Referat: 23. januar 2023 kl. 08:00

Funkisfood, Feldsingvej 3, 6900 Skjern
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Deltagere

  • Søren Elbæk
  • Hans Østergaard
  • Irvin Christensen
  • Jesper Lærke
  • Jens S. Højland
  • Marie Kamp From
  • Jens Jensen

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Virksomhedsbesøg

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Udvalget besøger Funkisfood, hvor direktør Morten Hingsberg holder et oplæg om virksomheden.

Om Funkisfood:

Funkisfood er importør, distributør og pakkeri.

Inga og Vagn Aage Jensen overtog i 2011 Funkisfood og flyttede virksomheden til Vestjylland. I efteråret 2015 købte Ronnie Jensen 50 procent af aktierne i Funkisfood. I 2020 købte Morten Hingsberg alle aktier i Funkisfood.

Ved overtagelsen var der ca. 30 forskellige produkter i porteføljen, som primært blev indkøbt i Middelhavsområdet - og kendetegnet for alle produkter var, at de var økologiske.

I dag rummer sortimentet ca. 150 varenumre primært indenfor kategorien kolonial. Sortimentet består af både økologiske, konventionelle og glutenfrie varianter. Der er desuden etableret egen produktion og pakning af tørvarer i egne brands: Lev Godt, Lev Økologisk og med Private Label produkter til kunder i både Danmark og Udland.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Virksomhedsbesøg fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

3LUKKET PUNKT: Ændringer på Studiecenter Ringkøbing-Skjern

Sagsnr: 22-000087

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

4: Udkast til ny Fødevarepolitik 2023-2027 og Handlingsplan 2023-2025

Sagsnr: 22-029576

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal drøfte og kommentere udkastet til den nye fødevarepolitik for perioden 2023-2027 og foreløbige indsatser i handlingsplanen for 2023-2025. Udvalget skal færdigbehandle den nye politik og handlingsplan på mødet i marts 2023, herunder indstille politik og handlingsplan til godkendelse i byrådet i april.

 

Politik og handlingsplan for fødevarer

Den nye politik for fødevarer tager grundlæggende udgangspunkt i den nuværende politik, men fokuserer indsatsen under to hovedtemaer; Fødevarefortællingen og Udvikling af fødevareerhvervet. Emner under nuværende målsætninger "Innovation og viden" og "Bæredygtighed" integreres i de to hovedtemaer.

Der arbejdes p.t. på at beskrive såvel nye som eksisterende indsatser i handlingsplanen, så de i størst muligt omfang bidrager til målsætningerne i politikken.

Udkast til vision, målsætninger og eksempler på indsatser ses nedenfor:

 

Vision og politik

 VisionVi har et stærkt vestjysk fødevareerhverv, der gør sig gældende lokalt, nationalt og internationalt til gavn for vores område.

 

Målsætninger:

1. Fødevarefortællingen

Vi vil arbejde for at øge kendskabet til vores fødevarer og videreudvikle og tydeliggøre den gode fødevarefortælling om vores område. Med fokus på områdets stedbundne kvaliteter og oplevelser fra Naturens Rige vil vi fremme kendskabet til kommunens lokale fødevarer til gavn for borgere og virksomheder.

Ringkøbing-Skjern Kommune er en stor turismedestination, og det indebærer et stort potentiale for områdets fødevareproducenter, gårdbutikker og spisesteder. Vi vil sammen med Destination Vesterhavet udnytte de potentialer.

2. Udvikling af fødevareerhvervet

Vi vil medvirke til at styrke fødevarevirksomhedernes forretningsudvikling og konkurrenceevne

Vi vil arbejde for at styrke virksomhedernes afsætningsmuligheder.

Vi vil medvirke til, at virksomhederne har adgang til den nyeste viden på fødevareområdet til gavn for innovation og udvikling. og understøtte muligheden for at etablere fødevarevirksomhed i kommunen.

Vi vil understøtte virksomhedernes arbejde med bæredygtighed.

Vi ønsker at skabe sammenhæng og samarbejde mellem fødevareområdets forskellige aktører, herunder mellem turisme, fødevareproducenter og spisesteder.

Vi vil arbejde for at sikre tilstrækkelig arbejdskraft inden for fødevareerhvervet.

