Referat: 18. marts 2024 kl. 08:00

DAMRC, Industrivej Syd 17A, 7400 Herning
Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget

Deltagere

  • Marie Kamp From
  • Jesper Lærke
  • Irvin Christensen
  • Søren Elbæk
  • Jens S. Højland
  • Jens Jensen
  • Hans Østergaard

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

2: Virksomhedsbesøg

Sagsnr:

Sagsfremstilling

Udvalget besøger DAMRC i Herning, hvor CEO Klaus Ørskov holder et oplæg.

DAMRC - Danish Advanced Manufacturing Research Center - er et center, der arbejder med forskning og udvikling inden for avancerede fremstillingsteknologier. DAMRC har til formål at styrke konkurrenceevnen hos danske virksomheder ved at tilbyde adgang til den nyeste viden og teknologi inden for avanceret fremstilling.

DAMRC fokuserer på områder som robotteknologi, digitalisering af fremstillingsprocesser, avancerede materialer og 3D-printteknologi. Ved at fremme innovation og samarbejde mellem universiteter, forskningsinstitutioner og industri, hjælper DAMRC med at accelerere implementeringen af de nyeste og mest avancerede fremstillingsteknikker i den danske industri.

Ideen til DAMRC kom oprindeligt fra den amerikanske flygigant Boeing. Boeing havde frem til 2009 været involveret i etableringen af over 10 lignende centre, herunder det meget succesfulde center Sheffield University, AMRC with Boeing (AMRC). På baggrund af et ideoplæg fra Boeing samledes et dansk partnerskab bestående af 10 partnere og i september 2009 besluttede partnerskabet at igangsætte et omfattende forstudie, der skulle belyse behovet for et dansk AMRC (DAMRC).

Netop centeret i Sheffield viste sig senere at skulle spille en stor rolle i etableringen af DAMRC. Udover at DAMRC og AMRC navnemæssigt er tæt beslægtede, assisterede AMRC løbende DAMRC i opbygningsfasen. Desuden er der et tæt fagligt samarbejde mellem de to centre, idet begge fokuserer på spåntagningsteknologi.

Ved udgangen af 2009 blev resultaterne af forstudierne fremlagt for partnergruppen, hvorefter arbejdet med at etablere DAMRC blev igangsat. Få måneder senere var DAMRC en realitet - og med eget CVR nummer og de to første ansatte startede etableringen af DAMRC i et hjørne hos Erhvervsrådet Herning & Ikast-Brande.

Størrelsen på lejemålet hos Erhvervsrådet voksede gradvist gennem 2011-2013, da de to medarbejdere blev til fem fuldtidsansatte. I 2014 blev de 30 kvadratmeter hos Erhvervsrådet afløst af nye lokaler på Sandagervej i Herning. Ud over et væsentligt større kontor til det hastigt voksende antal medarbejdere overtog DAMRC ligeledes en produktionshal, der på kun fire måneder blev omdannet til et fuldt funktionsdygtigt teknologicenter med egne bearbejdningsmaskiner og undervisningsfaciliteter.

I dag holder DAMRC til i et nyopført domicil i Birk ved Herning.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Virksomhedsbesøg fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

3: Ny resultatkontrakt imellem DAMRC og Ringkøbing-Skjern Kommune

Sagsnr: 23-024728

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal drøfte og godkende udkastet til den nye samarbejdsaftale med Danish Advanced Manufacturing Research (DAMRC). Udkastet er udarbejdet på baggrund af status og evaluering af nuværende samarbejde og den løbende dialog, der foregår i samarbejdet imellem DAMRC og Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilmed har der den 21. november 2023 været holdt et møde med DAMRC, Viden & Strategi og ledelsen fra Erhvervsrådet for at færdiggøre indholdet til den nye samarbejdsaftale.

Den nye samarbejdsaftale mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og DAMRC gælder for perioden 1. januar 2024 til og med 31. december 2026, hvorefter DAMRC og Ringkøbing-Skjern Kommune kan beslutte at lade aftalen fortsætte.

DAMRC's direktør Klaus Bonde Ørskov deltager under behandling af punktet.

Baggrund

Den nye samarbejdsaftale bygger videre på den stærke relation mellem Erhvervsrådet og DAMRC, som er skabt gennem mange års godt og effektfuldt samarbejde. 

