Referat: 9. januar 2024 kl. 08:00

LOK-Mødelokale 6 Rådhuset Ringkøbing
Økonomiudvalget

Deltagere

  • Kristian Andersen
  • Søren Elbæk
  • Lennart Qvist
  • Hans Østergaard
  • Jens Jacob Østergaard
  • Niels Rasmussen
  • Jakob Agerbo

Kopier link til punktet  -   Print

1: Godkendelse af dagsorden

Sagsnr:

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Godkendt.

Fraværende
  • Lennart Qvist ()

Kopier link til punktet  -   Print

2: Budgetopfølgning for forventet regnskab 2024

Sagsnr: 23-022648

Sagsfremstilling

Alle fagområder har udarbejdet en budgetopfølgning for forventet regnskab 2024 på drift for de centrale områder. Budgetopfølgningen er foretaget i forhold til det oprindelige budget ekskl. overførsler og har været behandlet i de respektive fagudvalg i december måned 2023.

Reglerne for forvaltning af budgettet tilsiger, at der ved udsigt til merudgifter skal iværksættes kompenserende tiltag og omprioriteringer i budgettet. Denne overvejelse er relevant for Social- og Sundhedsudvalget samt Børn- og Familieudvalget.

Nedenfor fremgår afvigelser for 2024 på udvalgsniveau:

Samlet set for 2024 forventes et merforbrug på 30,9 mio. kr. i forhold til det oprindelige budget, hvoraf 6,2 mio. kr. dækkes af overførte midler, 4,5 mio. kr. vedrører fordrevne Ukrainere og 20,2 er direkte forventet merforbrug.

En redegørelse for budgetafvigelserne fordelt på udvalgsniveau fremgår nedenfor.

På Økonomiudvalgets område forventes det samlede budget overholdt.

På Social- og Sundhedsudvalgets område forventes et samlet merforbrug på 11,2 mio. kr.

Sundhed og Omsorg forventer et netto merforbrug på 1,6 mio. kr. Der forventes mindre udgifter til visiterede timer, hjemløsereform, elevområdet og merudgifter til mellemkommunale betalinger samt hjælpemiddelområdet.

Handicap og Psykiatri forventer et merforbrug på 9,6 mio. kr. under forudsætning af, at man opnår de politisk vedtagne initiativer til at nedbringe merforbruget. Det skal bemærkes, at takstberegninger for køb i andre kommuner, regioner og private er baseret på forventet prisudvikling, idet de konkrete takster endnu ikke er kendte.

Det er med budget 2024 yderligere besluttet, at der skal implementeres serviceforringelser for 1 mio. kr. i 2024 (stigende til 4,5 mio. kr. i 2027). Disse serviceforringelser er endnu ikke konkretiseret. Når det sker, vil forbruget falde yderligere (og overskridelsen vil falde). Udvalget har ført til referat, at der er påbegyndt en proces omkring nedbringelse af merforbruget. Udvalget er på overordnet niveau (temamøde) præsenteret for muligheder, som giver en større besparelser. Konkretisering af forslag og konkret konsekvensberegning pågår. 

På Børne- og Familieudvalgets område forventes et samlet merforbrug på ca. 9 mio. kr.

Børn og Familie forventer et merforbrug på 9 mio. kr. Merforbruget skyldes primært et netto merforbrug på 8 mio. kr. på anbringelsesområdet opgjort ud fra de nuværende foranstaltninger.

Merforbruget forventes på trods af at budgettet til 2024 er netto udvidet med 4,7 mio. kr. Udvidelsen dækker en bruttoudvidelse på 10,6 mio. kr. (skal ses i sammenhæng med at der blev reduceret med 4,5 mio. kr. fra 2022 og frem i forbindelse med budget 2022) samtidig med at det som led i investeringsstrategien er forudsat, at der kan realiseres besparelser på 5,9 mio. kr. i løbet af 2024. I takt med at de forudsatte besparelser som følge af investeringsstrategien realiseres i løbet af året vil merforbruget falde tilsvarende. Udviklingen vil blive fulgt tæt i de løbende budgetopfølgninger.

Derudover forventes der et merforbrug på 1 mio. kr. til krisecentre.

Dagtilbud og Undervisning forventer at nettoafvigelsen vil være mellem 0 - 1 mio. kr.

På Teknik- og Miljøudvalgets område forventes et merforbrug på 1,2 mio. kr., da det er besluttet at anvende beløbet til sommerhussager. Udgiften vil blive dækket af overførte midler fra tidligere år.

På Beskæftigelsesudvalgets område forventer man et netto merforbrug på 4,5 mio. kr., der skyldes udgifter til flygtningeboliger til fordrevne borgere fra Ukraine. Særloven er blevet forlænget frem til marts 2025. Det er i økonomiaftalen for 2024 aftalt at følge op på udviklingen af fordrevne fra Ukraine i 2024 i forbindelse med økonomiaftalen for 2025 og det forventes pt. - med en vis usikkerhed - at beløbet vil blive kompenseret fra staten. Der iværksættes derfor ikke kompenserende besparelser på nuværende tidspunkt.

På Kultur- og Fritidsudvalgets område forventes et merforbrug på 4 mio. kr., der skal anvendes til den nye tilskudsmodel til idræts- og svømmehaller samt finansiering af vinterlysfestival, Brogården, film- og tv-serier samt udviklingskonsulent. Merudgiften på 4 mio. kr. dækkes af forventede overførte midler fra 2023.

På Erhvervs-, Klima- og Arbejdskraftudvalgets område forventes der et merforbrug på 1 mio. kr. på vækstpuljerne. Beløbet vil blive dækket af overførte midler fra tidligere år.

Thomas Andersen og Jane Eichenwald Henriksen deltager under punktet.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ovenstående budgetopfølgning er behæftet med en vis usikkerhed, når den foretages så tidligt og skal betragtes som et øjebliksbillede af udvalgsområdernes økonomi.

Opgørelsen vedrører udelukkende drift på centrale konti (områder uden adgang til at overføre midler mellem årene). Herudover kan institutionerne have et forbrug af opsparede midler - eller en yderligere opsparing.  

Merudgifterne vedrører serviceudgifter, men da der i budget 2024 er afsat en udisponeret service-buffer på knap 30 mio. kr. er der ikke umiddelbart risiko for sanktion, såfremt det endelige regnskab fortsat overskrider det oprindelige budget.

Kommunens regler for økonomistyring er formuleret i afsnittet "forvaltning af budgettet" som er optrykt i budgetbogen (side 9- 11). Nedenfor fremgår regler og procedure i uddrag:

Det enkelte udvalg har ansvaret for, at udvalgets nettobudget til driften (nettobevillingen) overholdes. Det enkelte udvalg kan selvstændigt foretage budgetomplaceringer indenfor udvalgets driftsområder, herunder også mellem fagområder. Det enkelte udvalg kan ikke igangsætte nye ikke budgetlagte aktiviteter, førend Byrådets godkendelse med konkret bevilling og forlagt finansiering... 

...Administrativt har det enkelte fag-/stabsområde, og herunder de enkelte enheder (institutionsniveauet m.v.) ansvaret for, at driftsaktiviteterne tilrettelægges og gennemføres inden for det givne nettodriftsbudget... 

...Det er et krav, at der straks iværksættes initiativer og handlinger ved konstaterede budgetudfordringer, hvor det forventede regnskab viser udsigt til budgetoverskridelser. Der kan ikke forventes tillægsbevillinger til løsning af budgetudfordringer vedrørende driftsaktiviteterne...

...Såfremt der opstår budgetudfordringer i årets løb, gennemføres følgende proces

  • Den relevante fagchef har på det administrative niveau ansvar for straks at tage nødvendige initiativer og handlinger med henblik på løsning af budgetudfordringerne. Fagchefen kan trække på økonomikonsulenterne/økonomichefen/direktøren i dette arbejde
  • Ved den månedlige rapportering til fagudvalget, beskriver fagchefen hvilke initiativer og handlinger der er sat i værk, og/eller beskriver forslag til initiativer og handlinger, såfremt beslutninger herom skal træffes politisk
  • Fagudvalget træffer de nødvendige beslutninger, herunder hvorvidt disse beslutninger kræver godkendelse af Byrådet i tilfælde af væsentlige ændringer i serviceniveauet. I givet fald videresender fagudvalget sagen til Byrådet via ØU med udvalgets indstillinger
  • Sager fra fagudvalgene omkring løsning af budgetudfordringer der skal videre til godkendelse i Byrådet som følge af væsentlige ændringer i serviceniveauet, fremsendes via ØU, der fremsætter egne indstillinger
  • Byrådet træffer beslutninger på baggrund af indstillinger fra fagudvalgene og ØU vedrørende løsning af budgetudfordringer, der indebærer væsentlige ændringer i serviceniveauet
  • Såfremt et fagudvalg ikke ser sig i stand til at finde løsninger på budgetudfordringer, skal udvalget videresende sagen til Økonomiudvalget.
    Økonomiudvalget har her flere muligheder
    - Økonomiudvalget kan tilbagesende sagen til udvalget til fornyede overvejelser
    - Økonomiudvalget kan forhandle med andre udvalg med henblik på løsning af budgetudfordringerne, herunder eksempelvis via budgetomplaceringer mellem forskellige udvalg
    - Økonomiudvalget kan videresende sagen til Byrådet med anbefalinger/indstillinger til løsning af budgetudfordringerne

Ethvert byrådsmedlem kan forlange sager omkring løsning af budgetudfordringer behandlet på et byrådsmøde.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget drøfter status, herunder hvorvidt fagudvalgenes aktuelle tiltag anses for tilstrækkelige på nuværende tidspunkt.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Status på budget 2024 drøftet.

Udvalgenes nettobudget til driften skal overholdes.

Der skal iværksættes initiativer og handlinger for at sikre, at de fastlagte budgetter overholdes.

Fraværende
  • Lennart Qvist ()

Kopier link til punktet  -   Print

3: Godkendelse af spildevandstakster for 2024

Sagsnr: 23-026019

Sagsfremstilling

Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S og Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S
(ledningsnettet) har efter bestyrelsens godkendelse fremsendt takstblad 2024 til Byrådets godkendelse, idet Byrådet i henhold til Vandsektorloven skal sikre, at spildevandstaksterne er lovligt fastsat i forhold til vandsektorloven og selskabets betalingsvedtægt. Godkendelsen skal ske med virkning fra 1. januar 2024.

For Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S er der en stigning på den årlige faste afgift på 5,1 % i forhold til 2023.

Vandafledningsbidraget takst 1 (forbrug op til 500 m3) stiger med 9,0 % i forhold til sidste år.
For erhvervskunder jf. trappemodellen takst 2 (forbrug mellem 500 og 20.000 m3) og takst 3
(forbrug over 20.000 m3) er stigningen også på 9,0 %.

For Ringkøbing Spildevand A/S (ledningsnettet) er tilslutningsbidraget indeksreguleret, hvilket giver en stigning i 2024 på 1,2 %. Den faste årlige afgift stiger med 5,6 %. Der sker ligeledes en stigning på det årlige vandafledningsbidrag på 6,5 % i forhold til sidste år.

For erhvervskunder jf. trappemodellen takst 2 (forbrug mellem 500 og 20.000 m3) og takst 3
(forbrug over 20.000 m3) stiger taksten ligeledes steget med 6,5 %.

Prisen for tømningsordningen for septisk slam stiger med 7,9 %.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Lov om betalingsregler for spildevandsforsyningsselskaber m.v. og bekendtgørelse om fastsættelse af
den variable del af vandafledningsbidraget m.v.

Økonomi

De nye takster medfører ingen økonomiske konsekvenser for Ringkøbing-Skjern Kommune ud over
kommunens egenbetaling for afledning af spildevand og vejbidrag.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler overfor Byrådet,

  • at Ringkøbing-Skjern Spildevand A/S og Ringkøbing-Skjern Renseanlæg A/S´ takstblad for
    2024 godkendes og
  • at det godkendes, at takstbladet er lovligt fastsat i henhold til vandsektorloven.

Teknik- og Miljøudvalget er den 19. december 2023 orienteret om sagen.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Lennart Qvist ()

Kopier link til punktet  -   Print

4: Ansøgning om driftstilskud til Ringkøbing Stationsbygning

Sagsnr: 20-004826

Sagsfremstilling

Foreningen Ringkøbing Station søger om fortsat driftstilskud til Ringkøbing Stationsbygning, der skal fungere som dels et ungdomshus og dels en café. Samtidigt bevares ventesal for rejsende. 

Foreningen Ringkøbing Station har ad flere omgange søgt driftstilskud, hvor der er blevet bevilget følgende beløb:

  • 2020: 181.000 kr.
  • 2021: 145.000 kr.
  • 2022: 217.000 kr.
  • 2023: 288.000 kr.

Der søges om et driftstilskud for 2024 på 234.000 kr. 
Behovet for driftstilskud i overslagsårene er opgjort til 368.000 kr. i 2025 og de følgende år med 379.000 kr. Når budgettet varierer skyldes det primært, at huslejen fra DSB varierer. Det gør den, fordi der i aftalen med DSB er lavet en indfasning af huslejen over 4 år. De første 2 år af lejemålet betales der ikke husleje. I år 3 betales der 50%, hvorefter huslejen er fuldt indfaset i år 4. 

Den 25. april 2023 modtog Foreningen Ringkøbing Station den endelige godkendelse fra Slots- og Kulturstyrelsen til ombygning af stationen på en række nærmere angivne vilkår.

Den 4. september 2023 modtog Foreningen Ringkøbing Station meddelelse om, at Nordea-fonden har bevilget 1 mio. kr. til Ringkøbing Station.

DSB er ved at vurdere, hvilke delprojekter de vil anbefale i forbindelse med istandsættelse af stationen til godkendelse hos Transportministeriet og dækket fra infrastrukturplan 2035. Der er afsat op til 20 mio. kr. til projektet alt efter omfang og behov.

DSB har bevilget 400.000 kr. til renovering og ombygning af de offentlige toiletter i ventesalen. Dette projekt gennemføres i 2023.

I forhold til Caféen var der fra starten af projektet indgået aftale med Erhvervsskolen Vestjylland om den fremtidige drift af Caféen. På grund af det langstrakte projektforløb har Erhvervsskolen Vestjylland desværre måttet trække sig fra denne opgave. Det er i stedet aftalt med Huset Venture og G-faktor, at de vil bistå med driften af Caféen.

Ombygningen af stationen er igangsat. Ventesalen er derfor aflukket så længe ombygningen står på. Det forventes, at ombygningen er gennemført med udgangen af 2024.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Udgiften vil kunne dækkes af overførte midler på Økonomiudvalgets område. 

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller,

  • at Økonomiudvalget drøfter, hvorvidt ansøgningen om driftstilskud i 2024 på  234.000 kr. skal imødekommes
  • at såfremt ansøgningen imødekommes finansieres driftstilskuddet af overførte midler på Økonomiudvalgets område
  • at drøftelse af driftstilskud fra 2025 og overslagsårene fremsendes til budgetdrøftelserne for perioden 2025 - 2028

BilagBeslutning

Et flertal i Økonomiudvalget godkendte et driftstilskud på 234.000 kr. i 2024 finansieret af overførte midler på Økonomiudvalgets område. Drøftelse af driftstilskud for 2025 og overslagsårene fremsendes til budgetdrøftelserne for perioden 2025-2028.

Kristian Andersen stemte imod.

Fraværende
  • Lennart Qvist ()

Kopier link til punktet  -   Print

5: Politisk stillingtagen til potentiel statslig energipark ved Tændpibe

Sagsnr: 23-021931

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordene er, at Byrådet tager stilling til, hvorvidt kommunen ønsker, at arealet ved Tændpibe kommer til at indgå som en statslig energipark.

Baggrund
Plan- og Landdistriktsstyrelsen har i samarbejde med Energistyrelsen og Miljøstyrelsen gennemført en screening for arealer til potentielle energiparker. Screeningen har identificeret 32 arealer, som staten i første omgang har valgt at gå i dialog omkring. Ét areal er beliggende i Ringkøbing-Skjern Kommune. Det drejer sig om et areal på 375 ha ved Tændpibe, med et indmeldt kapacitetspotentiale på 214 MW sol. Området ved Tændpibe er nærmere beskrevet på side 24 i screeningsdokumentet. Screeningsdokumentet er vedlagt som bilag.

Økonomiudvalget godkendte 7. november 2023 et høringssvar som svar på den offentlige høring af den statslige screening for potentielle energiparker. Høringssvaret er vedlagt som bilag.

Administrationen har efterfølgende været i dialog med de statslige styrelser. Styrelserne ønsker en tilbagemelding på følgende spørgsmål:

  1. Er arealet velegnet til VE-anlæg?
  2. Er der særlige lokale interesser?
  3. Ønskes arealet udpeget til energipark?
  4. Ønsker kommunen at planlægge for arealet?
  5. Efterspørger kommunen statslig planlægning?
  6. Er der mulighed for PtX og eventuel tilknyttede virksomheder?

Ved at udpege arealer til statslige energiparker vil regeringen og en bred kreds af partier gøre det lettere at finde arealer til store VE-anlæg. For at energiparkerne kan blive til virkelighed, vil de give mulighed for at opføre dem på steder, hvor det i dag er vanskeligt på grund af nationale særhensyn til f.eks. landskab, kultur og forsvarsinteresser. Det vil sige, at der skal foretages en konkret afvejning af de forskellige beskyttelseshensyn og hensynet til vedvarende energi, hvor det fremadrettet gøres muligt, at hensynet til etablering af vedvarende energi tillægges større vægt end hidtil.

Arealet ved Tændpibe er netop berørt af nationale hensyn. Store dele af arealet er blandt andet udpeget som bevaringsværdigt landskab samt kystnærhedszone. Det er derfor ikke sikkert, at Byrådet vil kunne gennemføre en planlægning for solceller på arealet, med mindre at arealet kommer til at indgå som en statslig energipark.

Styrelsen lægger op til, at planlægningen for de enkelte energiparker skal gennemføres af kommunerne ved en kommunal planlægning. Det vil sige at en planproces vil følge de almindelige principper for borgerinvolvering og politiske processer med videre.

Økonomiudvalget behandlede den 12. januar 2021 er række ansøgninger om solcelleanlæg, heriblandt en ansøgning om solcelleanlæg ved Tændpibe. I forhold til ansøgningen ved Tændpibe besluttede udvalget, at projektet var måske egnet til planlægning i en bearbejdet udgave, men at projektet skulle afvente planlægningen for andre 1000 ha.

Der henvises til referatet fra mødet med administrationens planfaglige vurdering af ansøgningen. Administrationen vurderede dengang, at projektet samlet set ikke var egnet til igangsætning af planlægning. Administrationen har ikke foretaget en ny faglig vurdering, men bemærker, at der ikke er konstateret væsentlige nye forhold. Dog konstaterer administrationen, at det areal, som indgår i screeningen er 375 ha mod tidligere 299 ha. Desuden er planlægning for solceller ved Gestenge siden blevet gennemført på tilstødende arealer.

Proces for behandling af VE-ansøgninger i Ringkøbing-Skjern Kommune
Byrådet besluttede den 10. oktober 2023 princip for proces for behandling af ansøgninger om vedvarende energianlæg. Der er indkaldt ansøgninger med ansøgningsfrist den 1. marts 2023. Formålet med processen er blandt andet, at alle ansøgere stilles lige, samt at administration og politiker får mulighed for at vurdere alle ansøgte projekter på samme tid og dermed give bedre muligheder for at anlægge helhedsbetragtninger samt indtænke multifunktionalitet i valget af, hvor der skal planlægges for VE-anlæg i kommunen.

Med udgangspunkt i den valgte proces finder administrationen det uheldigt, hvis området ved Tændpibe fremmes nu frem for at indgå i Byrådets samlede prioritering af, hvor der skal planlægges for VE-anlæg i kommunen. Hvis arealet ved Tændpibe allerede nu kommer til at indgå som en statslig energipark vil et projekt, som administrationen og Byrådet tidligere har udvist en vis skepsis over for, få fortrinsstilling i forhold til andre måske bedre projekter i kommunen.

Administrations forslag til svar
Administrationen anbefaler derfor, at det meddeles til Plan- og landdistriktsstyrelsen, at Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker at følge den proces, som byrådet allerede har igangsat for behandling af ansøgninger om vedvarende energianlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune. Derfor kan Byrådet for nuværende ikke tage stilling til, hvorvidt Byrådet finder arealet ved Tændpibe egnet som potentiel energipark. Det anbefales, at Byrådet henstiller derfor til, at endelig stillingtagen til hvorvidt Tændpibe skal indgå som et statslig energipark afventer kommunens proces for behandling af indkomne VE-ansøgninger.

Desuden bør Byrådet endnu engang understrege overfor styrelsen, at Ringkøbing-Skjern Kommune har en ambitiøs klimapolitik og producerer mere end 10 procent af landets samlede grønne strøm placeret på land. Byrådet har med den netop vedtagne Plan- og Udviklingsstrategi sat retningen for en massiv satsning for yderligere udvikling af vedvarende energianlæg i det åbne land. En satsning der taler direkte ind i regeringens målsætninger om udbygning af vedvarende energi. Byrådet har blandt andet givet signal om, at der i kommunen skal gives mulighed for en større energipark indeholdende vindmøller, solceller og PtX. Konkret arbejdes der med projektet Megaton Energipark. Megaton Energipark planlægges til at etablere et PtX-anlæg tæt ved det kommende brintnet i Danmark og tæt ved Energinets kommende 400 kV station ved Stovstrup øst for Tarm. Projektet indebærer, at der vil skulle findes placering til ca. 4000 ha solceller og ca. 30 landvindmøller fordelt på forskellige geografiske lokaliteter rundt i kommunen. Tændpibe vil potentielt kunne komme til at indgå som en del af Megaton energipark.

Når Byrådet har forholdt sig til alle indkomne ansøgninger, kan Byrådet tage stilling til, hvorvidt det giver mening, at arealer i Ringkøbing-Skjern Kommune kommer til at indgå som en statslig energipark, med de muligheder dette indebærer. Herefter kan Byrådet vælge at benytte sig af de kommende ansøgningsrunder om statslige energiparker i 2024 eller 2025.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022.

Regeringens Klimahandling - Sammen om mere grøn energi fra sol og vind på land.

Udpegning og fastlæggelsen af rammer for energiparker sker ved en ny lov om energiparker og regeringen kan for konkrete større og modne projekter vælge at fremsætte forslag til anlægslove, for eksempel hvis kommunerne efterspørger det. Plan- og Landdistriktsstyrelsen lægger dog op til, at planlægningen for de enkelte energiparker skal gennemføres af kommunerne ved en kommunal planlægning. Regeringen vil sikre de udvalgte energiparker én indgang til de statslige myndigheder på natur- og miljøområdet, som vil yde rådgivning til kommunerne, stå for myndighedsbehandling og koordinere de relevante statslige myndigheders afgørelser. Et større statsligt engagement kan være med til at øge tempoet, sikre at planlægningen gennemføres, fjerne barrierer og støtte kommunernes planlægning.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Den statslige screening af arealer med potentiale til etablering af energiparker kan understøtte
kommunens strategiske energiplan og klimapolitikkens mål om klimaneutralitet i 2050.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget samt Økonomiudvalget anbefaler Byrådet:

  1. at det meddeles til Plan- og landdistriktsstyrelsen, at Ringkøbing-Skjern Kommune ønsker at følge den proces, som byrådet allerede har igangsat for behandling af ansøgninger om vedvarende energianlæg i Ringkøbing-Skjern Kommune
  2. at administrationens forslag til svar i øvrigt danner baggrund for tilbagemelding til staten.
Teknik- og Miljøudvalget 19-12-2023
Teknik- og Miljøudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Lennart Qvist ()

Kopier link til punktet  -   Print

6: Frigivelse af anlægsbudget 2024 - Ejendomscenteret

Sagsnr: 23-024691

Sagsfremstilling

Økonomiudvalget skal indstille til Byrådet om bevilling og frigivelse af ejendomscenterets anlægsbudget for 2024.

I 2024 er ejendomscenterets samlede anlægsbudget 25,882 mio. kr.

Nedenstående tabel viser, hvordan anlægsbudgettet fordeler sig. Vedligeholdelsespuljen er afsat i Ejendomscenterets driftsbudget.

Hertil en tabel med ejendomscenterets forslag til udmøntning af anlægspuljerne.

Tabel 1 i 1.000 kr.

Tabel 2 i 1.000 kr.

     

Vedligeholdelsespulje - Drift

Puljen er i 2024 på 8,882 mio. kr.

Børnetandplejen - udskiftning af gulv

Der trænger fugt op i gulvet på Børnetandplejen i Ringkøbing. Gulvet skal derfor brækkes op, så der kan blive efterisoleret og lagt nyt gulv. Projektet er budgetteret til at koste 2 mio. kr.

Egvad Plejehjem - Udskiftning af tag

Taget på Egvad plejehjem er utæt, og skal derfor skiftes. Den samlede udgift er på 4 mio. kr. hvoraf boligdelen skal afholde 50 % af udgiften.

Godthåbsvej 8 - Fugtproblemer i lejlighed

I en lejlighed på Godthåbsvej 8, er der konstateret høj fugt. Det skyldes højst sandsynligt et utæt vandrør, som skal lokaliseres så fejlen kan udbedres. Det er også nødvendigt med nyt gulv i lejligheden. I mens arbejdet pågår, skal beboeren genhuses.

Samlet forventes det at koste 400.000 kr.

De resterende 4,482 mio. kr. prioriteres senere.

Den endelige udgift til asbestproblemet på Vorgod-Barde Skole kendes ikke endnu, og det er stadig usikkert hvorvidt det er muligt at få dækket noget af udgiften fra forsikringen. Der vil i starten af 2024 blive fremlagt en særkilt sag vedr. dette. 

 

Pulje til udbedring af klimaskærm

Puljen er i 2023 forhøjet med 2 mio. kr. så puljen er på 4 mio. kr. i alt

Ved Fjorden 6 - Nyt tagpap og efterisolering

Tagpappet på Rådhuset er gammelt og der er begyndende utætheder. Der skal lægges at nyt lag tagpap på hele bygningen. Samtidigt med at der skal nyt tagpap på skal der et ekstra lag isolering på loftet, hvilket vil have en positiv effekt på indeklimaet, energiforbruget og CO2-udledningen. Projektet er budgettet til 2 mio. kr.

Ringkøbing Skole - Udskiftning af vinduer og facade

Vinduerne og facaden på Ringkøbing Skole er utætte og ved regnvejr trænger der vand ind. Vinduerne skal derfor skiftes og facaden skal renoveres. Samlet forventes det at koste 4 mio. kr. 1. etape udføres i 2024 og 2. etape i foråret 2025. 1. etape forventes at koste 2 mio. kr.

Der prioriteres yderligere 2 mio. kr. i 2025 fra ejendomscenterets pulje til klimaskærm.

Offentlige toiletter - Genopretning af niveau

Puljen er på 0,6 mio. kr.

Off. toilet ved Bork Havn

Projektet blev udført i 2023. Der var dog et merforbrug på 124.000 kr., som bliver overført til 2024.

De resterende 476.000 kr. prioriteres senere. 

 

Vedligeholdelsespulje - Administrationsbygninger og D&U

Puljen er på 1,5 mio. kr. og deles normalt ligeligt mellem administrationsbygninger og projekter på D&U området.

APV - Lydproblemer i mødelokaler på administrationsbygninger

I forbindelse med APV på administrationsbygningerne er der gjort opmærksom på at nogle mødelokaler ikke egner sig til fortrolige samtaler.

Ejendomscenteret anbefaler at der afsættes 750.000 kr. til at lydisolere enkelte mødelokaler på kommunens administrationsbygninger så disse bedre kan benyttes til fortrolige samtaler.

De resterende 750.000 kr. på puljen forventes prioriteret i løbet af 2024 til screening af faglokaler.

 

Energioptimeringspulje

Puljen er i 2024 på 2,5 mio. kr.

Spjald Skole - Belysning

Alt belysning på Spjald skole skal skiftes til LED. Projektet er budgettet til at koste 1,4 mio. kr.

Udendørsbelysning

En del udendørsbelysning skal skiftes til LED. Ejendomscenteret anbefaler at der afsættes 200.000 kr. så der løbende kan udskiftes udendørsbelysning.

Resten af puljen på 900.000 kr. prioriteres i løbet af 2024.

 

Klimapulje

Puljen er i 2024 på 900.000 kr.

Puljen frigives til senere prioritering. Det forventes at puljen bruges til at opgradere ventilationsanlægget i børnehaven Solstrålen i Tarm. Det er dog ikke noget endeligt prisestimat på projektet endnu.

Ladestandere ved kommunale bygninger

Puljen er i 2024 på 1 mio. kr.

Det forventes at der i 2024 skal sættes ladestandere op ved Smed Sørensens Vej 1, Dyrvigsvej 9 og Finderupsvej 9.

Tagprojekt - Videbæk Skole

Taget på Videbæk Skole skal skiftes da der er konstateret fugt i konstruktionen, som ikke er udført korrekt. Der er samlet afsat 21,650 mio. kr. over 4 år.

I 2024 er der afsat 6,5 mio. kr.

 

Projektet forventes at kunne udføres over 3 år. I det samlede budget er der afsat penge til etablering af mekanisk ventilation.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Ingen bemærkninger.

Økonomi

Ingen bemærkninger.

Effektvurdering

Ingen bemærkninger.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget oversender sagen til Byrådet med indstilling om,

  1. at der flyttes 8,882 mio. kr. fra ejendomscenterets driftsbudget til anlægsbudget.
  2. at der bevilges og frigives anlægsmidler på 25,882 mio. kr. til de foreslåede projekter og puljer vist i tabel 2, finansieret af det afsatte rådighedsbeløb vist i tabel 1.

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Lennart Qvist ()

Kopier link til punktet  -   Print

7: Udløb leasing aftale Rødkløvervej 4

Sagsnr: 15-033808

Sagsfremstilling

Ringkøbing-Skjern Kommune har i dag en leasingaftale vedrørende Rødkløvervej 4 i Ringkøbing. Aftalen udløber 1. april 2024 og der skal derfor tages stilling til, om leasingaftalen skal forlænges eller restværdien på ejendommen skal betales.

Ejendommen blev bygget i 2003/04 til brug for det daværende Arbejdsmarkedscenter. Ringkøbing-Skjern Kommune (oprindelig Ringkøbing Kommune) har leaset bygningen siden opførelsen. Aktuelt anvendes kontorlokalerne af Sundhed og Omsorgs administration samt en del af økonomi i Viden og Strategi.

Leasingaftalen er senest behandlet af Byrådet den 11. marts 2013.

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Lånebekendtgørelsen (Bek.nr. 68 af 30. januar 2013).

Økonomi

Pr. 1. april 2024 kan Ringkøbing-Skjern Kommune overtage bygningen til restværdien på 6 mio. kr. Der vil samtidig opstå en mindreudgift til leasingydelsen på 0,794 mio. kr. fra 2025 og frem på eksisterende aftale, som har været forrentet med en variabel rente. I 2024 er der afholdt udgifter til ét afdrag og her er mindreudgiften dermed 0,588 mio. kr. 

Alternativt kan leasingen forlænges. En 10-årig forlængelse med en fast forrentning vil indebære:

Afdrag 10 år (455.260x10)4.552.600 kr. 
Restværdi (scrapværdi) 3.000.000 kr.
I alt  7.552.600 kr. 

Økonomisk set vurderes en indfrielse i 2024 at være mest rentabel for kommunen.

Kommunen har også hidtil afholdt udgifter til vedligehold mv., så budgettet hertil er på plads.

Effektvurdering

Bygningen huser i dag hele administrationen i Sundhed- & Omsorg samt kontorfaciliteter for medarbejdere i Økonomi, som betjener Sundhed- & Omsorg samt Handicap & Psykiatri. Kommunen ejer ikke umiddelbart andre bygninger, hvor disse enheder kunne placeres. 

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet

  • at kommunen overtager bygningen og leasingkontrakten dermed ikke forlænges
  • at der afsættes rådighedsbeløb og meddeles anlægsbevilling på 6 mio. kr. finansieret af kassebeholdningen til indfrielse af restværdien
  • at den fremadrettede mindreudgift til leasing under Økonomiudvalget på 0,588 mio. kr. i 2024 og 0,794 mio. kr. fra 2025 tilgår kassebeholdningen.

 

Bilag

Ingen bilag.

Beslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Lennart Qvist ()

Kopier link til punktet  -   Print

8: Offentliggørelse af planforslag for et område til dagligvarebutik ved Bredgade i Skjern

Sagsnr: 23-014801

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er, at forslag til kommuneplantillæg nr. 45 godkendes og sendes i offentlig høring.

Økonomiudvalget besluttede den 3. oktober 2023, at igangsætte planlægningen for et område til centerformål, herunder dagligvarebutik, ved Bredgade i Skjern.

Planlægningen har til formål at muliggøre udvidelse af bygningen med ca. 200 m2 og dermed etablere en tidssvarende dagligvarebutik ved indfaldsvejen til Skjern. Parkeringsarealet udvides syd for bygningen.

 Foroffentlig høring
Der har været indkaldt til ideer og forslag i perioden 16. oktober til 6. november 2023. I forbindelse med den foroffentlige høring er der kommet ideer og forslag til planlægningen fra 5 naboer og grundejerforeningen Nygade 59A-M. De indkomne ideer og forslag er behandlet i vedlagte notat. Generelt er der stor opbakning til en ny dagligvarebutik. En enkelt nabo er bekymret for støj i forbindelse med varelevering.

Støj
Der er udarbejdet en støjredegørelse, der redegør for støj fra varelevering og parkeringsarealer til nærmeste naboer. Støjredegørelsen skal sikre, at gældende støjkrav overholdes og anviser støjafskærmende foranstaltninger. Støjredegørelsen viser, at støjkravene kan overholdes, hvis der etableres en 2 meter høj støjafskærmning i skel mod nord og mod syd.

Miljøvurdering
Der er gennemført en miljøscreening af planforslaget. Konklusionen af screeningen er, at planforslaget ikke giver anledning til væsentlige indvirkninger på miljøet, og derfor ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering.

Proces
Ved igangsættelse af planlægningen besluttede Teknik- og Miljøudvalget, at overlade sagen alene til Økonomiudvalget og Byrådet for at sikre hurtig sagsbehandling, da der er tale om meget begrænsende ændringer i de eksisterende fysiske forhold og ingen ændring af lokalplanen. 

Lovgrundlag og juridisk vurdering

Planloven

Lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM)

Økonomi

Ingen bemærkninger

Effektvurdering

Realisering af projektet vil understøtte kommuneplanens generelle mål i detailhandelsstrukturen for Skjern. Der fastholdes et godt udbud af dagligvarebutikker og placeringen ved indfaldsvejen er fordelagtig til betjening af oplandet.

Indstilling

Administrationen indstiller, at Økonomiudvalget anbefaler Byrådet, at:

  • Forslag til kommuneplantillæg 45 til kommuneplan 2021-2033 for et område til dagligvarebutik i Skjern vedtages og fremlægges i offentlig høring i fire uger.
  • Notat med behandling af ideer og forslag godkendes og anvendes til besvarelse af bemærkninger.

BilagBeslutning

Økonomiudvalget anbefaler administrationens indstilling godkendt.

Fraværende
  • Lennart Qvist ()

Kopier link til punktet  -   Print

9: Offentliggørelse af planforslag for et område til centerformål ved erhvervsparken, Skjern

Sagsnr: 23-005517

Sagsfremstilling

Formålet med dagsordenen er, at forslag til lokalplan 500 og kommuneplantillæg 19 godkendes og sendes i offentlig høring. Forslaget for et område til Centerformål ligger på Erhvervsparken ud imod Ringvejen i Skjern.

Økonomiudvalget besluttede den 23. maj 2023, at igangsætte planlægningen for området til centerformål i Skjern.

Denne planlægning er 1 etape af at udvide aflastningscenteret i Skjern.  Lokalplanen åbner mulighed for en udvidet geografisk afgrænsning af aflastningscentert samt øger den samlede ramme til butiksformål i aflastningscenteret i Skjern med 8600 m2 til udvalgsvare. Hele lokalplanområdet bliver dermed en del af aflastningscenteret i Skjern og giver foruden butikker også mulighed for erhvervsformål i miljøklasse 1-3. Derudover lægger plangrundlaget op til at videreføre det eksisterende arkitektoniske udtryk og udformning af bebyggelse, så den følger Ringvejens forløb.