Sortering i affaldsbeholderne derhjemme
Her kan du finde sorteringsvejledninger til brug både derhjemme og i ferieboligen.
Du kan printe dem og hænge dem ved din affaldsløsning inde eller ude.
Sorteringsplakater
A2 plakater (28 MB)
Sorteringsvejledninger
Sorteringsvejledning til når du bruger en fælles affaldsløsning
Sorteringsvejledning til når du har egne affaldsbeholdere
Sorteringsvejledning til din feriebolig
De nye sorteringskriterier er udarbejdet af Miljøstyrelsen, og de gælder i hele Danmark.
De nye vejledninger er tiltænkt print. Det betyder, at de ikke er webtilgængelige.
Sortering på genbrugspladsen
Når du sorterer dit affald for at køre på genbrugspladsen, så gælder de samme sorteringskriterier, som når du sorterer derhjemme.
Vær dog opmærksom på, at når du afleverer dit genanvendelige affald på genbrugspladsen, så skal det være sorteret op i de rene affaldstyper. Det vil sige, at papir skal afleveres for sig, at pap skal afleveres for sig og så videre.
Forklaringen er, at vi samler affaldstyperne derhjemme, så vi kan holde antallet af affaldsbeholdere på to.
Den mere detaljerede sortering på genbrugspladsen giver lavere bortskaffelsesomkostninger.
Kun gennemsigtige sække
På genbrugspladsen tager vi kun imod dit affald i gennemsigtige sække.
På appen Affaldsportal kan du slå affalds-typer op
Her kan du slå affalds-typer op, som afleveres på genbrugspladsen.
OBS - FORSINKELSE: På app’en Affaldsportal kan du desværre ikke se en opdateret sorteringsvejledning til beholderen til genanvendeligt affald endnu, men vi arbejder på det.
Når du indretter dine indendørs sorteringsløsninger, så er det en god ide, hvis de peger direkte ud på rummene i dine affaldsbeholdere udenfor.
Det vil sige, at du med fordel kan indrette rum til:
- Madaffald
- Restaffald
- Papir/pap
- Metal/plast/mad- og drikkekartoner
Herunder kan du se inspirationsfotos.
Når du skal indrette din indendørs-sortering, kan du hente klistermærker med affaldspiktogrammer på dansk og på dansk/tysk/engelsk på din genbrugsplads.
På de fire største genbrugspladser i Ringkøbing-Skjern Kommune kan du aflevere til direkte genbrug. Det gælder genbrugspladserne i Videbæk, Hvide Sande, Ringkøbing og Tarm.
Du kan for eksempel aflevere møbler, elektroniske apparater (hvis de stadig virker), legetøj, bøger og meget andet.
Tingene, du ønsker at aflevere til genbrug, stiller du ind i den markerede container. Hvis du er i tvivl om, hvor du finder containeren, så henvend dig til pladsvejlederne, som gerne vil hjælpe dig.
Forskellige velgørende organisationer deles om at tømme containerne og sælger derefter tingene videre. På den måde kan genstandene gøre nytte ved at være til glæde for dine medborgere.
Hjemmekompostering sparer transport til og fra genbrugspladsen samt indkøb af spagnum og gødning, da kompost er et ideelt jordforbedringsmiddel.
Det bedste for miljøet er, at du komposterer dit grønne madaffald og haveaffald hjemme.
Grønt madaffald
Det grønne madaffald kan hjemmekomposteres. Det vil sige, at du kan kompostere frugt og grønt, potteplanter, skaller og kaffegrums med mere.
En gennemsnitsdansker skaber årligt omkring 300-400 kilo affald, og heraf kan godt en tredjedel komposteres. Affaldsmængden kan derved reduceres med cirka 100 kilo per person, og dette affald kan omdannes til 20-40 kilo næringsrig kompost. Vi kan derfor alle sammen bidrage til at nedbringe affaldsmængden ved at hjemmekompostere.
Haveaffald
Dit affald fra haven kan også komposteres. Det gælder for eksempel græs fra plænen, afklip fra hækken, nedfaldsfrugter med mere.
Med kviste og grene kan du bygge kvasgærder til pindsvin, sommerfuglelarver og pader. Kvasgærderne formulder, og du vil løbende kunne fylde på.
Gode råd til komposten
Undlad at kompostere kød, fisk, æggeskaller og lignende, idet komposten kan risikere at tiltrække skadedyr.
Pas desuden på med det mere besværlige ukrudt i komposten, - og med ukrudt i frø. Put eventuelt ukrudt som senegræs, snerle, skvalderkål og mælkebøtter i sorte plastsække og lad det formulde helt, inden komposten anvendes.
Hvis du ikke ønsker dette, kan du køre ukrudtet til genbrugspladsen. På det kommunale behandlingsanlæg kommer temperaturen så højt op, at frøene mister spirevilligheden.
Ringkøbing-Skjern Kommune har ikke en ordning for afhentning af storskrald. Dette skyldes kommunens geografiske størrelse og antallet af genbrugspladser i kommunen. Skal du for eksempel af med en gammel vaskemaskine, kan du aflevere den på en af genbrugspladserne.
Husk! - hvis maskinen stadig er funktionsdygtig, kan den afleveres til direkte genbrug. På den måde kan den gøre gavn for andre. Det samme gælder for møbler og andre store genstande.
Affaldspiktogrammer
Om madaffaldsordningen
Spørgsmål til din dagrenovation mv. (mandag-torsdag kl. 9-15, fredag kl. 9-13)
6950 Ringkøbing
Spørgsmål om takster og byggeaffald mv. (mandag kl. 10-17 og tirsdag-fredag kl. 10-13.30)
6950 Ringkøbing