Formål med samarbejdet mellem DAMRC og Ringkøbing-Skjern Kommune

For Ringkøbing-Skjern Kommune er det overordnede formål med samarbejdet at fremme vækst, udvikling, synlighed samt viden- og kapacitetsopbygning for kommunens virksomheder. Mere konkret er dette tiltænkt bl.a. gennem samarbejde med Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd.

Prioriterede fokusområder i samarbejdsaftalen

Som et led i samarbejdsaftalen for perioden er følgende aktiviteter beskrevet:

  • Koordineret medlemskab via Business Region MidtVest
  • Virksomhedsbesøg inklusiv forberedelse og opfølgning med henblik på at afdække innovations- og optimeringspotentile i virksomheden
  • Opfølgningsbesøg, hvor der arbejdes med den udvidede indsats i form af projektskabelse, skabelse af udviklingsprojekter, teknologiafklaring, teknologiafprøvning eller lignende
  • Screening af kommunens virksomheder
  • Etablere og stimulere samarbejde med lokale grundskoler, erhvervsskole og Aarhus Universitet
  • Yderligere 7 ekstra besøg i 2024 på skoler og Aarhus Universitet
  • Yderligere opfølgende virksomhedsbesøg samt initiering af nye initiativer og projektaktiviteter i 2024
Se uddybende beskrivelse i udkast til samarbejdsaftalen i bilag 1.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke.

Økonomi

Ringkøbing-Skjern Kommune indgår med DAMRC en aftale om at fortsætte som strategisk partner/medlem i DAMRC med virkning fra 1. januar 2024 frem til og med 31. december 2026.

Medlemskontingentet for 2024-2026 udgør i alt 373.200 kr.

I 2024 udgør årskontingentet 120.700 kr.

I 2025 udgør årskontingentet 124.400 kr.

I 2026 udgør årskontingentet 128.100 kr.

Effektvurdering

Siden 2017, hvor den første samarbejdsaftale imellem DMARC og kommunen blev indgået, har der ved hver årlig opfølgning på samarbejdet imellem Erhvervsrådet og DAMRC været afrapporteret om god effekt af samarbejdet.

Nedenfor vises den sidste opfølgning på samarbejdet for 2023:

Resultater og aktiviteter Ringkøbing-Skjern Kommune 2023

 

Virksomhed A

Møde vedr. Innobooster potentiale.

 

Virksomhed B

Deltager i produktionsnetværk vedr. morgendagens produktionsprocesser i spåntagningsindustrien afholdt af DAMRC i MADE regi

 

Virksomhed B

Besøg med fokus på produktionsoptimering.

 

Virksomhed B

Deltog på MADE studietur til Bilbao arrangeret af DAMRC

 

Virksomhed C

Besøg med fokus på deres perspektiv på de udfordringer, der måtte være for dem inden for en af deres kerneområder-trådgnisting.

 

Virksomhed D

Dialog vedr. undervisning af medarbejdere

 

Virksomhed E

Deltager i et længere DAMRC forløb på 100 timer vedr. implementering af vibrationsanalyse

Kommerciel værdi ca. 150.000 kr.

Virksomhed F

Dialog vedr. projekt vedr. laser afgrating. Projektet er ikke muligt pga. at projektet er underlagt juridiske og økonomiske regler om statsstøtte.

 

Virksomhed F

Besøg vedr. projekt vedr Cyber Security

 

Virksomhed G

Besøg vedr. Kickstart i 2023

 

Virksomhed H

Besøg med henblik på at starte STI med fokus på VSR af snegl.

 

Virksomhed H

Besøg vedr. kickstart vedr Plasma

 

Virksomhed I

Besøg vedr. nye produktionstiltag

 

Virksomhed J

90 timers DAMRC forløb med fokus på procesoptimering

Kommerciel værdi ca. 135.000 kr.

Virksomhed K

Besøg vedr. muligheder for optimering af produktionsprocesser

 

Virksomhed L

Assistance ved projektet Manufactory samt hjulpet med ansættelse af PostDoc

 

2023 var et år, hvor der blev skabt fundament til større ting i 2024. Hos Virksomhed J vil der på baggrund af det gennemførte projekt iværksættes yderligere tiltag for at øge digitaliseringen og dermed sikre vindproduktionen. Dette tiltag vil have en værdi på op til 10 millioner kr.