 

Sådan vil vi nå målene:

For at opfylde målene er der behov for en række indsatser, herunder også flere driftsprægede indsatser. Herunder er udvalgt et par indsatser:

Vi vil udvikle og tydeliggøre kommunens fødevarefortælling

  • Vi vil bl.a. iværksætte et arbejde for at gøre vores fødevarefortælling mere tydelig, enkel og mere anvendelig for aktørerne i vores fødevareerhverv. Relevante aktører vil blive inddraget i arbejdet for at skabe gode betingelser for et langtidsholdbart og forankret brand.

Fødevarefortællingen kommunikeres via Smagen af Vest

  • Smagen af Vest fungerer som indgang til kommunens producenter og spisesteder for både turister og borgere. Platformene bruges til at kommunikere de gode historier om vores lokale fødevarer. Indsatsen indebærer drift med indholdsproduktion til hjemmesiden, en Instagram-profil og en Facebookside.

Samarbejde med oplevelsesøkonomien

  • Vesterhavskøkkenet, som organiseres af Destination Vesterhavet, skal samle områdets fødevareinteressenter og virksomheder og understøtte arbejdet og koblingen mellem turisme og fødevarer. Vi vil samarbejde med Destination Vesterhavet for at sikre en ensartet indsats og udnytte synergier i vores indsatser.

Distribution og afsætning af lokalt producerede fødevarer

  • Vi vil arbejde på at skabe bedre distribution mellem producenter og aftagere i kommunen herunder med fokus på spisesteder, specialbutikker og detailhandel, således at lokalt producerede fødevarer bliver mere tilgængelige for både borgere og turister.

Individuel vejledning til virksomheder

  • Erhvervsrådet yder individuel vejledning til kommunens fødevarevirksomheder, herunder iværksætterlaget, og er opsøgende over for kommunens virksomheder. Ved at tilføre viden, inspiration og sparring understøtter vi virksomhedernes udvikling og drift. Erhvervsrådet vejleder årligt 50-60 fødevarevirksomheder.

Klima og bæredygtighed

  • Vi vil arbejde med indsatser, som kan understøtte virksomhedernes arbejde med bæredygtighed. Det kan være inden for omstilling af produktion, udvikling af grønne forretningsmodeller og formidling af virksomhedens grønne tiltag. Det kan ske i form af direkte vejledning, workshop eller projektforløb, som kan udvikle virksomhederne eller give et kompetenceløft.

Samarbejde og viden

  • Vi vil skabe et tættere samarbejde med Food & Bio Cluster Denmark, så vi i højere grad udnytter organisationens muligheder og ressourcer. Bedre adgang til ny og relevant viden, tilskudsmuligheder og innovationsforløb skal øge virksomhedernes innovationskraft og kompetencer.
Erhvervsrådets direktør, Lykke Nielsen Høy, deltager under behandlingen af punktet.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke.

Økonomi

Intet at bemærke.

Effektvurdering

Politikken følges via disse mål:

  • Øget kendskabsgrad til fødevarer produceret i Ringkøbing-Skjern Kommune.
  • Stigende antal fødevareiværksættere og virksomheder i kommunen.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter udkastet til fødevarepolitikken for 2023-2027 og den foreløbige handlingsplan for området.

BilagBeslutning

Drøftet.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Korttidsansættelse af medarbejder til klimarelateret projektudvikling og fondsansøgninger

Sagsnr: 21-006410

Sagsfremstilling

Ekstern Udvikling, Viden & Strategi i administrationen arbejder for tiden på en række ansøgninger om fondsmidler med henblik på at sikre finansiering af erhvervsrettede indsatser i kommunens klimahandlingsplan. Administrationen søger i den forbindelse om bevilling fra klimavækstmidlerne til oprettelse af en seks-måneders stilling med henblik på projektudvikling og opfølgning på ansøgningerne. 

 

Om projekterne under udvikling

På landbrugsområdet har kommunen samarbejdet med Vestjysk Landboforening om mindre forsøg med biokul, som nu søges opskaleret i et større projekt med støtte fra Landbrugsstyrelsen og Innovationsfonden. Arbejdet med projektudvikling og sagsbehandling forventes afsluttet over sommeren.

Flere projekter er under udvikling i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, der tager sigte på at styrke energi- og ressourceeffektiviteten i kommunens små- og mellemstore virksomheder og på at fremme overgangen til den cirkulære økonomi. Der søges aktuelt hos EU-Interreg og hos Industriens Fond, og der forventes yderligere muligheder hos Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, som til marts vedtager en udmøntningsplan for den grønne omstilling i SMVerne.

