeningerne, virksomhederne og borgerne opmærksomme på, at Laksens Hus eksisterer og fortælle dem, hvad de kan bruge os til, men vi forventer mange flere besøgende i år, siger han.

I Laksens Hus har man derfor lanceret kurser i kasteteknik og fluebinding, ligesom den nye sæson kastes i gang med foredrag og fællesgrill den 15. april – dagen før dagen. De forskellige aktiviteter, der vil finde sted både før under og efter laksesæsonen, er målrettet både danske og udenlandske lystfiskere.

- Derudover har vi i løbet af det seneste år inviteret journalister fra udenlandske lystfiskemagasiner til at prøve kræfter med vores store laks. De var alle sammen meget positive over for det fiskevand, vi har her. Så vi har store forventninger til det udbytte, der de kommende år kan komme af deres artikler, siger Kenny Frost.

 

Fakta:

RiverFisher-projektet udvikles som et samarbejde for Skjern og Karup Å mellem de fire kommuner Ringkøbing-Skjern, Herning, Viborg og Skive. Projektet har til formål at markedsføre lystfiskeriet i åerne og dermed øge omsætningen og skabe vækst for de erhvervsdrivende i området.

Initiativtagerne til Riverfisher-projektet er i dialog med flere kommuner om at indgå i samarbejdet og en fælles markedsføringsindsats om lystfiskeriet i de jyske åer med det endelige mål at samle alle de fiskeførende åer i Jylland i én stor markedsførings- og brandingindsats.

Læs mere på www.riverfisher.dk og se RiverFisher’s videoer på https://www.youtube.com/channel/UCJGFl8_F3D6mNUuX6JgvMLg

Laksen i Skjern Å har siden genslyngningen af åen kæmpet sig tilbage år efter år. Danmarks Center for Vildlaks har netop offentliggjort en rapport, der dokumenterer, at rekordmange laks sidste år returnerede til åen. I 2017 drejede det sig om 5521 laks; i år forventes det, at endnu flere laks vil returnere til Skjern Å.