Referat: 22. januar 2024 kl. 08:00

JST, Østergårdsvej 4, 6940 Lem
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Deltagere

  • Irvin Christensen
  • Jesper Lærke
  • Jens S. Højland
  • Jens Jensen
  • Hans Østergaard
  • Marie Kamp From
  • Søren Elbæk

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Virksomhedsbesøg

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Udvalget besøger maskinfabrikken JST, hvor direktør Niels Jørgensen holder et oplæg og giver en rundvisning.

Om JST:

Maskinfabrikken JST producerer læsse- og gravemaskiner i alle størrelser.

I 2002 grundlagde Niels Jørgensen JST. De første 3-4 år byggede virksomheden maskiner til industrien og udførte industrimontage og almindeligt smedearbejde. I 2005 startede JST en lille produktion af redskaber til minilæssere og minigravere. Produktionen blev en succes, og den blev ret hurtigt udvidet med redskaber til større maskintyper.

I dag tilbyder JST et af markedets største udvalg af skovle, koblinger og redskaber til læsse- og gravemaskiner lige fra 800 kg og op til 90 tons. På forespørgsel tilbyder JST også speciallavede redskaber og skovle til endnu større maskiner.

JST laver selv stort set alle dele til deres skovle og redskaber på fabrikken. Det betyder, at virksomheden har fuld kontrol over kvaliteten og produktionsprocessen. JST udvikler og forbedrer hele tiden deres produkter og udvalg, for produkterne skal nemlig passe til de udfordringer, kunderne står med i hverdagen.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Virksomhedsbesøg fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

3: Centerbyernes rapportering på forbrug af BYFORA midler for året 2023

Sagsnr: 24-000161

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima og Arbejdskraftsudvalget får her den årlige status vedrørende BYFORA midlerne. Det sker lig tidligere år med BYFORA styregruppens egne beskrivelser for hver by for kalenderåret 2023 (bilag 1). Det er fortsat BYFORA styregruppens opfattelse, at ordningen er til stor gavn for centerbyerne, og at midlerne fremmer arbejdet med udvikling af nye projekter. Det er ligeledes opfattelsen, at videndelingen mellem centerbyerne er af stor værdi. Siden den sidste afrapportering i foråret 2023 har BYFORA arbejdet med at kvalificere mødeformen til gavn for samarbejdet og dialogen byerne imellem. Styregruppens møder afholdes fortsat fire gange om året, men efterfølges nu umiddelbart af et møde med det lokale udviklingsforum i den by, hvor mødet afholdes, hvilket altid sker på skift i centerbyerne.

Af gode eksempler på udviklingsprojekter kan nævnes (i ikke-prioriteret rækkefølge):

Tarm

"Team Grå" har i 2021 totalrenoveret Forsøgshaven, som fra at være et forfaldent område, der i
vinterhalvåret delvist var ubrugeligt pga. oversvømmelser nu, efter at være drænet, indeholder en
forhindringsbane på 1000 m, beachvolley bane, legeplads, bålplads mm. Haven er i 2023 blevet udstyret med betonbænke og kan nu bruges hele året. Betonbænkene har kostet 600.000 kr.

Skjern

Skjern Å Bad er færdiggjort. Det er blevet et skønt rekreativt område for folk med hang til både varme og kolde bade, ligesom Skjern Å Kajakklub har fået mulighed for at opmagasinere kajakker. Klubben har således to startpunkter for kajakture (det andet ligger i Skaven Havn)

Videbæk

Byforapuljen er ikke blevet brugt særlig meget i 2023; til gengæld har Videbæk ved egen kraft etableret gangbro og gangstier i den østlige ende af Videbæk, som får stor ros.

Hvide Sande

Der er etableret en helt ny legeplads på kommunal grund i den nordlige ende af Hvide Sande på Pallasvej - til stor glæde for området og til eksempel på godt samarbejde mellem byen og kommunen: Grunden er for lille som byggegrund men fortrinlig til legeplads. Der har været stor lokal opbakning til projektet og der er indsamlet yderligere 50.000 kr. lokalt. 

Ringkøbing

Der er ydet tilskud på 50.000 kr. til etablering af en ny badebro ved svømmehallen til stor glæde for vinterbaderne, der anvender Ringkøbing Svømmehal som udgangspunkt. Broen er støttet med midler fra bl.a. Friluftsrådet og Landbobanken. Broen koster i alt 400.000 kr., og projektet er således gearet x8. Gearingen er et eksempel på, hvor gode centerbyerne er til at geare det kommunale tilskud.

De aktuelle rammer og principper for BYFORA styregruppens samarbejde fremgår af bilag 2. Økonomistatus ultimo 2023 fremgår af bilag 3. 

I 2023 har styregruppen bl.a. arbejdet med principper for, hvordan nye statslige midler til byfornyelse i centerbyerne kan prioriteres og udmøntes. Se den statslige udmelding i bilag 4. Styregruppen lavede henover foråret en aftale byerne imellem, som Økonomiudvalget tiltrådte den 27. juni, og som Byrådet efterfølgende godkendte på Byrådsmødet den 15. august 2023. Aftalen indebærer, at centerbyerne årligt drøfter en aftalt prioritering byerne imellem og potentielle forskydninger. Det er ligeledes aftalt, at den kommunale finansiering på 40% af det fulde beløb finansieres af BYFORA puljen. Det første projekt i regi af ordningen er et byfornyelsesprojekt i Tarm midtby, som direkte tager udgangspunkt i helhedsplanen for Skjern-Tarm.