Derudover er der flere projekter i støbeskeen, hvilket Klaus Ørskov uddyber under sin præsentation.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget drøfter og godkender udkast til ny samarbejdsaftale til underskrivelse på mødet.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

4: Drifts- og anlægsoverførsler fra 2023 til 2024

Sagsnr: 24-004698

Sagsfremstilling

Som led i den årlige regnskabsaflæggelse opgøres størrelsen af drifts- og anlægsoverførsler fra 2023 til 2024. Drifts- og anlægsoverførslerne vil efter behandling i de respektive fagudvalg blive behandlet samlet i Økonomiudvalget den 9. april 2024 og efterfølgende i Byrådet den 16. april 2024.

De opgjorte drifts- og anlægsoverførsler for Erhverv-, Klima- og Arbejdskraftudvalgets område er vedhæftet som bilag. 

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget søger om en samlet overførsel på i alt 21,7 mio. kr., som fordeler sig således:

  • Drift, puljer og projekter med et samlet overførselsbeløb på 9 mio. kr.
  • Vækstpuljerne med et samlet overførselsbeløb på 10,7 mio. kr.
  • Anlægsoverførslerne med et samlet overførselsbeløb på 2 mio. kr.

I forhold til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftsudvalgets budget til drift, puljer og eksterne finansierede projekter, er driftsoverførslerne faldet fra 13,3 mio. kr. til 9 mio. kr. Den væsentligste årsag hertil er, at det eksternt finansierede projekt "Energieffektivitet og CO2-besparelser" afventer finansiering. Projektet er afsluttet og har afholdt alle udgifter. Finansierengen forventes at modsvare de udgifter, der er afholdt. 

Overførslen vedrørende vækstpuljerne er steget med 700 t. kr. i forhold til den seneste overførsel. Der er flere tiltag, som endnu ikke er afsluttet, hvor restbevillingen overføres til 2024.

Disponeringsoversigten for vækstpuljerne 2024-2027 er vedlagt som bilag.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

I henhold til den kommunale styrelseslov samt budget- og regnskabssystemet for kommunerne, skal Byrådet genbevilge overførselsbeløbene.

Økonomi

Ingen bemærkninger. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget oversender sagen til Økonomiudvalget og Byrådet og anbefaler, at de opgjorte overførsler godkendes.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

5: Ansøgning om midler til fødevareturisme projektet Taste

Sagsnr: 24-003486

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget skal drøfte og godkende medfinansiering til fødevareturismeprojektet Taste. Der søges om 150.000 kr. fra vækstpuljen for landbrug og fødevarer, som skal dække egenfinansieringen til projektet.

Baggrund

I januar 2024 blev Ringkøbing-Skjern Kommune kontaktet af Handelskammeret i Barcelona med mulighed for at blive partner i deres projektansøgning til EU-programmet COSME vedrørende bæredygtighed i fødevareturismevirksomheder. Der var ansøgningsfrist den 21. februar. Grundet den korte tidsfrist modtager Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget først ansøgningen om medfinansiering nu. 

Fødevareturismeprojektet Taste

Taste står for transformative approaches for sustainable food in tourism - eller transformative tilgange til bæredygtige fødevarer i turisme. Målet med projektet er, at styrke bæredygtigheden og modstandsdygtigheden i den europæiske turismesektor ved at fokusere på krydsfeltet imellem fødevare- og turismeområderne. Projektet vil gøre dette ved at udstyre fødevareturismevirksomheder (ex. hoteller, restauranter/spisesteder, barer og fødevareproducenter med oplevelsesaktiviteter) med redskaber til bæredygtig håndtering af fødevarer. Hermed øges virksomhedernes evne til at navigere effektivt i den tredobbelte omstilling: Gør det grønt, bliv digital og vær modstandsdygtig. Udover dette sigter projektet også efter at imødekomme den stigende efterspørgsel efter mere bæredygtige og lokale fødevareturismeoplevelser.

Projektet består af seks spor, beskrevet nedenfor, hvor der er fokus på udviklingen af små og mellemstore fødevareturismevirksomheder, herunder opkvalificering af personale, samt opkvalificering af turisme-, fødevare- og erhvervsorganisationer, således at viden indsamlet og metoder afprøvet i løbet af projektet kan blive udbredt efter projektperioden udløber.

De seks spor i projektet:

1) Kortlægning af best-practice indenfor fødevare- og turismeindustrien

Under spor 1 vil der være en kortlægning af best-practice indenfor fødevareturisme og håndtering af fødevarer i turismeindustrien.

2) Uddannelsesprogram om bæredygtige fødevarer i turisme - train-the-trainers

Spor 2 har fokus på opkvalificering af medarbejdere indenfor turisme-, fødevare- og erhvervsorganisationer, således at viden og metoder indsamlet via projektet kan spredes efter projektperioden. I opkvalificeringsforløbet vil der være fokus på bæredygtig madturisme og madhåndtering.

3) Opkvalificeringsforløb for små og mellemstore turismevirksomheder om bæredygtige fødevarer i turisme

I dette spor vil der være fokus på opkvalificering for fødevareturisme SMV'er. Herunder skræddersyede træningsforløb, inspiration og vejledning om, hvordan virksomhederne kan lykkes med at implementere bæredygtigheds tiltag og digitale teknologier, der vil føre til innovative og bæredygtige produkter, tjenester, processer og forretningsmodeller.

4) Acceleratorforløb for bæredygtige fødevarer i turisme

I spor 4 vil SMV'er indenfor fødevareturisme få mulighed for at søge støtte til at fremme udviklingen og implementeringen af innovative samarbejdsprojekter, der sigter mod at højne bæredygtigheden blandt fødevareturismevirksomheder. SMV'erne vil i dette spor skulle arbejde projektorienteret med andre interessenter indenfor fødevareturismeområdet for at kunne søge støttemidler gennem projektet.

5) Kommunikation og formidling af projektet

Spor 5 omhandler kommunikation og formidling af projektet både af viden fra projektet, og om de forskellige muligheder, det medbringer til fødevareturismeområdet. Dette spor skal understøtte spor 1-4.

6) Projektledelse

Spor 6 omhandler projektledelse og har til formål at understøtte spor 1-4 i projektet. 

Organisering og projektpartnere

Leadpartner på projektet er Handelskammeret i Barcelona. Herudover er der partnere fra Belgien, Italien, Slovenien, Tyskland og Spanien med i projektet. I ansøgningsøjemed havde leadpartner brug for et destinationsselskab, og derfor er det Destination Vesterhavet, der formelt står som vores partner på projektet.

Fødevaresatsningen i kommunen udmøntes af Ringkøbing-Skjern Erhvervsråd, og det vil også være Erhvervsrådet, der primært skal arbejde med de forskellige spor i projektet, støttet af konsulenter i Ekstern Udvikling samt Destination Vesterhavet.

Såfremt projektet opnår støtte fra COSME-programmet vil projektet starte i januar 2025 og have en projektperiode på 30 måneder. 

Projektansøgningen til COSME-programmet inklusiv projektøkonomi kan ses i bilag 1.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Såfremt projektet opnår støtte fra EU-programmet COSME vil det fulde projekt have en størrelse på 2.194.691 € eller omkring 16,4 mio. kr.. Ringkøbing-Skjern Kommunes del af projektet vil være 344.252 €, hvoraf 19.435 € svarende til 10 % er egenfinansiering. Omregnet til kroner vil kommunens del af projektet være 2.565.420 kr., hvoraf 144.792 kr. er egenfinansiering. Dermed geares det kommunale tilskud ca. 18 gange. 

Kommunens del af budgettet ser således ud:

Budgetoversigt for Taste-projekt – Ringkøbing-Skjern Kommunes andel

 

Beløb i euro

Beløb i kr.*

Medarbejderomkostninger – herunder sekunderet personale

122.040 €

909.198 kr.

Omkostninger til underleverandører

3.000 €

22.350 kr.

Rejseomkostninger og underhold

31.284 €

233.066 kr.

Andre varer, tjenester og ydelser

15.500 €

115.475 kr.

Finansiel støtte til tredjeparter

150.000 €

1.117.500 kr.

Indirekte omkostninger

22.527,68 €

167.831 kr.

I alt

344.351,68 €

2.565.420 kr.

10 % medfinansiering

19.435,18 €

144.792 kr.

*1 euro = 7,45 kr.

For at imødekomme ændringer i valutakurser anmodes der om 150.000 kr. fra vækstpuljen for landbrug og fødevarer til at dække egenfinansieringen til projektet. Ubrugte midler vil blive tilbageført til vækstpuljen.

I 2024 er der 225.000 kr. i ikke disponerede midler i vækstpuljen for landbrug og fødevarer samt yderligere 400.000 kr. i 2025. Hertil kommer 1.441.000 kr. i endnu ikke overførte midler fra 2023.