Det nye udviklingsarbejde sker i forlængelse af, at kommunen har afsluttet de hidtidige projektsamarbejder med Vestjysk og ECSMV-projektet, hvor ECSMV-projektet er det storstilede 50 millioner kroners projekt, som kommunen har været lead på siden 2019, som har handlet om at give virksomheder i Region Midtjylland en grøn screening, støtte til grønne forretningsplaner og støtte til implementering af nye grønne investeringer. Kommunerne har været en nøgleaktører i den grønne omstilling i Region Midtjylland via projektet ECSMV. Den uafhængige slutevaluering af projektet fra COWI har bl.a. vist, at et tværgående samarbejde og lokalt kendskab til virksomhederne har været afgørende for projektets succes med at sikre stor rækkevidde af projektet med involvering af omkring 700 virksomheder i projektet. Det er på baggrund af de gode erfaringer med både ECSMV og samarbejdet med Vestjysk om biokulforsøg og oprettelse af et national biokulnetværk, at kommunen arbejdere videre at sikre positiv erhvervsudvikling gennem den nødvendige grønne omstilling i erhvervslivet.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger

Økonomi

Stillingen kan finansieres af 350.000 kr. fra vækstmidler i klimavækstpuljen. I puljen er der årligt 600.000 kr. Der er på nuværende tidspunkt 319.000 kr. af budgettet for 2023, der ikke er disponeret. Den resterende del af finansieringen kan ske fra forventede overførte midler fra regnskab 2022. Her forventes overført 1,6 mio. kr.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger

Indstilling

Administrationen indstiller at korttidsansættelsen godkendes.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Udkast til ny Arbejdskraftpolitik 2023-2027 og Handlingsplan 2023-2025

Sagsnr: 22-010870

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal drøfte udkastet til en Arbejdskraftpolitik for 2023-2027 og Handlingsplan for 2023-2025. Udkastet har været drøftet i Arbejdskraftrådet den 16. december 2022 og skal derfor nu drøftes i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget, inden det igen forelægges og drøftes i henholdsvis Arbejdskraftrådet, Videnrådet, Beskæftigelsesudvalget, Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget og Byrådet med henblik på endelig godkendelse i april 2023.   

Politik og Handlingsplan 
Arbejdskraftpolitikken 2023-2027 er en selvstændig politik, som er blevet dannet på baggrund af beslutning herom i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget d. 25. april 2022. Politikken er et produkt af inputs fra Arbejdskraftkonferencen d. 24. august 2022 og arbejdskraftrådsmøderne d. 26. august og d. 16. december 2022.

Politikken og Handlingsplanen har overlap til øvrige politikområder Erhverv, Profilering og Bosætning, Viden samt Beskæftigelse. Politikken og indsatserne i Handlingsplanen beror derfor på et bredt felt af samarbejder mellem aktører, herunder lokale virksomheder, kommunen, fagforeninger, uddannelsesinstitutioner m. fl.

Vision og Politik 
Udkastet til visionen for arbejdskraftpolitikken er: Arbejdskraftpolitikken arbejder for en at sikre og tiltrække den arbejdskraft, som virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune efterspørger. 

Udkastet til målsætningerne for politikken er:

  1. Tiltrækning af indenlandsk arbejdskraft
  2. Fastholdelse af indenlandsk arbejdskraft
  3. Tiltrækning af international arbejdskraft
  4. Fastholde af international arbejdskraft
  5. Vi vil understøtte udviklingen af en kompetent arbejdsstyrke 
  6. Øget Digitalisering og automatisering i virksomhederne 
  7. Kommunikation

Sådan når vi målene 
For at opfylde målene er der behov for en række indsatser. I Handlingsplanen 2023-2025 foreslår administrationen en række flerårige indsatser. Herunder præsenteres udvalgte indsatser: 

INFOTAG
Inspireret af Sønderborg Kommunes succes med kvartårlige informationsmøder for tyskere er der i Ringkøbing-Skjern Kommune gennemført en informationsmesse, INFOTAG. Over 120 tyskere deltog for at få mere at vide om at arbejde og bo i Ringkøbing-Skjern Kommune og for at mødes med blandt andre lokale virksomheder, ejendomsmæglere, pengeinstitutter og repræsentanter for kommunen. Flere informationsmøder for tyskere planlægges i 2023.