Formanden for Tarm Udviklingsforum Steen Rosby deltager i mødet her for at fortælle om projektet og for at give udvalget en konkret indsigt i, hvorledes centerbyerne samarbejder, og hvorledes de enkelte byer individuelt arbejder med deres projekter. 

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

BYFORA midlerne til anvendelse i regi af centerbyerne sker i overensstemmelse med de aftalte rammer (bilag 2) og udbetales løbende på baggrund af projektbeskrivelser, som er godkendt af den lokale bestyrelse. 

Økonomi

Der bevilliges 1 mio. kr. i nye midler årligt til de fem centerbyer med 20% til hver by. Indestående  for de fem byer ultimo 2023 beløber sig til 2.983.706 kr.  En samlet opgørelse fordelt på hver by findes i bilag 3.

Effektvurdering

Administrationen vurderer, at centerbyerne anvender den årlige bevilling i overensstemmelse med "Notat om pulje til styrkelse af Byfora for centerbyerne i Ringkøbing-Skjern Kommune" dateret 28. november 2017. Notatet er vedlagt som bilag 2.

Indstilling

Administrationen indstiller, at den årlige status fra centerbyerne tages til efterretning. 

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

4: Ny undersøgelse bekræfter eksilvestjyders overvejelser om at flytte hjem

Sagsnr: 23-026779

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får her en orientering om en ny undersøgelse blandt medlemmer af Klub Eksilvestjyder. Undersøgelsen bekræfter, at flere eksilvestjyder regner med at flytte retur til kommunen. 65 procent vil overveje at flytte hjem, og det er lidt flere end de 60 procent, der sagde det samme i en lignende undersøgelse i 2020.

Den nye undersøgelse viser blandt andet også, at lokal stolthed, familie og venner i lokalområdet og gode jobmuligheder gør eksilvestjyderne mere tilbøjelige til at ville flytte tilbage i hjemkommunen.

Eksilvestjyde i praktik står bag undersøgelsen

Den nye undersøgelse er gennemført af Lasse Degnbol, stud.scient.pol. på 9. semester fra Syddansk Universitet, og han vil på mødet præsentere resultaterne for udvalget.

Lasse Degnbol er selv eksilvestjyde fra Videbæk, og han har i efteråret 2023 været i praktik i Ringkøbing-Skjern Kommunes sekretariat for Profilering og Bosætning og Analyse & Effekt. Undersøgelsen er en opfølgning på en tidligere undersøgelse, som kommunen gennemførte i 2020 i samarbejde med Eva Mærsk, daværende Ph.d. Forsker i unges flyttemønstre ved Syddansk Universitet.

I den nye undersøgelse har 222 af medlemmerne af Klub Eksilvestjyder svaret på spørgsmål om deres fremtidsplaner, og det er lidt færre end de 354, der svarede Eva Mærsk i corona-året 2020. I det store og hele viser de to undersøgelser samme resultater.

Flere vil overveje at flytte retur

I forhold til 2020 er der nu flere eksilvestjyder, der vil overveje at flytte retur. Dengang afviste 42,1 procent helt at overveje at flytte hjem, men det tal er i 2023 faldet til 35 procent. 31 procent svarer, at de godt kunne overveje at flytte tilbage til Ringkøbing-Skjern Kommune i løbet af de næste fem år. 34 procent svarer i løbet af seks år eller mere. I 2020 var de tilsvarende svar 26,9 og 30,9 procent.

Undersøgelse viser, at singler er de mest tilbøjelige til at ville flytte hjem igen. Ikke overraskende er der flere par, der overvejer at flytte tilbage, når de begge kommer fra Ringkøbing-Skjern Kommune, end par, hvor kun den ene er eksilvestjyde.

Lokal stolthed og netværk fremmer tilbageflytning

Blandt de afgørende parametre for at flytte retur er eksilvestjydernes opfattelse af deres hjemegn. Det er meget mere sandsynligt, at de unge flytter hjem, hvis de er stolte af deres hjemegn. Det betyder også meget, at de unge har et socialt netværk - familie og venner - at flytte retur til i kommunen. Det samme gør mulighederne for at få et godt arbejde.

40 procent vurderer, at de har ”gode” eller ”meget gode” jobmuligheder, hvis de flytter tilbage. Men de unge med de længste uddannelser har kun ringe forventninger om at kunne finde ønskejobbet i Ringkøbing-Skjern Kommune. 30 procent vurderer, at jobmulighederne er ”dårlige” eller ”meget dårlige”. 28 procent vurderer deres jobmuligheder som ”middel”.

Klub Eksilvestjyder gør en forskel i Ringkøbing-Skjern Kommune

Som et supplement i forhold til den tidligere undersøgelse er Lasse Degnbol også gået i dybden med Danmarks Statistiks tal for unge til- og fraflyttere i fire kommuner for at finde ud af, om indsatsen med Klub Eksilvestjyder reelt kan siges at have en effekt i befolkningsudviklingen. Det går således bedst for nettotilflytningen af unge i Ringkøbing-Skjern Kommune sammenlignet med nettotilflytningen i lignende kommuner: Tønder, Varde og Thisted.