Effektvurdering

Projektets fokus på bæredygtighed, vidensudveksling og udvikling af fødevareturismevirksomheder vil bidrage positivt til målsætninger i både fødevare- og turismepolitikken. 

Virksomhederne, der deltager i projektet, vil få mulighed for at få nye metoder til at øge deres indsatser for bæredygtighed samt styrke deres arbejde med lokale fødevarer. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget tildeler 150.000 kr. fra vækstpuljen for fødevarer og landbrug i 2025 til egenfinansiering til projektet.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt med forbehold for, at projektansøgningen imødekommes.

Kopier link til punktet  -   Print

6: Status på handlingsplan vedrørende erhvervsvenlighed

Sagsnr: 23-013324

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget blev på mødet den 25. september 2023 præsenteret for resultatet af Dansk Industris undersøgelse af Lokal Erhvervsvenlighed 2023.

Der blev herefter igangsat en handlingsplan for at styrke erhvervsvenligheden på en række udvalgte områder. 

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får på mødet en præsentation af status på handlingsplanen af erhvervskonsulent Henning Klausen. 

Baggrund 

Ringkøbing-Skjern Kommune ligger i den bedste femtedel i Dansk Industris årlige undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed.

Kommunen er gået fra en samlet 13. plads til en 17. plads. Det er tredje gang, at kommunen går tilbage i denne undersøgelse. Der er dog også fremgang i undersøgelsen på flere underkategorier.

De bedste resultater var:

3. plads: Grøn udvikling (mod en 7. plads sidste år)

7. plads: Arbejdskraft (mod en 5. plads sidste år)

Det er vigtigt at have fokus på kommunikation som redskab til at forbedre resultaterne i mange kategorier, og det var derfor tilfredsstillende, at kommunen er rykket op på en 15. plads fra en 19. plads inden for kategorien Information og dialog. Det er et område, som der bl.a. kommer yderligere fokus på i handlingsplanen. 

Proces 

Der har i forløbet efter offentliggørelse af analysen bl.a. været afholdt 2 møder med Dansk Industri og relevante medarbejdere for at få konkretiseret mulige forbedringsområder.

Endvidere har der været afholdt interne møder mellem relevante afdelinger i kommunen, som har virksomhedskontakt og Erhvervsrådet. 

Det er bl.a. grundlaget for de forslag til indsatser for at forbedre erhvervsvenligheden, som gennemgås for udvalget. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke.

Økonomi

Intet at bemærke.

Effektvurdering

De udvalgte indsatser i handlingsplanen har til formål at forbedre virksomhedernes opfattelse af kommunens erhvervsvenlighed. 

Indstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får en status på handlingsplanen samt dialog om behovet for yderligere indsatser. 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

7: Rapport vedrørende erhvervsudviklingen i kommunerne

Sagsnr: 24-006666

Sagsfremstilling

Lokale erhvervspræstationer 2024 er en årlig rapport, der rangerer alle danske kommuner på et samlet indeks over de lokale erhvervspræstationer.

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får til orientering resultaterne for Ringkøbing-Skjern Kommune sammenholdt med øvrige kommuner, og skal drøfte om det giver anledning til justeringer af erhvervsfremmeindsatsen.

Baggrund 

Konsulentfirmaet IRIS Group udarbejder årligt et indeks over erhvervspræstationer i hele landet (se bilag med den samlede rapport).

Indekset bygger på 22 nøje udvalgte indikatorer, der giver et samlet overblik over udviklingen i
erhvervsaktiviteten i kommunerne. På den måde giver indekset mulighed for at sammenligne præstationer på tværs af samtlige danske kommuner.

Indikatorerne er baseret på de senest tilgængelige data fra Danmarks Statistik. Dermed fokuserer indekset, i modsætning til f.eks. DI’s erhvervsklimamåling og SMVdanmarks måling af erhvervsvenlighed, på kommunernes faktiske erhvervspræstationer baseret på objektive indikatorer. 

Rapporten indeholder et indeks for lokale erhvervspræstationer, der er baseret på 22 udvalgte indikatorer inden for tre hovedområder:

  1. Arbejdspladser, indkomst og produktivitet.
  2. Iværksætteri og vækstvirksomheder.
  3. Eksport.

 

Samlet placering 

En kommunes placering på de tre ovenstående områder sammenvejes til en rangering for kommunens samlede erhvervspræstationer.

