5. september 2022

Kunstværk inviterer udenfor i Forsamlingshuset

Foto fra Forsamlingshuset

I første klitrække med udsigt til Vesterhavet rejses kunstværket Forsamlingshuset. I ånden af den oprindelige forsamlingshustanke inviterer lydkunstværket mennesker til at samles – denne gang i skov, hede og klit. I Hvide Sande fejres indvielsen af det ambitiøse kunstprojekt den 10. september med musikalske indslag og taler.

Mange vil tydeligt kunne forestille sig at være i et forsamlingshus – vi mindes måske den uendelige håndtryksrunde til familiefesterne, det hyggelige julemarked eller de lokalpolitiske vælgermøder. Forsamlingshusenes vægge har lagt ører til oplevelser og begivenheder siden 1800-tallet, og de har altid været et bankende hjerte i lokalsamfundet. Men den moderne, digitale verden har ændret måden, vi er sammen på og indgår fællesskaber.

Kunstnerne Lars Bech Pilgaard, Mathias Winther Kjeldsen og Johannes Björkman nytænker forsamlingshuset ved at sætte det fri i naturen, som et åbent og inkluderende lydkunstværk, alle kan benytte og opleve.

En kunst- og naturoplevelse

Forsamlingshuset er et omfattende kunstprojekt i Ringkøbing-Skjern, Varde, Struer og Herning kommuner, skabt på tværs af professioner, kunstarter og fællesskaber. De fire kommuner er officielle samarbejdspartnere for projektet, men også Klitten Borgerforening, Holmlands Klit og Turistforening samt Spillestedet Generator er med til at indfri kunstnernes visioner.

Kunstnerne håber, at lydkunstoplevelsen vil trække mennesker ud i naturen, og at naturoplevelsen vil introducere flere for lydkunsten. Forsamlingshuset inviterer lokalsamfundet - skoleelever, seniorklubben, menighedsrådet, fiskerne, folkedanserne, surferne og mange flere – til at bruge værket som et mødested, en scene, en talerstol, et udflugtsmål eller noget helt andet og fylde det med deres egne aktiviteter, minder og oplevelser – præcis som de traditionelle forsamlingshuse.

Den lydlige identitet

Kunstværkets lydside består af en collage, der trækker på inspiration fra de traditionelle forsamlingshuse som et socialt og kulturelt mødested. Noget vil forekomme genkendeligt for øret – som et minde, der dukker op – mens andet opleves mere abstrakt. Den fulde komposition inviterer dig indenfor de usynlige vægge af lyd og giver plads til dine egne associationer, minder og refleksioner.

”Med lyden som medie søger vi ikke at påvirke publikum til at have en forudbestemt oplevelse, men lader lydens usynlige natur give plads til den enkeltes associationer. Som forsamlingshusenes tomme rum, der ved hvert arrangement udfyldes forskelligt alt efter gæstens behov,” forklarer kunstnerne.

En specialdesignet software, skabt i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet, manipulerer lyden og musikken ud fra det lokale vejr, så værket forandres i takt med årstiderne og giver publikum en ny og stedsspecifik lytteoplevelse ved hvert besøg.

Åbning af kunstværket

Forsamlingshuset åbner officielt på N.F.S. Grundtvigs fødselsdag den 8. september, men borgerne i Hvide Sande og omegn vil blive introduceret for værket den 10. september. Til åbningen vil der være koncerter med Hymns From Nineveh, spillemandsorkestret Knor og stompgruppen Heartbeat Group.

I resten af udstillingsperioden opfordres alle til at gå i dialog med kunstværket og anvende det som et traditionelt forsamlingshus, hvor mennesker forenes – ikke bag aflukkede vægge, men i det åbne landskab.  

Efter den to-årige udstillingsperiode er slut, kan de fire skulpturer fra de fire deltagende kommuner potentielt forenes i en samlet hovedskulptur, hvilket symbolsk vil knytte de fire egne sammen og skabe en flot afrunding på det ambitiøse kunstprojekt.

Om kunstnerne:

Johannes Björkman, Lars Bech Pilgaard og Mathias Winther Kjeldsen er i deres virke drevet af kunstens potentiale for dialoger mellem kultur, natur og fællesskaber, og de har haft stor succes med projekter som Refleksioner af vind og Perspektiver af lyd. Alle tre er opvokset i Jylland tæt på Vesterhavet, hvilket knytter bånd mellem den københavnske kunstscene og de midt- og vestjyske lokalsamfund.

 

Praktiske informationer:

Indvielsen af Forsamlingshuset i Hvide Sande sker den 10. september kl. 13 Læs mere her: https://www.forsamlingshusene.dk/hvide-sande

 

Hjemmeside: www.forsamlingshusene.dk
Lokation: Dækmolevej.
Udstillingsperiode: 2 år.
Åbningstid: Døgnet rundt.
Pris: Gratis