Klub Eksilvestjyder har ca. 1.650 medlemmer og blev startet i 2016. I undersøgelsen sammenlignes det gennemsnitlige antal årlige til- og fraflytninger i aldersgrupperne 18-22 år og 23-28 år i 2012-2016 med årene 2017-2022.

Tallene viser en positiv udvikling i nettotilflytning i begge aldersgrupper, når der sammenlignes med de tre andre kommuner.  Udviklingen er mest positiv for aldersgruppen mellem 23 og 28 år. Her er nettotilflytningen i gennemsnit steget med 1,6 procent i perioden 2017-2022 i forhold til perioden 2012-2016.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tager orienteringen om undersøgelsen af Klub Eksilvestjyder til efterretning.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Taget til efterretning.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Ansøgning om digitaliseringsindsats for virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune

Sagsnr: 23-022787

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal drøfte og beslutte, om kommunen i perioden fra 2024-2026 ønsker at bidrage med op til 1.020.000 kr. i tilskud til en digitaliseringsindsats i Ringkøbing-Skjern Kommune, som gennemføres af Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd. 

Baggrund og formål 

I forbindelse med udarbejdelsen af den nuværende erhvervspolitik, indkaldte Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd lokale virksomheder til en række workshops for at få deres input til, hvad de så som vigtige kommende indsatser på erhvervsområdet. Der var bl.a. en workshop omkring digitalisering. Det var umiddelbart forventningen, at efterspørgslen ville være på produktionssiden. Men der blev meget klart efterspurgt en bredere afdækning af virksomhedens behov, rettet mod mulighederne i erhvervsfremmesystemet - et slags digitaliseringstjek. Ligesom de havde oplevet på den grønne indsats i GRO projekterne (Grøn Ressource  Optimering) og ECSMV projektet (Energieffektivitet og CO₂-besparelser i virksomheder i Region Midtjylland). ECSMV projektet var en stor succes i kommunen, og der var en modningsproces via GRO-projekterne, så virksomhederne var meget tidligt klar til at arbejde med området og tage imod alle de tilbud, der er kommet i erhvervsfremmesystemet omkring den grønne dagsorden. Målsætningen er at kopiere denne metode på digitaliseringssiden.

Sameksistensen mellem DTL, MADE og Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd på Innovest viser, at der er stor innovation og viden at hente for de virksomheder, som indgår i samarbejde med enten DTL eller MADE.

Derfor er det vigtigt at endnu flere lokale virksomheder har kendskab til, hvad et samarbejde med DTL og MADE kan medføre. Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd skal fremme DTL’s formål og dermed sikre at flere lokale virksomheder bliver tilknyttet organisationen til gavn for det lokale erhvervsliv.

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd søger derfor midler til at intensivere mulighederne for at oplyse og modne flere lokale virksomheder til at benytte de mange digitaliseringsindsatser, der allerede findes for virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune. Flere virksomheder skal samarbejde med DTL og MADE, og flere virksomheder skal gøres klar til at arbejde med andre former for digitalisering.

Den teknologiske udvikling sker i et så højt tempo, at det er afgørende at styrke vores indsats for at hjælpe virksomhederne med at omfavne digitalisering og ny teknologi.

For at bevare produktiviteten og velfærden i vores kommune er det afgørende at være bevidst om - og meget gerne på forkant med - nye teknologiske muligheder. Anvendelsen af robotter, kunstig intelligens, chatbots og teknologier, som vi endnu ikke kender til, vil blive nødvendig på langt de fleste arbejdspladser – ikke kun i fremtiden, men allerede nu.

Dette er anerkendt blandt de fleste virksomhedsledere, men implementeringen møder ofte modstand på arbejdspladserne. Dette er en velkendt problemstilling inden for produktionsmiljøer, administration og i vores velfærdssektor. En anden udfordring er at overskue alle mulighederne og potentialerne. Udviklingen går utroligt stærkt, og det kan være svært for virksomhedsejerne/-lederne at finde ud af, hvor og hvordan man skal gribe indsatsen an. 

Aktiviteter der vil blive gennemført af Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd

  • Digitaliseringstjek: Virksomhederne vil blive tilbudt en digitaliseringsvurdering, som blev efterspurgt under de tidligere nævnte workshops. Dette vil hjælpe virksomheder med at identificere digitaliseringsmuligheder og behov.
  • Styrke samarbejdet med relevante samarbejdspartnere i processen og have overblikket over de muligheder der f.eks. findes via MADE, DTL, DAMRC og Erhvervshuset. Og samtidig sikre at der følges op, og at der er fremdrift, så der ikke sker overlap, men at alle relevante, støtteordninger og samarbejdspartnere kommer i spil. På den måde sikres også, at at virksomhederne i vores kommune får deres andel af de landsdækkende erhvervsfremmeindsatser og midler.
  • Videndeling: Fremme videndeling mellem virksomheder, så de kan lære af hinandens bedste praksis og erfaringer inden for digitalisering. Det kan fx være ved at matche virksomhederne en til en, så de kan videndele.
  • Netværk: Skabelse af netværk og samarbejde mellem virksomheder og teknologiudbydere for at lette digitaliseringen.
  • Efteruddannelse: Uddannelse af medarbejdere og ledere i virksomhederne inden for digitale teknologier og deres anvendelse i samarbejde med relevante parter.
  • Sparring omkring de barrierer, der kan være ved indførelse af ny teknologi – bl.a. modstand fra medarbejdere, som frygter den nye teknologi, måske fordi de ikke kan overskue at lære nyt eller at miste deres arbejde.

Fordele for virksomhederne

 Dette initiativ kan bl.a. være med til at give virksomhederne adgang til:

  • En overordnet plan for deres digitaliseringsindsats og et overblik over, hvor de kan få hjælp, sparring og evt. finansiel støtte til denne.
  • Få bragt flere af tiltagene fra MADE, Erhvervshuset, DAMRC og DTL i spil i vore lokale virksomheder.
  • Øget effektivitet: Digitalisering automatiserer gentagne opgaver, frigiver tid og ressourcer og reducerer fejl.
  • Bedre datagrundlag: Adgang til værdifulde data muliggør datadrevne beslutninger og forbedrer forretningsprocesser.
  • Større konkurrenceevne: Digitalisering giver virksomheder mulighed for hurtigere at tilpasse sig markedet og opfylde kundernes behov.
  • Nye forretningsmuligheder: Digitalisering åbner døre for nye forretningsmodeller, produkter og tjenester, der diversificerer indtægtskilder.

Under målsætning 4 i Erhvervspolitikken ”Digitalisering og innovation” står der, at ”Vi vil understøtte udvikling i virksomheder gennem hjælp til digitalisering og innovation”.

I den tilhørende handlingsplan er følgende indsatser nævnt:

  • Inspirationsmøder for at fremme den digitale udvikling i virksomhederne
  • Vi vil afsøge mulighederne for at gennemføre individuelle digitaliseringstjek hos virksomhederne. Virksomhederne skal tilbydes individuelle afklaringsforløb for at fremme deres digitale udvikling

Digitaliseringsprojektet understøtter kommunens erhvervspolitik.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Vi kan støtte erhvervsfremmeaktiviteter, som kommer alle - eller en sagligt afgrænset gruppe af virksomheder - til gavn. De ønskede aktiviteter lever op til dette kriterium.

Økonomi

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd har ikke mulighed for at gå i dybden med områder som dette inden for basisbevillingen. Det er ikke muligt at nå det samme antal virksomheder.

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd vil koordinere digitaliseringsindsatsen i samarbejde med lokale partnere og eksperter. Dette initiativ er i samarbejde med DTL, MADE, DAMRC og andre relevante partnere.

Der gennemføres i hele projektperioden:

  • 120 unikke virksomhedsbesøg 
  • Procesforløb med 30 virksomheder. Gennemsnitlig besøgsrate pr. virksomhed er 3,5 som giver i alt 105 virksomhedsbesøg – og ca. 195 virksomhedsbesøg i projektperioden.
  • Der kører som minimum et netværk omkring digitalisering
  • Der afholdes min. 3 arrangementer årligt om temaet – gerne med samarbejdspartnerne. 

Der er et budget på i alt 1.020.000 kr. i 2024 - 2026.

 

Budget

2024

2025

2026

Opsøgende arbejde ved virksomheder

Facilitator ved netværk

Arrangementer

280.000

(1/2 stilling)

290.000

300.000

Møder/arrangementer

30.000

30.000

30.000

Mødebooking

20.000

20.000

20.000

I alt

330.000

340.000

350.000

Finansieringen kan ske fra Vækstpuljen for Erhverv og Arbejdskraft. Der er følgende udisponerede midler i denne pulje: 

2024: 486.000 kr.

2025: 1.326.000 kr.

2026: 1.626.000 kr. 

Herudover forventes pt. overført 1.163.000 kr. fra 2023 til 2024 i opsparede midler.

 

Effektvurdering

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd mener, at digitaliseringsindsatsen vil bidrage til, at virksomheder - og specielt de mindre - får mulighed for at fremme deres digitale udvikling. Det er et vigtigt område, hvor der sker en hastig teknologisk udvikling, som er vigtig at følge med i af produktivitets- og konkurrencemæssige årsager. Samtidig er vi som kommune udfordret med hensyn til arbejdskraft, hvor der frem mod 2040 forventes en nedgang på 12 procent af arbejdsstyrken.

Metoden, som nu ønskes gennemført på det digitale område, har som tidligere nævnt givet gode resultater på det grønne område, hvor virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune er godt med. Erfaringen er således, at den håndholdte og fokuserede indsats er effektfuld. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter og beslutter, om projektet skal godkendes, hvor der søges om 1.020.000 kr. fra 2024 til 2026.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Udvalget besluttede at godkende projektet, herunder finansiering fra vækstpuljen på 1.020.000 kr. fra 2024 til 2026.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Bevilling til Laksens Hus

Sagsnr: 16-025077

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal tage stilling til, hvorvidt der skal gives en bevilling til Laksens Hus i form af et årligt driftstilskud for årene 2024 og 2025. Danmarks Center for Vildlaks, som driver Laksens Hus, søger om 175.000 kr. i årligt tilskud i to år. Den seneste bevilling på 2 år udløb i 2023. Der er i alt fra 2018 til 2021 bevilget 700.000 kr. til Laksens Hus fra vækstpuljen til turisme, og der er fra 2022 til 2023 bevilget 350.000 kr. fra kontoen til "mindre turismeaktiviteter".

Baggrund

Laksens Hus drives af Danmarks Center for Vildlaks (DCV). DCV er en erhvervsdrivende fond, der har til formål at arbejde for bevarelse og ophjælpning af hjemmehørende stammer af laksefisk. Dette opnås hovedsageligt gennem vandløbsrådgivning, opdræt og udsætning af fisk. Økonomisk er DCV afhængig af projekter og tilskud for at kunne lave andre aktiviteter end disse. 

Idégrundlaget for Laksens Hus er, at det skal være et center for lystfiskeri i strømmende vand med fokus på lakse- og havørredfiskeri i Vestjylland med base ved Skjern Å, som er det største vandløb med det største potentiale. Udover at være behjælpelig med aktuel viden, henviser Laksens Hus også til grejforhandlere, guider, overnatningssteder, restauranter mm. I Laksens Hus er der salg af fiskekort, guidning, kasteinstruktion, mulighed for skoletjeneste, leje af grej, salg af diverse souvenirs, gadgets og forfriskninger. Projektet er endvidere båret af samarbejde med de lokale lystfiskerforeninger, lodsejerne og borgerne i lokalområdet. 

Laksens Hus blev indviet den 16. april 2017. Laksens Hus udspringer af projektet ”Destination Skjern Å – Laks og lystfiskerturisme”, og er skabt i et samarbejde mellem Ringkøbing Fjord Turisme, Herning Kommune, Dansk Center for Vildlaks og Ringkøbing-Skjern Kommune.
Åbningstiderne er alle ugens dage fra kl. 10.00 – 13.30 i sæsonen, som er fra 16. april og til 15. oktober. 

Status 

DCV har årligt i 2022 og 2023 modtaget 175.000 kr. for at sikre en tilfredsstillende drift af Laksens Hus. Der er en resultatkontrakt med DCV, der bl.a. skal sikre, at Laksens Hus er åbent i sæsonen og bemandet i åbningstiden.
Endvidere skal Laksens Hus være med til at styrke dialogen med grundejere og fiskeriforeningerne omkring fiskeri i åen, således der er accept og opbakning til laksefiskeriet langs åen. Arbejdet hos VisitHerning og Destination Vesterhavet skal også understøttes med fokus på nichemålgrupper, bæredygtighed og målgrupper. Der er endvidere et resultatmål vedrørende medfinansiering og antal besøgende.

Det har været et rekordår i 2022. Der blev fanget 1.911 laks i Skjern Å, og der var 4.826 besøgende i Laksens Hus.
Der var i sæsonen 2023 17% flere besøgende per 1. september sammenlignet med året i forvejen, men det samlede antal besøgende for året blev 4.620 og dermed lidt lavere end i 2022. Det hænger formentlig sammen med, at der i september og oktober blev fanget relativt få laks. Der blev i hele 2023 dog kun fanget 1288 laks, og det er således en nedgang på 623 laks. Der er ikke nogen umiddelbar forklaring på nedgangen, men i 2023 går det tilbage de fleste steder, hvor der fanges laks. 

Markedsføringsmæssigt kan det bl.a. nævnes, at Sarah Rønholt og Tobias Park har filmet en sæson ved Skjern Å, og hvor historien og ildsjælenes kamp for at bringe laksen tilbage også vises. Den 40 minutter lange film, som hedder FOLKETS Å havde præmiere den 25. marts 2023, hvor den blev vist ved et arrangement i Skjern for 160 deltagere. 

TV programmet Nak & Æd har også besøgt Skjern Å, hvor der blev fanget en stor flot laks. Programmet blev sendt i november 2023 og er med til at profilere Skjern Å, som en af Danmarks fine lakseåer. 

Riverfisher

Riverfisher er et tværkommunalt markedsføringssamarbejde, hvor vi sammen med Herning, Skive Viborg, Favrskov og Randers Kommune arbejder for at tiltrække flere lystfiskerturister til Skjern Å, Karup Å og Gudenåen/Lilleå.

DCV udfører en stor rolle for kommunerne i Riverfisher og har ansat en medarbejder, som arbejder i begge projekter. Derfor er der betydelige synergier mellem Laksens Hus og Riverfisher. Riverfisher skaber kunder i butikken gennem markedsføring, og Laksens Hus fungerer efterfølgende som et lokalt velkomst- og servicecenter for de gæstende lystfiskere.

Ny resultatkontrakt 

Der er udarbejdet forslag til ny resultatkontrakt for 2024 og 2025 (se bilag 4), som er accepteret af DCV. I resultatmålene er der fokus på medfinansiering og antal servicerede gæster i Laksens Hus. 

 

 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Der er tale om støtte til en aktivitet, som er omfattet af den kommunale interesse. Støtten vil være omfattet af kommunalfuldmagten, og det vil således være lovligt at støtte aktiviteten. 

Økonomi

Regnskab og budget for 2022 og 2023 kan ses i bilag 1. 

Budget for 2024 og 2025 kan ses i bilag 2. 

Budgetforudsætninger

Det forventes, at salg af serviceydelser vil kunne oprettes på nuværende niveau: Salg til Naturstyrelsen (75.000 kr.) og salg til Borris Fiskeriforening (75.000 kr.) 

Der budgetteres for 2024 med en stigning på 5 % i forhold til budgettet for 2023  for varesalg og guideformidling. I forhold til fiskekort budgetteres der med en stigning på 5 % i forhold til resultatet for 2023.

For 2025 budgetteres der med en generel stigning i salget (fiskekort, varesalg og guideformidling)  og aktivitetsniveauet (antal besøgende) på 7 % i forhold til budgettet for 2024. 

Lønudvikling = 2 % per år.

Prisudvikling varer og service = 3 % per år. 

Herning Kommune giver også et tilskud på 175.000 for for hver af årerne 2024 og 2025. 

DCV modtager 200.000 kr. for lystfiskerfaglig bistand til Riverfisher per år. Formidlingsopgaven som skal ydes af DCV kan være svær helt at adskille mellem mellem Riverfisher og Laksens Hus, men det afgørende for DCV er at tilskuddet til dem, som minimum er udgiftsneutral - ellers kan de ikke påtage sig opgaven. 

Der er godkendt et tilskud til Riverfisher fra Ringkøbing-Skjern Kommune på 100.000 kr. for hver af årerne 2023 og 2024. Der er et samlet budget på 615.000 kr. i 2024 for Riverfisher. 

Kommunalt tilskud 

Midlerne skal tages fra turismevækstpuljen, hvor der kan bevilges 175.000 kr. for hver af årene 2024 og 2025. Der er p.t 450.000 kr. i udisponerede midler for 2024 og 550.000 kr. i 2025.
Der forventes endvidere overført 368.000 kr. fra 2023 til 2024.

 

Effektvurdering

Der været opstillet resultatmål for Laksens Hus i 2022 og 2023, hvor administrationen samlet vurderer, at Laksens Hus har præsteret tilfredsstillende (se bilag 3).

Administrationen vurderer endvidere, at Laksens Hus og Riverfisher samlet er med til at styrke indlandsturismen. Dertil er der etableret flere nye virksomheder omkring åen. F.eks. Zpey, som primært er en fiskegrejsproducent, men som også har etableret en overnatningsenhed, Zpey Lodge. Der er ligeledes set eksempler på, at lystfiskere har købt huse ved åen og bosat sig eller bruger det som sommerhus.

I den seneste effektmåling fra 2019 er der ved Skjern Å beregnet at være 26,9 årsværk som følge af lystfiskeraktiviteter ved åen i 2018. Indkomstskabelsen er på 7,9 mio. kr. og de kommunale skatter er beregnet til 2 mio. kr. (Rapport fra Kvistgaard+HIRD og Realise ApS).

 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter og beslutter om:

  • Laksens Hus skal bevilliges et årligt driftstilskud på 175.000 kr. i 2024 og 2025 fra turismevækstpuljen.
  • Udkastet til resultatkontrakten mellem kommunen og Danmarks  Center for Vildlaks kan godkendes i tilfælde af bevilling (bilag 4).

 

 

 

BilagBeslutning

Udvalget besluttede at bevilge et årligt driftstilskud på 175.000 kr. i 2024 og 2025 fra turismevækstpuljen. Udkast til resultatkontrakt godkendt.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: EU LIFE-ACT projektansøgning

Sagsnr: 24-000243

Sagsfremstilling

Erhvervs- Klima- og Arbejdskraftsudvalget skal beslutte, om kommunen vil tilslutte sig en ansøgning sammen med danske regioner og kommuner til EU's program for natur, miljø og klima (LIFE) om støtte til projekt LIFE ACT (Action for Climate Transition). Projektet skal fremme implementeringen af en bred vifte af indsatser i DK-2020 klimahandlingsplanerne. For Ringkøbing-Skjern Kommunes vedkommende vil der være tale om arbejde med klimahandlingsplanens spor 1: Landbrug og arealanvendelse, hvor der fokuseres på hhv. indsatserne biokul, biogas og skovrejsning.

Baggrund

Regionerne anført af Region Midtjylland har i dialog med KL, individuelle kommuner og CDEU hen over 2023 arbejdet på at udvikle projekt LIFE ACT. Første trin i ansøgningsprocessen, Concept Note for LIFE ACT, er afleveret og godkendt af EU. Der arbejdes nu på at udvikle den fulde ansøgning, som skal indsendes med frist den 5. marts 2024. Der forventes tilsagn eller afslag på ansøgningen på den anden side af sommeren 2024 med henblik på projektstart i 2025.

Projektet har tre specifikke mål:

(i) Hurtigere og bedre implementering af klimaplanerne

(ii) Forbedre governance-strukturen og opkvalificere relevante kommunale medarbejdere

(iii) Sikre at kompleks klimahandling takles i relevante partnerskaber.

Målsætningerne forfølges på tværs af i alt 11 arbejdspakker, hvor administrationen i Ringkøbing-Skjern kommune særligt har bidraget til udvikling af arbejdspakke 5 Transition of Agriculture and Forestry vedrørende arealanvendelsen. Landbrug og arealanvendelse står centralt i kommunens klimahandlingsplan, hvor virkemidlerne biokul, biogas og skovrejsning skal yde væsentlige bidrag til kommunens samlede reduktionsmål for udledning af klimagasser. Samarbejde og erfaringsudveksling med øvrige kommuner på disse områder skal styrke faglighed og effekten af indsatserne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

LIFE ACT skal bidrage til at accelerere implementeringen af alle de danske klimahandlingsplaner, men det er kun ca. 30 kommuner, der involveres konkret i at udvikle løsninger. Øvrige kommuner inviteres ind til forskellige kompetenceudviklende aktiviteter, studieture, konferencer m.v., hvorved viden udbredes, og metoder implementeres i hele landet. Ringkøbing-Skjern Kommune forpligter sig med sin deltagelse i projektet således til at hjælpe andre kommuner med at få kendskab til og gavn af de erfaringer, der høstes lokalt i Ringkøbing-Skjern.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke.