Udviklingen i Ringkøbing-Skjern Kommune er: 

År

Samlet placering

2021

33

2022

18

2023

17

2024

13

Der har således været fremgang i hele perioden fra 2021-2024 og en plads som nr. 13 i 2024 - og en regional placering som nr. 3. 

Placering: Arbejdspladser, indkomst og produktivitet

Denne gruppe har 8 indikatorer, der bl.a. måler private arbejdspladser, erhvervsindkomst samt andelen af høj- og lavproduktive virksomheder i kommunen. Dette underindeks indgår med en vægt på 40 pct. ved udregning af den samlede placering.

Udviklingen i Ringkøbing-Skjern Kommune er: 

År

ARBEJDSPLADSER, INDKOMST OG PRODUKTIVITET

2021

27

2022

29

2023

21

2024

22

 

Placering: Iværksætteri og vækstvirksomheder 

Denne gruppe har 10 indikatorer, der bl.a. måler etableringsrate, overlevelsesrate og jobskabelse blandt iværksættere samt andelen af virksomheder med høj vækst i kommunen. Underindekset indgår med en vægt på 40 pct. i det samlede indeks.

Udviklingen i Ringkøbing-Skjern Kommune er: 

År

IVÆRKSÆTTERI OG VÆKSTVIRKSOMHEDER

2021

56

2022

21

2023

33

2024

34

Placering: Eksport 

Eksport omfatter fire indikatorer, der bl.a. måler andelen af eksportaktive virksomheder og deres samlede eksport. Dette underindeks indgår med en vægt på 20 pct. i det overordnede indeks.

Udviklingen i Ringkøbing-Skjern Kommune er: 

År

EKSPORT

2021

14

2022

26

2023

14

2024

7

Eksport er det underindeks, hvor vi har den bedste placering og er nummer 7. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke 

Økonomi

Intet at bemærke

Effektvurdering

Der har været en positiv udvikling i erhvervsfremmeindsatsen i Ringkøbing-Skjern Kommune baseret på objektive kriterier, og der er en samlet placering som nummer 13 blandt alle kommuner. 

Indstilling

Administrationen indstiller til Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget, at orienteringen og dialogen tages til efterretning. 

BilagBeslutning

Taget til efterretning.

Kopier link til punktet  -   Print

8: Rapport om fremtidens erhvervsstøtte - Frigast rapport

Sagsnr: 24-006766

Sagsfremstilling

Ekspertgruppen for fremtidens erhvervsstøtte har den 19. februar 2024 afleveret sine anbefalinger til regeringen. Rapporten: Fremtidens erhvervsstøtte er på 452 sider, og ekspertgruppen lægger op til at sanere for i alt 2,3 milliarder. Størstedelen på afgifter og skatter og en del på midler, der er afsat på finansloven. Herudover er ekspertgruppen kommet med bud på samfundsøkonomiske principper for fremtidens erhvervsstøtte.

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget får til orientering en kort status på de områder, hvor der skal saneres, og som er mest relevant for os som kommune: erhvervs-, turisme-, klima- og landdistriktsområderne. 

Forslag til saneringer 

Eksportfremme, internationale forhold

Ekspertgruppens samlede anbefalinger for ordninger inden for eksportfremme og internationale forhold kan frigøre 357 mio. kr. i 2030, jf. tabel 5.1.

Ordningerne består primært af indsatser i regi af Udenrigsministeriet fx i form af subsidieret eller gratis adgang til rådgivning og vejledning, tilskud til deltagelse i erhvervsfremstød m.v. Flere ordninger er rettet mod investeringsfremme. Der står bl.a. i rapporten: "Det er dog meget usikkert, om de eksisterende ordninger, fx Invest in Denmark og Copenhagen Capacity, i praksis afhjælper eventuelle informationsbarrierer på den mest effektive måde".
Hvis tilskuddet til Invest in Denmark saneres, kan det negativt påvirke vores gode samarbejde med dem.

Der er endvidere bl.a. en tilskudsordning på 13 mio. kr. i 2030 til små og mellemstore virksomheder, innovative vækstvirksomheder og iværksættere, som foreslås saneret - og erstattet med fuld brugerbetaling. 

Turisme 

Ekspertgruppens samlede anbefalinger for ordninger inden for turisme kan frigøre 80 mio. kr. i 2030, jf. tabel 5.2.

 

Der anbefales en sanering af Wonderful Copenhagen for 47 mio. kr. Hvis dette tilskud bortfalder, kan det negativt påvirke mulighederne for at få Vestkyst-destinationerne på finansloven.
Der anbefales endvidere en sanering på 23 mio. kr. for turismeudviklingsselskaber. Ordningen består af statslige tilskud til MeetDenmark (MDK) og Dansk Kyst- og Naturturisme (DKNT). Begge turismeudviklingsselskaber har koordinerende roller og samarbejder bredt med øvrige destinationsselskaber. 

I puljen til lokale og tværgående turismeprojekter anbefales det at sanere 11 mio. kr. ud af 54 mio. kr. De 43 mio. kr. i destinationsudviklingspuljen, der alene kan søges af tværkommunale destinationsselskaber, fastholdes. 

Ekspertgruppens hovedargumenter for de konkrete saneringer er, at områderne enten favoriserer særlig geografi eller indsatsområder samt, at der er et vist overlap til VisitDenmark. Kommunerne bør selv prioritere indsatsen i særlige geografier, hvis de ønsker det.

Iværksætteri og erhvervsforhold

Ekspertgruppens samlede anbefalinger for ordninger inden for iværksætteri og erhvervsforhold kan frigøre 558 mio. kr. i 2030, jf. tabel 5.4. 

Der er bl.a. forslag om at sanere klyngeaktiviteterne for 92 mio. kr. Der er i alt 13 klyngeorganisationer, som får tilskud. Ekspertgruppen anbefaler, at ordningen saneres. Saneringen kan tidligst ske fra 2025, idet der er meddelt bevillinger til hver klynge for perioden 2021-2024.

Endvidere sanering af 46 mio. kr. fra puljen til erhvervsfremme, der udmøntes af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse. Det betyder, at der alene vil være midler til at sikre hjemtag af EU-midler og ikke længere frie midler, der f.eks. kan udmøntes til at understøtte konkrete regionale/lokale erhvervsfremmeinitiativer.

Regional udvikling

Det samlede niveau for erhvervsstøtte til ordningerne for regional udvikling udgør i 2030 197 mio. kr. fordelt på ni ordninger.
Ekspertgruppen anbefaler, at to af ordningerne saneres helt, hvilket kan frigøre 24 mio. kr. i 2030.

 

Puljen til forsøgsvirksomhed i landdistrikterne og små ø-samfund skal saneres. Denne pulje har bl.a. til formål at fremme beskæftigelse, erhvervsudvikling og levevilkår i landdistrikterne.
Det er også en anbefaling at droppe puljen til etablering og udvikling af borgerdrevne dagligvarebutikker.

De to forslag kan have en negativ påvirkning i forhold til udviklingen i landdistrikterne. 

Klima: Støtte til udfasning af fossile brændsler i erhverv og husholdninger samt omstillingsstøtte

Der er 15 ordninger, der har til formål at støtte udfasningen af fossile brændsler i erhverv og husholdninger samt at kompensere erhvervslivet for omkostninger til grøn omstilling. I 2023 medfører ordningerne statslige omkostninger på godt 1.860 mio. kr. Idet hovedparten af ordningerne er midlertidige, er de statslige omkostninger i 2030 på 40 mio. kr. og stammer fra afgiftsnedsættelser for mineralogiske processer og skattefritagelse af gratis betalingsrettigheder og kvoter.

Ekspertgruppens anbefalinger vedrørende støtte til udfasning af fossile brændsler er opsummeret  i tabel 5.12.

Sanering af de øverste fire puljer kan være med til at hæmme den grønne omstilling. I Ringkøbing-Skjern Kommune har vi f.eks. stadig mange boliger med oliefyr og gasfyr, der bør skiftes til grøn energi inden 2030.

Videre forløb

Regeringen har endnu ikke taget stilling til arbejdsgruppens anbefalinger og vil i den kommende tid indkalde Folketingets partier til drøftelser om ekspertgruppens anbefalinger.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Intet at bemærke.

Økonomi

Intet at bemærke.

Effektvurdering

Der kan være negative effekter ved de nævnte forslag til saneringer set ud fra et kommunalt synspunkt - eller det kan betyde øgede kommunale udgifter, hvis vi vælger at gennemføre nogle af indsatserne uden statslig tilskud. 

Indstilling

Det indstilles, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget diskuterer mulige konsekvenser af rapporten om fremtidens erhvervsstøtte og, om der er nogle områder, hvor der skal gøres en indsats for at minimere saneringerne. 

BilagBeslutning

Drøftet.

Kopier link til punktet  -   Print

9: Proces for revidering af samarbejdsaftale og handlingsplan for Destination Vesterhavet

Sagsnr: 24-004713

Sagsfremstilling

Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget modtager procesplanen for opdatering af samarbejdsaftalen og handlingsplanen for Destination Vesterhavet til godkendelse.

Baggrund

Varde Kommune, Ringkøbing-Skjern Kommune og Destination Vesterhavet indgik i december 2019 en samarbejdsaftale for den nye fælles destination. Aftalen består af:

  • En 4-årig samarbejdsaftale, der tydeliggør rammerne for samarbejdet på turismeområdet mellem de to kommuner og Destination Vesterhavet
  • En 2-årig handlingsplan, der beskriver de konkrete aktiviteter og handlinger, som indgår i aftalen.

Den nuværende samarbejdsaftale og handlingsplan blev godkendt på udvalgsmødet den 22. august 2022. Handlingsplanen udløber med udgangen af 2024 og skal derfor revideres, mens samarbejdsaftalen udløber med udgangen af 2026. 

Der er et ønske om, at opdatere samarbejdsaftalen, så der eventuelt kan blive tilføjet nye pejlemærker.

De nuværende pejlemærker ser således ud:

 

Status 2021

2026

Vækst i %

Vækst i % pr. år

Omsætning

8,2 mia. kroner (bemærk 2019)

11,0 mia. kroner

34 %

6,1 %

Helårsturisme:
Overnatninger januar-maj og september-december

4.467.850

4.920.000

10,1 %

1,9%

NPS
Net Promoter Score

56

65

9 procentpoint

2 procentpoint

Borgernes holdning til turisme:

  • Positivt indstillede
  • kritikere

 

 

 

 

69 %

 

5 %

 

 

 

 

75 %

 

< 5 %

6 procentpoint

1,2 procentpoint

Proces for opdatering

I bilag 1 ses det samlede overblik over processen for opdateringen af samarbejdsaftalen og handlingsplanen. Processen er tilrettelagt således:

  • Politiske udvalg i hhv. Varde og Ringkøbing-Skjern kommuner drøfter udkastene til samarbejdsaftale og handlingsplan på et fælles udvalgsmødet den 21. august 2024.
    • På fælles udvalgsmødet vil der også blive givet en status på den nuværende samarbejdsaftale og handlingsplan.
  • Destinations Vesterhavets bestyrelse vil drøfte udkastet på deres bestyrelsesmøde i september.
  • Udkastene tilrettes ud fra udvalgenes og bestyrelsens kommentarer i september og oktober
  • Samarbejdsaftalen og handlingsplanen bliver endeligt behandlet på ordinære udvalgsmøder i november/december.
  • Den nye samarbejdsaftale og handlingsplan skal træde i kraft senest den 1. januar 2025.

Udover den fælles proces skitseret ovenfor og i bilag 1, vil Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget på udvalgsmødet den 29. april få mulighed for at drøfte og komme med input til de nye indsatser i samarbejdsaftalen og handlingsplanen med baggrund i et oplæg.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Hver kommune giver et årligt tilskud til Destination Vesterhavet på 3.750.000 kr. (2019-niveau). Tilskuddet reguleres årligt efter fremskrivningsprocent udmeldt af KL. I 2024 er tilskuddet på 4.262.000 kr. pr. kommune.

Effektvurdering

Procesplanen sikrer en struktureret tilgang til revisionen af samarbejdsaftalen og handlingsplanen for Destination Vesterhavet 2024 og giver mulighed for inddragelse af politiske udvalg og Destination Vesterhavets bestyrelse.

Revidering af samarbejdsaftalen og handlingsplanen mellem Destination Vesterhavet og Varde- og Ringkøbing-Skjern Kommuner vil give mulighed for at opdatere eller tilføje pejlemærker i forhold til den udvikling, der har været indenfor turismeerhvervet siden 2022.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalget godkender procesplanen for revidering af samarbejdsaftale og handlingsplan for Destination Vesterhavet.

BilagBeslutning

Administrationens indstilling godkendt.

Kopier link til punktet  -   Print

10: Gensidig orientering

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Orientering fandt sted.

Kopier link til punktet  -   Print

11: Underskriftsside

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Kontaktoplysninger
Politisk Administrativt Sekretariat
Politisk Administrativt Sekretariat
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing