4. november 2022

Over 120 tyskere til INFOTAG på rådhuset i Ringkøbing

Ringkøbing-Skjern Kommune har allerede flere tyske borgere, som her Thomas Merker, der bor i No og arbejder i Vestas

Over 120 tyskere har meldt sig som deltagere i informationsmessen INFOTAG, som Ringkøbing-Skjern Kommune holder for første gang mandag den 7. november kl. 10-14. Her står en snes private virksomheder og kommunale afdelinger klar ved stande på messen til at fortælle deltagerne om mulighederne for at arbejde og bo i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Mange tyskere kender kommunen  

- 17 procent af alle jobs i Ringkøbing-Skjern Kommune varetages i dag af international arbejdskraft og vi har forsat en meget lav ledighed. Vi er derfor rigtig glade for, at så mange tyskere vil tage turen hertil for at få mere at vide om deres job- og bosætningsmuligheder, siger Ringkøbing-Skjern Kommunes borgmester Hans Østergaard og fortsætter:

-Tyskerne udgør jo den største gruppe af vores mange turister. De kender os og er glade for området. Den gode balance mellem arbejde og privatliv, tilliden imellem danskere og naturen, særligt Vesterhavet, tiltrækker tyskerne, så kan de få et job her, vil mange gerne vælge en fremtid i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Flere virksomheder har også positive erfaringer med tysk arbejdskraft, så det er en win-win-situation, hvis vi kan formidle kontakten ved et sådan arrangement, tilføjer borgmesteren, der byder velkommen på informationsdagen.

Den tyske INFOTAG holdes med inspiration fra Sønderborg Kommune, hvor lignende arrangementer igennem flere år har betyder, at flere tyskere er flyttet til den sønderjyske kommune for at bo og arbejde.

De tyske deltagere er inviteret til Ringkøbing, fordi de i forvejen har vist interesse for at flytte til kommunen.

Næsten 38 procent flere tyske tilflyttere i Ringkøbing-Skjern Kommune på knap fem år

Ringkøbing-Skjern Kommunes profilerings- og bosætningsteam har de seneste godt fire år arbejdet for at få flere tyskere til at flytte til kommunen og har nu direkte kontakt med næsten 1.300 potentielle tyskere tilflyttere. De har indsendt et mini-CV, så der kan formidles job, og de modtager løbende flytmodvest.dk´s tyske nyhedsbrev med informationer om bl.a. job-, bolig- og fritidsmuligheder.

-Det har for alvor i år vist sig at give positive resultater. Der var 363 tyskere bosat i kommunen i starten af 2018. 1. januar i år var der 416, og antallet af tyske borgere i kommunen var pr. 30. september i år steget til 500, fortæller Søren Elbæk, formand for Arbejdskraftrådet og Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget i Ringkøbing-Skjern Kommune.

- Det svarer til en stigning på næsten 38 procent på knap fem år, fremhæver Søren Elbæk. Han ser frem til, at endnu flere tyskere samtidig kan være med til at afhjælpe manglen på kvalificeret arbejdskraft i de lokale virksomheder i fremtiden.

-Vi har brug for at tiltrække international arbejdskraft til vores virksomheder, også selv om den aktuelle krise lige nu kan lægge en dæmper på efterspørgslen inden for nogen brancher, siger Søren Elbæk. Han henviser til, at den demografiske udvikling i de kommende år vil betyde et fald i arbejdsstyrken overalt i landet og dermed også mangel på kvalificeret arbejdskraft inden for mange forskellige brancher.

-Vi kan heller ikke forvente, at alle tyske deltagere kommer hertil fra den ene dag til anden. Det er et stort spring at skulle flytte til et andet land. Det skal overvejes grundigt og mange skal f.eks. have solgt et hus, inden de kan flytte hertil. Men en del af de tyskere, vi har kontakt med, har dog allerede overvejet det længe, så de er klar, hvis der rigtig job er der, påpeger Søren Elbæk.

FAKTA:

Program for INFOTAG. Efter en kort velkomst vil de tyske deltagere frit kunne gå rundt og besøge de stande med virksomheder eller emner, som har deres interesse. Her kan de blandt andre møde virksomheder som Esmark Feriehusudlejning, KP Components A/S, Kallesoe Machinery A/S, Vestdøren ApS, IPL Production A/S, EDC Ringkøbing, Dit Advokat Hus og Sydbank.

Der er blandt andre også stande med repræsentanter fra sprogcentret UCplus, det internationale borgerservicekontor ICS West Aarhus, Jobservice, Sundhed og Omsorg og andre kommunale afdelinger. De tyske deltagere kan høre mere om f.eks. børnepasning og kan også komme til hilse på kommunens tyske tilflytterguide plus et par andre af de tyskere, der allerede bor i kommunen. 

De tyske deltagere betaler selv for rejsen og evt. overnatning i forbindelse med informationsdagen, men kommunen beværter dog deltagerne med en kop kaffe/the ved ankomsten og en hotdog til frokost.

Mød tyske tilflyttere: På den tyske udgave af hjemmesiden flytmodvest.dk, www.flytmodvest.dk/deutsch/zugezogene-treffen, fortæller flere tyskere om deres oplevelser som tilflyttere i Ringkøbing-Skjern Kommune.