Økonomi

Projektet er otteårigt og opdelt i tre faser 2025 – 2032 med et samlet budget på ca. 206 mio. kr. Projektet finansieres af EU-LIFE med ca. 125 mio. kr., og de resterende ca. 81 mio. kr. egenfinansieres af projektpartnerne.

Ringkøbing-Skjern Kommunes budget andrager over projektperioden i alt ca. 2,2 mio. kr., hvoraf tilskuddet fra EU-LIFE udgør ca. 1,3 mio. kr.  og egenfinansiering ca. 0,9 mio. kr. Egenfinansieringen foreslås dækket af klimavækstmidler og medarbejdertimer jf. nedenstående tabel. I klimavækstpuljen er der årligt 600.000 kr. Der er på nuværende tidspunkt 600.000 kr. af budgettet for 2024 til rådighed. Derudover forventes overført 1,84 mio. kr.

Det bemærkes, at budgettet fra LIFE-ACT sekretariatets side ikke er endeligt fastlagt, og at det for Ringkøbing-Skjern Kommunes vedkommende kan blive lidt større eller mindre afhængigt af, hvor mange kommuner, der endeligt beslutter sig for at deltage i arbejdspakke 5. Der er endnu heller ikke lavet en præcis periodisering af budgettet, som dog forventes at fordele sig nogenlunde ligeligt over årene i projektperioden.

De 175.000 kr. foreslås disponeres som puljemidler i 2024, hvor restbeløb overføres til de efterfølgende år. 

LIFE-ACT aktivitetsbudget og finansiering (RKSK budget)

(1.000 kr.)

 
 

 2025/26

(2 år)

2027/30

(4 år)

2031/32

(2 år)

I alt 
 Budget    

           Biogas og biokul

 450 825 225 1.500 
           Skovrejsning 225 400  75  700 
Budget i alt 675  1.225 300 2.200 
     
 Finansiering    
           EU-LIFE (58%) 392  710  174  1.276 
           RKSK klimavækstmidler 50  100 25  175 
           RKSK medarbejdertimer (Ekstern Udvikling og LBK) 233 415  101  749 
 Finansiering i alt 675 1.225 300 2.200 

Effektvurdering

Ringkøbing-Skjern kommunes opgaver i projektet er afstemt med de planlagte indsatser i kommunens klimahandlingsplan. Projektet vurderes således at have direkte effekt i forhold til reduktionsmålene på klimahandlingsplanens indsatser 1.3 skovrejsning, 1.4 biogas og 1.5 biokul. Der kan også forventes effekter i forhold til andre indsatser i klimahandlingsplanen i kraft af projektets tilbud til kommunens medarbejdere om at deltage i kompetenceudvikling, netværksaktiviteter og deling af information. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at:

  • Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalget beslutter, at Ringkøbing-Skjern Kommune tilslutter sig LIFE-ACT ansøgningen. Der reserveres i alt 175.000 kr. fra klimavækstmidlerne til egenfinansiering i projektperioden.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

8: Projektansættelse af medarbejder til klimarelateret projektudvikling og implementering af Klimaplan A

Sagsnr: 24-000504

Sagsfremstilling

Klimasekretariatet i Ekstern Udvikling, Viden og Strategi, arbejder løbende på projektudvikling og fondsansøgninger, som kan finansiere indsatserne i kommunens klimahandlingsplan. Administrationen søger i den forbindelse om bevilling fra Klimaplan A-midler til at medfinansiere oprettelsen af en tidsbegrænset stilling til udgangen af 2025. Stillingen skal understøtte implementeringen af Klimaplan A.

Klimasekretariatets projekter

Klimasekretariatet havde i løbet af 2023 held med flere fondsansøgninger. Heriblandt blev godkendt en ansøgning til Industriens Fond om støtte til grøn omstilling i de små og mellemstore virksomheder (projekt Motorvej mod Materialeviden); en ansøgning til Innovationsfonden om støtte til klimaarbejde i landbruget (projekt SIMPLY); og en ansøgning til EU Interreg om bistand til at arbejde med omstillingen til vedvarende energi (projekt Hyperion).

Der blev også indgået projektaftale med Vestjysk og lokale banker om projekt ESGreenTool. Tillige er flere andre projektansøgninger under udarbejdelse, herunder til EU's program for miljø, klima og natur LIFE og til Landbrugsstyrelsens grønne demonstrations- og udviklingsprogram GUDP. Alle godkendte projekter og projekter under udvikling er nøje afstemt i forhold til Klimahandlingsplanens indsatser.

Projektmedarbejderen skal løse opgaver i forhold til ledelse og administration af de allerede godkendte projekter og projekterne under udvikling. Projektmedarbejderen skal også understøtte etablering af nye partnerskaber og projekter med henblik på ekstern finansiering af klimahandlingsplanens indsatser. Projektmedarbejderen skal desuden udarbejde klimaregnskab for kommunen som virksomhed, bistå med aktiviteter omkring Klimasekretariatets arbejde for afviklingen af individuelle olie- eller gasfyr m.v. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger

Økonomi

Stillingen kan medfinansieres med midler fra Klimaplan A, i alt 600.000 kr. fordelt i 2024 og 2025. Der resterer til Klimaplan A for 2024 pt.  573.000 kr. svarende til det årligt tilførte beløb. Hertil kommer en forventet overførsel på ca. 2,011 mio. kr.