MatchMaking
Erhvervsrådets MatchMaker arbejder kontinuerligt på at koble studerende fra videregående uddannelser rundt om i landet med lokale virksomheder, f.eks. gennem praktikforløb og studieopgaver. Som noget nyt skal der arbejdes med også at skabe muligheder for direkte digital formidling og kontakt mellem studerende og virksomheder. MatchMaker er en del af Studiecenter Ringkøbing-Skjern.

KUBE
KUBE er et tværorganisatorisk samarbejde mellem erhvervskonsulenterne fra Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, uddannelseskonsulenterne fra Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern og erhvervskonsulenterne fra Jobcentret. Samarbejdet tilbyder erhvervslivet et enstrenget erhvervsfremmesystem med én indgang til beskæftigelses-, erhvervsfremme- og efteruddannelsessystemet. 

Digital Tranformation Lab (DTL)/Industri 4.0
Gennem projektet DTL vil Ringkøbing-Skjern Kommune arbejde for at sætte fokus på den mere avancerede teknologi, for at skabe et konkurrencedygtigt fundament for det lokale erhvervsliv nu og i fremtiden. Dette ønskes gjort gennem følgende samarbejder med DTL. DTL og erhvervslivet skal samskabe projekter med forsknings-og udviklingsniveau. DTL kan facilitere netværk på flere niveauer, der udfordrer, udvikler og inspirere det tekniske personale i lokale virksomheder.

Udkast til Arbejdskraftpolitikken 2023-2027 og Handlingsplan 2023-2025 fremgår af Bilag 1. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter udkastet til Arbejdskraftpolitikken 2023-2027 og Handlingsplanen 2023-2025.

BilagBeslutning

Drøftet.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: Udkast til ny Videnpolitik 2023-2027 og Handlingsplan 2023-2025

Sagsnr: 22-026648

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal drøfte udkastet til en ny Videnpolitik 2023-2027 og Handlingsplan 2023-2025. Udkastet har været drøftet i Videnrådet den 7. december 2022 og skal derfor nu drøftes i Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget, inden det igen forelægges henholdsvis Videnrådet i februar 2023, Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget i marts 2023 og Byrådet i april med henblik på godkendelse af den endelig udgave.    

Politik og Handlingsplan 
Udkastet til den nye Videnpolitik 2023-2027 og Handlingsplan 2023-2025 er en fortsættelse af Videnpolitikken for 2019-2023 og Handlingsplanen for 2021-2023. Indsatserne i den nye handlingsplan er funderet i et bredt samarbejde mellem centrale aktører, og mange af indsatserne går igen fra den tidligere Handlingsplan 2021-2023, selvom der også er tilføjet nye indsatser.  

Vision og Politik
Udkastet til ny vision for videnpolitik er: Videnpolitikken arbejder for, at arbejdsstyrken og borgere i Ringkøbing-Skjern Kommune oparbejder og udvikler de rette kompetencer til et arbejdsmarked i bevægelse. Det handler dermed om at udvikle de rette kompetencer til tiden, hvorfor indfrielsen af visionen bygger på omstilling og flerstrengede løsninger. 

Udkastet til målsætningerne for politikken er:

  1. Vi vil højne arbejdsstyrkens kompetenceniveau til et arbejdsmarked i forandring
  2. Flere personer skal gå fra ufaglært til faglært
  3. Unge skal have gode uddannelsesmuligheder i kommunen
  4. Vi understøtter videntilførsel til virksomheder 

Sådan når vi målene 
For at opfylde målene er der behov for en række indsatser. I Handlingsplanen 2023-2025 foreslår administrationen en række flerårige indsatser, hvoraf nogle er videreført fra den tidligere handlingsplan og andre er nye. Herunder præsenteres udvalgte indsatser: 

Uddannelseskollegium
Ringkøbing-Skjern Kommune samarbejder med Aarhus Universitet om tiltrækning af studerende fra Aarhus Universitet i forbindelse med praktikforløb på lokale virksomheder. Projektet består i at matche studerende med virksomheder, hvortil Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd spiller en central rolle, samt at sikre gode bomuligheder og sociale aktiviteter for de unge studerende, som kommune bidrager til.

Digital Tranformation Lab (DTL)/Industri 4.0
Gennem projektet DTL med placering på Innovest vil Ringkøbing-Skjern Kommune i samarbejde med Aarhus Universitet arbejde for at sætte fokus på den mere avancerede teknologi blandt virksomheder og studerende kommunen. DTL faciliterer også besøg for kommunens gymnasier og sætter i den forbindelse fokus på STEM-uddannelserne, hvilket bidrager til at sikre en langsigtet tilførsel af viden til Ringkøbing-Skjern.

Studiecenter Ringkøbing-Skjern
Studiecenteret Ringkøbing-Skjern med placering på Innovest er en ramme for studerende, som ønsker sig en studieplads i kommunen, mens de videreuddanner sig. Det kan f.eks. være onlinestuderende og studerende i praktik eller under specialeskrivning. Kommunen sikrer faciliteter, kontakt til de studerende og formidling af studiecenteret.

Udkastet til den nye Videnpolitik 2023-2027 og Handlingsplan 2023-2025 fremgår af Bilag 1.

 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter udkastet til ny Videnpolitik 2023-2027 og Handlingsplan 2023-2025.

BilagBeslutning

Drøftet.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

8: Hvordan går det med samarbejdet med Central Denmark EU?

Sagsnr: 22-001458

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget modtager her den årlige status på samarbejdsaftalen mellem Central Denmark EU Office (CDEU) og Ringkøbing-Skjern Kommune, der beskriver arbejdet med at indfri de mål, der ligger i den nuværende samarbejdsaftale. Samarbejdsaftalen er vedhæftet i bilag 1.

Administrationens overordnede vurdering er, at samarbejdsaftale med CDEU skaber værdi for kommunen i form af kobling til internationale samarbejdspartnere og EU-medfinansiering.

Den hidtidige samarbejdsaftale mellem Central Denmark EU Office (CDEU) og Ringkøbing-Skjern Kommune løber fra 1. januar 2021 frem til og med 31.december 2022. Denne aftale vil kommunen gerne forlænge til september 2023, så den nye samarbejdsaftales indhold bliver koordineret med indholdet fra de nye politikkers indsatser.

Formålet med samarbejdsaftalen

Det overordnede formål med samarbejdsaftalen er at fremme vækst, udvikling, synlighed samt viden- og kapacitetsopbygning gennem internationalisering af kommunens aktiviteter og for dens aktører, herunder kommunens virksomheder.

I den nuværende samarbejdsaftale er der fokus på turisme, klima og energi – herunder bæredygtighed og cirkulær økonomi, uddannelse og produktionserhverv.

Opsamling på samarbejdsaftalen

I året der er gået, er det tætte samarbejde med CDEU fortsat.

Der afholdes løbende koordineringsmøder mellem CDEU og Ringkøbing-Skjern Kommune på fagniveau med henblik på styrkelse af netværks- og projektmuligheder.

Hvert år holder CDEU og Ekstern Udvikling et dialogmøde imellem politikkonsulenterne og CDEU’s  programkonsulenter om de syvårige EU-programmer og mulighederne i forhold til projekter i relation til Ringkøbing-Skjern Kommunes prioriterede fokusområder inden for klima, energi og bæredygtighed, turisme, uddannelse og produktionserhverv. Der har været et møde med vores kontaktperson i CDEU, kommunens kontaktperson til CDEU og leder for Ekstern Udvikling, om hvilke muligheder CDEU ser i forhold til EU-programmer for indeværende syvårige periode. Mødets formål var at få CDEU's bud på, hvor der vil være relevante EU-projekter i forhold til de udkast, der ligger for nye politikkers indsatser.

Der var planlagt et dialogmøde i november 2022 i Bruxelles på både konsulent- og lederniveau, men dette møde er flyttet til maj 2023. Grunden til flytningen er travlhed med udvikling af de nye politikker i den nye byrådsperiode.

Administrationen har gennemført opfølgning på samtlige seks mål i den nuværende samarbejdsaftale med CDEU, som kan læses i bilag 2. Nedenfor fremgår status på udvalgte mål i samarbejdsaftalen: 

Mål 3 om ny viden til kommunen

Inden for hvert fokusområde har den ansvarlige udviklingskonsulent sikret en løbende dialog om igangværende projekter og videndeling om nye muligheder i tæt samarbejde med CDEU's faglige konsulenter.

Klima, energi og bæredygtighed:

CDEU har hjulpet Ringkøbing-Skjern Kommune med en European City Facility (EUCF) ansøgning på et lille projekt i samarbejde med 5 andre Energibyer. Bevillingen til projektet var 60.000 Euro, Ringkøbing-Skjern Kommune er lead-partner på projektet, som hedder WeCARe IC (IC står for investeringskoncept). CDEU var engageret i forhold til at gøre investeringskonceptet færdigt.

Hen over sommeren har RKSK sammen med 4 andre ’Energibyer’ arbejdet på en ny ansøgning, der udspringer af WeCARe IC, men den er væsentligt større. Projektets navn er LIFE WeCARe. Her har Ringkøbing-Skjern Kommune og de øvrige i konsortiet købt CDEU til at koordinere de mange input og skrive selve ansøgningen. Programmet er LIFE programmet, og projektet handler om at motivere borgere til mere e-mobilitet. LIFE WeCARe har fokus på bl.a. adfærd og afprøvning og implementering af en række koncepter. Budgettet på ca. 3,6 mio. Euro (60 % tilskud). I starten af 2023 forventes kommunen at få svar på, om projektet opnår medfinansiering fra EU og gennemføres.

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget har på udvalgsmøde d. 19. september 2022 bevilget 375.000 kroner fra Klimavækstpuljen for hvert år i projektets løbetid på tre år, i alt 1.125.000 kroner.

Uddannelse:

Ringkøbing-Skjern Kommune er på tredje år partner i Erasmus+ projektet YESpecialist. 

Fokus er her på at fremme entreprenørskab blandt unge i landdistrikter. 

Projektet er blevet forlænget pga. corona og afsluttes i foråret 2023. Formålet med projektet har været at etablere et stærkt økosystem af uddannelsesinstitutioner, erhvervsråd, kommune og civilsamfunds organisationer. Det har lokalt bl.a. ført til, at økosystemet er gået sammen om at lave en iværksætteruge i efteråret 2022, ligesom der også er igangsat fælles undervisningsforløb på tværs af Forberedende grunduddannelse(FGU) og Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern(UCRS) omkring entreprenørskab. Projektet drives for Erasmus+ midler med en norsk region som projektleder, og CDEU bidrog til at få Ringkøbing-Skjern ind i partnerskabet.

I september 2022 indsendte Uddannelsescenter Ringkøbing-Skjern en stor ansøgning på omkring 4 mio. EUR til EU’s uddannelses- og læringsprogram Erasmus+ til at oprette et ’Center of Vocational Excellence’ inden for elbiler og automekanikere. Europa-Kommissionen forventer at kommunikere ansøgningsrundens resultater i løbet af Q1 2023. CDEU har her været nær sparringspartner til Uddannelsescenteret i hele processen fra idé til konsortiedannelse og til endelig skrivning af ansøgning og indsendelse.

Turisme:

Ringkøbing-Skjern Kommune deltager aktivt i det europæiske netværk for konkurrencedygtig og bæredygtig turisme, NECSTouR, som var et netværk, CDEU formidlede kontakten til. Ringkøbing-Skjern Kommune deltager i NECSTouR med henblik på at styrke vestkystturismen i den europæiske dagsorden. Kommunens engagement i netværket er blevet honoreret med et genvalg til netværkets bestyrelse for en 3-årig periode. Derudover har kommunen også været vært for netværkets generalforsamling i maj 2022.

Afholdelse af NECSTouRs generalforsamling har været hovedfokus i første halvår af 2022, og der har derfor ikke været meget tid til andre projekter med europæisk sigte. Vores kontaktperson i CDEU deltog i konferencen. Derudover har der været fokus på videndeling og de forskellige muligheder, der har været for projektsamarbejder på EU-projekter. Grundet tidsmæssige begrænsninger, har det ikke været muligt at indgå i et nyt europæisk turismeprojekt. Vi holder fortsat øje med projektmuligheder.

Produktionserhverv:

CDEU var i 2021 sparringspartner for ansøgning til Interreg KASK-projektet om Den grønne Taxonomi, som blev bevilliget i juli 2021. Det var et analyseprojekt, der afdækkede lokale virksomheders behov for implementering af grønne forretningsmodeller og det at inddrage den nyeste viden om grøn omstilling i virksomheder.

I forlængelse af dette projekt blev der sammen med partnerkredsen og med sparring fra CDEU i foråret 2022 skrevet en hovedansøgning til Interreg KASK programmet 'Bæredygtig, cirkulær og klimasmart region'. Der afventes pt. tilbagemelding fra Interregsekretariatet om projektet er bevilliget.

Der er i efteråret 2022 etableret et samarbejde imellem CDEU og Digital Transformation Lab om ansøgningsmuligheder for EU-tilskud til internationale projekter fra de grønne omstillingsprogrammer og digitalisering inden for industrivirksomheder. I denne forbindelse planlægges workshops med DTL, Erhvervsrådet og lokale virksomheder om teknologiudvikling og innovation i forhold til EU-finansierede projekter. Workshoppene faciliteres af CDEU. Sideløbende pågår der en dialog imellem CDEU og lederen af Digital Transformation Lab om mulige projektansøgninger og deltagelse i relevante europæiske netværk og partnerskaber.

Mål 4 om kommunens deltagelse i EU-projekter

I 2022 har der kørt fem bevilligede EU-projekter i Viden & Strategi.

1)Interreg-projektet Coben sluttede i 2022 og har kørt siden 2017. Coben har været omdrejningspunktet for det daværende Energisekretariats(nu kaldet Klimasekretariatet) arbejde med at gøre Ringkøbing-Skjern Kommune 100 procent selvforsynende og forbrugende af vedvarende energi. Det var en vejledning og support fra CDEU, der førte til dette mangeårige projekt.

2)Landbrugsprojekt ”Skridt mod et Klimaneutralt Landbrug” med bevilligede midler fra EU-Interreg Kattegat-Skagerak-prograt var CDEU involveret i at kvalitetssikre ansøgningen.

3)Projektet WeCARe var CDEU behjælpelig med at skrive ansøgning og senere afrapporteringen. I forlængelse af dette projekt hjalp CDEU med formulering af en ny projektansøgning med navnet LIFE WeCARe.

4)Erasmus+projektet "Yesspecialists", som afsluttes i foråret 2023, har CDEU også været initiativtager til i samarbejde med kommunens videnkoordinator.

5) Interreg-projektet "Grøn taxonomi i lokal erhvervsvejledning", som var et forprojekt, der var med til at danne grundlag for ansøgning om et større Interreg KASK-projekt i forhold til udvikling af grønne forretningsmodeller til vores lokale erhvervsliv. Her hjalp CDEU med sparring og kvalitetssikring af ansøgningerne.

Dertil kommer hele tiden løbende sparring med CDEU om nye idéer til projektansøgninger og muligheder for deltagelse i relevante internationale netværk. På nuværende tidspunkt har kommunens administration f.eks. kig på programmet URBACT, som kan søges fra Klimasekretariatet med en mobilitetsvinkel på byudvikling. Når det handler om kommunens handelspolitik, kan programmet søges i forhold til at bygge bro imellem byplanlægning og handelsudvikling. I forhold til URBACT-programmet hjælper CDEU os med at konkretisere og finde mulige partnere til en eventuel  projektansøgning til puljen.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke.

Økonomi

Ringkøbing-Skjern Kommune betaler et årligt kontingent til CDEU, som beregnes ud fra antal indbyggere.

Medlemmer af CDEU betaler 2,00 kr. pr. indbygger (2007-tal) i henhold til vedtægterne for CDEU. Beløbet pristalsreguleres årligt. Kontingentet i 2023 er på 214.000 kr.

Effektvurdering

Administration vurderer, at samarbejdsaftalen med CDEU understøtter vækstmålene i de  erhvervsmæssige styrkepositioner i kommunen. Samarbejdsaftalen har de sidste år genereret flere projekter, som bl.a. er nævnt ovenfor. Det er projekter, der kan være med til at styrke kommunens virksomheder og/eller andre kommunale udviklingsmål, f.eks. om reduktion af CO2-udledning. Via netværksdeltagelse i internationale netværk sikres desuden ny viden og mulighed for styrket interessevaretagelse således, at kommunen kan være proaktiv i forhold til fremtidige projekter og få mulighed for at finde gode projektpartnere.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs- Klima og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen om status på samarbejdsaftalen med CDEU til efterretning. Samtidig indstilles det, at samarbejdsaftalen forlænges til ultimo september 2023, så der i forbindelse med de nye politikker kan koordineres med, hvilke nye fokusområder der er relevante for en ny samarbejdsaftale mellem CDEU og kommunen.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationen undersøger muligheden for, at udvalget besøger Central Denmark EU Office i Bruxelles i september eller oktober 2023 i forbindelse med indgåelse af ny samarbejdsaftale.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

10: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing