Referat: 10. maj 2023 kl. 13:00

Bredgade 108, 6900 Skjern
Børne- og Familieudvalget

Deltagere

  • Linda Nielsen
  • Dan K. Jørgensen
  • Niels Kristian Larsen
  • Carsten Bjerg
  • Kristian Andersen
  • Henrik Hammelsvang
  • Marie Kamp From

Kopier link til punktet  -   Print

1: Orientering fra Den kommunale Tandpleje

Sagsnr: 22-019341

Sagsfremstilling

Kl. 13.00-13.30 - Dialog og rundvisning på Den kommunale Tandpleje i Skjern v/leder Ulla Henningsen. 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Børne- og Familieudvalget tog orienteringen til efterretning.

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Tandsundhedsstatistik 2022

Sagsnr: 23-007132

Sagsfremstilling

Børne- og Familieudvalget orienteres én gang årligt om udviklingen i tandsundhed hos børn og unge i Ringkøbing-Skjern Kommune (RKSK). Tandsundhedsstatistikkerne udarbejdes på baggrund af kommunernes lovpligtige indberetninger til Sundhedsstyrelsen på de 5, 7, 12 og 15-årige børn. I RKSK indberettes desuden data på 3- og 18-årige, og fra de kommunale klinikker i RKSK indberettes data på alle årgange.

Generelt set er tandsundheden hos børn og unge i RKSK dårligere end landsgennemsnittet. Evidensbaserede undersøgelser viser, at tandsundhed hos børn og unge hænger direkte sammen med mødrenes uddannelsesniveau, forældrenes indtægt og fluoridindholdet i drikkevandet. RKSK ligger lavt på alle disse parametre. Samtidig ses et stigende antal børn og unge fra lande uden tradition og/eller mulighed for forebyggende og behandlende tandpleje til børn og unge, hvilket har indflydelse på statistikkerne.

Udviklingen i tandsundhed blandt børn og unge i Ringkøbing-Skjern Kommune kan ses i vedlagte bilag. De væsentligste opmærksomhedspunkter fra analysen beskrevet i afsnittet Effektvurdering.

Leder af Tandplejen Ulla Henningsen deltager i dagsordenspunktet.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Sundhedsloven samt Sundhedsstyrelsens retningslinjer på området.

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Udviklingen i tandsundhed hos børn og unge i RKSK viser:

  • En bekymrende stigning i tandsygdom blandt de 3-årige, hvor der ses flere huller sammenlignet med lokale tal fra 2019 og landsgennemsnittet i 2022 (dias 1).
  • En bekymrende stigning i tandsygdom blandt de 12-årige, hvor der ses flere huller sammenlignet med lokale tal fra 2019 og landsgennemsnittet i 2022 (dias 2).
  • En stabil gruppe af børn og unge helt uden huller i tænderne, samt en stigning i antallet af 15- og 18-årige helt uden huller i tænderne (dias 3 og 4).
  • En bekymrende stigning blandt 12-årige med den alvorligste type caries samt et stort spring op til landsgennemsnittet for alle årgangene. For de 18-årige ses en stigning i forekomsten i perioden 2019-2022 svarende til den høje frekvens for 15-årige i 2019 (samme personer) (dias 5).
  • Et fald i antallet af børn og unge med mere end 6 huller i de blivende tænder. Det er afgørende, at Tandplejen fortsat har ressourcer til den nødvendige ekstra-indsats for denne målgruppe (dias 6).
  • Når man kigger på det gennemsnitlige antal huller i tænderne, ses en betydelig bedre tandsundhed i de blivende tænder i distrikt VEST sammenlignet med distrikt NORDØST og SYD samt en klart større tandsygdomsfrekvens i distrikt SYD sammenlignet med distrikt NORDØST og VEST (svarende til forskelle i relevante socioøkonomiske forhold) (dias 7).

Indstilling

Administrationen indstiller, at BFU tager orienteringen til efterretning.

Administrationen ønsker en tilkendegivelse af, hvorvidt BFU fortsat ønsker en årlig orientering om tandsundhedsudviklingen blandt børn og unge i RKSK.

BilagBeslutning

Børne- og Familieudvalget tog orienteringen til efterretning og tilkendegav, at Udvalget fortsat ønsker en årlig orientering om tandsundhedsudviklingen. 

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Godkendelse af den strategiske indeklimaplan for kommunens folkeskoler

Sagsnr: 22-002410

Sagsfremstilling

Børne- og Familieudvalget godkendte den 9. februar 2022, at der igangsattes et arbejde med en strategisk indeklimaplan for kommunens folkeskoler. Efterfølgende har Realdania ydet et tilskud på 400.000 kr. til arbejdet. Ejendomscentret og Dagtilbud og Undervisning har nu med hjælp fra konsulentfirmaet Transition udarbejdet et forslag.

Forslag til politisk vision og politiske målsætninger
Forslaget til indeklimaplanen indeholder blandt andet forslag til en politisk vision og nogle politiske målsætninger.

Som politisk vision foreslås følgende:
"Et godt indeklima i Ringkøbing-Skjern Kommunes bygninger er afgørende for borgernes velfærd og trivsel, når de færdes i kommunens bygninger. Ringkøbing-Skjern Kommunes indsats for et godt indeklima skal derfor altid være baseret på en solid viden om bygningerne, og indsatsen udvikles og gennemføres i et tæt samarbejde mellem kommunen, og de brugere og borgere som har deres daglige gang i kommunens bygninger." 

Herudover er følgende anført i afsnittet om politiske målsætninger:
"Frem til 2030 vil indeklimaplanen fokusere på at få skabt et godt indeklima i alle skolernes undervisningslokaler.  Der afsættes en årlig pulje på anlægsbudgettet til finansiering af investeringer i mekanisk ventilation og solafskærmning mv. Indsatsen vil tage udgangspunkt i de lokaler, hvor behovet er størst.
Det er ofte muligt at opnå forbedringer af indeklimaet uden ændringer i de fysiske rammer.  Sideløbende vil skolerne derfor blive tilbudt vejledning i, hvordan indeklimaet kan forbedres gennem adfærdsløsninger, ændret brug af lokaler mv. I nogle tilfælde vil sådanne løsninger være tilstrækkelige til at sikre et acceptabelt indeklima. Under alle omstændigheder kan ændret adfærd i form af udluftning mv. være en god overgangsløsning, indtil det er muligt at gøre noget ved de fysiske rammer.
Et solidt datagrundlag og en god samarbejdsstruktur er forudsætninger for at kunne gennemføre en helhedsorienteret indsats. Der vil derfor være fokus på løbende at indhente data om indeklimaet og på udvikling af kommunikationsvejene."

Viden om indeklima, samarbejdsstruktur og handleplan
Indeklimaplanen indeholder de overordnede resultater af en screening af det sandsynlige indeklima i alle skolernes undervisningslokaler. Det sandsynlige indeklima vurderes i kategorierne rød, gul og grøn. Ifølge det anvendte screeningsværktøj får 22% af lokalerne tildelt en rød, 41% en gul og 37% en grøn score. Den røde score skyldes primært problemer med for højt co2 indhold og over-temperaturer. Belysningen er generelt god i alle de screenede lokaler, mens det er mere blandet, om der er problemer med støj.

Der tegner sig med disse resultater et overordnet billede af indeklimaet i kommunens skoler, som ikke adskiller sig væsentligt fra det gennemsnitlige niveau i landets kommuner.

Screeningen kan ikke stå alene som planlægningsgrundlag men giver et strategisk overblik, der viser, hvor man sandsynligvis vil få størst effekt af de prioriterede ressourcer. Screeningsværktøjet kan desuden give et estimat på omfanget af de nødvendige investeringer, hvis man ønsker at hæve niveauet. Med en investering på i alt 19,5 mio. kr. i mekaniske ventilationsanlæg vurderes det således, at der stort set ikke vil være lokaler tilbage i rød kategori, og med yderligere investeringer på 8,6 mio. kr. i solafskærmning vil 87% af lokalerne være i grøn kategori og kun 13% i gul.

Der er andre virkemidler i den kommunale værktøjskasse - herunder nudging i forhold til udluftning og rengøring. Disse er også beskrevet i indeklimaplanen.

En proaktiv, generel og langsigtet indsats forudsætter et tæt samarbejde mellem skolerne, Ejendomscentret, Dagtilbud og Undervisning og kommunens politiske ledelse. Forslaget til indeklimaplanen beskriver, hvorledes de eksisterende organisatoriske strukturer i kommunen kan anvendes til at indsamle, behandle og kanalisere viden frem til de rigtige beslutningstagere - og hvordan den overordnede strategi kan kommunikeres ud til det decentrale niveau. Som noget nyt anbefales det, at der udarbejdes en årlig indeklimaredegørelse. Arbejdet med indeklimaredegørelsen vil både kunne medvirke til at koordinere indsatserne og til at sikre fortsat opmærksomhed omkring indeklimaudfordringerne.

Administrative bemærkninger i øvrigt
Administrationen foreslår, at den nuværende årlige anlægspulje på 2,5 mio. kr. til indeklimainvesteringer forhøjes til 5,0 mio. kr.. med henblik på, at målet om at få skabt et godt indeklima i alle kommunens undervisningslokaler kan nås frem mod 2030. Som bilag til udvalgets punkt vedrørende budgetlægningen for 2024 - 2027 på Børne- og Familieudvalgets område er vedlagt et anlægsskema med en beskrivelse af forslaget.

Administrationen foreslår desuden, at der med udgangspunkt i de budgetmæssige muligheder udarbejdes konkrete planer for forbedring af indeklimaet på de skoler, hvor behovet er størst.

Tilskuddet fra Realdania er givet til udarbejdelsen af en strategisk indeklimaplan for skoleområdet, og derfor er dagtilbuddene ikke omfattet af planen. Der er imidlertid også opmærksomhed omkring indeklimaet i dagtilbud og dets betydning for børnenes sundhed og udvikling. Rådet for Grøn Omstilling har netop offentliggjort en undersøgelse af indeklimaet i 30 udvalgte dagtilbud fordelt på 7 kommuner, heraf 4 fra Ringkøbing-Skjern Kommune. Resultaterne fra undersøgelsen i Ringkøbing-Skjern Kommune viser, at der også er visse udfordringer med indeklimaet i de pågældende dagtilbud. Administrationen har udarbejdet et andet punkt til udvalgets dagsorden, hvor det anbefales, at der ligesom på skoleområdet gennemføres en total screening af indeklimaet i dagtilbuddene samt udarbejdes forslag til en strategi for forbedringer.  

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger. 

Effektvurdering

Igangsætning af en langsigtet plan til forbedring af indeklimaet på skolerne kan bidrage til at øge elevernes læring og trivsel samt forbedre arbejdsmiljøet på skolerne. 

Indstilling

Administrationen indstiller,

  1. at Børne- og Familieudvalget godkender forslaget til strategisk indeklimaplan for skoleområdet.
  2. at der fremsendes et forslag til Byrådets budgetkonference om forhøjelse af anlægspuljen til indeklimainvesteringer i dagtilbud og skoler fra 2,5 mio. kr. pr. år til 5,0 mio. kr. pr. år i årene fra 2024 til 2030.

BilagBeslutning

Børne- og Familieudvalget godkendte administrationens indstilling. 

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Indeklima i Ringkøbing-Skjern Kommunes daginstitutioner

Sagsnr: 21-013178

Sagsfremstilling

Rådet for Grøn Omstilling har undersøgt indeklimaet i 30 daginstitutioner, fordelt på 7 danske kommuner - heraf 4 daginstitutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Undersøgelsen viser, at der er visse udfordringer med indeklimaet i de undersøgte institutioner. Det gælder også for de 4 institutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Administrationen anbefaler, at der gennemføres en undersøgelse af indeklimaet i alle kommunens daginstitutioner.

Rådet for Grøn Omstillingen har gennemført undersøgelsen med støtte fra Realdania. Undersøgelsen er endelig afsluttet i april 2023. Fra Ringkøbing-Skjern Kommune har deltaget Troldhede Børnehus, Klittens Børnehus, Fredensgade Børnehave og Alkjærhaven. Indeklimaet er vurderet på ni forskellige parametre: 1) CO2, 2) flygtige organiske forbindelser, 3) temperatur, 4) fugt, 5) kemikalier, 6) ultrafine partikler, 7) radon, 8) støj og 9) belysning. Graden af indeklimaudfordringer på de forskellige parametre varierer fra institution til institution, men det er især værd at bemærke, at der både i Ringkøbing-Skjern Kommune og i de øvrige kommuner er målt bekymrende niveauer af kemikalier i alle institutioner.

Som bilag til dagordenspunktet er vedlagt Rådet for Grøn Omstillings rapport for Ringkøbing-Skjern Kommune og rapporten, som beskriver indeklimaet i alle 30 undersøgte daginstitutioner.

Rapporten fra Rådet for Grøn Omstilling indeholder en række konkrete råd til, hvordan kommunen og institutionerne selv kan forbedre indeklimaet. Det anbefales blandt andet, at rengøringen skal prioriteres højt, da kemikalier bindes til støv. Grundig rengøring kan derfor medvirke til at nedbringe niveauet af skadelige kemikalier i indemiljøet. Rådet anbefaler dog først og fremmest, at der gennemføres en indeklimaundersøgelse i alle kommunens daginstitutioner.

De 4 undersøgte institutioner i Ringkøbing-Skjern Kommune er ikke nødvendigvis repræsentative for alle dagtilbud. Administrationen anbefaler, at der på dagtilbudsområdet udarbejdes en indeklimaplan på grundlag af en screening af alle institutionerne i lighed med den indeklimaplan, der i foråret 2023 er udarbejdet for skoleområdet.

Det forventes, at der vil være behov for ekstern konsulentbistand til udarbejdelse af indeklimaplanen, og det anbefales, at der afsættes 300.000 kr. til opgaven. Eftersom analysen og udarbejdelse af planen forventeligt er første del af en større indsats, som også kan indeholde investeringer i de fysiske rammer med henblik på at forbedre indeklimaet, vil udgiften efter administrationens vurdering kunne betragtes som en anlægsudgift, der kan finansieres af udvalgets anlægskonto.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi bemærker, at der resterer 901.000 kr. på Udvalgets anlægskonto. 

Effektvurdering

I institutioner med dårligt indeklima er der en risiko for, at børnenes sundhed og indlæringsevne påvirkes negativt. Udarbejdelse af en indeklimaplan forventes at give et overblik over udfordringerne. På grundlag heraf kan der udarbejdes forslag til, hvor der især bør gennemføres en indsats, og hvilke midler der kan tages i anvendelse.

Indstilling

Administrationen indstiller,

  1. at der udarbejdes en indeklimaplan for dagtilbudsområdet, og
  2. at udvalgets oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet med en indstilling om, at der kan gives en anlægsbevilling på 300.000 kr. til ekstern konsulentbistand finansieret af Børne- og Familieudvalgets anlægskonto.

BilagBeslutning

Børne- og Familieudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt. 

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Budgetlægning 2024 - 2027 på Børne- og Familieudvalgets område

Sagsnr: 22-026736

Sagsfremstilling

På mødet den 19. april 2023 behandlede Børne- og Familieudvalget

  • administrationens forslag til drifts- og anlægsønsker.
  • administrationens forslag til udmøntning af effektiviseringsrammen på 0,5% pr. år.
  • FagMED Dagtilbud og Undervisning og FagMED Børn og Familie's forslag til budget 2024 - 2027.

Udvalget drøftede sagen og afgav signaler til det videre arbejde. 

Ud fra den fastsatte tidsplan skal Børne- og Familieudvalget på mødet i maj beslutte: 

  • hvilke drifts- og anlægsønsker der skal videresendes til behandling på Byrådets budgetkonference i august måned 2023.
  • hvordan den udmeldte effektiviseringsramme for Børne- og Familieudvalget skal udmøntes.

Beslutningen udsendes herefter til høring i de to FagMED, hvorefter høringssvarene vedlægges til orientering på Udvalgets møde den 21. juni 2023. 

Skemaer over drifts- og anlægsønsker samt høringssvar fra de to FagMED afleveres til økonomiafdelingen senest den 23. juni 2023 med henblik på behandling på Byrådets budgetkonference i august måned 2023.

Herudover skal fagudvalget senest den 23. juni 2023 meddele økonomiafdelingen, hvordan effektiviseringsrammen for 2024 - 2027 udmøntes.

Administrationen har følgende forslag til nye drifts- og anlægsønsker:

Driftsønsker:

Dagtilbud og Undervisning

Ingen ønsker

Børn og Familie

Ingen ønsker

Anlægsønsker:

Dagtilbud og Undervisning

  1. STU-huset, Tarm
  2. Indeklimaplan på skole- og dagtilbudsområdet

Børn og Familie

  1. Inventar til ny tandlægeklinik i Skjern

Administrationen har udarbejdet et foreløbigt oplæg til håndtering af effektiviseringsrammen for både Dagtilbud og Undervisning og Børn og Familie. Oplæggene vedlægges som bilag.

Børne- og Familieudvalgets samlede effektiviseringsramme er således:

Hele 1.000 kr.

2024

2025

2026

2027

Børn og Familie

500

1000

1500

2000

Dagtilbud

1.100

2.200

3.300

4.400

Undervisning

2.314

4.633

6.942

9.256

Ramme i alt

3.914

7.833

11.742

15.656

En repræsentant fra administrationen deltager ved punktet. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Økonomi bemærker, at det af Byrådets budgetprocedure fremgår:

Ethvert forslag til nye tiltag/aktivitetsændringer skal modsvares af et kompenserende finansieringsforslag. 

Der skal gøres opmærksom på, at de kompenserende finansieringsforslag til eventuelle nye tiltag/aktivitetsændringer kommer ud over de forslag, der fremlægges til effektiviseringsrammen. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget træffer beslutning om:

  1. at ovenstående 3 anlægsforslag fremsendes til drøftelse på Byrådets budgetkonference
  2. at der ikke fremsendes nye driftsforslag til Byrådets budgetkonference,. Dermed heller ikke driftsforslag, som de to FagMED har stillet.
  3. hvordan den udmeldte effektiviseringsramme for Børne- og Familieudvalget skal udmøntes på de to fagområder

BilagBeslutning

Børne- og Familieudvalget besluttede, 

  1. at anlægsforslagene om indeklimaplan på skole- og dagtilbudsområdet og inventar til ny tandlægeklinik fremsendes til drøftelse på byrådets budgetkonference. 
  2. at der ikke fremsendes nye driftsforslag til byrådets budgetkonference, og dermed heller ikke driftsforslag, som de to FagMED har stillet.
  3. at den udmeldte effektiviseringsramme for Børne- og Familieudvalget udmøntes som beskrevet i bilagene fra Børn og Familie og Dagtilbud og Undervisning.

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: Ansøgninger om godkendelse af valgfag 2023/2024

Sagsnr: 23-005594

Sagsfremstilling

Børne- og Familieudvalget skal godkende skolernes ansøgninger om valgfag for 7.-9. årgang i folkeskolen. Administrationen har i år modtaget ansøgninger fra Ringkøbing Skole med ønske om godkendelse af valgfag i folkeskolen for 7.-9. årgang. 

Valgfagene, der ønskes godkendt er Unge i front og Skak

Ifølge folkeskoleloven § 9 stk. 1, kan skolerne udbyde følgende fag og emner som valgfag for 7.-9. årgang i folkeskolen 

  1. Tysk 
  2. Fransk 
  3. Spansk 
  4. Billedkunst 
  5. Medier 
  6. Filmkundskab
  7. Drama
  8. Musik
  9. Håndværk og design 
  10. Madkundskab
  11. Almindelig indvandrersprog for elever med fornødent forhåndskendskab til det pågældende sprog
  12. Arbejdskendskab

Efter § 9, stk. 6 i folkeskoleloven kan kommunalbestyrelsen godkende, at der tilbydes eleverne undervisning i andre fag og emner. Undervisningsministeriet har til dette formål udarbejdet en valgfagsskabelon med tilhørende vejledning. Valgfagskabelonen indgår i bekendtgørelsen om Fælles Mål og valgfagene skal godkendes på denne baggrund. For yderligere information om kommunale valgfag: 

https://www.uvm.dk/folkeskolen/fag-timetal-og-overgange/udskoling/valgfag

Ansøgningerne er vedhæftet som bilag. I ansøgningerne beskrives fagenes formål, kompetenceområde, kompetencemål, færdigheds- og vidensmål samt læseplan. 

Undervisningsministeriet har til Ringkøbing-Skjern Kommune tilkendegivet, at de valgfag, der godkendes af kommunalbestyrelsen kan udbydes af samtlige overbygningsskoler i Ringkøbing-Skjern Kommune. 

Administrationen anbefaler på denne baggrund, at fagene Unge i front og Skak godkendes som valgfag for 7.-9. årgang på alle overbygningsskoler i Ringkøbing-Skjern Kommune fra skoleåret 2023/24. 

Byrådet godkendte den 19. august 2014, punkt 6, at Børne- og Familieudvalget i fremtiden bemyndiges til at behandle og afgøre sager vedrørende godkendelse af valgfag efter folkeskolelovens § 9. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Folkeskoleloven § 9. 
Bekendtgørelse nr. 1217 af 19. august 2020. 

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi har ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at fagene Unge i front og Skak godkendes som valgfag for 7.-9. årgang på alle overbygningsskoler i Ringkøbing-Skjern Kommune fra skoleåret 2023/24. 

BilagBeslutning

Et flertal af Udvalget godkendte administrationens indstilling. 

Dan K. Jørgensen stemte for valgfaget Unge i front, men ikke for valgfaget Skak, idet han gerne havde set, at valgfaget omhandlede et bredere felt end kun skak, men brætspil generelt.

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()

Kopier link til punktet  -   Print

8: Minding the baby

Sagsnr: 23-008408

Sagsfremstilling

Siden 2018 har Børn og Familie været en del af forskningsprojektet Minding the baby, der ledes af Metodecentret Århus. Minding the baby består af en tværfaglig, hjemmebaseret indsats med fokus på at styrke helbred og tidlige relationer mellem sårbare forældre og deres børn. Med en mentaliseringsbaseret metode får forældrene hjælp til at forstå meningen bag barnets adfærd samt egne reaktioner herpå.

Indsatsen starter i graviditeten (24.-26. graviditetsuge) og afsluttes, når barnet er to år. Den retter sig mod de kommende forældres samlede livssituation og har fokus på at stabilisere forældres forhold, hvad enten det drejer sig om praktiske/økonomiske forhold, relationer i netværket, tilknytning til arbejdsmarkedet eller andre udfordringer i forældrenes sociale eller psykologiske liv. Målgruppen er forældre, der har begrænset mentaliseringskapacitet – ofte fordi de selv har været udsat for forskellige former for omsorgssvigt som barn. Manglende forældrekompetencer og/eller destruktivt familiemønster med fx vold og misbrug kan resultere i, at barnet udvikler tilknytningsforstyrrelser, adfærdsproblemer og indlæringsproblemer.

Der startes i gennemsnit 5 nye familier op årligt, hvor et tværfagligt team bestående af en sundhedsplejerske og en familiekonsulent på skift aflægger besøg i familien (ét besøg ugentligt til barnet er 1 år og ét besøg hver anden uge fra barnet er 1-2 år).

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger. 

Økonomi

A.P. Møller Fonden støtter projektet økonomisk ift. uddannelse af kommunernes medarbejdere og supervision i projektperioden, men kommunen afholder selv driftsomkostningerne.

På budgetkonferencen 2021 blev der bevilliget midler til at finansiere projektet frem til dets afslutning d. 01.03.23, da der ikke var midler internt i Sundhedsplejen til at fortsætte projektet (600.00 kr. i 2022, 600.000 kr. i 2023 og 100.000 kr. i 2024). I mellemtiden er projektperioden blevet forlænget til udgangen af 2024, hvorfor der skal findes 500.000 kr. til at finansiere den resterende del af projektperioden. Børn og Familie foreslår, at der findes 350.000 kr. ved midlertidig at nedlægge Sundhedsplejens 15-18-månedersbesøg. Midler til 15-18-månedersbesøgene blev bevilliget af det tidligere udvalg på budgetkonferencen i 2020. 

De resterende midler (150.000 kr.) finansieres ved et mindre forbrug i Sundhedsplejen i 2023.

Ledelsen i Børn og Familie vil det kommende år arbejde på fremtidige rammer for det forebyggende arbejde - herunder hvilke indsatser der skal være til familier i udsatte positioner fremadrettet. 

Effektvurdering

De foreløbige forskningsresultater er lovende – det samme er de lokale erfaringer fra RKSK. Forskningen viser bl.a. øget tilknytning til primære omsorgspersoner, forbedring af mødrenes refleksive funktion, bedre vaccinationsrate og mindre udadreagerende adfærd blandt børnene (2-8 år efter indsatsen). Endelige resultater af forskningsstudiet udgives i 2025.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget godkender administrationens forslag til finansiering af Minding the baby for den forlængede del af projektperioden (01.03.24 – 31.12.24).

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Børne- og Familieudvalget drøftede sagen og godkendte administrationens indstilling. 

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Mødekalender 2024

Sagsnr: 23-004460

Sagsfremstilling

Administrationen har udarbejdet forslag til mødekalender for byråds- og udvalgsmøderne i 2024.

Kadencen for byråds- og udvalgsmøderne er som følgende:

  • Ét byrådsmøde så vidt muligt den 3. tirsdag i hver måned
  • To månedlige møder i Økonomiudvalget og Teknik- og Miljøudvalget før hvert byrådsmøde.
  • Et møde i hver måned i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget (EKAU), Beskæftigelsesudvalget (BU), Børne- og Familieudvalget (BFU), Kultur- og Fritidsudvalget (KFU) og Social- og Sundhedsudvalget (SSU).

Der er taget udgangspunkt i - og hensyn til - følgende i forslaget:

  • Der skal jf. styrelsesloven være mindst 3 uger mellem byrådsmøderne i september og oktober på grund af 2 behandlinger af budgetforslaget og budgetoverslagene.
  • Budgetkonferencen er placeret sidst i august af hensyn til bedre tid til at få materialet færdigt og til indhentning af så mange oplysninger som muligt.
  • Byrådets oktobermøde skal holdes inden den 15. oktober, da 2. behandlingen af budgetforslaget skal foretages senest denne dato.
  • Der er ikke tidsmæssigt sammenfald for byrådsmedlemmerne, som sidder i flere udvalg, når der holdes flere udvalgsmøder samme dag.
  • Der holdes ikke møder i vinterferien (uge 7), de 3 dage før påske, i juli, i efterårsferien (uge 42) og i uge 52/1.

Derudover er der reserveret tid til:

  • Et budgetorienteringsmøde i august før budgetkonferencen.
  • Budgetkonference i august.
  • Ét temamøde for byrådet pr. kvartal.
  • Seks møder i Bevillingsnævnet (som ligger umiddelbart forud for ØU) Forskellige konference- og temadage, som KL arrangerer for udvalgene (så vidt muligt).

Udkastet til mødekalender behandles således:

  • Direktionen den 21. marts 2023
  • Chefforum den 27. april 2023
  • Social- og Sundhedsudvalget den 10. maj 2023
  • Børne- og Familieudvalget den 10. maj 2023
  • Kultur- og Fritidsudvalget den 11. maj 2023
  • Beskæftigelsesudvalget den 11. maj 2023
  • Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget den 22. maj 2023
  • Teknik- og Miljøudvalget den 23. maj 2023
  • Økonomiudvalget den 6. juni 2023
  • Byrådet den 20. juni 2023

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Styrelsesloven §§ 8 og 20.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget godkender forslaget til politisk mødekalender for 2024 vedrørende udvalgets møder og aktiviteter.

BilagBeslutning

Børne- og Familieudvalget godkendte administrationens indstilling. 

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()

Kopier link til punktet  -   Print

10: Budgetopfølgning pr. 30. april 2023 på Børne- og Familieudvalgets område

Sagsnr: 22-025514

Sagsfremstilling

Budgetopfølgningen pr. 30. april 2023 på Børne- og Familieudvalgets område udviser et forventet merforbrug på 4,5 mio. kr., hvilket er 2,2 mio. kr. mere i forhold til forrige budgetopfølgning.

Det samlede merforbrug fordeler sig på:

  • Dagtilbud og Undervisning - mindreforbrug på 2,3 mio. kr.
  • Børn og Familie - merforbrug på 6,8 mio. kr.

Dagtilbud og Undervisning

Beløb i hele 1.000 kr.
- = merindtægt/mindre forbrug
+ = mindre indtægt/merforbrug

Korrigeret
budget
2023

Forventet
regnskab
2023

Afvigelse

Afvigelse
sidste måned

Dagtilbud og Undervisning - central

201.743

199.543

-2.300

-2.300

Undervisning

Specialundervisning/støtte

15.351

11.051

-4.300

-4.300

STU, FGU og KUI***

27.682

29.482

1.800

1.800

Fri- og efterskoler + 10. kl. UCRS

83.905

83.505

-400

-400

Fælles udgifter/indtægter

16.043

16.843

700

700

Dagtilbud

Dagtilbud/SFO - flere/færre børn

-55.203

-54.903

300

300

Private tilbud - flere/færre børn

47.844

48.244

400

400

Dagplejen

39.315

38.815

-500

-500

Fælles udgifter/indtægter

8.288

7.488

-800

-800

Undervisning/dagtilbud

Mellemkommunal - almen

-553

447

1.000

1.000

Befordring - special

19.071

18.571

-500

-500

Dagtilbud og Undervisning - Decentrale enheder

627.910

626.602

-1.308

-1.308

Dagtilbud og Undervisning i alt

829.653

826.145

-3.608

-3.608

*STU - Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse
**FGU - Forberedende GrundUddannelse
***KUI - den Kommunale UngeIndsats

Mindreforbruget er det samme, som ved forrige budgetopfølgning. 

Børn og Familie

Beløb i hele 1.000 kr.
- = merindtægt/mindre forbrug
+ = mindre indtægt/merforbrug

Korrigeret
budget
2023

Forventet
regnskab
2023

Afvigelse

Afvigelse
sidste måned

Børn og Familie - central

122.108

128.908

6.800

4.600

Anbringelser

89.211

95.011

5.800

4.600

Central refusionsordning  - særligt dyre enkeltsager

-7.100

-9.100

-2.000

-2.000

Øvrige foranstaltninger

5.272

4.272

-1.000

-1.000

Forebyggende foranstaltninger

24.124

29.124

5.000

4.000

Sikrede institutioner

4.989

4.489

-500

-500

Enkeltydelser/tabt arbejdsfortj.

5.612

5.112

-500

-500

Børn og Familie - Decentrale enheder

88.278

88.360

82

82

I alt

210.386

217.268

6.882

4.682

Merforbruget på 2,2 mio. kr. i forhold til forrige budgetopfølgning skyldes følgende:

  • merudgifter på 1,2 mio. kr. på anbringelsesområdet. Merforbruget skyldes nye anbringelser.
  • merudgifter på 1,0 mio. kr. som følge af stigende udgifter til aflastningsforanstaltninger

Som det fremgår af nedenstående oversigt, er der pr. 1. maj 2023 120 anbringelser. Det er 10 færre end budgetlagt. Det skal sammenholdes med, at gennemsnitsprisen pr. anbringelse er ca. 100.000 kr. højere end forventet, hvilket giver en forventet merudgift på 6,8 mio. kr. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Viden og Strategi, Økonomi har ingen yderligere bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Børne- og Familieudvalget tager budgetopfølgningen til efterretning.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Børne- og Familieudvalget tog budgetopfølgningen til efterretning. 

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()

Kopier link til punktet  -   Print

11: Gensidig orientering

Sagsnr: 22-019341

Sagsfremstilling

1.
Orientering om anlægsprojekter v/styregruppeformændene.

2.
Orientering om kommende sager til Børne- og Familieudvalget.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Der blev herudover orienteret om følgende:

  • I udbuddet for Bag Facaden og gratis parterapi vil der blive opstillet krav om at udbyderne modtager supervision og taksten sættes til 800 kr. pr. time inklusive administration
  • Plejefamiliernes forening har udgivet et danmarkskort: Plejefamiliernes danmarkskort

  • Henvendelse fra borgere i Hvide Sande omkring sammenflytning af de to afdelinger på Hvide Sande Skole
  • Informationer fra møde i UU-Rådet

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()

Kopier link til punktet  -   Print

12: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Fraværende
  • Niels Kristian Larsen ()
Kontaktoplysninger
Dagtilbud og Undervisning, Sekretariatet
Dagtilbud og Undervisning, Sekretariatet
Dyrvigsvej 9
6920 Videbæk