Den resterende del af omkostningerne forbundet med at oprette stillingen 675.000 kr. finansieres med eksterne projektpartnere.

Projektansættelse i Klimasekretariatet  - budget og finansiering
(1.000 kr.)
 
  
Budget  2024  2025 I alt 
       Tidsbegrænset projektansættelse, fuld tid (23 måneder) 610 665 1.275 
 Budget i alt 610 665 1.275 
    
 Finansiering   
       Klimaplan A midler 273 327 600 
       SIMPLY 125 125 250 
       ESGreenTool50 50 100 
       Hyperion 162 163 325 
 Finansiering i alt 610 665  1.275 

Effektvurdering

Med projektansættelsen styrkes indsatserne med henblik på målsætningerne i kommunens klimahandlingsplan. Projektmedarbejderen understøtter de specifikke indsatser herunder;

Indsats no.

Indsats navn
1.2Partnerskab med landbruget
1.3Skovrejsning
1.4Biokul
1.5Biogas
2.1Kommunen som energilaboratorium
2.5Power-to-X, CO2-fangst og lagring
4.2Grøn Erhvervsfremme

 

Indstilling

Administrationen indstiller, at projektansættelsen godkendes, og at der bevilges 600.000 kr. fra midler til Klimaplan A som medfinansiering.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Aktiviteter på fødevareområdet 2024

Sagsnr: 24-000153

Sagsfremstilling

Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd ansøger om vækstpuljemidler til fødevareaktiviteter i 2024. Aktiviteterne vedrører 1) aktiviteter på fødevareområdet i 2024 og 2) Madmødet 2024. Der ansøges samlet om kr. 175.000 kr.

1. Aktiviteter og drift på fødevareområdet 2024

Erhvervsrådet søger om midler til aktiviteter på fødevareområdet i 2024. Midlerne skal understøtte Erhvervsrådets arbejde med et udmønte fødevarepolitikken og tilhørende handlingsplan. Der søges støtte til følgende aktiviteter:

  • Spiritz spiritusfestval 2024 på Remisen i Skjern
  • Arrangement for kokke og køkkenpersonale
  • Møder i foodboard 2024
  • Ekstern facilitator til afvikling af arrangementer 

Der søges samlet 70.000 kr. til disse poster, som er nærmere specificeret i bilag 1.

2. Madmødet 2024

Erhvervsrådet står for planlægningen og afviklingen af det årlige Madmøde, som er et tværkommunalt event i Midt- og Vestjylland i regi af Business Region MidtVest. 

Madmødet gennemføres for 4. gang i 2024, nærmere bestemt uge 21, hvor der gennem en række decentrale arrangementer sættes fokus på lokale fødevarer i Ringkøbing-Skjern Kommune. Overordnet set bidrager Madmødet til at skabe en bevidsthed og stolthed omkring de mange fødevarer i vores område.

I 2024 ønsker vi at fortsætte de gode takter, hvor producenter får rammer, hvor de kan arbejde sammen om at skabe madoplevelser, der er lidt ud over det sædvanlige. Vi vil tage afsæt i forskellige fødevaregrupper som gennemføres med god geografisk spredning i kommunen. Der vil eksempelvis være Mad og Musik i Fødevareparken, event på torvet i Ringkøbing og madforedrag i Hvide Sande.

Der søges samlet 105.000 kr., og de påtænkte aktiviteter er specificeret i bilag 1.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Midlerne skal anvendes i overensstemmelse med kommunalfuldmagten og Lov om Erhvervsfremme. For sidstnævnte gælder, at aktiviteterne skal være bredt tilgængelige for virksomheder og ikke må være konkurrenceforvridende i forhold til det private erhvervsliv. Det vil være lovligt for kommunen at støtte de beskrevne aktiviteter.

Økonomi

Vækstpuljen for Landbrug og fødevarer har et årligt budget på 400.000 kr. Der er pt. ikke disponeret midler i 2024. Der forventes overført 1,4 mio. kr. fra 2023 i opsparede midler.

Erhvervsrådet vil fortsat afrapportere forbruget fra vækstpuljemidlerne gennem den årlige vækstpuljeopfølgning.

Effektvurdering

De planlagte aktiviteter vil samlet set understøtte indsatserne i fødevarehandlingsplanen.

De planlagte fødevareaktiviteter i 2024 med specifikke arrangementer vil særligt understøtte fødevarefortællingen og øge kendskabet til de lokale fødevarer og fødevareproducenter. Midlerne vil også sikre Erhvervsrådet en fleksibel drift i arbejde med handlingsplanen.

Madmødet er en indsats i handlingsplanen og vil både understøtte fødevarefortællingen og borgerkendskabet til lokale fødevarer. Det vil også kunne have en effekt på afsætningsmulighederne for lokale fødevareproducenter.

Indstilling

Administrationen indstiller, at udvalget godkender Erhvervsrådets ansøgning om samlet 175.000 kr. til aktiviteter på fødevareområdet i 2024 og aktiviteter i forbindelse med Madmødet 2024.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

10: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Orientering fandt sted.

Fraværende
  • Hans Østergaard ()

Kopier link til punktet  -   Print

11: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing